icon

Najlepšie plemeno psa do bytu

27. aug 2025

Aké plemeno psa by ste odporúčali do bytu? Obávame sa, že nebude mať dostatok priestoru na vybehanie sa. A nejaké tipy pre psíčkarov - začiatočníkov?

zuz0110
27. aug 2025
@stanka_k

@anonym_autor hocijaký, ktorého dokážeš naučiť všetko, čo treba a socializuješ ho. Venovať sa musíš každému, či je veľký, malý.. nerozhoduje veľkosť , ale povaha, N.ovčiak je napr menej náročný na aktivity, ako borderka a tie malé York, Westík…, boli v minulosti využívané väčšinou ako lovci potkanov, tiež potrebujú naučiť, socializovať a aktivity, inak sú z toho zúrivé, uštekané beštie..
aktivity nie sú len fyzické, veľa urobia aj psychické (cviky, triky, hry… psa myslenie unaví)
Inak doma nemáme chliev, ani nechodíme ako prasce.. máme deky na gauči, posteliach… práčku, sušičku, vysávač, mopy…. Psa prečešem každé ráno a v období pĺznutia viackrát riadne vyčiesam+kúpanie (dá sa to riešiť aj v salóne)

@stanka_k toto je super dvojka 😍 my mame akurat 3m borderku

mimaapeto
27. aug 2025

od malička sme mali doma psíky.. také zmesky😀 v byte... ako som sa osamostatnila mám 2 yorka... dcérka pri jednom vyrastala... keď on umrel kúpili sme druhého nakoľko dcérka za ním veľmi plakala a spávala s jeho fotkou... každý človek ktorý k nám príde prvý krát vraví že by ani nevedel že máme psa... žiadny smrad, chlp nič zničené... dokonca to nevydržíš ale náš pes spí s nami v posteli 🙂 keď je dcéra chorá ani sa od nej nepohne...pokiaľ je pravidelne doma upratované a pes je naučený tiež na hygienu( vonkajšie venčenie) nie je žiadny problém.. kúpanie, labky umývame po každom venčení, prostriedky na odčervenie a a pipety proti parazitom... bezdomovci nám štia okolo paneláku a s prepáčením serú naokolo a vyberajú smeti z kontajnerov a to ti nevadí? ich sa pýtaš či si šťanku po sebe opláchne vodou😅 strašne sa smejem ty si v živote veľmi nešťastný a zatrpknutý človek

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
bg92
27. aug 2025

Psy sa vybehavaju vonku nie v byte. Realne si myslis ze ked mas bytoveho psa tam on si tam beha hore dole? Psy vacsinu dna spia, na vybehanie s nimi treba chodit von. V byte/dome nie je nic zaujimave ze by si tie psy tam behali :D my mame 25kg plemeno a predtym bol s nami v 2i byte a teraz sme v dome. Rozdiel pre neho ziadny- pokial je doma tak len spi/oddychuje a je mu naozaj jedno ci ma 50m2 alebo 150m2.
Takze si vyberaj podla svojho zivotneho stylu a kolko mu planujes venovat casu MIMO byt, kolko s nim planujes chodit von a ake aktivitu budete robit, pripadne ci bude s tebou sportovat alebo to bude len gaucovy pes s prechadzkami. Podla tvojej otazky znies ze zatial o psoch vela nevies tak si vezmi nieco spolocenske a nenarocne. Ak ma psik dost aktivit mimo domu, doma naozaj len oddychuje.

anonym_fba955
27. aug 2025

Ja by som ti odporučila žiadne na základe toho že podľa teba nebude mať dosť priestoru vybehať sa. Áno nebude, pes sa nemá v byte vybehať, ma sa vybehať von s tebou. Načo pes zavretý v byte? Veď to zviera potrebuje pohyb, záhradu, dlhé prechádzky. V byte by len trpel.

stanka_k
27. aug 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 krátka srsť ma úplne inú štruktúru, ako stredne dlhá a dlhá (zapichuje sa) a rovnako, ako pes permanentne vnútri a vonku.. dala som psov, ktorých mám a aká je s nimi starosť. Každé ráno kovovým hrebeňom vyčešem a ide dole celá uvoľnená srsť, nepadá permanentne.. Pĺznu jar a jeseň, NO už vypĺzla, teraz sa nasrsťuje a bordera začala pĺznuť min.týždeň rovnako v border skupinách sú rozdelené stanoviská na presrstenie a permanentné chlpy..
Plus mám BO a iných NO vonku a do bytu nechodia, cítim, že to nie je pes žijúci v byte (smrdí mi) a tiež nemá takú starostlivosť o srsť, ako tie, ktoré sú vnútri, tak že ja ho trochu prečešem, mi je prd platné
Mala som bradáča, ten mal úplne ideálny typ srsti (rovnako, ako pudel, york…)
Inak na krátke chlpy je dobrá gumenná rukavica a také gumenné kefy predávajú
a všeobecne na srsť plus doplnky do stravy

stanka_k
27. aug 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 srsť je veľmi individuálna… genetika, starostlivosť, prostredie, strava, ochorenia…. Napríklad oproti zajacovi, ktorého som mala v byte sú moje psy, čo sa pĺznutia týka, nič 😃

kiki68
27. aug 2025

Tony je na kazdom, su rozne interierove plemena. Zalezi co clovek preferuje. Mala som buldocka, to je vylozene pes do interieru a tak sa aj sprava. Pre neho bol zaujimagy hlavne clovek, navstevy, co prisli, vonku tiez ludia.Nikdy od neho nebolo nic spinave. Ani nic neznicil, raz okusal ako stena aloe. To bolo vsetko. Hygiena bola enormna vzhladom na jeho diagnozy, von chodil neskor uz iba s navlekmi na packach, doma nasledovala hygiena, cize dost narocne. Ale ked niekto spominal tie fekalie, tak neviem ci ma vela ludi tak cisty prdel ako ten moj pes 😂 nakolko toho sme museli doma po prichode utriet obruskami s clorexydermom, aby telo nespustilo zapalovu reakciu.

andrea2667
27. aug 2025

@anonym_autor Papillon alebo Kavalier king Charles. Inak ja nám v byte útulkáča a sme spolu šťastní 🐈

7komorova
27. aug 2025

@anonym_autor my sme mali - stredny az maly - 12 kiloveho - vzdy rano, na obed a vecer aspon na 10-15 min von, vycikat… ale prechadzka raz za den min 30 minut aby sa vykakal…. Ale lepsie je dom, ale to logicky… ale tak mensieho urcite, rasa - vezmite z utulku - pomozete!

stanka_k
27. aug 2025
@jumama

A este najlepsia rada, ktoru som pre vyber psicka videla - on musi sediet k dynamike vasej rodiny. Ak si napr. vyberiete psa, co potrebuje vela pohybu a hier - ale radsej sedite doma - to je prehra a trapenie pre obe strany. Alebo naopak, ak vy ste v jednom kuse v pohybe, aktivni a pes je druh, coby najracej spachtosil doma, nebude s vami behat po turach... cize noazj podla toho si vyberajte psika - ako najblizsich cca 15 rokov aktivne chcete kazdy bozi den zit.

@jumama súhlasím vzhľad, srsť a pod.. sú medzi poslednými kritériami. Dôležitá je povaha a temperamen kompatibilný s ľuďmi…

priscilla07
27. aug 2025

Maltezak, maltipoo ( kríženec maltezaka a toy pudla), york, pudel ....všetky okrem pastierskych a poľovníckych plemien ktoré potrebujú extrémny pohyb. Ale aj tam su výnimky ako jazvečík, white terier...

maya_hi
27. aug 2025
@anonym_3b8148

Ziadneho, je to tyranie psa a ten smrad a bordel od vykalov ani nevravim vonku.

@anonym_3b8148 ty si očividne znalec- kynológ. Strč takého jorkšíra, alebo westíka bez podsady na dvor 😏

maya_hi
27. aug 2025

@anonym_autor čo je to "dostatok priestoru na vybehanie". Myslíš m² alebo čas 🙂 Lebo tie štvorce nepotrebuje nejako extra žiaden psík, ale čas na prechádzku aspoň 3x denne áno. Dnes sa už bežne v byte chovajú väčšie plemená, ale za mňa treba vyberať podľa temperamentu, povahy plemena. Pracovné plemená radi "pracujú". Je žiadúce aby mali výcvik, bavili sa občas kdesi na cvičáku, aportovali... Inak zo samej nudy ostanú frustrovaní, môžu sa v byte na gauči len trápiť. O veľkosť nejde. Sú veľké psy, ktoré sa radi povaľujú a nepotrebujú byť stále zamestnané. A sú malé psy, ktoré sú neskutočne aktívne. Rátaj ale s tým, že pôjdete na výlet, na dovolenku, chcete s ním niekam vybehnúť. Musí vam vojsť aj do auta, byť tam bezpečne usadený... Najprv si naštuduj niečo o plemenách psov, poraď sa s ChatGPT, neponáhľaj sa a nechaj si to uležať v hlave. Pes je naozaj člen rodiny a ovplyvňuje všetky jej aktivity, návštevy, sviatky, spôsob, možnosti dovoleniek. Nie je to rybička, škrečok, ktorý si ledva všimne že nie si doma, alebo že si ho na 10 dní strčila do psieho hotela. Je to úplne iný vzťah.

dora281
Autor odpoveď zmazal
maya_hi
27. aug 2025

@anonym_autor inak ja mám jorkov. Žiadne chlpy. Vlasy vypadávajú viac mne ako im 😁 Jediné čo mi vadí, že sú uštekaní. Ale len vonku, medzi ľuďmi, cudzími psami 🙈 Doma sú to mončičáci 😊 Ale poznám kopec takých, ktorí ani nešteknú. Za mňa, parádne plemeno do bytu. V minulosti ich chovali chudobní baníci z Yorkshire. Potrebovali niečo, čo ich bude v malých príbytkoch chrániť pred potkanmi a myšami, bude plniť úlohu "alarmu" a zároveň to "nebude mať vysokú spotrebu" . A tieto psíky to zvládajú. 😊 Moji sú teda fakt schopní chytiť myš, vtáka (už som to s nimi zažila) a sú nesmierne odvážni. Často to presahuje ich možnosti 😏. Odporúčam ale skutočné "papierové" psíky, nie nejaké podvýživené chúďatká od podvodníkov, kdesi z Bazošu 🫤 To naozaj netreba podporovať. To už radšej do útulku

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
summer23456
27. aug 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 mne sa York páči, jednu máme doma a je to ten najlepši pes

xena0
27. aug 2025
@anonym_e2dcd1

@22patricia22 A to nastane si ako odpraces? Este som ziadneho psickara nevidela zeby pri venceni nosil vodu vo flasi! No hygiena myslim celkovo doma, pes a hygiena sa vylucuje a to nepise nikto ze ma ho*na v obyvacke. Najidealnejsie pre psa je zavriet donklietky v byte aby pocas nepritomnsti nezdemoloval byt.

@anonym_e2dcd1 ty si riadna "odborníčka" na psov ti poviem 🙂 fakt nechápem načo sa k téme o ktorej vieš hovno máš potrebu vyjadrovať

btus
27. aug 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 kým sme mali psa v byte, tak každé ráno pred prácou sme ho pol hodiny venčili, potom hodinu, keď sme prišli z práce a ešte večer pol-hodinu. Ale nám to vyhovovalo. Psa si kúpi ten, kto sa mu chce venovať. Ty by si si psa nemala kupovať a podľa rečí ho ani nechceš.

anonym_f441b9
27. aug 2025

Najlepšie žiadneho do bytu lebo ta zvyklost ze deti sa môžu hrať len v oplotenom ,,výbehu,, aby neboli od vykalov to uz je fakt cez

anonym_db693a
27. aug 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 Yorkshire je podla teba najskaredsi pes? Som prekvapena, ze yorkshire sa niekomu nepaci. Podla mna je to najkrajsi druh psika. Maly psik s velkym srdcom, podla mna naj plemeno.

ivonadusa
27. aug 2025

srst netrati napr. pudel a yorkshire. mali sme pudla - velky elegan, ani do mlaky nestupil.. mali sme yorkshire a ako maly gadzo. do blata, mlaky.. do hocicoho skocil.
pudel bol nie az tak spolocensky, za to yorkshire srdecny..

loliki
27. aug 2025

Mačka. 🙂 Nešteká, nemusíš chodiť venčiť, spí.

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
btus
28. aug 2025

@autorka chod do skupiny psíčkari a psíčkarky tam ti poradia najlepšie. Nie ako tu niektoré zakomplexované ženy, ktoré neznášajú psov a ak aj nejakého majú, tak si myslia, že keď je na záhrade, ideálne na reťazi a daju mu max vodu a jedlo a myslia si, že sa o psa starajú.

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
btus
28. aug 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 chodíme tam, kde to nikoho neobťažuje. Pes sa do vody ani nevyciká ani nevykaka. Na rozdiel odo ľudí, ktorí s tým vôbec nemajú problém. To , že niekto nezbiera hovná po psoch, tak ho treba na to upozorniť, my zbierame vždy. A čo vám môže vadiť pes v reštaurácii? 98% tých psov leží pod stolom a ani si ho nevšimnete, kým z tej reštiky neodíde. Ale áno, musia byť aj takí ľudia ako vy, ináč by bol svet nudný. 🙂

anonym_285
Autor odpoveď zmazal
anonym_285
Odpoveď bola odstránená