Zmena priezviska - naspäť koncovku -ová

fazulka2309
23. máj 2016

Prosím Vás, ako je to ak si chcem naspäť vrátiť koncovku -ová?
Hneď po svadbe som si dala skrátiť priezvisko, no už je tomu rok a stále sa stretávam s nepochopením alebo posmeškami.
Chcem sa informovať aký je postup ak si to chcem dať naspäť. Stačí ísť na matriku?

elise
23. máj 2016

@fazulka2309 da sa na matrike a vyplnis ziadost s odovodnenim ak mas ova v sobasnom liste tak super, zaplatis poplatok

fazulka2309
autor
23. máj 2016

Na matriku musím ísť v mieste trvalého bydliska?
A keď mi to priezvisko zmenia, ako to je keď s manželom práve kupujeme nehnuteľnosť a na všetkých papieroch figurujem bez -ová. Nebudú s tým v budúcnosti problémy?

simca06022011
23. máj 2016

Ake posmesky? na uradoch, ci medzi znamymi? Lebo ty okrem uradov kdekolvek mozes pisat aj ova... a nemusis to riesit papierovo

katharrina
23. máj 2016

ja som tie bez ova, zijeme sice mimo SK, ale je mi srdecne jedno, kto si co na SK o tom mysli. Ak si s priezviskom spokojna a sama si to chcela, vykasli sa na vsetkych, co zavidia. Lebo normalny clovek to neriesi, len taky, co sam nevie co so sebou a zavidi. Drzim palce! 😉

elise
23. máj 2016

@fazulka2309 kde ste sa brali

petulka124
23. máj 2016

@fazulka2309
Ja som tiez bez "ová", uz som vydata skoro 8 rokov a este som sa teda nestretla s posmeskami. Obcas ludia pozeraju akoby spadli z Marsu, ale inak nic. Ak sa tebe tvoje meno paci, neries ostatnych.

fazulka2309
autor
23. máj 2016

Chcem to dať vrátiť späť len kvôli bábätku, ktoré čakáme (síce ešte nevieme čo to bude), pretože nechcem, aby sa potom v detstve a budúcnosti trápilo, len kvôli tomu, že niektorí ľudia sú pribrzdení....

alaguema
23. máj 2016

@katharrina závidieť priezvisko??? A to prečo? Nepáči sa mi výsmech a osobne by som nikomu do priezviska nehovorila, ale trochu smiešne to naozaj je pri priezviskách, ktoré sú slovanského pôvodu, rovnako, ako znie smiešne pridávanie -ová k zahraničných menám...napr. Tina Turnerová 😀 Ono niekedy je treba mať aj trochu zmyslu pre nezmysel 😉 Napr. taká Zuzka Haluška, je uznaj, že také polosmiešne, polotrápne.

simca06022011
23. máj 2016

@fazulka2309 no myslim, ze to je hlupost. Nehnevaj sa, no kto uz sa nad tym bude pozastavovat. Ja mam dokonca dceru bez ova.. sme tam niekto ostane v skolke sokovany z deti... ale to je tak vsetko ;) V zivote som sa nestrela s tym, ze by san iekto nad tym vobec pozastavil, skor pozitivne reakcie... a ak ams okolo seba pribrzdenych ludi, tak ich "zlikviduj" a mas o starost menej.. ked bude ova najdu si daco ine...

Ono zalezi ale asi aj na mene.. ak raz ma niekto zahranicne meno tak to s ova vyzera viac komicky ako bez :D

simca06022011
23. máj 2016

@alaguema no presne

alaguema
23. máj 2016

@fazulka2309 a môžem sa opýtať, prečo si si nedala koncovku? To, či budú problémy s dokumentáciou ku kúpe nehnuteľnosti, sa opýtaj radšej právnika. Nemuseli by byť, veď tam figurujú aj čísla dokladov, ofotené doklady a pod.

guinevre
23. máj 2016

@alaguema Neviem ci vies, ale nie vsetky slovanske narody maju "ova" na konci priezviska v zenskom rode...

alaguema
23. máj 2016

@guinevre viem. Ale my máme. Môj názor je, že k niektorým našim priezviskám sa to -ová proste hodí, lebo ich zjemní. Napríklad - Hanka Sekera znie inak, ako Hanka Sekerová. Samozrejme, ak niekto ten rozdiel nevníma, tak ma to vôbec neruší 🙂 Priezviská germánskeho pôvodu sa mi napr. páčia viac bez koncovky.

guinevre
23. máj 2016

@alaguema K niektorym sa viac hodi "ova", suhlasim, ale k niektorym ani nie, a ja by som neriesila ci sa mi niekto vysmieva ci nie, a ver tomu, ze v 90% pripadov ked sa niekto vysmieva, tak to robi len preto, ze nieco tomu cloveku zavidi, to je uz overene ;)

alaguema
23. máj 2016

@guinevre neviem...to by som si netrúfla tvrdiť. Veď zmeniť si meno na bez -ová môže každý, kto sa vie podpísať. Niektorí ľudia sa vysmievajú inakosti, čo je smutné. A v niektorých prípadoch sa tieto veci nedomysleli, ako aj často pri výbere mena pre dieťa. V takom prípade, je podľa mňa, zmena lepšia, ak sa ten človek sam necíti s tým menom stotožnený.

katharrina
23. máj 2016

@alaguema no si predstav, ze vie niekto este aj toto zavidiet 😀 fakt trapne

lucijana2
23. máj 2016

@fazulka2309 je pekne ze myslis na svoje babatko aby ono potom netrpelo. Ale vies ludia su naozaj niektory divny a aj ked nie kvoli priezvisku mozno zase kvoli niecomu inemu sa budu vysmievat. Fakt su ludia posmievacny a mal by sa radsej kazdy pozerat na seba ako riesit niekoho ineho. Snad sa ti to teda podari vybavit 😉

petulka124
23. máj 2016

Zalezi aj od mena, napr. moja svokra ma typicke slovenske krstne meno a jej sa hodi priezvisko s "ova", ale ja nemam typicke slovenske krstne meno a ani moja dcera, takze nase priezviska zneju lepsie bez "ova"

ephemeris
17. feb 2023

@simca06022011 Opovrhujete slovenským jazykom a vedome narúšate jeho deklinačnú štruktúru. Ľudí, ktorí dodržiavajú tradície a pozastavujú sa nad zmrzačeným priezviskom bez koncovky -ová nazývate pribrzdenými. Smutné, veľmi smutné. Asi je to nová móda, pľuvať na hroby predkov.

kroska18
31. máj 2023

@ephemeris Super si to vysvetlila a ešte dokladom, že je to veľmi praktické keďže je hneď jasné či ide o muža alebo ženu. Netreba nič dovysvetľovávať, tak prečo tú výhodu zhadzovať.
A to zdôvodnenie, že niekto závidí je do popuku.

kazuso
31. máj 2023

S priezviskom bez "ová" mám jednu úsmevnú príhodu. Prišiel mi mail: "Tovar je pripravený, môžete si ho v pondelok prevziať. S pozdravom J. Kováč" V pondelok som nabehla do firmy, hľadala pána Kováča, nikto o ňom nevedel. Keď som vysvetlila prečo ho hľadám nastal rehot, lebo sa ukázalo, že pán Kováč pracuje v susednej budove, akurát len, že má kosoštvorcové rozmnožovadlo. 😀

yanni
31. máj 2023

@fazulka2309 vykasli sa na to. Ten, kto ma problem, bude mat problem stale. Moja dcera prisla zo skoly s revom, ze sa jej decka vysmievaju koli priezvisku. No ma tam "von", co je slachticky titul. Tak som jej to vysvetlila, ze nech sa vynajde a chalanovi v skole, ktory ma s tym problem to vysvetli. A ona mu to dala. Chlapec sa vola "Schneider" cize krajcir, tak mus pekne krasne dala na frak, ze nech nevystrkuje rozky, lebo keby zil pred 200 rokmi, tak ona by bola jeho pani a on poddany a musel by jej sluzit. Chlapec ani nestacil usta zavriet. On ma 9 rokov, dcera 7 (ano su v jednej triede, tretiaci). Ale toto riesia deti. Ked taketo kraviny riesia dospeli, tak to asi nie je nieco v poriadku s ich mozgovou kapacitou.