icon

Ako sa vysporiadať s preplneným bytom?

13. nov 2025

co vy a minimalizmus?
my byvame v 2 izbovom byte a citim, ze sa tu uz neviem nadychnut. mop s vedrom, parny cistic, prilby na lyze, nahradne obliecky na postel, nahradne periny, elektricky gril, atd atd atd. skrine mame len na oblecenie a okrem toho vela ulozneho priestoru nemame. sufliky plne blbosti ktore sa sice nepouzivaju casto ale semtam ano - tlakomer, pingpongove rakety, cyklisticke okuliare, spolocenske hry. to su hromady veci, nechce sa mi vsetko vypisovat, pomoc :D ako to riesite vy?
rada by som mala vzdusnu domacnost ale mam pocit ze mi tu vsetko pada na hlavu uz

Strana
z2
anonym_d7eb88
13. nov 2025

@anonym_autor co využívame príležitostne, to mame v garazi, alebo pivnici, nie doma na políčkach.

anonym_bdc6d3
13. nov 2025

väčší byt? koľko osôb býva v tom 2i byte?
my máme pivnicu, povalu - áno aj tam máme veci ktoré sa používajú ozaj málo - vian. ozdoby, stromček, oblečenie po deťoch, náhradné hrnce, panvice...

strom12
13. nov 2025

@anonym_autor ahoj, na webe existuje milion návodov ako na to, no podstatne je, aby si sa našla niektorom z nich. V prvom rade si si uvedomila, ze veci je vela a nevieš sa nadýchnuť a to je výborný zaciatok, aj ked si este nic neurobila fyzicky. Poprípade ak chceš ísť na to drasticky, odporúčam pozri si film The Minimalists, na Netflixe. Minimalista neznamená, ze musíš všetky veci vyhodiť a žiť s absolútnym minimom, skôr to znamena mat a vlastniť iba veci, ktore používaš. Vec ma svoj zmysel a ten je v tom, ze ma byt využitá, ja sa tym riadim. Ja som začala veci darovať, take, co mi uz neprinasali radosť alebo som ich nepouzivala, take, v ktorých som sa necítila dobre (oblecenie). Skus možno začať s lahkym čítaním od Márie Kondo a potom uvidíš či to dorazíš technikou Minimalistov. Ak chceš, pýtaj sa 🙂 bola som na tom ako Ty.

autor
13. nov 2025
@strom12

@anonym_autor ahoj, na webe existuje milion návodov ako na to, no podstatne je, aby si sa našla niektorom z nich. V prvom rade si si uvedomila, ze veci je vela a nevieš sa nadýchnuť a to je výborný zaciatok, aj ked si este nic neurobila fyzicky. Poprípade ak chceš ísť na to drasticky, odporúčam pozri si film The Minimalists, na Netflixe. Minimalista neznamená, ze musíš všetky veci vyhodiť a žiť s absolútnym minimom, skôr to znamena mat a vlastniť iba veci, ktore používaš. Vec ma svoj zmysel a ten je v tom, ze ma byt využitá, ja sa tym riadim. Ja som začala veci darovať, take, co mi uz neprinasali radosť alebo som ich nepouzivala, take, v ktorých som sa necítila dobre (oblecenie). Skus možno začať s lahkym čítaním od Márie Kondo a potom uvidíš či to dorazíš technikou Minimalistov. Ak chceš, pýtaj sa 🙂 bola som na tom ako Ty.

@strom12 praveze ja vytriedujem pravidelne ale mam pocit ze to nestaci, ze sa nas byt topi v milion veciach ktore sa raz za cas vyuziju. uz mi vadi aj susiak na pradlo :D nie je kut v byte kde by vladla harmonia a moj mozog by si vedel oddychnut. a dakujem ti 🙂

autor
13. nov 2025
@anonym_bdc6d3

väčší byt? koľko osôb býva v tom 2i byte?
my máme pivnicu, povalu - áno aj tam máme veci ktoré sa používajú ozaj málo - vian. ozdoby, stromček, oblečenie po deťoch, náhradné hrnce, panvice...

@anonym_bdc6d3 pivnica a povala je super, my mame len spolocnu pivnicu so vsetkymi susedmi. v byte sme dvaja

anonym_2f9f90
13. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_bdc6d3 pivnica a povala je super, my mame len spolocnu pivnicu so vsetkymi susedmi. v byte sme dvaja

@anonym_autor tak je dvojizbový byt a dvojizbový byt. V jednom je na chodbe po celej dĺžke jednej steny skriňa, do ktorej skryješ všetky tie veci, ktoré si spomínala, aj sušiak na bielizeň, žehliacu dosku, vysávač a čistiace potreby. V inom je na chodbe botník na 8 párov topánok, zrkadlo a vešiak. A ten úložný priestor skrátka chýba. Porozmýšľaj či by sa vo vašom byte nedal nejako vytvoriť. Toto ale s minimalizmom veľa nemá, tieto veci využívaš, len pre ne nemáš miesto. Ja za minimalizmus považujem absenciu vázičiek, sošiek, lampášov, a ďalších lapačov prachu, teda dekorácií, čisté línie, jednoduchý dizajn nábytku.

1gramofon
13. nov 2025

Čiže más malú samostatnú kuticu v pivnici? Niečo tam daj, vianočné ozdoby používaš len raz v roku, alebo hocičo ine čo nepoužívas celý rok. Posteľ so šuflíkmi. IKEA má návrh izieb a skoro vždy majú poličky pod stropom s knihami. Neviem koľko miesta mas na chodbe a na kuchynskú linku hore môžeš tiež hodiť zopár peknych krabíc

zuzanaete
13. nov 2025

Spominas sportove potreby. Mne napr. pomohlo dat veci do krabic. Napr. mame 1 policu v rolldore, kde mame veci na sport. Ked tam bolo vsetko poukladane "na kope", tak som to vnimala ako neporiadok. Ked som tie veci ulozila do plastovych krabic a tie dala do policky, tak to vnimam ako upratane. Stale je tam to iste mnozstvo veci, ale s inym vysledkom.

anonym_331e82
13. nov 2025

@anonym_autor podla mna je minimalizmus nieco ine... je to "neplytvanie" a kupovanie len toho, co clovek potrebuje (do tohoto terminu sa samozrejme moze zmestit cokolvek)... ale ked raz mas maly (mozno nevyhovujuco maly) byt, tak to je ine...

strom12
13. nov 2025
@anonym_autor

@strom12 praveze ja vytriedujem pravidelne ale mam pocit ze to nestaci, ze sa nas byt topi v milion veciach ktore sa raz za cas vyuziju. uz mi vadi aj susiak na pradlo :D nie je kut v byte kde by vladla harmonia a moj mozog by si vedel oddychnut. a dakujem ti 🙂

@anonym_autor nie, nemôžeš vytriedovať pravidelne. To nerob. Vytrieď raz a navždy. Minimalizmus nie je iba o veciach ako takych, je napríklad aj o peniazoch. Nekupujem zbytočnosti. Vyskúšaj tu knihu, mne pomohla, ta je na začiatok postačujúca. Zaberie ti to dva dni a uvidíš. Kľudne sa pýtaj dalej.

anonym_f7877b
13. nov 2025

Naco sú vám dvom náhradné periny? Sme štvorčlenná rodina, neviem kam by som dala ďalšie 4 periny či vankúše

marca12
13. nov 2025
@anonym_f7877b

Naco sú vám dvom náhradné periny? Sme štvorčlenná rodina, neviem kam by som dala ďalšie 4 periny či vankúše

@anonym_f7877b napr.pre navstevu?

anonym_83185e
13. nov 2025

my máme jednoizbový bez balkóna, sme dvaja a to máme v byte ešte bicykle, lebo pivnica má 1x1meter, sme radi, že máme ešte kade chodiť

marca12
13. nov 2025

@anonym_autor Ak mas miesto porozmyslaj nad vstavanou skrinou,kde zavries vsetky haraburdy. Nahrqdne periny daj do vakuovych vriec. Pozri si nejake prerabky 2izbovych bytov ako su tam riesene ulozne priestory. Je to sice investicia,ale bude to lepsie vyzerat. Take,co malo vyuzivate by som odlozila do pivnice do nejakych plastovych boxov,kde si popises,co kde je.

anonym_f7877b
13. nov 2025
@marca12

@marca12 na to by stačila nejaka tá letná prikrývka vo vakuuvom vreci, čo zaberie minimum miesta . Určite menej ako kadejaké prilby a pod

anonym_2f9f90
13. nov 2025
@strom12

@anonym_autor nie, nemôžeš vytriedovať pravidelne. To nerob. Vytrieď raz a navždy. Minimalizmus nie je iba o veciach ako takych, je napríklad aj o peniazoch. Nekupujem zbytočnosti. Vyskúšaj tu knihu, mne pomohla, ta je na začiatok postačujúca. Zaberie ti to dva dni a uvidíš. Kľudne sa pýtaj dalej.

@strom12 to je síce pekné, ale ja by som napríklad nič z tých športových potrieb nevyhodila, snažila by som sa inak usporiadať byt, pridať skriňu a pod.

anonym_2f9f90
13. nov 2025
@marca12

@marca12 ak mám dovjizbový bytm neťahala by som k sebe návštevu na prespanie. Holt by museli do penziónu, na chatu a pod.

strom12
13. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor vela ludi ti tu radí, ja už len dodám jedno. Uloženie vecí do krabíc alebo boxov nie je minimalizmus ani riešenie. Tie veci nemáš v krabici ale v hlave. Plastova krabica = truhla pre veci. Iba ich tam pochováš. Ak veci uložíš do krabice, následne o pol roka pôjdeš odtiaľ vybrať nejakú vec a použiť, okej...a čo ostatné veci v krabici? Minimalizmus nie je veda, je to nastavenie mysle a treba k tomu dospieť. Veľa šťastia 🍀

anonym_404881
13. nov 2025

Niekde bude chýba, ak sa dvaja nepomestíte do dvojizbáku 😉. Sme 4ia vo väčšom dvojizbáku a v pohode sa pomestíme. Mám doma len veci, ktoré reálne využívam. Nemám napr. sušiak, mám sušičku a balkón. Nemám žehliacu dosku, žehlim málo a na to mi stačí stôl....V chodbe máme hlbokú vstavanú skriňu. Bicykle sú dole v miestnosti na to určenej.... Čo nenosíme alebo nepouživame, posúvam ďalej. Žije sa mi tak ľahšie...

anonym_2f9f90
13. nov 2025
@anonym_404881

Niekde bude chýba, ak sa dvaja nepomestíte do dvojizbáku 😉. Sme 4ia vo väčšom dvojizbáku a v pohode sa pomestíme. Mám doma len veci, ktoré reálne využívam. Nemám napr. sušiak, mám sušičku a balkón. Nemám žehliacu dosku, žehlim málo a na to mi stačí stôl....V chodbe máme hlbokú vstavanú skriňu. Bicykle sú dole v miestnosti na to určenej.... Čo nenosíme alebo nepouživame, posúvam ďalej. Žije sa mi tak ľahšie...

@anonym_404881 a máte v tom dvojizbáku aj tie veci, ktoré autorka spomenula? Prilby na lyže, cyklistickéokuliare, rakety...my sme bývali v dvojizbovom traja, kým sme postavili dom a bolo to tam ku koncu už o hubu, lebo som nechcela vyhodiť veci po dieťati, keďže sme plánovali druhé. S dvomi si to neviem, ani nechcem predstaviť. Veď len topánky, bundy zaberú kopu miesta

marcellka32
14. nov 2025

Využiť všetky miesta, pod posteľ do boxov, nad skrine tiež, tie veci sa ti tam musia zmestiť, ste len dvaja ...
Športové veci uložiť spolu do boxu, periny do boxu pod posteľ...

akvi
14. nov 2025
@marca12

@marca12 ak chce navsteva prespat v 2i byte, vydrzi pod dekou alebo nech si donesie spacak.. Ani omylom by som nedrzala v malom priestore nahradne periny. A viem, o com pisem, my sme byvali cca 8 rokov na 25-36m2 traja..

anonym_404881
14. nov 2025
@anonym_2f9f90

@anonym_404881 a máte v tom dvojizbáku aj tie veci, ktoré autorka spomenula? Prilby na lyže, cyklistickéokuliare, rakety...my sme bývali v dvojizbovom traja, kým sme postavili dom a bolo to tam ku koncu už o hubu, lebo som nechcela vyhodiť veci po dieťati, keďže sme plánovali druhé. S dvomi si to neviem, ani nechcem predstaviť. Veď len topánky, bundy zaberú kopu miesta

@anonym_2f9f90 - nemáme akurát lyže, nelyžujeme. Na chodbe mám fakt hlbokú skriňu, kde mi vojde všetko, máme aj rakety bedmintonové, aj prilby na bicykel, aj bundy... Akurát teda bicykle sú dole v bráne a vianočný stromček v pivnici 🙂. V byte máme minimum nábytku. Decká majú predelenú izbu a každý v nej má svoju skriňu.

natalka13
14. nov 2025

Ste dvaja a mate kopu zbytocnosti.
Parny cistic? Co take mas spibave ze ho potrebujes?
Mas vstavanu skrinu az po strop? Tam das prilby a veci co nepouzivas casto
Ja tocim postelne 1 operem vysusim oblecem. Mam 6ks. 4 pre mna a muza 2 pre navstevy. Rovnako uteraky.
Ziadne vianocne postelne utierky vankuse.... a podobne blbiny.

vevesh
14. nov 2025

Byvali sme v 2 izbaku 5. 3 deti = 3 bycikle, 3 helmy,3 korcul (letne, zimne), 3 tasiek do skol, skoliek, 5 kufrov atd....vsetko potrebne veci. Takze som bola nutena usporiadavat veci s co najvacsim uloznym priestorom. Kazda postel mala ulozny priestor, skrine az po strop, takisto skrine v chodbe po strop (u nas sa dalo), v kupelni nadstavba nad pracku (susicku som vtedy nemala). Znami napriklad znizili strop v chodbe a jednej izbe v byte a tam vytvorili miesto na uskladnenie takychto veci. Zimne veci, nahradne obliecky a periny boli zasadne vo vakuovych vreciach. Vianocne ozdoby napriklad v kufroch. Kufre v sebe zaskladane aj s cestovnymi taskami - cize z 5 kufrov a 5 tasiek som mala asi len dva na uskladnenie a plus som do jedneho som dala este tie ozdoby. Byt kreativna v uskladneni, kedze vsetko to, co si vymenovala nie su zbytocnosti, ale len tie veci nepotrebujes kazdy den. Zbytocnost su 5 jeansy alebo 6 topanky, nie zehlicka ci prilba.

anonym_bd4f0e
14. nov 2025

Všetko musí mať svoje miesto, super sú organizéry, boxy, lebo inak sa človek v tom stratí.
Aj v šuplíkoch mám organizéry, prázdne krabice od spotrebičov tiež slúžia ako boxy na prilby, rukavice, nezaberajú miesto prázdne.
Mám také závesné skrinky úzke, aj v kúpelni, aj na chodbe, spálni, ktoré nezavadzajú, ale pomožu s drobnosťami a nenarúšajú celkovú harmóniu ako poličky.
Dá sa využiť priestor, aby to nevyzeralo preplnene, máme všetko v 2i byte rovnako, korčule, lyžiarky v cestovných kufroch
Aj nad chladničkou dorobený úložný priestor stolárom.

anonym_2f9f90
14. nov 2025
@anonym_404881

@anonym_2f9f90 - nemáme akurát lyže, nelyžujeme. Na chodbe mám fakt hlbokú skriňu, kde mi vojde všetko, máme aj rakety bedmintonové, aj prilby na bicykel, aj bundy... Akurát teda bicykle sú dole v bráne a vianočný stromček v pivnici 🙂. V byte máme minimum nábytku. Decká majú predelenú izbu a každý v nej má svoju skriňu.

@anonym_404881 potom musí byť ten byt rozmerovo väčší, ináč si to neviem predstavit

anonym_a01df8
14. nov 2025

@anonym_autor nahradne periny do tych vriec odkial sa odsaje vzduch, gril do pivnice, prilby a ostatné veci na lyže tiež.

anonym_a01df8
14. nov 2025

@anonym_autor ak sa o veci v pivnici bojíš keďže je spoločná kúpte obyčajnú plechovú skriňu na zámok za pár eur a zamykajte si ju.

anonym_d7eb88
18. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a co všetko potrebujete odložiť?

Strana
z2