icon

Byt v meste alebo dom v satelite: Čo je lepšie pre rodinu?

vazka1
24. jún 2024

Ahojte, ti co ste zili v panelaku v meste a potom (predtym) aj v dome mimo mesta (v nejakom satelite), mohli by ste sa prosim podelit so svojimi skusenostami? Ktore byvanie vam viac vyhovuje a preco? Momentalne byvame v 3i byte v panelaku v Bratislave s 2 malymi detmi. Zvazujeme ci sa prestahujeme do vacsieho bytu a mozno by sme si zaobstarali aj nejaku zahradku alebo ci sa zacneme obzerat skor po nejakom dome. Ja ani muz sme v dome nikdy nebyvali ale velmi by sme chceli zahradku. Zaroven vidim, ze pre deti by bolo super keby sa mohli na zahrade vyblaznit. Tiez sa mi to vidi ako super zmena oproti sidliskovym prechadzkam, ked je stale nejaka cesta alebo cyklista. Tiez ma uz prestva bavit, ze sme stale chori, co dost pripisujem vytahu v nasom vchode, nakolko je tu cca 50 bytov a cca 1/3 su rodiny s malymi detmi. Ja som momentalne na MD a muz robi cca polovicu casu z domu, takze cestovanie do prace vy nebol az taky problem. Coho sa obavam je, ze do domu pojde stale vela penazi a casu. Tiez neviem ako to bude ked budu vacsie co sa tyka skoly a kruzkov. Tak ja vobec neviem..

Strana
z6
kp7333
27. jún 2024

@liv1 je to o uhle pohladu a preferenciach. mne kopec nevadi, naopak vychutnavam si vyhlady z neho. byvam v novostavbe, parkovanie mame vlastne v podzemnej garazi. do mesta chodim elektrickou ku ktorej ma dovezie trolejbus, ktory stoji kusok od nasej bytovky, trva to cele asi 15-20 min aj s prestupom.

luccija
27. jún 2024

@vazka1 aj v Novej dedinke je nejaký ateliér neviem či ZUS, ale chodila mi reklama

liv1
27. jún 2024

@kp7333 jasne, je to o vlastnych preferenciach, nemusi sa nam kazdemu pacit to iste. Poznam to sidlisko uz od 90tych rokov. Viem ako sa tvorilo, stavalo, pribudalo. Ma podstatne lepsiu obciansku vybavenost ako volakedy, ale jednoducho.. napriek k tomu ze byvam od neho blizko som si k nemu nikdy nevybudovala ziadny vztah

sashulla
Autor odpoveď zmazal
sofiia87
29. jún 2024

Som bratislavske panelakkve dieta, nikdy predtym som v dome nebyvala. Prestahovali sme sa z Dubravky ( byvala som aj v Karlovke, Ruzinove aj centre) do satelitu pri Ba a doteraz to povazujem za jedno z nasich naj rozhodnuti. Ale, nebyvame v radovej zastavbe, ale v slepej ulici a mali sme obrovske stastie na susedov a komunitu okolo. Moja dcera ma na ulici kopec kamaratov, od malicka travi 90% casu vonku. Byvame v dedine, ktora ma super vybavenost, do prace cestujem tolko co z dubravky a dieta ma vacsinu aktivit priamo v dedine alebo okolitych dedinach.

sashulla
30. jún 2024

Už som to raz pisala. V zahranici vo velkomestach je úplne normálne dochádzať do školy a práce hodinu a viac. Len tu Slováci opäť problem najväčší. Každopádne daj si plusy a mínusy. Áno o záhradku sa musíš starať, ale pre mňa je to relax a nevymenila by som svoje ruže,kvietky,stromy za 3 balkonove muskaty co som mala v panelaku..záleží aj od výberu danej lokality. My žijeme spoločenskejsi život ako v bytovke. Deti same už od druhej triedy tu pobehujú po okolí. Chodia na zmrzku, po ihriskach, lozia po stromoch, oberajú divoké čerešne, ked chcu mesto mozu ist busom.. Mame tu školu a zuš,taktiež iné kruzky. Voziť ju nemusim. A keď bude staršia? Tak bude chodiť normálne spojom do školy. Alebo ju budeme voziť, pretože máme flexibilnu pracu. Žila som v Karlovke a potom v zahranici. Časť vysokej školy som už zila v satelite a mala som normálny spoločenský život, nikto ma nevozil zo ziadnych zurok, hoci je pravda ze som par rannych spojov zmeskala. Samozrejme, že život v byte je logisticky pohodlnejší. Ale nám vyhovuje život tu. V práci som dokonca rýchlejšie ako keď som bývala v meste. Takze ak robíte homeoffice a nájdete fajn lokalitu prečo nie? Ideálne je však v tom prípade mať 2 auta. My sme mali 4 roky jedno auto a normálne sme fungovali s dopravou...ale nie je ideálne nebudem klamať. Bez auta sa neda. Spoje si treba plánovať. Zastávku mam však 200 m od domu takze pohodicka. Na benzín možno platím viac, ale rozhodne menej na dom. Tu mesačne platíme oveľa menej ako za panelák. Záleží aj od susedov. My sme mali šťastie ale fajnovi susedia vedia spraviť peklo všade aj v byte dome ... rozhodne nám nikto z okien nepozera. Môžeš si vybrať co ti bude vyhovovat. Ja tu mam same stromy, moja oáza pokoja ...niekto píše ze nemôže ísť na pivo s kamosmi? A to potrebujem pivo k zabave? Áno máme aj piváreň. A môžem ísť na vínko s kamoškami normálne spojom. Jedna výhoda, že počas cestovania som takto precitala veľa kníh. 🙂). Ako aj počas života v Karlovke som cestovala do školy 45 minút. Na krúžky detto. Tak už nevidím rozdiel cestovať busom zo satelitu 45-60 minut... toľko akcii co naša dedina robí som úprimne v meste v danej lokalite nezažila. Deti stále vystupujú v rámci dedinskeho programu . Úplne ináč prebieha úvod a zaver školského roka ... skratka život je iný.. pre nás lepší...

vazka1
autor
2. júl 2024

@sofiia87 @sashulla a kde prosim byvate? Nech mam inspiraciu 🙂 mizete aj do spravy. Dakujem 🙂

sashulla
3. júl 2024

@vazka1 Bývam v Slovenskom Grobe. Chorvatsky Grob je na tom s občianskou vybavenosťou oveľa lepšie a majú aj školský spoj ráno do Bratislavy a lepšie spoje do BA. Zakladku s CLIL metódou. Ceny nehnuteľností sú tu však vyššie. Nikdy niesom v kolóne,ak je horšia doprava na triblavine tak idem po D4 max 30 minut. Cesta do centra BA kde robím mi trvá cca 22 minut cez Triblavinu. Kludne napiste IP.

Strana
z6