Ako navrhnúť ideálnu veľkosť obývačky s kuchyňou?
Ahojte akú veľkú (m2 alebo rozmery) máte v domoch obývačku spojenú s kuchyňou? riešime si projekt tak si chcem porovnat pre predstavu. Mame jedno dieťa takze chápem, že aj pre väčšiu rodinu je potrebné mat viac priestoru a podobne. Neplánujeme nejak extra veľký domcek takze v obývačke len sedačka stolík, na stene tv, potom jedalensky stol a kuchyňa asi s ostrovčekom.
Ďakujem za odpovede
@diaszoky Smrad z jedla?😀 Moje jedla vsetky vonaju.
@biba_18 Presne tie oddelene kuchyne ako vyhnanstvo. Moja mama to neznasala, ze sme jej nikto nepomohlli v kuchyni a mali zabavu v obyvacke a ak robila hluk s hrncami a rusila nas, este sme jej tam aj dvere zavreli. Hrozne sme sa k nej v tomto ohlade chovali. My mame kuchynu spojenu s obyvackou a nikto sa nerozculuje na hluk z kuchyne. Kazdy to berie tak ze chce mat jedlo, kolac, vydrzi trochu hluku z robota.
Presny rozmer ti neviem povedat, ale ja som max Spokojna, spojena obyvacka kuchyna, ked varim napr kukam. Tv, ked boli deti mensie, stale som ich Mala na "ociach", aj teraz ako pubertiaci si sadnut k Nam do obyvacky kukat spolu telku, pomoct v kuchyni, je to nas "stretavaci" priestor, a ked potrebuju nasi pubertiaci, kazdy "zalezie" do svojej izby🤗
My máme veľkú kuchyňu a zmestí sa nám tam gauč. Obývačka je oddelená. Mne by v kuchyni vadila pustená telka. Keď si chcem napr čítať knihu ale chcem byť v "centre diania", som v kuchyni
Idealne je mat kuchynu so stolom a obyvacim kutom tak, aby sa dala kuchyna nejak uzavriet. Posuvnymi dcerami napriklad.
Dovaris, naservirujes, zasunies dvere za hrncami a plechmi na linke z varenia. Kultivovane sa najes.
Dojes, upraces kuchynu a dvere otvoris ked je vsetko upratane a linka je ako z casaku.
Ja by som doporucila min 50m2, nech nemas pocit, ze zijes v kuchyni.
Tiež sme kupovali starší dom, pôvodna kuchyňa mala 4m2, pre jednu osobu možno ok, pre 4os. nie.
Priečku medzi jedálňou a obývačkou sme chceli s časti nechať ale tá sa zrútila sama. Kuchynská linka je dlhá 5,1m, pekne sa zmestil jedálenský stôl, gauč telka krb aj pracovný kútik. Mám to takto 17rokov a neľutujem. Nechápem ako niekoho ruší pri pozeraní tv že si niekto v uvarí čaj?
V dome mame kuchynu a obyvacku oddelenu, v byte spojenu a vacsi blbost som teda nezazila.
Pach jedla - nikto ma nepresvedci, ze praziaca sa cibula ci dlho pecene maso je pri pozerani telky fajn. O tom, ze pachy sa natahaju do gaucovky, zavesov, koberca ani nehovorim. A nepomoze ani digestor plus ked huci pocas pozerania telky, reve do toho este aj ta, aby sme ju poculi. Ked nehuci digestor, svoj zvuk ma aj umyvacka ci teplovzduch rury. Aj taky mixer je k telke "parada". A ked uz chcem mat vecer pri telke pokoj a niekto zacne buchotat pribormi, taniermi, vrazdila by som. Chapem, ze to moze vyzerat dobre, no prakticke to nie je, mozno akurat tak v domacnostiach, kde sa nevari, len ohrieva.
My to mame rozmyslene a chceme to spolu, nepýtala som sa na názory o spojenej obývačke s kuchyňou mám svoj názor na to a na ňom si trvám, chcela som len vedieť tie rozmery m2 že koľko stačí či sa všetko zmestí a podobne
Ďakujem všetkým za odpovede
@sisska96 to je veľmi málo, takú mam len obývačku a neviem si predstaviť, že by som tam mala mat ešte plus kuchyňu
90m2 ale je v tom aj kut jedálenský.....aj minibalkonik....sme 7...
@mandzula podrazdena je daka ze?🤣 aj my mame extra a nelutujem. Mne to pride ked je to spojene ako ked niekedy stari ludia spali na peci v kuchyni alebo na gauci . Nechapem logiku mat spolu. Nevyzera to dobre a ani to nieje dobre ale trend je trend kazda novostavba je ako cez kopirak
Mňa len udivuje, že koľko všetci varíte žrádielka a ako všetci non-stop pozeráte telku a non stop máte nejaké návštevy :D my to máme do L a teda nikdy som nezaznamenala nejaký problém :D
My máme spojenú kuchyňu s obývačkou necelých 38m2 (9x4,2m). Sme 4 a je to pre nás tak akurát. Kuchyňu máme s ostrovčekom, v jedálni máme väčší jedálenský stôl a v obývačke veľkú sedačku a miesta je tu stále dosť. Medzi jedálenskou časťou a obývačkou máme krb. Zatiaľ žiadnu nečakanú návštevu nezaskočili povyťahované veci v kuchyni alebo bordel počas varenia, veď je to úplne normálne 🤷♀️ Ja som takto spokojná. V rodičovskom dome máme kuchyňu oddelenú, doteraz to nemám rada. Všetci v obývačke a človek v kuchyni je taký odstrčený, mimo diania. A navyše aj keď sa varilo, jedlo bolo vždy cítiť po celom dome, takže argument o "smrade" z jedla je podľa mňa úplne mimo pri spojenej kuchyni s obývačkou
@zuzu188 " bordel počas varenia, veď je to úplne normálne "
Ale mne vadi ten bordel pri konzumacii. Proste mam rada prijemne stolovanie a hlavne nie v kuchyni. Spojenie s obyvackou mi fakt evokuje pocit, ze vlastne zijem v kuchyni.
"a človek v kuchyni je taký odstrčený, mimo diania."
Ja napriklad nemam rada ked ma niekto pri vareni vidi, alebo sa mi tam obsmieta. Pri vareni mam rada svoj klud. Je to individualne.
@autorka: ak si uz rozhodnuta, tak potom naozaj vacsi priestor, min 50m2, aby si mala odtupy medzi obytnymi priestormi: varenie, stolovanie a obyvackovy relax.
@mamusa123456789 v tých novostavbách je bežne takéto malé priestory. Tam sa navrhujú miestnosti s minimálnymi rozmermi podla STN noriem : kuchyňa s jedálňou: 12 m2 (musí byť široká minimálne 3,3 m)
samostatná obývačka: 16 m2
@andreatytler Presne tak :D Niekto varí voňavé jedlá a kto nevie variť, varí smradľavé :D
@sisska96 Ako rozmyslam, tak rozmyslam, jedine dobre jedlo co mi smrdi ked sa robi su zavarane uhorky a to nerobim. No fakt smrad z jedla mam len vtedy ked ho pripalim.

My mame stary dom, spojili sme 2 miestnosti, zo spalne sme spravili kuchynu a obyvacku z obyvacky, spadla nam priecka pri prerabke, tak sme to nechapi otvorene, dokopy asi 40m2, nam ale chyba miesto pre jedalensky kut, je nas 6, takze skoda, ale tak stol mame kde dat, len my sme chceli aj velku kuchynu. Ubrali sme cast a vymurovali komoru, tam by teoreticky bolo take vhodne miesto aj pre ten stol, ale zase, nemali by sme komoru a to my musime mat 😅. Kebyze mam stavat nove, tak urcite spravit este jedalensku cast a kuchynu tak do L-ka, nech sa to da pripadne trosku oddelit, ale zatial nam to takto vyhovuje, aj teraz pred Vianocami sme si zapli telku a ja som robila kolace a tak.
Este k tym zvukom. Vacsina spotrebicov je tichych, najhorsi je robot. Ale ja som mala dlho oddelenu kuchynu v byte, od zvysku bytu, malicku a deti sa mi hrali v obyvacke, vobec som nemala prehlad, co robia, strasne stresujuce, toto je lepsie, ze si porobim a aj na nich vidim. Este ma mrzi, ze tu sa nedalo spravit vylez na terasu, ze by som ich aj vonku videla. A zvuky mame horsie z ulice, ked otvoris okno, nepocujes vlastneho slova, ani telku 🙄, takze nejaky robot ja neriesim vobec.