Priezvisko dcérky z 1. manželstva - doplnenie kvôli sobášu

hanka274
9. júl 2009

Ahojte!
Na matrike sa tvaria akoze mi nerozumeju, v zivote o tom nepoculi...ale viem, ze sa toto urcite nestalo iba mne, takze k veci:
Mam dcerku z prveho manzelstva, chcem jej doplnit, NIE ZMENIT jej priezvisko, kedze ja sa po sobasi budem volat inak, tak ako moj manzel a tak ako aj moja druha dcerka.
Na matrike sa to vraj vobec nevybavuje, vraj na obvodnom urade. Chcem jej to doplnit, pretoze nemienim /a je to pod uroven kazdej maminy/ dokazovat zakazdym nejakymi dokumentami, ze som jej mamina a vobec...vsetci budeme rodina L...ová, len ona bude B....ová...proste nezmysel, jak cudzi clovek ☹ , v skolke, v skole, pri zapisoch, podpisoch, dovolenkach...

Mate s tym niekto skusenosti?
Na matrike ako keby mi nerozumeli alebo odpovedia, pokial je otec dietata znamy, nemam dovod jej to zmenit...ALE JA JEJ TO CHCEM DOPLNIT, nie zmenit /to by musel samozrejme suhlasit otec dietata a spolu s tym by prisiel o vyzivovaciu povinnost, myslim/.

DAKUJEM !!
🙂

alexandra
10. júl 2009

hanka nie, neprisiel. Priezvisko dietata nijako nesuvisi s rodicovskymi pravami a povinnostami. A zial, doplnenie priezviska v SK legislative nikde nie je popisane, takze sa obavam, ze nie je mozne. Je mozne len v pripade sobasa, kedy zi nevesta necha svoje povodne aj prijme aj nove priezvisko.

vroni
10. júl 2009

Hani, to sa neda. Jedine, co mozes urobit je, ze si TY ponechas obidve priezviska (byvaleho aj buduceho manzela). Takze ty budes pani mrkvickova-hraskova, mala Hanka mrkvickova a Simca Hraskova (nepise mi velke m) Ine riesenie zakon nepripusta 😠

adoracion
10. júl 2009

my sme pri priezvisku spravili dost velku chybu moje dieta ma priezvisko po otcovi ale to stredne Mohammed tak to zapisali tu na matrike ! vola sa Hani Mohammed. neboli sme este zosobaseny vtedy... moj manzel sa vola Bakhtier Mohammed Hussein az sme sa zosobasili na slovensku matriku som napisala ze sa chcem volat Mohammed ale oni mudry v Bratislave mi automaticky dali meno Hussein kedze to je jeho realne priezvisko samozrejme nikto sa ma nic nepytal a tak sa volam vlastne ja Hussein, dcera Mohammed a manzel Mohammed Hussein no parada ne... a co s tym robit vlastne neviem odporucaju mi zmenu priezviska cez okresny urad ale..

hanka274
autor
10. júl 2009

fuha... ☹ ☹ ☹ ☹

alexandra ale so zmenou by musel suhlasit otec dietata, vsak? Tympadom buduci manzel by si ju mohol osvojit a biologicky otec straca vyzivovaciu povinnost, nie?

Hm, alebo si ponecham obe tie priezviska ako pise vroni, to je este prijatelne voci Hanke, och joj... ☹ ☹ ☹

alexandra
10. júl 2009

hanka je rozdiel ci ide len o zmenu priezviska, alebo osvojenie. Dieta moze mat priezvisko ktorehokolvek z rodicov - Tvoje, alebo jeho. Nevplyva to na rodicovske prava a povinnosti. (otec v rodnom liste sa nemeni). Musi s tym samozrejme suhlasit, alebo jeho suhlas nahradi sud v obciansko-pravnom konani. Ak vsak ide o osvojenie, meni sa otec v rodnom liste, a tym straca prava, ale aj povinnosti.

hanka274
autor
10. júl 2009

Takze ak by suhlasil biolog.otec aby sa Hanka volala tak ako ja /my/, kvoli problemom v skolke, skole atd atd...tak sa nic nemeni? Otec ostava a vyziv.povinnost tiez??

A to sa riesi kde? Na sude, ci to nemusi prejst sudnym konanim a staci na tom obvodnom urade??
dakujem!! 🙂

alexandra
12. júl 2009

hanka ak bude suhlasit, staci na matrike ak pridete obaja a matrikarka to zmeni a vyda Ti novy RL. Neviem vsak, ci sa za to nieco plati..

bibik1
14. júl 2009

Ahojte, ja mam taky isty problem ako Hanka. Na matrike nam povedali, ze ked suhlasi biologicky otec, tak to zmenia, ak nesuhlasi, tak to musime skusit cez sud. On samozrejme nesuhlasi, aj ked sa o malu od narodenia vobec nezaujima. Tiez ma stve ze to musime vsade vysvetlovat, aj u doktorov ma volaju aj mojho manzela jej priezviskom lebo tam maju jej kartu, no je to neprijemne. Ale neviem ako postupovat, co mam dat na sud, co tam napisat, neviete nam niekto poradit ?

petruci6
14. júl 2009

hanka ja by som si nechala obe priezviska,aj po prvom aj druhom manzelovi

petruci6
14. júl 2009

tiez som riesila tuto otazku,ja mam meno za slobodna,kedze som neni vydata a moja dcera ma priezvisko po mne nastastie,nie po otcovi
takze ak by som sa vydala,necham si obe

hanka274
autor
14. júl 2009

petruci6 ale ja sa budem druhykrat vydavat, neviem ci si pochopila...
a ak by som si nechala svoje "prve priezvisko zo svadby"...a teraz aj to druhe priezvisko, tak mi druhu dceru pomenuju tak, ze bude mat takisto obe priezviska, teda jedno priezvisko po mojom 1.manzelovi a druhe po 2.manzelovi...takze blbost uplna...
rozumies? takze asi si myslela pripad, ze 2 priezviska, z toho jedno za slobodna moje a druhe ako vydata...

Ja to poriesim zmenou mena cez muza...donucovacimi prostriedkami...zacina sa mu vypomstovat jeho sposob zitia...a toto je uz jeden priklad...on to podpise, to viem na 99perc.
takze tak...nakoniec...dakujem vam za vsetky nazory!!

vroni
15. júl 2009

Hani, to nie je pravda. Aj ked TY budes mat dve mena, kazda dcera bude mat len jedno - to po svojom otcovi. Zdvojene priezvisko - je jedno, ci matky alebo otca - sa ¨zdedit¨ neda (dieta nedostane priezvisko matky, ale SPOLOCNE priezvisko rodicov. Len to jedno). Takze tvoje druhe dieta nijako nemoze mat priezvisko prveho manzela.

hanka274
autor
15. júl 2009

no na toto som presne myslela...
ako, ze to tak nieje...teda mne to pride samozrejme blbost, druhe dieta mat priezvisko prveho manzela...ale myslela som, ze automaticky ked ja budem B..ová L...ová, tak bude aj druhe dieta B...ová L...ová...

alexandra
15. júl 2009

hanka nie, v zapisnici o uzavreti manzelstva uvadzate, ake mena budu mat Vase spolocne deti.. Takze tam napises, ze budu mat priezvisko Vase spolocne - t.j. priezvisko Tvojho druheho manzela.

hanka274
autor
15. júl 2009

hmmmm...baby a ja som si do ziadosti o uzavretie manzelstva uz napisala svoj tvar...L...ová...takze to treba zmenit??
Istenem, jake zhony na poslednu chvilku...

hanka274
autor
15. júl 2009

ale, viete co? kaslem ja na to...mam na toho ex paky /aj ked financii co dlhuje sa komplet nedockam/...takze to zmeni a hotovo.

hanka274
autor
15. júl 2009

este jedna otazka, mozno jednoznacna, ale predsa:
-to ci chcem mat zdvojene priezvisko alebo nie sa musim rozhodnut do sobasa?
potom po sobase si doplnit to starsie priezvisko z prveho manzelstva sa neda? /to v krajnom pripade nesuhlasu otca/

ada32
15. júl 2009

hanka ja mam tiez dve priezviska,druhe kvoli prvemu synovi po jeho otcovi a prve mam manzelove.
ked sa narodilo spolocne dieta,automaticky nam zapisali len to prve.druhym sa nikto ani nezaoberal.

hanka274
autor
15. júl 2009

ada32, a mas to v poradi takomto: najprv priezvisko z prveho manzelstva a potom priezvisko z druheho manzelstva? ci naopak...
a kde to je vsade zapisane? Aj rodny list ti zmenili ci len obciansky a doklady??
a ako to chodi v praxi??

andzi
15. júl 2009

hanka: priezvisko súčasného manžela musíš mať ako prvé v poradí. Nemôžeš si vybrať, tak hovorí zákon.

hanka274
autor
15. júl 2009

andzi, aha, dakujem... 😉

alexandra
15. júl 2009

Rodny list sa nemeni, su tam udaje v case narodenia dietata, cize napriklad aj ked by si vystudovala uz po narodeni dietata, titul sa Ti uz do rodneho listu nezapise, lebo v case narodenia dietata si ho nemala.

hanka274
autor
15. júl 2009

alexandra, dik.

titkovamiriam
15. júl 2009

ako keby na mene zalezalo 😅 -prve dve deti maju so mnou rovnake a marek po otcovi.ma ani nenapadlo to niak komplikovat.dnes je kopec deti co maju ine priezviska ako ich mamy.by som sa tym vobec nezatazovala.ja keby som sa v buducnosti rozhodla aj vydat priezvisko by som si nehala svoje.

hanka274
autor
15. júl 2009

no mne urcite zalezi na tom aby sme boli vsetci ako rodina rovnaky s menami...takze preto tato tema 😉

andzi
15. júl 2009

Hoci je pravda, že dnes už je celkom bežné, že deti z jednej rodiny majú rôzne priezviská a už nie sú v škole "čierne ovce" ako kedysi, plne chápem Hanku, dieťa z prvého manželstva by sa cítilo odstrčené, pretože má iné priezvisko ako mama, "otec" a brat/sestra, hlavne ak je to dieťa ešte moc malé. Ja poznám jednu rodinu, kde sú 3 bratia a každý má iné priezvisko. Majú sa radi, žijú ako rodina, ale kam prídu, tam sa všetci čudujú, prečo sa každý volá inak.

alexandra
16. júl 2009

Bežné to možno je, ale kto nezažil, nepochopí, ako sa cíti rodič, ktorého dieťa si hovorí priezviskom aké majú všetci ostatní členovia rodiny, aj keď ono sa volá ináč..

hanka274
autor
21. sep 2009

o par dni budem vybavovat tu zmenu priezviska starsej dcerky...
Este som medzicasom pristupila na kompromis /keby protestoval/, ze bude sa volat aj po nom, aj po mne...teda ze bude mat 2 priezviska.
A teraz som volala na obvodny urad a ze to nieje mozne...ze dieta moze mat iba 1 priezvisko????
dakujem.

ukmima
21. sep 2009

Moja znama mala tiez taky problem ako ty...ona sa druhy krat vydala...lenze mala bola priklad...Ladova a ona Mala...
chceli dat zapisat malej meno aj po jej novom manzelovi, nedalo sa...
Vyriesili to tak, ze otec dietata sa vzdal vsetkych prav na malu, prestal platit a pod...vzdal sa vlastne aj jej...A po 3 mesiacoch si ju :adoptoval: terajsi jej ocko...a mala sa vola teraz ako vsetci ostatny...
Mala ma len 4 roky, tak to tak nevnimala co sa deje...
Lenze ci ti to stoji zato..neviem.
Im platil malej otec len par korun, tak si povedali, ze ci maju 600sk alebo nie, je to jedno.Byvaly manzel si tiez zalozil vlastnu novu rodinu, takze mu to aj vyhovovalo, ze sa nemusi starat o dalsie dieta..aj ked jeho...

eniko
24. sep 2009

Hanka, ak ti mozem trochu vysvetlit situaciu...neviem ci ti to uz niekto vysvetlil: priezvisko dietata a platenie vyzivneho nesuvisia. Doplnit priezvisko neviem co znamena, asi si mala na mysli dve priezviska, jej povodne plus tvoje nove po manzelovi.To naozaj nejde. alebo jej nechas priezvisko po biologickom otcovi, co nechces, alebo jej zmenis priezvisko po novom manzelovi. V tomto pripade musi so zmenou suhlasit biologicky otec a naozaj sa to vybavuje na obvodnom urade, nie na matrike. Ak s tym biologicky otec nebude suhlasit, mas moznost riesit tuto otazku sudnou cestou. Prejde ti to, ak budes odovodnovat svoju ziadost, ze dcera sa citi byt ukrivdena, trpi, lebo ostatni maju ine priezvisko a bla bla bla. To vsak neznamena, ze bioologicky otec nemusi platit vyzivne!!! Ak by si tvojmnazel tvoju dceru z prveho mnazelstva adoptoval, potom uz biologicky otec nemusi platit vyzivne.
Ale toto vsetko ti mala vysvetlit matrikarka.Neviem preco tak neurobila. Ja mam tiez podobny problem, len trochu komplikovanejsi a bez takmer ex-manxela, neriesitelny.