Partner odmieta psíka v byte: Hľadám riešenie
Dobrý deň. S budúcim partnerom sa mame brať, nežijeme ešte spolu. Ja som u rodičov v rodinnom dome. Priateľ ma nový prerobený byt. Mám veľkého psa. On ho ale do bytu nechce, ale navrhol, že môže byť teoreticky u jeho rodičov v rodinnom dome. Nie som s tým úplne stotožnená, avšak chápem, že nechce aby môj pes zničil nejaké veci v novom byte, a že to nie je 5kg pes. Nemáte nejaké iné riešenie ? Neviem fakt, čo robiť.
Keď majú svokrovci pestovaný trávnik, znamená že ho hnoja a to je veľmi toxické pre psa. Ja by som k svokrovcom nedavala. Môže sa hocičo stať a narušia sa vzťahy, a nehovorím o tom že ak nemali psa, tak sa ho budú chcieť zbaviť. Skôr dohodnúť u nejakého psíčkara na blízku prenájom koterca. A naďalej by si sa Ty starala o psa.
Chapem, ze velkeho psa v byte nechce, to by som ani ja nechcela. Ale ked s tebou zacal chodit, tak hadam vedel, ze mas psa.
Len tolko k tomu, ze este tam ani nebyvas a uz musis posluchat pravidla jeho bytu.
Drzim ti palce.
Moje skúsenosti, názory...
Máme veľkého psa dnu v novostavbe (potrpím si na čistotu - teda denne vysávame a podlahy umývame podľa potreby aj niekoľkokrátdo týždňa). Pes ale už predtým žil s nami v byte, takže mal 100% hygienické návyky. Do domu sa sťahoval ako takmer 3-ročný, takže už vedel, čo smie a čo nie - to sme ho samozrejme museli vsetko od šteniatka naučiť, ako sa v byte smie správať a to sa beda v priebehu 1 týždňa...
Neviem si ale predstaviť (aj keď som naozaj veľký psičkar) presťahovať psa zo známeho prostredia (teda od rodičov) a ešte z "vonku" do pre neho úplne neznámeho bytu - do vnútra... (zmena prostredia je pre nich ťažká, ale zmena "sposobu žitia " - teda celý deň pobehovať von alebo byť zavretý v byte, to bude riadny "šok"). Už len s ohľadom na jeho srsť - teda netuším o aké plemeno ide, ale väčšina psov má podsadu - "vonkajsi" pes ju má samozrejme o moc hustejsiu a dnu mu zrazu bude neskutočne teplo a teda začne veľmi pĺznuť (vonkajsi pes tiež aj viacej páchne, bude treba casto kupat a neviem, ci je na to vôbec navyknutý....). Ďalšia vec, že žil von, kde má oveľa viac podnetov, keď je SÁM (ruch z ulice, od susedov, hmyz, vtáky, atd. - to všetko ho vonka vie "zamestnať"...) v porovnaní s tým - byť sám zavretý v byte, kým ste v práci... Vonka sa jednoducho mal ako zabaviť aj bez toho, aby narobil nejaké veľké "škody na majetku". Obávam sa, že ak by sa dnu nudil, bál, alebo by bol len z čohokoľvek frustrovaný, nemal by sa ako inak "ukludnit", len tak, že by si "zábavku" hľadal sám - možno aj s nejakými škodami na majetku...
A to teda náš pes (máme spolu s manželom dokopy už 5. psa v poradí vo "vnutri") nikdy nič nezničil. Čo sa nedá porovnať s našimi deťmi, tak tie zničili aj to, čo sme si mysleli, že sa ani zničiť nedá 😁😁.
A čo sa týka veľkosti psa vnútri - za mňa je to úplne jedno (mali sme rôznych), skôr ide o povahu, nie veľkosť.
Keby som bola ja v takejto situácii, videla by som len 2 možnosti- buď ho nechať u rodičov, ak by s tým súhlasili (aj keď by mi srdce pukalo 💔, že ho tam nechávam - ale viem, ze pre jeho psychickú pohodu a pre vzťah s budúcim manželom by to bolo to menej "zlé" riešenie). Ale s tým, že treba najprv vytvoriť podmienky (kým sa odsťahujem), aby tam tie 3 psy spolu mohli existovať bez nejakých veľkých konfliktov...(bez toho to nepôjde)
Alebo, ak by bol budúci manžel ochotný, brať psa zatiaľ na skúšku do bytu len na par hodín a postupne ho navykať na život v byte a súčasne aj manžela na život so psom. Ale toto bude naozaj tá komplikovanejšia a dlhá cesta (pretože bude nutné ho tam nechávať najprv len na chvíľu a postupne čas predlžovať a učiť ho všetko ako malé šteniatko, čo sa v byte smie a čo nie...).
K svokrovcov by som ho nedávala vôbec (jedine v prípade, že by to oni sami navrhli a vedela by som, že sa o neho naozaj dokážu postarať- tzn. že už majú skúsenosti so psami, vedia, ako ho cvičiť- keďže je nevyhnutné, aby ich poslúchal aspoň na základné povely a cedia, ako sa ku psovi "chovať".).
Tu vidím problém v tom, že po chvíli im bude "cudzí" pes vadiť, pretože im ocikáva rastliny, múriky, hrabe, neustále šteká, keď prší, tak je z neho všade blato, atď atď. Je veľa vecí, čo im môže po čase začať vadiť a ledva si u nich horko-ťažko zvykne a už budeš musieť hľadať "nový " domov...
Držím palce, aby sa to podarilo vyriešiť čo najlepšie pre vás ako partnerov a aj pre samotného psíka.
@biibiana
pes zvyknutý na dvor bude robyt v byte bordel. Skrabat steny, nábytok, kusat, trhať gauč - no výber si! Fena sa hara, krváca, smradu kopec. Mali sme na navsteve vlčiaka- ken na chodbe! Byt smrdel ešte týždeň!
Známy ju dali do garaze z dvora, to bola paseka! A malú tam aj gauč..., o zavijani a sekanie k8li mespilojnosti ani nevravím. Takže to len o jednom psovi.
Muzova kamoska mala osa, dostal rakovinu. Hrozne smrdel a od neho aj posteli, gauč, proste celý byt. A ona s nim soavala v posteli, tiez veľké plemeno.
@svetlonos to su dneska tie zvratene hodnoty u ludi a preto to tu vyzera ako vyzera.
@svetlonos zbytočný koment. Pes sa dá naučiť (a smrad v byte budeš mať napr keď ťa komplet vytopia susedia nad tebou.....) a nie, byt nemá pre mňa hodnotu. Výplatu mám slovenskú (ani nie priemernú) od 16 som nebývala s rodičmi a všetko, čo mám má stálo prácu a odriekanie. Či už vzdelanie (moje aj dieťaťa) alebo všetko materiálne. Mám rada pekné veci, upratané, zariadené, no tie veci nemajú pre mňa väčšiu hodnotu, ako čas strávený podľa mňa. Pekný čistý byt môžem mať aj pri zvieratách. Že si to nezažila alebo ťa desí predstava častejšieho upratovania..... Hádam si nemyslíš, že tých X ľudí, čo má psy, mačky.....býva v zničených, smradľavých chlievikoch.. Vidíš, ja by som sa mohla zas na to pozerať z opačnej strany, že si materialusta, ktorý má na popredných miestach majetok 🤷
My máme veľkého psa, je von. Na Silvestra sme ho vzali už večer dnu, kým búchali delobuchy až do 1 v noci. Celú chodbu sme vystlali kartónmi, aby nepošlapal. Jemine to bol smrad. Muž pri ňom sedel a upokojoval ho. Ako moc ho máme radi, tak moc si neviem predstaviť mať ho celoročne dnu. Už sa teším na Silvester.
@stanka_k len je trochu rozdiel ked je pes nauceny zit dnu od stenata ,ako vziat psa,ktory je zvyknuty byt von a zavriet ho do bytu
@petulda333 áno, treba ho okúpať, vyčesať a naučiť
Písala som, treba aj zvážiť čo pes... napr.či je to slečny, či rodičov, koľko má rokov, ako je zvyknutý (napr môže celý deň vylihovať na dvore, vyštekávať vo voliére alebo s ním pracuje, robia nejaké psie aktivity, športy, trénujú a pod, kedy sa pes unavý a potom už oddychuje a je na ňu naviazaný.... Beriem to podľa psa a vzťahu k nemu. Samozrejme, nesocializovaného psa, ktorému hodia raz za deň jesť a viac si ho nevšímajú, by bola blbosť ho brať, lebo to nemá význam
@stanka_k no,len co ten pes narobi,kym sa nauci.
@petulda333 tak áno, na to treba psa učiť. To sa dá aj predtým, ako pôjde do bytu 🤷🤷🤷 Toto mám z včera večera od dcérky, fenka normálne býva s ostatnými vonku. Postupne chodia dovnútra na striedačku, musia sa vedieť dať očistiť a správať sa slušne, keďže sa s nimi chodí po ubytovaniach, hoteloch.....
Samozrejme že vaše zvieratá nesmrdia, sú čisté, nemáte nikde chlpy, len ja som ešte v takom byte/doma potom nebola a mám šťastie na divných známych, ktorí sa vôbec ale vôbec nestarajú o tie zvieratá. Môže byť. Aj keď fakt osobne som ešte vonaveho, pardon, nesmrdiaceho psa nestretla. Každé zviera má nejaký charakteristický pach, a ten, kto na to nie je zvyknutý, s tým bude mať obrovský problém. Vojdeš do tej domácnosti a proste to cítiš. Mne vadí aj prejsť sa uličkou v obchode, kde predávajú krmivo pre psov.
Je fajn, že autorka to berie v pohode, len ak som dobre pochopila, ten pes nie je iba s ňou sám... Čiže môžem predpokladať, že keď chcú ísť na dovolenku, na predĺžený víkend, odbehnúť si na rande, do kina, tak ma tam teraz rodičov, čiže plán B, navyše pes má dvor, čiže výbeh. Keď budú dvaja plus pes, tak budú musieť riešiť každú jednu akciu tak, že sa budú dohadovať, kam dať psa, kto ho tam odnesie, kto ho prinesie späť, kedy.
Kedysi som brigádovala v kaviarni, my sme NEboli pet friendly prevádzka, ale mali sme terasu, na ktorej si samozrejme mohli posedieť ľudia aj so svojimi psami, a ja som mala nervy, keď denne od nich chodili požiadavky typu prosím si vodičku pre psíka, aj nejakú misku a spol. Jednak sme na to nemali podmienky, jednak som tam bola pre obsluhu ľudí a nie ich psov. A keď sme im odmietali dať vodu do misiek, ktoré sme k dispozícii mali, teda do riadu pre ľudí, tak sa to samozrejme nepáčilo.
@oblecenie99 no je stým starosť navyše. To je samozrejmé. Perem, čistím, upratujem....a mohla by som o dosť menej. Teda dosť rozdiel je venčenie. Proste musíš ísť s ním von, či sa to chce alebo nie, či je teplo alebo prší... A áno, psy žijúce vonku smrdia inak. Ja niektoré plemená rozoznám aj podľa čuchu. A máš pravdu, nie každý si dá záležať na čistote (ale myslím, že je to bez ohľadu či má alebo nemá psa, mám napr bývalú kolegyňu, ktorá psa (malý York)nenaučila pýtať sa na venčenie, lebo býva na 7 posch.a nechcelo sa jej zo začiatku chodiť hore dole, on jej čúral a kadil doma a že veď to poutiera a s bola s tým ok 🤷🙈) Samozrejme, chápem, keď niekto zvieratá nechce. Ja tiež by som nechcela žiť zasa v niečom inom , čo inému maximálne vyhovuje (ani ma nenapadá, trepnem fajčenie alebo nejaký chaotik a bordelár...niekto, kto si vodí domov permanentne návštevy, celú ďalšiu rodinu a podobne) To už je na každom, čo mu vyhovuje
(Môj chlap napr nikdy žiadne zviera nemal, ani nikto v jeho rodine a ani nechcel, až sme sa dali dokopy, ja som mala psa a nejak už nám tie zvery ostali...)
@ina2405 presne, neni zvyknuty na byt, ked je starsi pes, tazko si zvykne na prostredie bez znamych podnetov, moze obhryzat z nudy.
No tak ja by som svojho psa nikdy nikde preč nedala a ešte som ani nebola v situácii aby si partner dával podmienky že ty áno pes nie ak chce mňa tak chce aj psa, ten pes je už tu a hotovo. Treba si predtým než si človek zadováži psa uvedomiť že pes je na 15 rokov a že situácie môžu byť všelijaké a životné situácie sa meniť a či som schopná s tým psom byt a starať sa o neho tých 15 rokov či neplánujem ísť pracovať do cudziny, keď si nájdem vzťah, budem si chcieť založiť rodinu, budem mať dieťa atď a už keď sa človek tak rozhodol a všetko si premyslel a toho psa má tak nech s ním je a sa o neho tých 15 rokov stará, pes už je tu teraz už je neskoro premýšľať, pes nie je vec že teraz ho chcem a o dva roky lebo si nájdem manžela, otehotniem alebo neviem čo ho niekde odpracem
Všetci čo tu píšete že pes do bytu nie atď to nie je o tom autorka sa nepýta či si kúpiť psa do bytu alebo nie. Ten pes je už tu a už je neskoro nad tým premýšľať už sa raz rozhodla že toho psa chce keď si ho zadovážila, teraz je povinná s ním byť a starať sa o neho, mala rozmýšľať vtedy že čo keď si nájdem manžela atď, to čo má znamenať že teraz ho chcem a keď mi to nebude vyhovovať tak ho dám preč?
@stanka_k môj budúci manžel ani nechce, aby som sa psa vzdala, len proste ho nechce do nového bytu, čo je pochopiteľne, nakoľko nie je psíčkar a nechce svoj život podriadiť psíkovi
@nika523 ja sa psíka neplánujem vzdať, hľadáme ale riešenie, ktoré bude vyhovovať nam všetkým. Nie je to psík vhodný do bytu, nie je to nereálne, ale ako tu už bolo spomenuté, mohol by ničiť veci, nakoľko nie je zvyknutý na vnútorne priestory, nie je zvyknutý na pravidelne kúpanie atd.
Nechcem povedať, že je nereálne takého psa socializovat na byt, ale stalo by to kopu času (a pravdepodobne dosť možné aj zničených veci, sťažovania sa susedov na štekot a podobne) čomu sa môj budúci manžel logicky chce vyhnúť
@nika523 nerátala som s tým, že sa budem niekedy sťahovať do bytu (ale momentálna cena nehnuteľnosti neumožňuje aby sme išli do domu, a moja finančná situácia bola par rokov dozadu proste iná, ako teraz)
@januska12323 menšie plemená nie sú šľachetné aby boli vonku, napríklad Yorkshire alebo čivava atď ..
@thirstymonk pre mňa by bol no-go partner, ktorý nemá rád zvieratá.
Pokial je pes zvyknuty na exterier tak by mohol byt problem toho psa nechat v byte sameho. Ak je to psik nauceny aj interier tak by som ho skusila prehovorit. Ale ja som si tiez psa nebrala zo sebou ked som sla byvat k manzelovi,( mame labradorku on ma dve ) psa som nechala u rodicov ale s toho dovodu ze on mal dvoch svojich psov a aj ked by sa spolu zniesli som nasho nebrala lebo by nemala svoje miesto na spanie, bola zvyknuta spat doma a ked zostala aj sama na dvore tak knucala, u rodicov sa citi lepsie. Nechaj psika doma kde vyrastal a chodievaj za nim. Ak si na psa velmi naviazana tak to bude tazsie odlucenie od neho ale zvyknes si.
A čo je to za plemeno? My sme docaskovali veľké plemena a všetci si v byte zvykli (od nemeckej dogy sme mali vlciakov, pitbullov, rotvajlera,..) a to boli rôzni psy z reťaze, osady,… ničili jedine dvaja vlciaci, tam sa to vyriesilo dlhou rannou prechádzkou, ostatne plemena boli v pohode
@fairestofthemall on ma práveže rád zvieratá, ale je niečo iné mať psíka vonku a starať sa o neho, a iné vnútri v byte
@pupava36 je zvyknutý len na von. Problémom je, že budeme ďaleko od mojich rodičov, a ako som už spomínala, rodičia majú ďalšie 2 psy, čiže aktuálne oddeľujeme od seba 3 psy, lebo nemôžu byť spolu, neznesú sa. Bála by som sa, že rodičia nedajú pozor, a pustia nedopatrením psy k sebe (už sa to stalo, keď som bola na víkend preč) našťastie sa vtedy nič vážne nestalo, len po sebe poskákali a povrčali, ale nemuselo by to vždy dopadnúť dobre a moji rodičia nie sú z tých, čo by utekali na veterinu na pohotovosť keby sa niečo stane napríklad neskoro večer
@tramtada31 nemecky ovčiak pracovná línia
@tramtada31 len napríklad čo spravíš, keď vonku je lejak, a nedá sa napríklad vyvencit na dlhu prechádzku ? Ja keby mám svoj byt, by som ešte zničený nábytok oželela, ale chápem partnera, že nadrel sa na byte, všetko nové prerobené, a pes zničí napríklad dvere, podlahu atd, že sa tomu chce vyhnúť
@tramtada31 zároveň mi záleží aj na budúcom mužovi, lebo je viacej ako pes. Na druhu stranu svojho psa ľúbim, a je to živý tvor a bol tu skôr ako môj budúci manžel, pre mňa je toto ťažká situácia, a snažím sa nájsť kompromis, ktorý bude vyhovovať nam všetkým trom aspoň ako tak (nikto nebude 100% spokojný)
A chlpy proste by boli všade, čo tiež nie každý znesie, tieto veľké psy extrémne pĺznu. U rodičov je jedna fenka dnu (taká stredná do 20kg) a veru napriek vysávaniu sú chlpy proste všade. Mne osobne to napríklad nevadí, vyrastala som v takom prostredí, mame tu aj dlhosrste mačky dnu, a ja sa nepozastavim nad tým, keď mám chlpaté oblečenie, alebo deky na gauči, atd. Ale partner je z prostredia, kde zvieratá boli len vonku, a aktuálne jeho rodičia nemajú zvieratá žiadne a potrpia si na poriadku.

@biibiana ja som napríklad videla, ako dokáže pes zničiť drevenú dlážku, zachlpiť úplne všetko a o smrade ani nehovorím. Ale to asi ľudia, ktorí sú upnutí na zviera a je pre nich viac ako človek, necítia.