Bývanie v podnájme
dnes je bezne nielen na sk ale i v zahranici zit v podnajme..detom daj do buducnosti vzdelanie a dobru vychovu a aoni sa uz o seba postaraju ..nasetri im daco malo na start .. mat byt nieje to najdolezitejsie
V zahraničí málokto vlastní nehnuteľnost. Tam sa žije viac menej len v podnájme. Domov netvorí byt, ale ľudia-rodina.
Pozri ja som z tych, ktore su vsetkymi desiatimi za hypoteku a vlastne byvanie ci najskor. Ale ked to nejde, tak to proste nejde a netreba sa tym trapit. Kazdy ma z biecoho podvedomy stres, zvlast ked su deti. Niekto ma neuste zamestnanie, niekto zdravotne problemy, vy proste byvate v podnajme. Ano, hrozi vam, ze sa mozete casto stahovat. No tak vo uz, vies o tom, treba s tym ratat. Vytvorit si nejaku financnu rezervu, aby si mala z coho zaplatit pripadny depozit ak budete rychlo potrebovat menit a brat to s nadlhladom. Stahovanie nie je koniec sveta, no tak budete castejsie v novom, aspon sa vam to neokuka. A mozno ani nie, mozno budete v jednom niekolko vela rokov. Domov je pocit, nie styri steny. Pokial zabezpecis, aby si mala dost penazi na platenie najmu a aby deti mali strechu nad hlavou, j uplne jedno aka bude a ci bude kazdy rok ina. A presne ako tu niekto povedat, detom zabezpec vzdelanie a to im pomoze v zivote najviac.
Ahoj, hlavne v zahranici ziju v podnajmoch to iba tu na Sk chce kazdy nieco vlastnit. Domov setom urobis aj v skatuly ak budu mat lasku. Ber to ako vyhodu vyskusas si rozne lokality rozne zariadenia ja napriklad vdaka podnajmu viem ze v dome by som nemala dvere z okienkami lebo na. listach sa tvori vela prachu viem ze ani cierna podlaha neni dobra a ze velky je. priestor je na upratovanie zabijak. viem ktora lokalita co ponuka a v com je nevyhoda. a ak sa nebudes stahovat kazdy mesiac z mesta do mesta tak potom pohoda aj pre deti nemusia menit skolu kamaratov a po dalsie deti si kor zvyknu ako dospelak. pozeraj na vybody nemusis mat hlavu smutku kolko dlhujete banke ako tristvrtina slovakov
Ja na tom nevidim nic zle. My taky zijeme v podnajmu. V prubehu dalsich 7let se budeme stehovat jeste 3-4x a tak kupovat vlastni byt se nam vubec neoplati. Me se to vlastne celkem libi (krome vlastniho stehovani 😅😅) - nove lidi, nove mista, nove prostory. Ani me ani muzi rodice nedali zadne komodity do budoucna, ale za to nam dali lasku, dobry zivotni zaklad, vzdelani a spoustu dalsich nematerialnich veci a jsem jim za to vdecna. Vubec se netrap tim, ze deti nedostanou v 18 nemovitost, pokud jsi dobra matka, davas jim lasku a porozumeni, budou stastni 🙂
Ahoj, ja tak žijem sama s deťmi a veľmi dobre chápem tvoje myšlienkové pochody. Niekedy ma to riadne chytí.
Mám ale trochu šťastie , keďže som zamestnanec mesta pridelili mi nájomný byt ktorý sa ale viaže na pracovnú zmluvu čiže zas je to záväzok a tiež sa môže stať hocikedy že sa budeme musieť sťahovať. Žiadna istota.
Pozitívum, je to lacnejšie ako komerčný nájom cco o 200eur..a ja pevne dúfam, keďže práca ma baví že tu budem môcť zostať ešte dlho dlho ..možno až do dôchodku.
Ja ti poviem tak, že neviem ako staré máš deti ale všetku energiu venujem tomu, aby bol vzdelané a čo najviac samostatne. Vzdelanie je na prvom mieste aby si v budúcnosti našli prácu ktorá ich nielen baví ale aby boli dobre finančne zabezpečený a nemali problém sa o seba postarať. Stále je to vzdelanie to najviac pravdaže okrem lásky a pochopenia čo môžeme deťom dať.
Ja mám už veľké deti, otvorené sa o všetkom rozprávame a som so istá že nikdy sa na mňa nebudú hnevať kvôli tomu že som im nenechala byt.
Čiže ak máš možnosť poziadaj o nájom v mestskom byte predsa je aspoň lacnejší...ja som sa registrovala teraz ohľadne tej výstavby nájomných bytov ale úprimne neverím že sa budú stavať v našom meste a teda neverím, zeby som mala také šťastie že mi nejaký pridelia lebo záujemcov je veľa .. ale zas, že dostanem možnosť bývať v mestskom byte som tiež neverila a hup som tu už 8 rokov...takže nádej umiera posledná...skúste sa aspoň popozerať po niečom lacnejšom aj byt v pôvodnom stave ak sa uprace, vymaluje môže vyzerať pekne ...vieš takto ušetriť desiatky eur na nájme...my sme zo začiatku bývali v staršom rodinnom dome za pár eur, ale je to ako hľadať ihlu v kope sena...
Nenechaj sa znechutiť a hlavne nebuď smutná že nie si ako všetci alebo väčšina navôkol. Nie každý máme šťastie že zdedime byty po rodičoch babke, či zdedime pozemok kde si vieme postaviť dom...nie všetci máme výplatu na hypo a hlavne teraz je to takmer nemožné. Budú ti tu písať také ktore zdedili a budú sa tu bit do pŕs že im nikdy nikto v živote nepomohol a na všetko si samé zarobili..no to iste.
Podnájom ma predsa aj svoje výhody, mat mega úver na krku ktorý splácam ltt nie je žiadne terno.
K tomu záveru tvojho príspevku, nepoužívaj deti ako výhovorku. Trápi ta ze bývaš v podnájme tak si tam pridáš slovo "deti" a trápiš sa zbytocne ešte viac, pritom deťom je to absolútne jedno.
Deti majú domov tam kde majú rodičov. Je im úplne jedno kto tu nehnuteľnosť vlastní. Úplne male deti spia oveľa radšej s mamou v posteli ako vo vlastnej izbe.
Ešte smiešnejsie je slovo "zanechať im do budúcnosti". Nič nieje debilnejsie ako čakať a spoliehať sa na dedičstvo. Dnes žijú ľudia dlho, v čase smrti rodičov majú tie deti "50 - 60" rokov, niesu odkázané na nejaký byt po rodičoch. Vo väčšine rodín je dedicstvo iba zdrojom hádok, pripadne ostane nehnuteľnosť neobyvana ako nejaký skanzen. U nás v rodine je už 8 rokov takýto veľký prázdny dom lebo sa nevedia dohodnúť co s nim.
poznám kopu rodín ktoré takto žijú. Jednoducho inú možnosť nemajú. Máš deti? Ak nie, nič ťa tu nedrží. Môžeš ísť hocikde kde zarobíš, kde ti bude lepšie. Neviem prečo to nejde, ale sú také prípady, že hypo nedostanú. Ak už deti máš, tak im jednoducho vytvor domov a viac nerieš. Ak ich dobre vychováš, same sa o seba postarajú. Asi prídu časy ako v zahraničí že nie každý bude môcť niečo vlastniť.
Poziadaj si o najomny byt, ked ho dostanes a budes platit ako sa ma nehrozi ti, ze ta vystahuju. A je mi jasne, ze najomnych bytov je malo, poradovniky su dlhe ale treba skusit
robi sa mi vred na zaludku, ked citam, ze v zahranici je byvanie v podnajme bezne. zeny, halo, ake su v zahranici dochodky a ake u nas? dokaze si slovensky penzista zaplatit podnajom? NIE! preto je na SR NUTNE mat vlastne byvanie.
autirka- postav dom, zasad strom, urob syna. rokmi overena mudrost. najprv ste mali riesit byvanie a nie plodit deti. sledujes aky vyvoj urokov predpoveda ECB na tento rok? ake su prognozy toho, kolko budu stat podnajmy? budete to vladat platit? a dalsia vec, malokto sa hrnie dat byt do prenajmu rodine s detmi. my prenajimane 3 byty a domace zvierata a deti do 15 rokov su nepripustne.
na celom svete sa bežne žije v podnájme a nikto si nemyslí, že tí, čo nemajú vlastnú nehnuteľnosť, sú ľudia nižšej kategórie. Deťom je úplne jedno, či žijú v podnájme, väčšinou o tom ani nevedia a nezaujíma ich to. Potrebujú útulný, príjemný, láskyplný domov. DOMOV im vytvoríš aj v podnájme, len musíš chcieť namiesto zaoberania sa pochmúrnymi úvahami o tom, čo nemáš
@matkahelka ona píše o deťoch (ktoré možno ešte ani nemá), nie o dôchodcoch. Do dôchodku sa možno ešte na vlastnú nehnuteľnosť zmôže
nie si prvá ani posledná. proste teraz si hypotéku len tak niekto dovoliť koľko krát nemôže. a presne sú krajiny, kde väčšina ľudí musí bývať v rôznych podnájmoch, lebo je u nich vlastné bývanie až moc drahé. no ver, že sa to raz zmení a budete si to môcť dovoliť.
Naozaj nie sú namieste výčitky v príspevku vyššie. Každý má iný životný príbeh a nie každý má na výber - najskôr bývanie, potom deti. Ľahko sa povie a vyčíta.
Ja som v podnájme a tiež sa to asi nezmení. Deti pribudli postupne (stále v podnájme) a stále to nevyzerá na zmenu. Nebudem s deťmi čakať do 40-50, alebo kým vyhrám milión. Áno, treba sa pripraviť aj na zmeny cien. Ale aj pri hypotéke, úvere a zmenách cien energií sa všetko zvyšuje. Musíme sa prispôsobovať.
Našim riešením bolo nájsť si podnájom, kde sme už ako doma. Nechystáme sa sťahovať "každú chvíľu" a domáci nás úplne inak berú. Sme na jednom mieste už cca 10 rokov. Ak sa podarí, určite si zabezpečíme niečo svoje. Ak nie - no čo už. Budeme riešiť. Aj tak skončíme ako starí v nejakom domove a je vlastne jedno, či máš svoje bývanie alebo nie. Lebo deti väčšinou odídu z domu (často aj z mesta a republiky) a aj tak ti nemá kto pomôcť a starať sa. Už to nie je ako kedysi, že vznikla trojgeneračná domácnosť.
Tiež ma to občas chytí a hnevám sa, že zatiaľ nemám na výber. Ale mne pomáha zamerať sa na to čo máme. Zdravé deti, pekný vzťah, kamarátov. Niekto nemá ani to...
@matkahelka čítaš čo píše autorka? proste im nedajú hypo... Načo tie reči okolo? My sme tiež v takej situácii. A čo v tejto dobe rieši hypo? Si zadĺžená a ak sa nedajbože stane, že prídeš o prácu, tak prídeš aj o dom. Z čoho budeš platiť hypo? A tvoja posledná veta o zvieratách a deťoch, svedčí len o tebe. Pravdepodobne si nič podobné nezažila. Neprípustné. Správanie ako tvoje je neprípustné. Nikdy v ničom nie je istota....
@keksicek ale prestan. ak prides o pracu, najdes si inu. Na SR je aktualne historicky najnizsia nezamestnanost. nedaju vam hypo? preco? lebo mate exekucie? nizky prijem? tak to treba riesit. ak si nezabezpecis byvanie ako mlada, zabezpecis si ho kedy? v 50 ti ziadna banka hypo neda. a nie, nic podobne som nezazila. hned po VS akonahle som dostala v praci zmluvu som si vzala hypo na maly 2i SAMA, pretoze za mna su € za podnajom VYHODENE € do luftu.
ako tak citam tak byvanie v podnajme ma same vyhody 🙈 ktovie preco potom chcu vsetci tu nehnutelnost vlastnit 😀 a viac by som sa obavala o svoj dochodok nez o deti
@matkahelka a mne sa robia vredy z ľudí ako si ty!!! ..vlastne si ty vôbec žena? Človek? Máš srdce? Či len kalkulačku v gebuľi. Odpisovat nemusíš, takým odpadom akým tu prudis sa nemienim špiniť.
Nechapem to porovnavanie ze v zahranici sa bezne zije v podnajme. Tu nie sme v zahranici... na zaciatok podnajom ok ale potom by si ludia mali zadovazit svoje. Co bude na dochodku? Tiez budete platit podnajom z biedneho dochodku a stahovat sa kazdu chvilu na stare kolena?
Autorka, tak skus poziadat o mestsky byt. Alebo skusit zmenit situaciu. mozno v buducnosti sa vyskytne moznost aspon nieco male si zaobstarat 🍀
@danica2711 vsetky banky sa trhaju dat 50 rocnym hypoteky fakt. dnes este aj DSS stoja take €, ze bezny penzista si ich nemoze dovolit. bud deti doplacaju kazdy mesiac, alebo ako prve sa riesi predaj nehnutelnosti a z toho sa doplacaju poplatky do DSS. chlacholit sa tu, ake je byvanie v podnajme super, je fakt scestne. a za mna absolutne nezodpovedne obzvlast s detmi. chlap sa jedneho dna poberie za inou a potom su tu bezne diskusie, kam sa podiet s dietatom, do akeho centra.
Keď sa nedá inak tak je to skvelé ze deti majú strechu nad hlavou. Ak platíte tak je všetko v poriadku. Véd nič vám nebráni počas týchto rokov sporiť peniaze aj bokom... A keď to bude možné použijete ich v ďalších rokoch na bývanie. To ze nemáš nehnuteľnosť dnes neznamená ze v budúcnosti nebudeš nejakú vlastniť..
@apolka77 dakujem za opytanie. som zena, mam srdce, aj kalkulacku v gebuli. a prave kombinaciou tychto tebou spomenutych faktorov byvam vo svojom a prenajimam takym, ktori na buducnost nemyslia.
@stvura ale ano, v zahranici to bezne je. ale pytam sa znova, v zahranici su ake dochodky? 350€ ako u nas? NIE. v zahranici si dochodca ten podnajom ma z coho zaplatit, u nas NIE. vnimas ten rozdiel?
Ako sa dá ušetriť v podnájme? Ja som radšej pár rokov byvala u mami aby som ušetrila na dom.
@matkahelka nikdy nevieš kto je prečo v akej situácii. A čo ak mal exekúciu? Nie všetci hneď padli študovaný z neba. Možno nemali možnosť ísť na VŠ, nemali peniaze, museli sa obracať ako sa dalo. A teraz, ak by človek aj chcel ísť do hypo, tak potrebuje 30% z nehnuteľnosti. A kde si to ľudia majú zobrať? A teraz tý ľudia budú na lásku, deti a podobne čakť do kedy? Ale mojími očami sa vie na to pozrieť len človek, ktorý niečo podobné zažil. Kto nezažil, môže len mudrovať. Nevie sa vžiť do situácie a bezmopcnosti človeka. Je super mať niečo vlastné, ale keď sa nedá, hladáš iné riešenia.
@matkahelka Mne sa nepáči to zarabanie na takých ľuďoch ale chápem komu sa neleni tomu sa zeleni.
@h2o2 aha, cize prenajom by mal byt formou charity ano? ze kupim byt, zrekonstruujem ho a niekto cudzi tam bude byvat len za cenu energii? fuuha, to uz by svet musel byt uplne v riti, aby niekto svoj majetok dal nicit niekomu zadarmo.
@matkahelka ved to ma zaujima ako clovek co zije cely zivot v podnajme dokaze tahat podnajom aj v dochodku, stale hovorite ze v zahranici je to bezne, ale tam su ine dochodky a tie podnajmy su statom riadene. U nas su zatial len komercne podnajmy (podnajmy ludi, ktori skupili, podedili alebo vykseftovali byt), to nie je riesenie ani dobre porovnanie so situaciou zo zahranicia. Treba povedat aj B, ze napriklad v Nemecku su tie podnajmy riadene statom , statom spolufinancovane a nemozu ta len tak z podnajmu vykopnut hocikedy hocikto

Ahojte prisla som sa sem “vyrozpravat” . Bývame v podnájme a toto mi robi starosti , kedze to bude este dlho takto 😔 Velmi by som chcela mat nieco svoje , netrapit sa tym ze sa budeme musiet stahovat kazde 3-4 roky . A nie neda sa nam vziat hypotéku , proste ziadne riešenie nieje 😔 Nejdem si tu pre výčitky , ale mozno by mi bolo lepsie ak by som vedela ze je niekto na tom podobne , neviem . Stale mi v hlave víria myslienky , ze detom nedokážem dat domov , ze mi vyrastu v podnájme a ja im nedam nic do budúcna . 😔