icon

Byt verzus dom

28. okt 2021

Ahojte, rada by som sa poradila, prípadne iba prečítala si názor, plusy, mínusy a pod.
Bývame v jednom byte, máme ešte jeden byt, väčší, ale tam býva môj otec. Môj muž má ešte dom, ale tam bývajú jeho rodičia je cca 30km od nášho mesta. Ja stále snívam o dome, môj muž doteraz o tom nechcel ani počuť, že by sme si kúpili dom. Museli by sme predať obidva byty a zobrať môjho otca so sebou. Išli by sme max 10 km od mesta, máme dve autá a dedovi by sme chceli urobiť osobitné bývanie, niečo ako jednoizbový byt v dome. MM žil 25 rokov v dome, takže sa obracať vie aj vie čo to obnáša. Máme dve deti a mm má taký plán, že jeden byt necháme jednému, druhý byt druhému a my pôjdeme na dom... Lenže kedy? So svokrovcami si absolútne nerozumiem a mm by s nimi bývať tiež nechcel.Cakali by ste, kým sa dom "uvoľní" čo môže byť aj 20 rokov, alebo by ste išli po vlastnej línii? Sama neviem, bývať v meste má svoje výhody ale aj hrozné nevyhody...

lucia147852
Autor odpoveď zmazal
autor
28. okt 2021

@lucia147852 úplne zbytočne na toto reagovať, si celkom ale že celkom mimo... Precitaj si prosím ťa každý jeden môj koment a az potom sa vyjadruj, lebo toto je úplne úbohé čo píšeš!

lucia147852
28. okt 2021

Beriem spat vlastníctvo bytov, ale úbohé je čakať na niečiu smrť aby sa ti uvolnil dom…. A vyslovene tak to píšeš viackrát.

autor
28. okt 2021

@lucia147852 my nečakáme na ich smrť, ale kým žijú by sme tam bývať nešli, neviem ako inak to napísať aby si to niekto nevysvetlil po svojom...

miadi
28. okt 2021

Nikto z teba nerobi hyjenu normalne som sa opytala, Takze on este netusi o tom plane. Hmm . Ono by to trebalo aby to chceli vsetci zucastneni tvoj muz otec nie len ty. Ked budu vsetci chciet tak nie je problem byty predate a kupite dom sama vravis ze nemozete si dovolit kupit dom bez predaja oboch bytou Cize nejake ponechanie si ich pre deti + dom neprichadza do uvahy.

sara07
28. okt 2021

uprimnne a čo ked deti dostanu ponuku v zahraničí a ostanu tam ? prečo si myslíš že tu ostanu žit čo ked sa vydaju/oženia za hranice
ja ako byty pre deti by som vôbec neriešila
ak vam vyhovuje byt čo máte ostala by som v nom, ak deti pôjdu na intrak bude za chvilu aj velky
a otec ten pôjde len ak bude musiet na doopatrovanie, a zase do domu čo je písany len na manžela ,niečo sa stane posekaju nikdy nevieš a kto pôjde z domu , stane nikdy nevieš
momentálne by som nič nestavala ani nekupovala aby ta neškrelo že ste preplatili , za chvilu pôjdu 70 roč do dôchodku otazne je utiahnu tie velké byty čo maju z tej almužny čo dostanu na dôchodok a zrazu budu ceny iné, nik nevie ako čo bude
mne vyhovuje velky byt s peknym balkonom , nechce sa mi behat okolo domu, ak sa chcem vyvetrat ideme niekde vonku na predlženy vikend za to pri dom furt furt sa beha okolo

autor
28. okt 2021

@miadi ale tuší, čo by netušil, my sme to už niekoľko krát riešili, on by nebol proti určite a samozrejme že ani môj muž by nemohol byť proti... Presne tak toto neprichádza do úvahy... Chceli sme byty pre deti, keď ich predáme bude iba dom.

angela85
28. okt 2021

No keďže so svokrovcami nepohnete,tak ten ich dom berte ako investíciu pre deti do budúcna. A nech sa deti rozhodnú sami kde chcú žiť. Vy im môžte poskytnúť nejaké peniaze na začiatok. Váš byt predajte a ak nemáte hypotéku tak na dom si zvyšok peňazí zoberte na hypotéku a ešte vam ostane väčší byt,ktorý môže byť investivlcia pre deti,ale neberte to ako bývanie pre nich alebo ak máte hypo tak ju navyšte. Vy reálne sa ani nemôžete spoliehať na to že máte nejaký dom teraz a kým sa k nemu dostanete ktovie v akom stave bude za 20 rokov, mám niečo podobné.

autor
28. okt 2021

@sara07 presne tak toto nevieme, kde budú chcieť byť deti keď budú veľké..byt nám nevyhovuje, preto chceme ísť preč.... O ten dom jeho, záujem nemáme! Nepočítame s ním najbližších 20 rokov ...

miadi
28. okt 2021

Ty zbytocne spekulujes najprv si to ujasni s otcom. Mate auta do mesta by ste mali blizko zit v dome je super hlavne ked mas blizko mesto.. podstatne je len to ci to chce aj tvoj muz aj tvoj otec .. dom svokrovcou co je pisany na tvojho muza by som ani nespomenula. Jedine zeby chceli s vami menit ze pojdu dozit do vasho bytu a vam prepustia svoj dom. Tak by vam ostali aj byty pre deti aj dom by si mala.hnet ..

autor
28. okt 2021

@angela85 a tým domom nepočítame! Počítali by sme v prípade že ostaneme v tomto byte a na starobu by sme išli tam, prípadne by sme si z toho urobili chatu, ak by deti nechceli byt

autor
28. okt 2021

@miadi s mojím mužom aj otcom máme všetko ujasnene,.

autor
28. okt 2021

@miadi a do toho domu by som aj tak teraz nešla je 30 km od nás, momentálne nemôžeme bývať ďalej do mesta ako max 10 km

minutka
28. okt 2021

Nechcete sa vymenit so svokrovcami? Oni do bytu a vy do domu?

Ja byvam v dome v mestskej casti. A nesla by som mimo mesto. Lebo to si potom len taxikar deti

miadi
28. okt 2021

Tak ked mate vsetci jasno kde je problem? Bud ostanete ako ste alebo nebudete mat byty pre deti, budu len dedit rodicovsky dom a byty v meste si kupia oni maximalne im prispejete z dedicstva po svokrovcoch.

autor
28. okt 2021

@minutka nie, oni sú hrozne tvrdohlaví, s nimi ani na voz ani z voza, dohodnúť sa nedá a to už je naozaj ďaleko, to si v tejto situácii neviem vôbec predstaviť, museli by sme zmeniť úplne všetko, keby bývame do 10km tak môže všetko ostat tak ako predtým... Myslím školy škôlky atd

autor
28. okt 2021

@miadi problém je rozhodnúť sa čo bude pre nás a naše deti lepšie 🙂

miadi
28. okt 2021

A co Keby ste prenajali vas byt sli byvat s otcom zobrali uver kupili /postavili dom?

luccija
28. okt 2021

Nespekuluj všetci chcete ísť do domu, deti sú malé..kedy, ak nie teraz?áno deti môžu odísť študovať, pracovať von...ale raz, keď zdedite svokrovcov dom môžete tak či tak kúpiť byt, byty a prenajímať...načo má byť otec vo väčšom byte sám a vy v malom, keď to nikomu nevyhovuje?v dome hlavne ušetríte na nakladoch
Tie byty, keď dobre chápem sú bez hypo či ako?
A nemusíš robiť deťom taxikára prečo?xy deti chodí do školy na dedine a tam majú aj krúžky.To, že niektorí robia zo seba otrokov a celé poobedie po robote rozvážajú deti v meste len, aby deti mali krúžok, ktorý ich o rok omrzí a prídu večer vsetci vynervovani na dedinu a deti sa idú učiť to za to nestojí.Ries postupne a nie čo bude...to môžeš rovno rozmýšľať aj čo by bolo, keby si sa roviedla a kolotoč sa roztočí znova.
Teraz chcete dom...bytov je málo dobre ich predáte...

autor
28. okt 2021

@miadi úver nechceme...
@luccija 👍 super si to vystihla...

evkamotka
28. okt 2021

Podla mna je pre vas lepsie ist teraz na svoj dom. Kym su deti male, darovat im pekne pohodlne detstvo, dvor... Vy si v mladom veku uzijete grilovacky, garden party, vsetko. Je to za cenu, ze predaj toho domu sa nevyrovna cene 2 bytov, AVSAK, vase deti ziskaju obrovsku nefinancnu hodnotu detst a na dome. Nie vsetko sa vazi len peniazmi 🙂

autor
28. okt 2021

@evkamotka super napísané...

ukulela
28. okt 2021

Pozri, vyjafrujes sa o svokrovcoch s despektom. Keby ste s tym d9mom nepocitali, nepises, ze ho mate. Mojim riesenim by bolo vas byt predat a zvysnu sumu potrebnu na vystavbu riesit zalozenim zvysnych dvoch nehnutelnosti, alebo postupna hypoteka. Howq. A svokrovci by mohli robit co chcu, ako pises.

minutka
28. okt 2021

@evkamotka to si pekne napisala. Ani si neuvedomujem ze takyto zivot vlastne nemusi byt samozrejmost. Dakujem

autor
28. okt 2021

@ukulela byť nemáme! Byt je môjho muža a oni tam majú doživotné právo! Ja im na ten dom z vysoka kašlem, len nech mi dajú svätý pokoj a nerobia podrazy... Raz bude iba nás, či sa to niekomu páči alebo nie, nepočítame s ním kým nieje prázdny! Neviem koľkokrát to tu mám ešte napísať! Hypo ani úver nechceme, aj keď banka by nám z radosťou aj hneď teraz úver schválila, ale nie! Nechceme! Chceme kalkulovať iba s tým čo máme čo je naše, čo nám patrí a bez bremena-ano bremeno si svokrovci a ich doživotné právo, bežne sa tento výraz používa, keby sa chcel zase do mňa niekto obut...

autor
28. okt 2021

@minutka dom som myslela, nie byť.

autor
28. okt 2021

Byt nie byť 🤦 kristusad aj s klávesnicou...

barborachors
28. okt 2021

Nesla by som s malymi deckami do domu ani s tymi odrastenymi. Dom by som riesila uz ovela skor este pred otehotnenim, uzila tam matersku, co samozrejme neni tvoj pripad, teraz pisem vo vseobecnosti, alebo by som sla do domu po odleteni deciek na intrak. Co raz tvoj pripad bude. Ked pojdete do domu hned teraz, o par rokov budes taxikarcit s rozvozmi na kruzky a decka to aj tak neocenia, budu pubertiaci a bude ich lakat mesto. Ked im chces dat pekne detstvo chodievajte k starkym na ten dom, alebo si kupte chalupu. A budete aj v byte, aj bude vybeh.

autor
28. okt 2021

@barborachors toto je tiež zaujímavý pohľad na vec... Ale tento byt nám už pomaly začína byť malý 😥 na ten dom k svokrovcom chodíme, len svokra je strašný človek, stále len problémy, hádky, konflikty, všetko vyvoláva ona, dokonca intrigy... Ani MM tam moc nechce chodiť... Nikdy není dobre ani tak ani tak...

luccija
28. okt 2021

@barborachors kde je písané, že deti pôjdu na internát?Ja už mám pubertacku a úplne jej stačí ísť raz za čas do mesta cez víkend do kina to sú také povedacky pubertakov láka mesto všetci po škole z mesta idú na bus domov.A, keď ich bude lákať mesto na bývanie dobre si rozmyslia či budú platiť podnájom a brigádovať popri škole.Vacsina deti po 20 tke čo mám v okolí tak či tak býva ešte doma, lebo na osamostatnenie a podnájom treba veľa peňazí.Podla mňa autorka má ešte menšie deti