Sociálne a zdravotné poistenie v Čechách. Poradíte?

nocnymotyl
14. jún 2016

Chcela by som sa poradit, som na rodicovskej dovolenke, drobcek bude mat v juli jeden rok a stahujeme sa do Prahy. Chcela by som sa poradit ci nam menit zdravotnu a soc. poistovnu za ceske, len neviem ci potom nepridem o rodicovsky prispevok a ci si potom to zdravotne poistenie nebudem musiet uhradzat sama za seba aj maleho alebo ci si nechat slovenske a dochadzat na poradne domov. Dakujem za rady.

jatva
14. jún 2016

Ked sme sa sem prestahovali, bola som dohodnuta s jednou lekarkou, ze budeme chodit k nej ked bude treba. Neskor som tu zacala pracovat a mame uz ceske zdravotne aj soc. poistenie. Ak tu bude pracovat manzel, mohol by mat snad deti pod sebou na zdravotnom. Treba sa spytat v poistovni. Urgentne veci mozete riesit na pohotovosti, poistovne si to medzi sebou doriesia.
Na rodicovsky prispevok zo svk po pristahovani do cr uz nemas narok. Treba si vybavit cesky - budes potrebovat potvrdenie zo socialky, ze si mala narok na materske a v akej vyske. Potom potvrdenie z upsvar o tom kolko ti bolo celkovo vyplatene. A milion inych papierov dokazujucich, ze zijete v cr 🙂
Keby si daco potrebovala este, napis ip ;)