Ako riešiť zistenú závadu v byte po kúpe?
Máme veľký problém. Kúpili sme byt, kľúče sme dostali 1.12., pred vianocami sme sa presťahovali, boli sviatky, takže sme boli aj odcestovani. Je tu mini kúpeľňa, kde sa zmestí len umývadlo, sprchový kút a práčka zvrchu plnená. Pôvodní majitelia mali práčku na chodbe pred kúpeľňou, spredu plnenu, keď šli prať, ukazovali mi ju, že si ju trochu posunu k dverám, natiahnu hadicu do sprchy a tam ide voda... Neriešila som to, pán nebol nejako zručný, myslela som si, že nevie hadicu zapojiť z práčky na odpad, preto tak peru. Ale ja som tu prala asi 4-5x a včera som si všimla dole v rohu na stene, na ktorej je teda zapojený odpad z práčky, že sú tam mokré fľaky. Mám podozrenie, že je možno prasknutá rúra vnútri v stene. Ináč si neviem tie flaky vysvetliť. Ani neviem či tam boli hneď od prvého môjho prania, ale isto tam neboli, keď sme sa nasťahovali.
1. Prosím vás, dá sa nejako zistiť, nejaká firma alebo kto, že je prasknutá rúra v stene?
2. Môžem to riešiť nejako právne a žiadať v prípade, že bude treba burať a rekonstruovat kúpeľňu, náhradu od povodných majiteľov? Teraz mi došlo, či neprali oni tak preto, že vedeli o tejto závade. Prečo ináč by prali tak nepraktický a posúvali práčku a ťahali hadicu do sprchy...Ale ako to dokázať? Som z toho na prášky, budem to sledovať po ďalších praniach, ale všetky peniaze som dala do kúpy a zariadenia, nemám to ani z čoho financovať...
Ďakujem za každú radu
@tundra ďakujem a títo zas nechápem... Keby kúpim takúto nejakú batériu, tak tá voda pôjde ako? Čo to mám akože pustiť tou prackou vodu či ako to ťahá?
Predpokladám že aj v mojej kz je taká klauzula aby boli kryti
Odtokova hadica na pracku je dost hruba oproti privodovej.Mozno by som skusil dat na odtok tiez privodovu,ta je tenka a strcil ju do odpadu pokial by isla.Zavolaj instalatera a povedz mu,ako to chces spravit alebo to skus s otcom strcit hadicu do odpadovej trubky,ty sa potrebujes dostat s tou hadicou za miesto,v ktorom to tecie (niekde v stene) a mohlo,by to byt vyriesene.
Odmontuje sa bateria,vlozi sa medzikus a na ten sa pripoji pracka.Privod vody vyrieseny.Odpad z pracky by mal byt v urcitej vyske,aby nevytekala voda z nej.
@tundra no ja myslím že to tečie úplne dole možno tam je nejaké kolienko. Lebo odvrchu je stena čistá, iba úplne dole je flak, hneď vedľa je už sprcha, čiže asi voda potom ide do sprchoveho odtoku...
ja by som dala práčku do kuchyne ak je to možné, bolo by to praktickejšie keď je kúpelňa malá, my máme veľkú kúpelnu ale práčku máme v šatníku aj so sušičkou, ľutujem že sme nedali do kuchyne tú máme tiež veľkú
@alenka58 no áno, akurát to riešim, že asi to bude jediné riešenie aby somnevrrala, akurát zisťujem ako zapojiť prívod vody a odvod
Estetickou nevyhodou bude privodna vodna hadica pracky iduca viditelne z drezovej baterie (z toho medzikusu s uzatvaracim ventilom), kym kadesi zalezie za kuchynsku linku. Ale dalo by sa to zamaskovat do nejakych estetickych plastovych list (dostat ich vela druhov v roznych tvaroch a farebnych vyhotoveniach).
@madeincssr no kedysi museli byť hadicky pod drezom, lebo tam vidím dierky od toho...neviem prečo to prerobili...
@madeincssr estetický to bude aj tak čudne, ak bude práčka v kuchyni lebo je z vrchu plnená, keďže do kúpeľky sa mi spredu plnená nezmestila, tak cca 10 rokov by to muselo tak byť 🤔 keďže som kupovala novú...
Skodaaa, este mozno skusit ju predat (ked je v takmer plnej zaruke), ci vymenit za zanovnu spredu (ak by sa niekto v inzercii nasiel, co zistil, ze by potreboval radsej zhora).
Podľa fotiek je vidieť, že je to už veľmi starý byt. Dá sa teda predpokladať problémy a ťažko to môžeš reklamovať u pôvodného majiteľa.
@denimol ťa kupelkw je staršia rekonštrukcia. Izby sú pekné, nové stierky.
@madeincssr no uvidíme... Ešte skúsim oprať raz dva razy, či sa ešte tie fľaky objavia alebo rozšíria a ak áno, budeme musieť dať do kuchyne
No nám nájomcovia zničili pracku keď vývod namontovali na sifón pod umývadlo....pracka z toho dôvodu nedokázala vypustiť vodu , zostávalo to v práčke.. a pokazila sa...
@pieksamaki tam musela byt nejaka pricina (zalomenie hadice, pripchatie sifona/odpadu za nim, prilis maly priemer/odpor niecoho) - neda sa tvrdit, ze to bolo len samotnym zaustenim vypustnej hadice z pracky do "odbocky" pred sifonom.
@madeincssr to bolo tým, že to bolo vyššie ako je doporučené mat vývod do odpadu. Ani sa nas to nepýtali, proste si svojvoľne urobili svoje......títo nájomcovia boli tak problematický...
@pieksamaki ako vyššie? Nemôže byť vývod na úrovni sifonu?
Sifón je vyššie ako vývod...a to je zle, pracka potom nevie vytlacit vodu .........podľa návodu vzdy na práčke je aj písané ako vysoko moze byt vývod z práčky.........vtedy sme to mali tak....ze sifón bol vyššie.......a oni to zapojili pod umývadlo....
@pieksamaki v manuali (resp. na istalacnom nakrese) by mala byt uvedena maximalna vyska zaustenia vypustnej hadice z pracky. Vo vseobecnosti stenove prackove sifony a odbocky umyvadlovych/drezovych sifonov sa vyskovo dramaticky nelisia.

Ano existuje bateria s vyvodom na pracku.
https://www.bella-obchod.sk/Prackovy-medziventi...