Ako sa namotivovať vypratať preplnený byt?
Ahojte zienky, prosim pomozte ako sa namotivovat vyhadzat stare veci. Mame trojizbovy byt, zijeme tu styria (manzel, ja, dve male deti). Koncom buduceho roka sa budeme stahovat do domu, ale kym k tomu pride, chcem sa zbavit veci, take, co uz nenosim, detske, ktore su uz detom male a tak podobne ale nemam na to vobec motivaciu, mam k tomu az odpor spravit to. Nechapem. Inak mi zalezi, aby sme mali cisto, upratane, co sa mi dari v obyvackokuchyni, ale izby otras, preplnene skrine, hracky detsky pretekaju, uz to nemam kam davat a tie izby posobia ako by tam bol stale neporiadok. Ked mam odkladat ciste pradlo do skrin, mam k tomu nechut, lebo tie skrine su plne, iba to tam musim pchat doslova. Viem, ze musim vyhadzat polovicu veci ale neviem sa k tomu dokopat, proste otvorim skrinu a radsej ju zavrem, ked to vidim. Ci to uz je daka choroba porucha alebo co, nechapem. Poradte prosim, ako to robite vy?
Kazdy den sa zameraj na jednu izbu, zober velke vrece a hadz vsetko prec (samozrejme ked sa da separuj- plasty, oblecenie, papier..)
Ja to tak robim viac krat do roka kedze ten bordel sa akosi stale zbiera takze sa snazim pravidelne robit takyto generalny vyhadzov vsetkeho nepotrebneho
Dakujem krasne vsetkym za povzbudenia, tak som sa do toho pustila, zacala som komodami v detskej, dnes som vytriedila jednu, ale teda ze kolko veci sa do jednej komody zmesti 🙄 ked som ju celu vyhadzala mala som chut sa rozplakat, ale dala som to, uz su veci potriedne, jedno vrece v kosi, jedno caka na darovanie a sufliky zrazu poloprazdne 🙂 uz sa len nevzdat a dufam, ze aj zajtra budem pokracovat.
triedenie si rozdel na viac casti. Zacala si dobre - 1 komoda. To uplne staci na 1 den. Na dalsi den vytried 1-2 police zo skrine. Urcite si nedavaj ciel vytriedit 1 celu izbu. Po kuskoch to zvladnes lahsie. Plus pri pohlade na uz upratane policky si povedz, ze to vyzera perfektne a pochval sama seba, ze si to zvladla.
Pripadne si odfot skrinu pred triedenim a pocas triedenia, porovnaj si foto. Aby si videla ten pokrok.
Keď sme sa sťahovali, veľa vecí čo boli na poličkách som už v dome ani nevytiahla z krabice. Takisto keď som balila oblečenie a hračky do vriec tak som redukovala
dnes nam nesla elektrika tak sa fajne triedila skrina 🤣aj upratovalo
Začni to triediť po častiach...aj chlapovi by som niečo také dala nech aj on niečo vytriedi..pri sťahovaní ocenite že budete brať čo najmenej zbytočnosti 😄 držím palcen
Boze ja by som sa v tom vyzivala..my ked mame plne skrine tak ja mam pocit, ze na mna vsetko pada a citim normalne tarchu 🙂..zacni a ked uvidis ten novy priestor tak ta to podla mna namotivuje 🙂
Autorka, držím ti prsty. Ja som takto donedávna držala hračky a oblečenie po deťoch, staršia má 7 a mladšia 4. Komplet všetko doma, vrátane výbavy, kočíkov. Zavolala som si jednu pani a tá to spravila za mňa, lebo mi bolo ľúto tých malých vecí. Povedala som jej, aké veľkosti chcem nechať, aké idú rodine a zrazu sa našla aj kočka, ktorá ostala tehotná a sama. Celú výbavu som jej dala vrátane kočíka, postieľky, no proste všetko.. Hračky mi zobrali do dvoch škôlok, detí som sa ani nepýtala, lebo sa s tým nehrali a ani im to nechýba. Je fajn mať prázdnejší dom. Čiže ak to tebe nejde, nájdi niekoho, kto to spraví za teba 😊
Sledujem na Facebooku a IG Zuzku Rajčokovú a jej projekt Miniživot. Celkom mi to pomáha nakopnúť sa. Inak som si všimla, že okolo menštruácie mám vždy viac chuť upratovať a dokončovať veci. Možno máš tiež v rámci cyklu nejaký čas, kedy to lepšie zvládneš. Ja zvyknem triediť oblečenie každú jar a jeseň. Mimosezónne veci mám v boxoch mimo skrine. Detské veci sa mi ako tak darilo držať pod kontrolou, ale s mojimi som mala problém. Vďaka Zuzke som začala triediť svoje (niektoré už neoblečiem a dcéra ich nechce), tak ich buď posuniem v rodine/kamarátkam/dám na SWAP alebo predám cez bazáre. Ak sa mi ich do roka nepodarí predať, idú do kontajnera na oblečenie. Tiež som škrečok a je mi ľúto veci len tak vyhodiť.
Ak sú veci zachovalé, pekné, hračkky nepoškodené a ťažko je sa s tým rozlúčiť, poznám to. Vyriešila som to svojsky. Keď sme sa sťahovali do domu, zriadila som šatníky a do nich banánové krabice. Pekne som to do nich potriedila a uložila. Keď boli deti dospelé, robili si srandičky, že mám zriadiť sekáč a na dvere napísať: "Každú hodinu nový tovar". Až pokým neprišlo prvé vnúča. Pre maličké sa všetko zišlo a tiež postieľka s vyberateľnými priečkami, ohrádka z Maďarska so sieťovinou,... Postupne sa to rozoberalo a znova znášalo. Pretriedené s množstvom nových vecí, ktoré pribudli a všetko aj s hračkami sa znova znáša u mňa. Kto niečo potrebujem príde si vybrať. Nikto sa nesťažuje, že je zahltený malými vecami a tie sú v kolobehu. Funguje to už 25 rokov. Chce to len odvahu a široké lakte v boji s rodinou . Teraz to už nie sú popísané banánové krabice, ale plastové boxy pekne naukladané.
Daj si dobry ciel. Povies si, ktore oblecenie pojde napr. do SWAPu, co je velmi obnosene, da sa odniest do H&M, tam to zrecykluju. Existuje v BA v Slnecniciach Banka oblecenia, ktora posiela oblecenie slobodnym mamickam a jednorodicom, tak detske kludne tam, urobis tym velku vec pre nizkoprijmove domacnosti! 🙂
A co sa systemu tyka, bud postupne, taky trik na nasu mysel je, ze vsak pretriedim len tuto policku, a ked sa ti to podari, mozes si povedat, ze este jednu... A ani nevies ako, mozno preberies hned na posedenie pol skrine 🙂 A taky vyssi level upratovania je zhromazdit vsetky veci jedneho druhu na to iste miesto a ked zistis, ze mas napr. 8 dazdnikov, ked ich budes mat pokope, uvedomis si, kolko ich mas vlastne navyse a nepotrebujes ich, a lepsie sa spomedzi nich rozhodnes, s ktorym sa rozlucis 🙂
pošli chlapa s deťmi preč. Uvar si kaveju, pusti filmik na ntb, prípadne pesničky a ani nebudeš vedieť ako sa ti veci pod rukami budú triediť samé ;)
kde neni vôľa tam neni cesta
Ja si zvyknem položiť 3 otázky:
1. Kedy som tu vec použila naposledy?
2. Ak by sa to pokazilo/zničilo, išla by som si to opäť kúpiť?
3. Keď sa budem sťahovať, chcem to prenášať do nového bytu?
Podľa toho budeš vedieť, čoho sa zbaviť. No a potom zobrať vrece a už nad tým nemeditovat, napchat, vyhodiť alebo podarovať, mne sa neosvedcilo dávať niečo na bazár, lebo mi to potom ešte dlho stalo doma a demotivovalo ma to. 🙂
Oblecenie Triedim na jar a na jesen, co uz nevyuzijeme dam na FB do skupiny “Nevyhadzujte, darujte.. “ (najdes so svojim mestom) a hned to zmizne z domu. Nic zbytocne doma neskladujem a neodkladam. A ani nenakupujem do zasoby, na co? Ked nieco dochadza, tak az vtedy kupim. Neznasam preplnene a zahadzane priestory, k svagrovcom chodime raz za rok a to mam vzdy pocit, ze tie haraburdy na kazdom moznom centimetri ich bytu zo mna vysali vsetku energiu.
Ahoj, začni postupne. Mne keď sa do niečoho nechce,skúsim sa prinútiť, že si poviem: dám tomu 10min. Keď to bude každý deň, tak do týždňa máš 70min. Podľa mňa keď uvidíš čiastkové výsledky, ako sa odrazu v byte vieš "hýbať", dáš tomu aj viac ako 10min denne a postupne všetko krásne zvládneš. Možno by stálo za úvahu muža s deťmi poslať na víkend k babičke...
@lenkakravcova presne som chcela odpisat, ze nech si zavola mna 🤣 ja milujem vypratavat 🤭
@lindusss2016 nepomozes ki vypratavst? ja to neznasam
kto sa vyziva v triedeni a zachrani ma? Bratislava
centrum. 10 eur na hodinu 😅
@juliet86 Trnavu by som brala hned 😂🤌
Počas triedenia volám s niekým a ide to oveľa rýchlejšie 😂😂
Dievčatá takže naozaj som sa nemýlila. Akurát, že to teda nedám DO koša ale KU košu. A syn od dnes bude musieť pochopiť, že čas plyšákov je na ústupe. Ja by som bola ok s tým, že detský domov alebo nemocnica (väčšina tých plyšákov sú full nové ani sa nehral). Moje okolie nechce nič, lebo všetci sú zavalení...je to hrôza.
@wiwi28 nájdi si darovaciu skupinu na fb. V našej (ZA) zmizne do 30min čokoľvek ponúkneš.
Nevyhadzujte darujte Bratislava a okolie
Darujem za odvoz Bratislava a okolie… atd
@juliet86 tiez nie som z BA. Isla by som hned 🤣
Drzim palce. Ja som kedysi skreckovala, muz je nazoru co nepouzivas rok vyhod. A teraz neznasam zapratany byt ja. Synovi sme teraz triedili suflik, kedysi som veci odkladala, fotila, posuvala, ale uz nemam chut to kazdemu premeriavat, posielat tak to slo do humany. Dnes idem ku mame. Minule sme triedili pivnicu, syn sa smial, ze maju matriosky krabica v krabici v krabici. Babka vsetko odklada sacky, krabice, krabice, vrchnaky a mna ide porazit. Potom v satniku najdes korenie 2 roky po zaruke, caje, obrusky, vreckovky vsak nechaj vyuzijem no prd, zabudnu a kupia nove. Babka je nas v DSS kym si mama oddychne psychicky tak idem vyuzit prilezitost. Milujem vyhadzovat. Mama navlacene handry zo sekaca, bundy, kabelky co neviem od koho podostavala. Babke sa kupil pomaly novy satnik do DSS pyzama, spodne, tricka, nohavice lebo co ma doma sa bud nezmesti alebo to ma velky vystrih alebo to nechce. Ak pride domov treba miesto. Aj tak babka 90 rokov posledne 3 roky okrem lekara uz nikam nechodila a tych topanok, kostymov, kabatov co ma. Drahe veci, ale co s tym. Zdravie jej odchadza, luto to vyhodit, ale charita kostymy, lodicky nezoberie. Treba vyhodit aspin si nezapraces dom. Lebo ist z bytu do domu a potom parkujes na ulici lebo garaz mas plnu veci co ti je luto vyhodit. Ja som detom nechala minimum veci z detstva, aj tak za par rokov bude ina moda, svoje stare zosity uz nikdy neotvoria a teraz je kvalita veci taka, ze za par rokov sa to po prvom prani rozpadne.
U nás je taký systém, že každý má svoju jednu skriňu na oblečenie. Ak to už do tej skrine nechce vojsť, tak všetko von a dnu sa dá len to, čo sa nosí. (vetrovky, otepľovačky a pod. odkladám mimo) Alebo priebežne, keď vidím, že niečo deti dlhšie na sebe nemali, tak sa opýtam, či to budú vôbec nosiť a ak nie, ide preč. Zbieram do veľkej tašky/vreca a potom niekde posuniem. Či už kamoškám pre deti, alebo niekde na charitu. Ak mením sezónne oblečenie, tak to, čo vidím, že už ďalší rok bude malé, alebo je to zničené, vyradím hneď. Hračky som tiež priebežne dávala preč. Normálne s deťmi sme ich pretriedili. Všetko von a nech si vyberú to, s čím sa hrajú. Byt nemáme nafukovací a aj keby máme veľký dom, tak určite by som ho nechcela mať celý zaprataný. Ako prvé sa od tých vecí treba odpútať. Majú slúžiť nám, nie my im. Kuk do skupiny Minimalizmus. Držím palce.
@juliet86 tiez nie som z BA. Isla by som hned 🤣
@lindusss2016 boze baby bad luck mam
Chod na to postupne a hlavne nic nove zatial nekupuj. Budes prekvapena co vsetko najdes, aj si zabudla, lebo to nevidis.
Jeden den sa pusti do 1skrine. Vsetko vyhadz a kus po kuse chyt a rozhodni sa. 1.das do skrine a budes nosit, 2.darujes a 3.vyhodis, alebo das na handru.
Kazdy den, alebo tyzden si takto upraces. Ked sa do toho pustis, tak ta to bude motivovat ked uvidis vysledok. Ja to robim 2x do roka. Prehadzujem letne a zimne veci a popritom preberiem. Co je detom male, flakate, derave ide prec a nekopi sa mi to. Tiez sa do toho nehrniem, lebo 3detom kazdy jeden kus chytit do ruky 🤦🏽♀️. Ale mam potom dobry pocit a skrine su prehladne. Drzim palce, len treba zacat 😉
@lindusss2016 nepomozes ki vypratavst? ja to neznasam
@juliet86 a co triedit? Oblecko ci vsetko mozne?

"choroba porucha alebo co" môže ale nemusí to byť jeden z príznakov OCD - zbierajú nepotrebné veci a majú problém s vyhodením niečoho, čo by iní ľudia určite označili za odpad. K nahromadeným veciam si vytvárajú silný vzťah a pripisujú im neprimeranú hodnotu. Majú obavy, že budú niektorú vec raz v budúcnosti potrebovať. Zbaviť sa vecí im spôsobuje také nepríjemné napätie, že je pre nich jednoduchšie si ich ponechať.