Ako sa riešia papiere, keď dieťa niekto opatruje?

ginepra
9. apr 2009

Ahojky,
mám otázku pre ochotné hlavičky, ktoré sú v obraze 🙂 . Som zamestnaná na TPP, momentálne na MD a po jej skončení rozmýšľam nastúpiť opäť do zamestnania na polovičný úväzok. Mám mamu-dôchodkyňu, ktorá je ochotná strážiť 2 menšie deti (maličká by pol roka, synček 3 r ale pre nepriaznivý zdravotný stav aj ďalej doma, najstaršia dcérka už chodí do škôlky). Čo by to obnášalo pre mamu - aké výdavky a papierovačky? Mohla by som dostávať na dvoch malých príspevok na starostlivosť o dieťa vo výške fakturovaných nákladov (asi by sme to riešili v maximálnej možnej výške, teda myslím okolo 4700 na dieťa). Týkalo by sa to aj synka, keď má nepr. zdr. stav alebo je to striktne do 3 rokov? Neovplyvnilo byx to mamin dôchodok? Koľko by musela vyplatiť daň z tohto prijmu a kedy? Ako by som preukazovala tieto náklady ÚPSVaR? Je tých otázok asi veľa, ale ak vite, poraďte. Ďakujem pekne všetkým za radu.

gapa
9. apr 2009

detí s dlhodobo nepriaznivým zdr.stavom sa to týka tiež, ale maximálne do 6rokov, ak majú schválený tento stav od lekárov z UPSVaR.

Babka by si musela založiť živnosť a fakturovať ti mesačne 2x 4780,-Sk (od 1.9.09 asi o niečo viac), t.j. mala by príjem ročne 12x, čo by musela zdaniť riadne v dan.priznaní do 31.3. za predchádzajúci kalend.rok. Nemá nárok na žiadnu odpočítatelnú položku, takže jedine si s toho odpočíta jej výdavky súvisiace s touto živnosťou. PRedpoklám, že dá sa niečo na starostlivosť s deťmi (žeby jedlo, nejaké pomôcky pre deti, vybavenie, čo nákúpy po začiatku živnosti, s tým čo kúpila predtým neviem poradiť). Musela by si platiť od založenia živnosti zdrav.poistenie a od 1.7. v roku nasledujúcom po roku, za ktoré prekročí určitý príjem aj poistenie do SP.
Na dôchodok to vplyv nemá, ved je kopec živnostníčok dôchodkýň.

So založením živnosti nemám skúsenosť a ani neviem, ako by to mala nazvať, ak sa bude o dieťa starať.

Snád poradia skúsenejšie. Ved určite

ginepra
autor
9. apr 2009

Ďakujem, mila Gapa, si velmi zlatucka ze si takto najdes cas...
Prosim ta nevies v akej vyske by platila ZP a poistenie do SP a dan ak by si fakturovala 12x (mesacne) tych 2x4780, teda celkom 114 720 rocne? aspon priblizne... VDAKA

ak by niekto mal skusenost so zakladanim tejto zivnosti - "operka" - prosim, poradte ako na to. VDAKA

elienka
10. apr 2009

No nie som zrovna expert, ale ja ako živnostníčka musím platiť cca 42 Eur zdravotné poistenie. Asi by si sa mohla informovať na Z. poistovni, koľko by platila tvoja mamka v prípade, že je dôchodkyňa a zároveň živnostníčka. Rovnako by som to riešila aj s opýtaním na soc. poisťovni.
Mamka by si potom mohla uplatniť paušálne 40% výdavky t.j. 40% z 114720 plus zaplatené zdravotné a sociálne poistenie.
Takže si to musíte sami prerátať, a hlavne nezabudnite, že príspevok štátu na starostlivosť o dieťa je tuším 80% z nákladov a to max do výšky materskej (to je tých 4780 Sk?), takže babka by musela fakturovať 5975 Sk aby ste dostali max príspevok od štátu, no a to by babka zarobila 143 400 Sk.

ginepra
autor
11. apr 2009

elienka dakujem za trosku do mlyna. budem patrat dalej, skusim sa na to opytat ked budem behat teraz po uradoch a vybavovat papiere po narodeni miminka.

gapa
12. apr 2009

ginepra,
s tým zdr.poistením nemám skúsenosť. Ako písala elienka, treba zistiť najlepšie priamo v ZP podla údajov. A aj na porade sa o tom píše a p. Mihál má myslím aj tabulku odvodov, vrátane zdrav.poistenia. Tých 40% paušálnych výdavkov+poistné myslím sedí, no v tom nemôžem radiť, lebo som do týchto zákonov dlho nepozerala a nie som zorientovaná ☹ .

S tými 80% z nákladov, čo uviedla elienka by som však nesúhlasila, vid § 5 ods.1 písm.a) zákon o príspevku na starostlivosť o dieťa.

vid zákon o starostlivosti o dieťa (posledný v poradí)
http://www.employment.gov.sk/index.php?SMC=1&id...

elienka
13. apr 2009

Gapa má ako vždy pravdu, takže ja sa opravujem, suma príspevku je naozaj vo výške preukázaných nákladov (max. do výšky rodičovského príspevku)
Gapa dík za opravu

gapa
14. apr 2009

elienka 😅
gapa nemá vždy pravdu 😖 lebo vela vecí sa robí rôzne a zákon ich neupravuje alebo proste tomu nerozumiem 😕
no aj tak potešilo 🙂

a ty máš praktické skúsenosti a to je dôležité 😉

ginepra
autor
27. apr 2009

opätovne sa pokúšam zviditeľniť túto tému - niekto z rodiny ako živnostník-opatrovateľka k deťom - nemáte niektorá praktické skúsenosti? ďakujem pekne za všetky odpovede