icon

Náhrady materského mlieka

bejami
2. okt 2012

Ako to bolo kedysi
Už v dávnych časoch boli snahy nahradiť materinské mlieko. Zväčša išlo o mlieko zvierat (koza, krava). Záznamy sú v tomto opäť ku nám veľmi skúpe. Aj napriek tomu vieme, že napríklad v staroveku sa pripravovala pre malé deti zmes medu, mlieka a podrvených obilnín. Tomuto podobný výrobok sa potom oveľa neskôr v 19.storočí komerčne vyrábal v Anglicku ako Liebigova perfektná detská potrava. V tomto storočí aj ďalej zostaneme...

Nemecký lekár Conrad Anton Zwierlein vyhlasoval, že "žiadna matka nemusí dojčiť svoje dieťa"! Preto sa v tomto období dávalo deťom kozie alebo kravské mlieko. Táto výživa dojčiat sa ale neosvedčila, lebo deti z nej mali príliš veľa hnačiek, ktoré ich vyčerpávali, dehydrovali. U niektorých boli dokonca príčinou úmrtia.

Neskôr sa prišlo na to, že to kozie a kravské mlieko bude asi "prisilné", tak ho začali riediť vodou. Zároveň, čím ďalej - tým viac zisťovali a pozorovali rozdiely medzi dojčenými deťmi a tými, ktoré boli kŕmené mliekom od spomínaných domácich zvierat.
"Šarapatou" napríklad bol 3-násobne vyšší obsah bielkovín v kravskom mlieku oproti materskému, či naopak prinízky obsah cukrov.Veľkým mýľnikom bol rok 1838Vtedy bádateľ a vedec Simon po prvýkrát analyzoval zložky kravského a materského mlieka, čo bolo prevratné na tú dobu. Zistil hlavne významné rozdiely v obsahu kazeínu, ktorého má kravské mlieko neúrekom.

Neskôr istý lekár menom Biedert na podklade dovtedy zistených poznatkov namiešal vôbec prvé umelé dojčenské mlieko - išlo o kravské mlieko zriedené vodou, dochutené cukrom a ozvláštnené cereáliami na zvýšenie energetického obsahu. Na sklonku 19. storočia bolo stanovené percentuálne zloženie tukov, cukrov a proteínov v materskom mlieku - opäť niečo, čo posunulo vývoj dopredu.Pozornosť sa teda začala sústrediť na výrobu umelých dojčenských mliek na báze sušeného kravského mlieka, ktoré sa potom ešte následne upravovalo. Mnohí naši pediatri i matky boli presvedčení, že umelé mlieko je rovnocenné s materinským a plne nahrádza dojčenie. Akoby nebrali do úvahy poznatky zo zahraničného výskumu a preukázanej praxe. Možno k nim ani nemali prístup.

Masívna reklamná kampaň s vykŕmenými bucľatými detičkami a zmena životného štýlu urobili svoje. Umelé mlieko "z prášku" išlo u nás "nadračku"! Čím ďalej, tým viac sa stávalo dostupnejším pre širokú vrstvu obyvateľstva, jeho spotreba stúpala, čo podporovalo ďalšiu výrobu. Tento stav ale spôsobil prudký pokles klasického dojčenia.

Až v 80-tych rokoch 20. storočia sa prišlo na základe pozorovania, výskumu a výsledkov na jednoznačný záver: dojčenie je nenahraditeľné, materské mlieko najzdravšie a pre dieťa najvzácnejšie.
Ked sa dojcit neda:?Nuž, pristúpi sa k podávaniu umelého mlieka. V dnešnej dobe je už obohatené o prebiotiká, probiotiká, o nukleotidy, esenciálne mastné kyseliny a ďalšie látky. Vznikli špeciálne mlieka pre deti s rizikom alergie i mlieka pre deti, ktoré neznášajú mliečny cukor, či pre deti trpiace častým vracaním, dojčenskými kolikami a problémami s vyprázdňovaním. Existujú i špeciálne mlieka pre deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou.

Umelým dojčenským mliekam, nech už majú na obale napísané akékoľvek úžasné veci, ale dodnes chýbajú všetky imunologické, antiinfekčné, hormonálne, či rastové faktory, ktoré materské mlieko prirodzene má. Vedci teda zistili, že podobne ako ľudskú krv, ani materské mlieko nie je možné umelo vyrobiť. Jeho zloženie je tak špecifické, ojedinelé a výnimočné, že to tak možno ostane navždy. Ktovie...

Odborny clanok som skopirovala, celkom sa mi zdal byt zaujimavy....

gretka2
2. okt 2012

Detom materske, teliatkam kravske, kozliatkam kozie ... iba ak to naozaj nejde...

bejami
autor
2. okt 2012

@gretka2 veru asi tak to zariadila priroda, velmi sa mi pacia aj prispevky annag tak to je neco co tam ona dava. To by si malo veru viac mamiciek precitat.

domak2
2. okt 2012

@bejami ja som o UM nasla aj ine negativne veci, teda ani nie tak o mlieku samotnom ako skor o vyrobcoch a jeho propagacii http://www.mcmamina.sk/kruty-clanok-o-krutych-p...

bejami
autor
2. okt 2012

@domak2 To je brutalna fotka tej mamy s dvojickami, bohuzial stava sa to. vazne si len u nas myslia ake su uzasne tie umele formuly, je tu to nebezpecenstvo kontaminacie flasky. Myslim si ze by uz mali tie umeliny davat len na predpis ak uz matka naozaj tak nemoze dojcit. Lebo mnohe matky nedojcia preto ze nemozu ale preto ze je pre ne lahsie siahnut po UM.(i ked ta priprava a vsetko okolo toho...) Inak pozeram, ty zijes v UK? Aj si tam rodila?

domak2
2. okt 2012

@bejami ano rodila som tu ale mala som akutnu sekciu, tiez sa musim priznat ze zo zaciatku som UM davala, lebo mala strasne plakala a mne sa mlieko rozbehlo az na 5 den (nemyslim tym to naliatie ale ze som videla ze mala naozaj ma co prehltat) ale s radami z laktacnych poradni uz sme len dojceni a ja som velmi rada, som naozaj lenivec a to vyvaranie a zarabanie mlieka ma nicilo 😀

bejami
autor
2. okt 2012

Ja som mala tiez moznost chvilu zit v UK, tam som otehotnela ale uz som sa vratila s muzom natrvalo domov.Tu doma som aj rodila. Tiez som mala sekciu na moje pocudovanie sa mi produkcia mlieka hned rozbehla, aj ked mi malu doniesli az na druhy den poobede prvy krat prilozit. Ale ta cucala ako upir 😀 aj doteraz jak o zivot. Ale mala som problemy s prikadanim a pod. nikto mi to neukazal, nevysvetlil v porodnici, to som bola prekvapena ze sa tam vobec tomuto nevenovali. Dobre ze si mala pomoc z laktacnych poradni.Ja tiez vyhradne dojcim mala ma uz 8 mesiacov(prave dnes🙂 a mienim podla moznosti co najdlhsie.

domak2
2. okt 2012

@bejami ja som tiez velmi vdacna, ze mala nemala problem sa prisat aj striedat flasku s prsnikom, som sa smiala po porode, ze podla toho kolko papa, jej budem zajtra piect kurca 😀 😀 😀 ale hlavne je clovek po porode trosku mimo a nemysli s nadhladom, mozno keby som ju bola viac prikladala alebo skusila nieco ine, nemusela som potom davat UM, ale vtedy tam prisla sestra a vravi mi ze mala strasne place (mala bola stale pri mne), tak ze jej mam dat mlieko, dali mi tam nejake erarne a manzel potom bezal narychlo kupit flasky a UM 😕 pravdou je ze moja mala vie teda vrieskat naporiadok, od prvej sekundy,ostatne deticky mi tam pripadali ze len mrnkaju a moja mala revala ako na lesy. bolo to potom dost narocne, len tak UM vyradit, aj ked som ho davala potom len rano a vecer, ale po par dnoch neustaleho dojcenia, sa to trosku ukludnilo, aj ked dojcim na poziadanie, takze aj tak je furt na cecku haha 😀 😀 😀

bejami
autor
2. okt 2012

@domak2 Je super, ze sa malicka naucila len kojit. Veru clovek je po porde mimo, ja som si tam v porodnici aj poplakala, mamu vedla mna rychlo prepustili domov a potom som uz bola sama aj s malou a prepadla ma slaba chvila, bolesti a bezradnost. No potom som sa dajak pozbierala a fakt som rada ze dojcim tiez na poziadanie mala je aj riadna buchticka pekne mi priberala. Kolko si lezala v nemocnici ako je to tam odrodis a ides? alebo ta tam nechaju dlhsie? ja som bola len u doktorky vseobecnej ktora skonstatovala, na zaklade tehotenskeho testu ze som tehotna a potom mi dala kontakt na dulu ktora ma mala sprevadzat celym tehotenstvom az do porodu. Ale tak my sme mali vplane uz odist.

domak2
2. okt 2012

@bejami ja som bola tiez prekvapena niektorymi praktikami (ked som prisla za GP ze som asi tehotna tak on sa ma pytal ze ci to viem isto, ja ze nie ved preto som tu, on mi vravi ze ak som na teste tak asi som ale ak chcem tak ma posle na nejaku kliniku, no debata velmi dolezita haha, este sa spytal ci si to chcem nechat 😕 a potom ma odporucil na tu dulu ) no a potom uz len ku nej a na scany ked bolo treba, ale nestazujem sa. zdola ma nikto nepozeral , aj ked mi praskla voda a ma tam klontrolovala tak sa nepozeraju a velmi sa ospravedlnovalii ze ma musia takto ohmatat, som sa smiala ze na slovensku by sa na nich asi divali ci maju vsetkych 5 pokope 😀 😀 😀 ja som bola v nemocnici 5 dni, vraveli uz po 4 ze mozem ist domov, ale ja som este chcela den ostat (polohovacia postel, jedlo na vyber 😎 ) ale pokial mas bezproblemovy porod tak mozes ist po 6 hodinach 🙂

bejami
autor
2. okt 2012

NO ved toto je sranda, ja som tiez zostala vyburana ze mi potvrdila tehotenstvo iba na zaklade teh. testu, u nas predsa hned beru krv ta pozru a tak.Aj mna sa pytala ci si to chcem nechat u nich je to standardne lebo vela zien chodi na potrat. Pocula som uz o tom ze zapadne krajiny upustaju od vysetrenia cez posvu, casto tieto vysetrenia mozu vyvolat aj predcasny porod, mne stale robili vnutorne sono(strci ti taky kol do posvy na ktory da primeros🙂 a to bolo dost neprijemne. To je dobre, ze ta tam aj dlhsie nechali, ja som rodila vo stvrtok a v pondelok ma uz vypratali domov este som ani ranajky nedojedla a uz mi teta upratovacka pradlo prezliekala. a to sme na Slovensku.najlepsie bolo ze hned po prepusteni na druhy den som sa musela dostavit na vyberanie svoriek.

domak2
2. okt 2012

@bejami no pekne, to aby si sa rozbehala asi 😀 mna zasivali stehmi co netreba vyberat, ale cela poporodna kontrola bola asi o tom ze sa pozreli na jazvu, povedali ok a to bolo vsetko a este ze si musim dat predpisat antikoncepciu 🙄

bejami
autor
2. okt 2012

Tu davaju najnovsie tieto zelezne svorky take ako ma zosivacka na papier(som aj stresovala, ci ked sa zohnem prasknu a ja si budem creva zbierat po zemi 😀 😀 😀 U nas kontrola na zaklade ktrej ma prepustili bolo kuk na jazvu a posvove vysetrenie 😒 A to som mala stastie ze u nas uz nedavaju tie vyvody /hadicka ti trci z boku a odteka nieco neviem ci hnis ci krv/Ak sa smiem spytat preco si mala akutnu sekciu?

domak2
2. okt 2012

@bejami smies sa spytat 😀 no mne o pol noci praskla voda, tak sme s manzelom sli do nemocnice, tam mi povedali , ze ano praskla vam voda ale inak sa nic nedeje , tak ma poslali domov, ze ak sa to nespusti mam prist za 24 hodin, veru sa nic moc nedialo tak sme tam prisli znova, uz si ma tam nechali, rano mi davali nejaky gel na spustenie, potom pytocin, a neviem co este na vyvolanie ale mala som len kontrakcie, oni vraveli ze nie silne 😕 ale hlavne to bolo bez prestavky, takze som si dala epidural, no vobec som sa neotvarala, tak povedali ze uz je to moc dlho (skoro 48 hodin) a ze nechcu riskovat infekciu a aj sa im zdalo ze malej klesa srdecny rytmus, ale ked ju vybrali tak bola uplne v pohode, asi len drzala kabel 😀 😀 😀

bejami
autor
3. okt 2012

takze tak🙂 sranda, ze ta poslali domov, ked ti praskla. Ale tak nakoniec vsetko dobre dopadlo 🙂 ja som mala planovanu sekciu kedze mala bola dole nohami. Ale tiez ma nechali cakat, takto planovana sekcia sa robi dva tyzdne pred terminom aby sa dovtedy nespustil prirodzeny porod, aspon tak mi to vravel moj gynekolog ale realita bola ze som cakala pomaly do polovice 40-tyzdna. Inak az do porodu som nevedala co to bude, moj gynekolog stale nevidel, vraj bola stale otocena zadkom 😒 a vsetci sa ma stale vypitovali co to bude co to bude a ja neviem neviem, mi nikto nechcel verit. az asi tyzden pred porodom som bola na sone v nemocnici a tam mi povedali teda ze to bude asi dievca ale nie je to dobre vidiet, tak som uz tomu moc neverila, lebo my sme si mysleli ze budem mat chalana.no a mame princeznicku teraz som rada ze mam dievcatko, pre baby su krajsie handry 😀

domak2
3. okt 2012

@bejami veru tu sa chodi do nemocnice uz ked pomaly hlava trci hehe oni vravia ze doma vraj nie si tak v strese a prvorodicky maju ist do nemocnice az ked maju pravidelne kontrakcie kazdych 5 minut, inak ta viacmenej poslu domov. vela ludom nemocnice vadia takze im to vyhovuje, ja mam nemocnice celkom rada , myslim tym samozrejme ohladom porodu 😀 no veru si nie som ista ale myslim, ze tu by ta mozno skusili porodit aj keby bola otocena zadockom, ale opakujem nie som ista 🙂

bejami
autor
3. okt 2012

Myslim ze v UK hej by ma normalne nechali rodit aj ked je to dost rizikove pre matku aj pre dieta, ale tam su hlavne za prirodzeny porod. Ved aj liecit sa tam mozes ked si kupis na pumpe alebo v potravinach lieky🙂 ja ked som to tam videla som skoro odpadla, len tak tabletky od bolesti vseliake pastilky a co ja viem co vsetko v obchode vsetko za 99p Iny socialny i zdravotny system dufam ze to tu k nam tak skoro nedojde. Inak ked aj moje kolegyne mali nejaky gynekologicky problem isli len ku vseobecnej a ta ich nikdy neposlala ku gynekologovi tam posielala len vynimocne vzacne pripady 😒 Tu gynekolog na kazdom rohu. A v akom meste zijes? My sme boli v malom mestecku Didcot.

domak2
3. okt 2012

@bejami ja som veru ostala taka prekvapena, ze gynekologa nevidis, asi nikdy, aspon nejake preventivne kontroly by sa mohli sem tam robit, asi je ich nedostatok alebo co 🙂 alebo sa hanbia 😀 ved to lieky kupis aj na hajzli hehe, ale ja som rada ze vdaka tehotenstvu som vylucila vsetko cim som sa predtym dopovala, (kvapky do nosa , do usi, na alergiu.....no na kazdy svetabol) a budem sa snazit vyhybat im aj dalej, zatial mam doma len paralen 😀 asi by vela zalezalo na lekarovi, a tebe ako by ste sa rozhodli si myslim, citala som ze sa da porodit aj tak , ale neviem ci by som do toho sla veru 😕 ja byvam priamo v londyne, ale veru by som radsej byvala v nejakom malom mestecku niekde pri mori, raz ked budem bohata a slavna hehe