icon

Ako zlegalizovať kanalizáciu starého domu?

mameha7
24. júl 2024

Dobrý deň, zdedila som starý dom po starých rodičoch. Dom sa nachádza na samote pri lese. Kanalizácia je riešená septikom a odtiaľ je vedený trativod voľne do krajiny. Trativod neústi nikomu do záhrady, vedie na osamelú časť krajiny. Obec nemá kanalizáciu. Akým spôsobom môžem zlegalizovať kanalizáciu? Momentálne na moje meno prišla výzva z obecného úradu o predložení dokladu o vývoze zo žumpy. Starí rodičia však žumpu nemali. Dom bol postavený v 70 rokoch a s takou kanalizáciou bol aj skolaudovaný. Zrejme mne ako dedičke hrozia sankcie za znečisťovanie spodnej vody? Máte s niečím takým skúsenosti?

Strana
z2
vreckovka2
24. júl 2024

@lakebabe A teraz si predstav, ze take obrovske mnozstva vyvaza kdesi na svoje pole hned za dedinou. Och. A nie do COV. Vies aky bol problem zohnat beztonovu zumpu, kde vyrobca zabezpecoval, ze naozaj nebude pretekat? Vsade nam naznacovali, ze ludia chcu take, aby prepustali tie zumpy. Nech nemusia deravit. Des.

lakebabe
24. júl 2024

@vreckovka2 no my sme minulý rok kúpili novú betonovu zumpu nemala pretekať, na jeseň sme ju nahodili, vrátili sme sa na dom na jar a žumpa plná podzemnej vody ,takže presakuje aj zvonku a museli sme ju dat čerpať. Výrobca už dáva ruky preč od toho. Jasne ze fekal to dava na pole, my tu mame same polia, takže to je v podstate to isté ako keď si to tam ti ľudia cerpu sami.
Ja už len čakám, že nás aj tu konečne do dvoch rokov nápoja na kanalizáciu, lebo toto je strašná otrava

vreckovka2
24. júl 2024

@lakebabe my sme tiez aj skrz podzemnu vodu potrebovali naisto taku zumpu co tesni. A zohnali sme, len bola 2 alebo 3krat drahsia ako vsade inde. U nas kanalizacia nebude, hoci by tu mohla ist. Takze nam neostava ine ako vyvazat zumpu. Keby to nie je take drahe, tak mi to nevadi. No ak by nam to tu susedia cerpali na pole za dom, tak by som sa ozvala. Ale mame vsetci vzadu studne. Tak to robit nebudu nastastie.

lakebabe
24. júl 2024

@vreckovka2 to hej u nás majú väčšinou v okolí obecnú vodu, aj my len takú, studňu nemáme. Ale väčšinou sa to tak robí všade. Ja už sa teším na napojenie, je to ozaj bez starosti

dooscoby
28. júl 2024

Inac toto je humus mat trativod do pola nebodaj do potoka aj tak to zvyknu mavat. A tie bakterie neviem ci zabiju napr chemiu z liekov, praskov a pod. A potom to vsetko presakuje do spodnych vod. Aj v mestach su uz studie ako su odpadove vody plne chemie z roznych liekov. Ja som muza presvedcila na COV namiesto zumpy. Mame vybavene povolenie a robila nam vykop firma co sa tomu venuje. Ale ano aj ja som pocula, ze clovek zaplati vyvoz a oni to aj tak vypustia niekde za dedinou do pola ☹ u nas tiez tak skoro kanalizacia nebude.

zuzanapjat
28. júl 2024

@mameha7 čistička je dobrá vec.... rozhodne by som do nej investovala. Mali sme v dome skôr, ako nás pripojili na kanalizáciu. Predpokladám, že trativod je vyústený niekde do potoka, alebo je to septik s prepadom, teda že sa všetko vsiaka do zeme pod ním. Vývoz žumpy je stále drahší... Radšej by som to riešila čističkou...

andrea_82
28. júl 2024

Vsetky, ktore tu pisete, ze nikto to neriesi, si uvedomte, ze si zasvinujete vlastne prostredie. U nas sa teraz nedala pouzivat voda z obecneho vodovodu, lebo nejaky chytrak, co chcel usetrit, vyviezol splasky na pole blizko zdroja vody. Ja keby som starosta, tak idem po vsetkych ako pes a pokutujem rad za radom.

daniela595
28. júl 2024

@andrea_82 suhlasim. Ja takisto. My mame zumpi,davame pravidne vyvazat alez okolitych domov sme jedini. Ja nechapem ci si ludia neuvedomuju ten dopad na prirodu

quaxi
28. júl 2024

@mameha7 ahoj, svokra zdedila takto dom a mala podobný problém, pýtali po nej doklady o vývoze. Nakoniec to ukecala vďaka tomu, že doklady vraj môžu pýtať len za ten čas, kedy ona bola majiteľkou - teda až od skončenia dedičského konania. Odvtedy ale na dome nebol nahlásený žiadny trvalý ani prechodný pobyt, takže to bol dôkaz že dom je nevyužívaný a tým pádom vývozy odpadu neboli potrebné. Zaplatila jeden vývoz nech má aktuálny papier, a s týmto šla na obecný úrad aj s papiermi z dedičského, a v pohode to takto uznali. Oni musia po nabonzovani začať konanie a uzavrieť ho s nejakým zdôvodnením, tak tam toto priložili, spísali zápis a stačilo im to. Ak dom máš len krátko tak skús, mohlo by to zabrať. A dávaj si už pozor nech sa aspoň raz za rok spraví vývoz keď máš takých podarenych susedov.

ouwecka
28. júl 2024

@mameha7 musis mat doklad od firmy kt vyvaza žumpy,normalne sa vykope diera kde sa dovezie žumpa,obrovska betónová nepriepustna nadrz,kt proste tieto firmy nacerpaju a vyvezú

sulejmanka
29. júl 2024

Fuj hnus.
Ušetriť peniaze je dôležitejšie ako mať životne prostredie udržateľne aj pre ďalšie generácie.
Hlavne že “nikto nerieši”.
Slovač sa nezaprie 🤮

ouwecka
29. júl 2024

@sulejmanka vies kolko je takych domov? Cele dediny..kanalizacia nie je a.ludoa nemaju na to to menit

sulejmanka
29. júl 2024

@ouwecka viem, preto pisem ze je to hnus

dooscoby
29. júl 2024

@sulejmanka hlavne, ze na cigarety a flasu maju. Ale tiez nepochopim hoci to zmyslanie je tak zo vsetkym, kazdy to tak robil doteraz tak preco vobec nieco menit. A potom sa cudujeme, ze tu je kopec rakoviny a inych ochoreni. Min bol aj clanok kvoli pesticidom z minulosti, ktore sa vo velkom vyuzivali v minulosti a je tym zamorena poda.

sulejmanka
29. júl 2024

@dooscoby uplny suhlad. “Veď aj iní to tak robia”

Strana
z2