icon

Príznaky besnoty u mačiek

vivien_123
23. mar 2025

Dobrý deň chcela by som sa opýtať, bývam na východe Slovenska kde sa v poslednej dobe vyskytlo pár jedincov ktorý mali besnotu. My máme mačky vonku, je ich 9 no a majú voľný prístup vonku. Včera sa mi jeden kocúrik vrátil domov a bol divný, mal stále trochu vyplazený jazyk, tieklo mu z očí a mal akokeby tiky. No proste sa akokeby sekal a mykal hlavou ako pri tikoch. V okolí je veľa kocúrov a hneď pred domom máme dosť rušnú cestu kde už nám niekoľko mačiek umrelo takže sa mu kľudne mohol stať niečo aj tam ale môj otec tvrdí že to môže byť besnota. Pre istotu som ho zavrela do voľnej miestnosti ktorú máme aby si neublížil pretože mi prišlo že má nejak poškodenú hlavu. Môže to byť besnota? Chuť na vodu aj jedlo má, je pritulný aj keď možno trochu menej ako obvykle. Nevšimla som si že by mal nejaké veľké množstvo slín alebo tak, má proste vonku špičku jazyka. Žiadne viditeľné škrabance nemá akurát ma na jednom mieste trochu vytrhnuté chlpy ale to môže byť po kliešťovi alebo sa pobil s nejakým kocúrom. Je to veľmi zlatý kocúrik a rada by som s ním šla na veterinu, lenže niesom dospelá a bývam s rodičmi ktorý mačky veľmi radi nemajú s na veterinu ma nechcú zobrať. Má zhruba rok a volá sa Cookie. Za rady dopredu ďakujem.

Strana
z2
1gramofon
23. mar 2025

A áno 😂 súdiť viem , bežná vec medzi ľuďmi. Kam by sme sa dostali ako spoločnosť keby sme na všetko pritakali. Prichádzam s riešim a ak je to problém, tak potom to vidím tak, ze v tvojich komentarikoch nebude toľko pravdy ako si sa snažila prezentovať

vivien_123
autor
23. mar 2025

@marsmykkok v dedine nie ale moja mama (nebývam s ňou a býva dosť ďaleko) má kolegyňu ktorá by nám možno vedela pomôcť, buď by ich vzali alebo hoci len vykastrovali ale o to mi teraz nešlo, bojím sa že by ten kocúr mohol mať besnotu a ak áno tak už by ju asi mali aj ostatné a naše psy keďže besnota má inkubačnu dobu. A keby to tak bolo tak už im nepomôže nič. Je zatiaľ zavretý aby nebol v kontakte z ostatnými alebo aby sa mu nič nestalo no zatiaľ na veterinu ísť nemôžem čiže čakám či sa to nezlepší a ak nie tak sa tam budem musieť nejak dostať

vivien_123
autor
23. mar 2025

@1gramofon napísala som že nie som dospelá pretože som úplne nechcela písať svoj vek ale áno mám 13. V triede už som sa dávno pýtala a nie len tam. Som aj v niekoľkých skupinách "darujem zvieratko" a mám aj pár inzerátov inde no podarilo sa mi darovať len jednu

vivien_123
autor
23. mar 2025

@1gramofon akým riešením? Nevieš v akej situácii som a na žiadne riešenie som sa ani nepýtala, pýtala som sa na to či to nemôže byť besnota kedže k veterinárovi sa tak skoro nedostanem a neviem či je bezpečné byt s tým kocúrom teraz v kontakte. Aktuálne čakám či sa to polepší, už je to druhý deň a zatiaľ sa veľmi nič nezmenilo

vivien_123
autor
23. mar 2025

@1gramofon a v čom konkrétne nebude toľko pravdy? Nemám tu dôvod o ničom klamať

mk1111111111
23. mar 2025

Obavam sa, ze ho nuchlo auto, pripadne ho niekto niecim ovalil. Vtedy zvykne trcat jazyk a tiect z ust a nosa, oci. Len veterina pomoze. Oslov OZ v Tvojom okoli, oni Ti pomozu s veterinou

vivien_123
autor
23. mar 2025

@mk1111111111 tiež si myslim no zatiaľ je zatvorený a skúsim niekomu napísať a zatiaľ budem sledovať či sa to nezlepší.

majka36912
24. mar 2025

Skus MačkySOS, s nimi mame dobre skusenosti a pravidelne im sestra prispieva, mozno by ti dokazali pomoct s touto situaciou.
Tiez mam pocit, ze ho mohlo tuknut auto alebo nieco obdobne. Velmi ma mrzi tvoja rodinna situacia a som vdacna ked vidim, ze aj dievca v tak mladom veku dokaze takto mudro a zodpovedne riesit taketo narocne veci.

roxana280
24. mar 2025

@vivien_123 ved ja som nemyslela teba, sediak, rozumej clovek z dediny, ktory ma kravy, ovce a macky topi, alebo dufa, ze ich prejde auto, my takeho mame, museli sme sterilizovat cez 35 maciek, lebo on nam svoju zakazal kastrovat, my sme ju chceli dat na vlastne naklady, ked vrhla 5, ale nie vylozene zakazal a potom nam z jeho dvora chodilo 20 maciatok do 2 rokov, vtedy sa kupila odchytovka a jedna po druhej sla. Mame radi macky, 6 z nich u nas doma byva a dali sme im aj domceky aj ich ockujeme, ale staremu sedliakovi nevysvetlis, ked takto zili jeho rodicia a pred nimi dalsi. Naokniec chudera uz mala celu maetrnicu dotrhanu a vdaka kastracii zila este pekne 4 roky bez rodenia maciatok, uspat sme ju museli dat my, lebo uz mala neurologicku tazku chorobu, sused si ju ani nevsimol ako zostarla.

vivien_123
autor
24. mar 2025

@majka36912 ďakujem🫶🏼 a skúsim

vivien_123
autor
24. mar 2025

@roxana280 moji rodičia by síce mačata netopili ale máme v dedine veľa ľudí ktorý nemajú radi mačky a topia ich a aj práve preto ho podľa mňa mohol aj niekto niečim udrieť po hlave. Našťastie vizerá že mi je lepšie, ja sa s ním k veterinárovi dostanem asi až budúci víkend

roxana280
24. mar 2025

@vivien_123 skuste tie zdruzenie obvolat, pisat, niekedy sa najde pomoc

roxana280
24. mar 2025

@vivien_123 chapem, ja som sa snazila vzdy najst domov, ockovanym kastrovanym a bol to zazrak a dobry domov, je to vzdy tazke , kto nezazil nepochopi, drzim palce, si zlate stvorenie

priscilla07
25. mar 2025

Skôr dostal po hlave, alebo ho zachytilo auto. Pri besnote by nepil vodu

priscilla07
25. mar 2025

Je to jeden z hlavných príznakov hydrofobia, strach z vody,va tiež anizokoria nerovnaké zrenice, ale tento príznak vznika aj po traume

vivien_123
autor
25. mar 2025

@roxana280 ďakujem veľmi🫶🏼

vivien_123
autor
25. mar 2025

@priscilla07 už sú to 3 dní a zatiaľ sa to nijak nezhoršilo, tiky už som u neho dlho nevidela a hydrofóbiu podľa mňa nemá. Tých zorničiek som si nevšimla ale keď u neho budem pozriem sa a dám vedieť🫶🏼 K veterinárovi môžem ísť najbližšie až za týždeň čiže uvidím ako na tom dovtedy bude

vivien_123
autor
25. mar 2025

@priscilla07 vodu podľa mňa pije ale má veľkú misku s vodou čiže veľmi nevidím koľko ubúda

vivien_123
autor
25. mar 2025

@vivien_123 Ešte k tomu* pozerala som mu na zuby a má niekoľko z tých menších zubov vypadaných, čiže si myslím že ho niekto udrel alebo ho buchlo auto. Preto má asi aj trochu vyplazený jazyk keďže mu chýbajú asi všetky tie malé spodné zuby, ale nestihla som sa na ti veľmi pozrieť lebo sa bránil

Strana
z2