Ako sa namotivovať vypratať preplnený byt?
Ahojte zienky, prosim pomozte ako sa namotivovat vyhadzat stare veci. Mame trojizbovy byt, zijeme tu styria (manzel, ja, dve male deti). Koncom buduceho roka sa budeme stahovat do domu, ale kym k tomu pride, chcem sa zbavit veci, take, co uz nenosim, detske, ktore su uz detom male a tak podobne ale nemam na to vobec motivaciu, mam k tomu az odpor spravit to. Nechapem. Inak mi zalezi, aby sme mali cisto, upratane, co sa mi dari v obyvackokuchyni, ale izby otras, preplnene skrine, hracky detsky pretekaju, uz to nemam kam davat a tie izby posobia ako by tam bol stale neporiadok. Ked mam odkladat ciste pradlo do skrin, mam k tomu nechut, lebo tie skrine su plne, iba to tam musim pchat doslova. Viem, ze musim vyhadzat polovicu veci ale neviem sa k tomu dokopat, proste otvorim skrinu a radsej ju zavrem, ked to vidim. Ci to uz je daka choroba porucha alebo co, nechapem. Poradte prosim, ako to robite vy?
Krok po kroku. Jeden deň vytriedim všetky skrine s oblečením. Ďalší deň kúpeľňu, kozmetiku. Ďalší hračky. Iné úložné priestory. Pivnicu. Keď to budeš chcieť urobiť naraz, porazí ta. Ideálne keď si sama doma a venuješ sa len tomuto 😊 pusti si hudbu, urob kávu, objednaj dobrý obed. Je to strašne dobrý pocit potom taký oslobodzujuci
musis zacat tym, ze zrusis zrave nakupovanie. 2 jarne kabaty naraz na materskej? a naco?
v dome bude viac miesta a budes zhrnat este viac.
my mame tretinu oblecenia ako pred 15-20rokmi a milujem tu cistotu a stale upratane u nas. ziadne blbosti pracholspace a handry.
Tiež milujem vypratavat a zbavovať sa starých vecí, mne to pomáha aj utriedit si hlavu. Treba to robiť pravidelne, aby sa veci nekopili. Ak máš problém vôbec začať, daj si malé ciele. Nemusíš vypratať celú skriňu naraz, vyprac jednu policu, ďalší deň ďalšiu a po týždni už vidíš pekný výsledok. Urob si kôpky - vyhodiť, darovať. A to, čo nechávas, rovno ukladaj.
Ja by som hneď prišla a urobila ti poriadky 😁 milujem triediť veci.. Pre mňa je to relax.
Ak máš šancu byť pri tom sama doma, bez deti, zapni si k tomu podcast co ta bude zaujímať, a uvidíš, že ti ubehne ako nič. Ak si pustis nejaký rozvojový podcast, zabiješ dve muchy jednou ranou, ešte aj dobre budeš citit 😁
Tak ja už som na ceste minimalizmu, skriňu mám takmer prázdnu a tiež som sa sťahovala v decembri a nemalo to konca. Už len takú kuchyňu kým som presťahovala, poukladala všetko, pritom asi fakt 90% veci mám takých, vo reálne používam... Naozaj sa zbláznis, keď sa budeš sťahovať do všetkými haraburdami...
K tej kupelni, cistiacich nemam milion - to co sa minie sa dokupi, s tym problem nemam. Ale co sa tyka kozmetiky, to je ina liga. Tiez sa ideme stahovat, a tolko kolko ja ma kozmeticky naskreckovanej, uff. Takze teraz to robim tak ze miniem a nekupujem dalsie a robim si ciarocky ked nieco dominam a trsim sa z toho, ze zas jedna krabicka niecoho je prec 🙂 Mame malu panelakovu kupelku, a nemame pod umyvadlom ani skrinku - mam to vsetko na chodbe v stavanej skrini na dvoch polickach - aj ro je nevyhoda ze nemam prehlad co mam, preto som niekedy kupovala aj zbytocne to co som uz mala.
Mne velmi pomohlo, ked som sa zamyslela, komu by som tymi vecami velmi pomohla, darovat ich niekomu kto to potrebuje, koho by to naozaj potesilo. A tak som darovala vela veci s radostou, mam prehlad, uvolnilo sa mi miesto. A ked potom nasledne vidim na tych detoch ze “aha maju oblecene nase tricko, nohavice atd” tak ma to potesi
Milujem triediť veci, skrine, miestnosti, komory, satníky. Keď prídem k sestre a vidím ako mi behajú oci (ona je zberačka po mame), tak mi iba povie, nie nič netreba triediť. 😂 že ked budem chciet seknúť s pracou, tak si mam založiť upratovaciu firmu s heslom... po mne si nájdete len to čo potrebujete.....ale to je moja úchylka...uz som bola kamoške takto pomáhať triediť šatník...bolo to super... po mame (ona skladovala všetko), keď zomrela, tak sa nedalo do šatníka ani vojsť, naprataný bol od dverí a kopec ďalších zákutí po dome, do týždňa to bolo prec...Ale za mňa je základ, si v prvom rade na to vyhradiť čas a aby nikto nebol doma...zásadne tieto veci robím sama. Začni so svojimi vecami...co si nemala na sebe viac ako dva roky, rovno prec. Ja neodporúčam veci predávať, pri veľkom upratovaní, lebo vecí je veľa a potom to zase stojí, lebo sa čaká na kupcu. Ok drahé značkové kúsky ale obyčajné nie. Maj pripravené veľké 120kg vrecia. Jedno vrece bude kôš, druhé vrece charita, ak máš komu dať v rodine, namiesto vrece charita bude posuniem ďalej. V skrini ostáva iba to, čo ti ostáva, čo chceš. Viac vriec netrieť, lebo ta to demotivuje. Ver mi. Veci triediš iba stýlom dávam do vreca, neperiem, nežehlím, iba dávam do vriec. Hneď ako budeš mať plné vrecia, odnášaš ich na miesta na to určené, kôš, charita, rodina....neskladujes. To isté platí pre detské izby. Tam bude viac vriec. Oblečenie kôš, oblecenie charita/známi, hračky kôš, hračky charita známi, pretrieď aj knihy. Netrieď hračky s deťmi!!! Mne sa to nikdy neosvedčilo. Najcitlivejšia téma sú vždy mužove veci, lebo aspoň u nás má plnú postel veci, že schudne. To nikdy neupratujem okato, vyhadzujem postupne. Čo sa týka dokladov, nechávaš si iba tie, kde je ešte záruka, úverové zmluvy, kúpne zmluvy nehnuteľností, vyúčtovacie faktúry energí max 3 roky staré, doklady z práce, zápočtové listy, maturitné vysvedčenia, vysokoškolské doklady, vojenská knižka. Topánky, tak isto vrece kôš a vrece charita/ známi. Tie vrecia ti uľahčia prácu a budeš mať pocit, že ti to ide od ruky. Kuchyňa, špajza ideš tak isto. Tvoja motivácia nech je tá, že pri tom upratovaní budeš mať skvelí pocit, lebo všetko začne dýchať. Úplne iná energia bude v byte v miestnostiach. Čas ta netlačí, takže to mas este super.
Musis zacat po troche, sprav si z toho taky maly projekt.
Zacni detskymi vecami, lebo to je uplne jednoznacne - co su im male, a nesezonne veci, ide zo skrine prec. Nemusis spravit celu skrinu naraz, staci jedna polica.
Priprav si aj miesto, kde to budes triedit. Na vyhodenie, na podarovanie/predaj.
Kopku na vyhodenie hned do smetiaka.
Zamysli sa, ci chces veci predavat. Ak ano, tak hned (na dalsi den) nafotit a nahodit na stranku. Ak nie, tak zbalit a na dalsi den odniest.
Takto mas jednu policu/skrinku na dva dni, a nerobis stale to iste. Dolezite je si to rozkuskovat na male mini-pidi casti, aby si bola schopna v jeden den skoncit - a nepovalovalo sa ti to tam tyzden.
K tvojim veciam, ja to u seba triedim po typoch. Tricka. Svetre. Nohavice. Saty.
Podla toho, coho sa mi zda ze treba prebrat.
Tiez mam nove pravidlo, ked kupim nove, nieco stare musi ist prec. Kus za kus. Ponozky a spodne pradlo menim z rovnakej kategorie, ale kabat, sveter, triko, nohavice - vyberiem cokolvek, vymenim za staru suknu, alebo nepouzivany sal, topanky co uz nemozem nosit. Hlavne, ze nieco zo satnika odide.
Kozmetika je kategoria sama o sebe...zakaz si kupovat nove veci pokial neminies stare. Co sa telovej/dekorativnej kozmetiky tyka, tak ta starne dost rychlo, takze vsetko otvorene a nedopouzivane za rok je dobre rovno vyhodit.
Zacat.
A ja mám takú otázku k tomu Daruj a Odnes. KAM to darujete a odnášate? Ja som v štádiu, že domácnosť aj skrine sú vytriedene, zabalené a zrazu všade chcú buď potvrdenie o hygienickom vyčistení odevov z čistiarne, alebo neberú oblečenie lebo majú veľa (mix dámskych vecí, chlapčenské od vl. 80 do 116) alebo sa ani neozvú. Plyšaky asi vyhodím do kontajnera lebo to tiež nikde nechcú. Kam dávate tieto veci...Či naozaj len kontajner??
A ja mám takú otázku k tomu Daruj a Odnes. KAM to darujete a odnášate? Ja som v štádiu, že domácnosť aj skrine sú vytriedene, zabalené a zrazu všade chcú buď potvrdenie o hygienickom vyčistení odevov z čistiarne, alebo neberú oblečenie lebo majú veľa (mix dámskych vecí, chlapčenské od vl. 80 do 116) alebo sa ani neozvú. Plyšaky asi vyhodím do kontajnera lebo to tiež nikde nechcú. Kam dávate tieto veci...Či naozaj len kontajner??
@wiwi28 toto je fakt problem, lebo oblecenie nechce proste nikto, ani azylove domy, detske domovy. Oni maju toho haldy a noveho. Ja nepredavam, nemam na to nervy sa s niekym dohadovat, zjednavat a neviem co este. Takze davam do Humana kontajnerov a plus ked je zbierka pre bezdomovcom a mam doma take veci, tak pretriedim a odnesiem /oni parkrat do roka maju vyzvu, ze co zoberu, vacsinou panske samozrejme/. Hracky tiez mozes dat do Humana kontajnera.
Ja keď si pozriem zámenu manželiek, vždy mám chuť upratovať 🤣🤣 jedna je väčšinou maniak na upratovanie a druha je opak. Tak si vravím, bože nemôžem to dopustiť, aby sme takto skončili. A idem upratovať. 🫢
zapratané byty a domy to je čistá katastrofa, ja musím mať prehľad, ale to od určitého momentu v živote keď som nezvládala nakopené veci a nemala prehľad a taktiež v záhrade neznášam bordel, radšej menej vecí ako bordel, nech mi radšej chýba
@wiwi28 no buď Humana kontajner alebo u nás na sídlisku takmer každy víkend nabehne skupina romov a preberajú kontajner za kontajnerom. Neraz vidím ako vytiahnu mikinu z kontajnera a rovno si ju oblečú na seba 🙄🤔
Napr vyhod si jednu skriňu komplet von..a uvidí ako ti začne vadiť ta kopa a hneď sa k tomu dokopeš :D
@wiwi28 toto je fakt problem, lebo oblecenie nechce proste nikto, ani azylove domy, detske domovy. Oni maju toho haldy a noveho. Ja nepredavam, nemam na to nervy sa s niekym dohadovat, zjednavat a neviem co este. Takze davam do Humana kontajnerov a plus ked je zbierka pre bezdomovcom a mam doma take veci, tak pretriedim a odnesiem /oni parkrat do roka maju vyzvu, ze co zoberu, vacsinou panske samozrejme/. Hracky tiez mozes dat do Humana kontajnera.
@wiwi28
@muchotrafka298 mame v meste taky projekt, ze Saliansky kolobeh. Tam davame veci ale len pekne, nepoškodené ci pre dospelych alebo deti. Kto nema peniazky, si zoberie zadarmo. Je to super. Treba sa popozerat, mozno je takych miest viac. A detske som zvykla nosit napriklad do azylového domu v Nitre. Teraz uz chalani tie veci poničia vonku, Cize detských moc nemam. A potom kazdom meste su asi aj nejake OZ alebo kontajner na oblecenie. Kym sme este nemali ten kolobeh, supla som na Fb mesta, ze darujem napr. L damske oblecenie ale aj kuchynske veci. Do 15 minut boli veci fuc. Napriklad na starom dome, bola to taka frekventovanejšia cesta, sme vyložili aj nabytok, dali tam napis darujeme a aj to vzdy zobrali este v ten den.
Nerozmyslaj nad tým, že ťa čaká triedenie všetkého. Choď postupne. Dnes jednu skriňu, jednu poličku...keď sa ti bude robiť miesto, začne ťa to aj baviť. Veď v takom vytriedenom byte sa oveľa lepšie dýcha!
@wiwi28 ani v charite nechcu zobrat? Lebo u nas vzdy zoberu. Alebo treba dat iba tak ku smetiakom, u nas to za chvilu zmizne.
Presne toto poznám, vždy je niečo dôležitejšie ako triedenie oblečenia.
Ja idem postupne. Keď mám chvíľu čas, vyhádžem poličku, umyjem ju a kým schne pretriedim. Čo je malé najmladšieho dieťaťu dám hneď do tašky a pri najbližšej príležitosti zanesiem bývalej kolegyni pre vnučku.
Často mi triedenie zjednoduší fakt, že zistím, že sa v teplákoch/legínach rozpadla guma a sú nenositeľné tak tie hneď rozstrihnem a idú do handrového šuflíka. Handru som nekúpila dobrých 15 rokov.
Neznášam triediť a vyhadzovať, dala som si záväzok kupovať len čo nevyhnutne potrebujeme a snažím sa ho čo najviac dodržiavať.
Zavolaj si kamarátku.
Alebo osobu, ktorú toto baví. 🙂 Hneď to pôjde rýchlejšie.
@lenkakravcova súhlasím. Ja to robím tak, že moje veci triedi muž a ja jemu :D vtedy máme prázdny dom za dva dni 😂 nad cudzím sa toľko neváha 😃
Pozri si nejaký dokument o tom ako si dnešným konzumnym spôsobom nicime Zem. A hneď budeš menej kupovat
@wiwi28 ani v charite nechcu zobrat? Lebo u nas vzdy zoberu. Alebo treba dat iba tak ku smetiakom, u nas to za chvilu zmizne.
@igiana moja znama robila roky pre charitativnu organizaciu v BA a oblecenim boli doslova zavaleni, ze to nikto nechcel. Hlavne dnes, ked mas lacnych handar v obchodoch mraky. Ze oni uz posledne roky ani oblecenie a topanky proste od ludi nebrali, lebo bol problem to umiestnit, ze toho mali plne sklady.
@wiwi28 su aj tie zberne kose na hracky handry, pripadne genesis eko vyzva
Dievčatá takže naozaj som sa nemýlila. Akurát, že to teda nedám DO koša ale KU košu. A syn od dnes bude musieť pochopiť, že čas plyšákov je na ústupe. Ja by som bola ok s tým, že detský domov alebo nemocnica (väčšina tých plyšákov sú full nové ani sa nehral). Moje okolie nechce nič, lebo všetci sú zavalení...je to hrôza.
@wiwi28 my máme kontajner na textil,keby som mala hračky,tak aj tie tam hodím.Zabezpečilo to mesto,kontajnery patria Diakonii Broumov.
Okrem toho sa to dá odovzdať aj na zbernom dvore,oni to tam triedia a ďalej posunú niekam....roztrhané oblečenie ide do firmy,kde sa to spracuje.
https://diakoniebroumov.org/
Dievčatá takže naozaj som sa nemýlila. Akurát, že to teda nedám DO koša ale KU košu. A syn od dnes bude musieť pochopiť, že čas plyšákov je na ústupe. Ja by som bola ok s tým, že detský domov alebo nemocnica (väčšina tých plyšákov sú full nové ani sa nehral). Moje okolie nechce nič, lebo všetci sú zavalení...je to hrôza.
@wiwi28 plysaky Ti vezmu nemocnice alebo ine zariadenia iba vtedy, ak ich nechas vycistit chemicky a budes mat od toho potvrdenie. Co je podla mna kontraproduktivne, aby si este platila aj desiatky eur za cistenie hraciek a hladala potom niekoho, kto to vezme.
@igiana moja znama robila roky pre charitativnu organizaciu v BA a oblecenim boli doslova zavaleni, ze to nikto nechcel. Hlavne dnes, ked mas lacnych handar v obchodoch mraky. Ze oni uz posledne roky ani oblecenie a topanky proste od ludi nebrali, lebo bol problem to umiestnit, ze toho mali plne sklady.
@muchotrafka298 u nas v ZV beru, asi maju ludi, co si pravidelne chodia pre oblecenie. Tak isto hracky. U nas beru hracky aj v skolke, v nemocnici v BB… bez cistenia
Ja triedim 2x do roka - jesen a jar. Vtedy menim oblecenie podla sezony. Male po detoch ide do krabic, a tie posuvam dalej. Znicene na handry, 5-7 veci mojich do recyklacie. Ale ja toho nemam aj tak vela . Nosim 2-3 nohavice. Asi 10 topov dookola. Jedny topanky a vetrovku. Muz podobne. S detskymi je viac roboty pri 3, ale jeden uz tolko nerastie.

Zavolaj si kamarátku.
Alebo osobu, ktorú toto baví. 🙂 Hneď to pôjde rýchlejšie.
@lenkakravcova presne som chcela odpisat, ze nech si zavola mna 🤣 ja milujem vypratavat 🤭