icon

Čo vám uľahčuje život v domácnosti?

maybe888
14. apr 2021

Zdravím všetky šikovné žienky. O pár dní rodím a uvedomujem si, že času budem mať ešte menej ako doposiaľ.
Hlavne na ten kolotoč doma- uvariť, upratať, vyprať.... a príliš dlho sa s ničím nezabávať...

Minule som tu pridala príspevok ohľadom waflovača/toastovača a skvelý tip, ktorý ma zaujal bol, že ak dáme papier na pečenie do toastovača, máme vyriešený problém a ľahšie sa čistí, napr. vytečený syr.
Aké máte Vy tipy/ triky, ktoré urýchľujú, zlepšujú nejakú činnosť??
Nejaká dobrá rada, alebo na čo ste samé prišli?

Mne sa veľmi páči dózičkové obaľovanie v trojobale, kedy dám napr. ružičky karfiolu do prvej dózičky s múkou, pohrkam, poobraciam zavreté a tak isto s druhou a treťou a hned mám hotovo, resp. zemiakovú kašu rýchlo zohrejem v troche zovretého mlieka a takto je aj z predošlého dňa chutná, alebo som konečne prišla na to, ako krásne mi zišiel granitový drez zababraný od ovocia s kys. citronovou...

A denne si uvedomujem, ako veľmi mi šetrí čas sušička prádla, tlakový hrniec a umývačka riadu a vravím si, že aká škoda, že som si ich nezadovážila skôr 🙂

S akými tipmi sa chcete podeliť Vy? čo Vám prešlo hlavou, že je dobrý nápad/tip/pomoc?

Strana
z2
maybe888
autor
15. apr 2021

@martyzpp to bude už druhé naše bábo, mám trojročného syna, pri ktorom sa toho veľa spraviť nedá, veľký šinter, ale našťastie ešte naobed spí, vtedy postíham toho dosť...variť varím skoro denne...mne samej niektoré jedlá z druhého dňa nechutia a manžel robí z domu, už o pol dvanástej zvykne obedovať,....

maybe888
autor
15. apr 2021

@moonlight1210 minimalizmus je aj mne veľmi blízky 🙂 a skutočne mnohé tieto minimalistické vychytávky mi zlepšili život, takže súhlas a palec hore 🙂 aj teraz som dočítala skvelú knižku Radosť z mála, ktorá ma ešte viac nakopla zredukovať a usporiadať si veci 🙂

maybe888
autor
15. apr 2021

@number19 košele sa musia žehliť, aj ked mi košele ani nenosíme... ja žehlím aj utierky, sem tam posteľné prádlo, ale tričká, mikiny, rifle, to len teplé povystieram, poskladám a super, je to makké, nadýchané, najma uteráky, s detskými vecami sa neprplem, nežehlím, sú makke, žehliť netreba... nie je to také "drevené" ako vyschnuté na sušiaku a žiadne vešanie, pre mňa veľká časová úspora 🙂

teleskop
15. apr 2021

@wetsel

simsalabim
15. apr 2021

@trema dakujem, prestudovane to mam, prakticka aplikacia mi vsak unika 🤷‍♀️

marrydreamkas
15. apr 2021

@maybe888 roboticky vysavac s mopom 🙂

moonlight1210
16. apr 2021

@simsalabim zacni z mala. Vyhrad si policu v skrini a z veci, co uz mas, vyber par, ktore sa podla teba dobre medzi sebou kombinuju a vyzeraju na tebe dobre.
Urob si taky “satnik” trebars na tyzden do prace. Dvoje nihavice (sukne, kombinacia oboch - podla toho, aky typ si). K tomu pulover, tricko, bluzku. Alebo dva pulovre a bluzku, alebo inu kombinaciu. Proste 5 veci, z ktorych vytvoris 5 vzhladov na kazdy den v tyzdni. Vyber si k tomu max jeden az dva sperky (alebo sperk a hodinky).
Max jedny az dvoje topanky.
A vyskusaj to, ako ti to pojde a ako sa budes citit spokojna.
Mozno nakoniec usudis, ze ina z tvojich veci by sa hodila do takej päťkombinacie viac.
Zacnes v hlave kombinovat, doplnat.
Na dalsi tyzden si urob novu zostavu tym, ze niektore kusky ponechas, ine vymenis.
Skusaj, kombinuj. Nic nove nekupuj. Pouzivaj veci, co mas.
Dalsie kusky do uz odskusanych kombinacii zaraduj s citom.

Oblecenie sa ti samo postupne pretriedi na to, co chces a co uz nepouzijes. Lebo farba toho sa ti uz nehodi. Alebo styl.
Ak sa ti nadalej tie “nepouzitene” kusky pacia, mozes skusit miesto vyhodenia pokusne presit na nieco ine (z bluzky, ci tricka urobit top. Z piatich podobnych jeanov kratasy, trojstvrtove nohavice, lebo strih ti inak dobre sadne a robi pekny zadok 🙂 .)

Spociatku budes mat malo veci a ano budes ich musiet castejsie prat. Aspon mozes ku kazdej pristupovat s velkou starostlivostou.
Ale dopraj si cas, nove veci pridavaj po dobrom zvazeni. Kludne aj niektoru vybranu vec neskor zas vyrad. Ako sa ti bude postupne ujasnovat, kam mieri tvoj styl.
Casom sa ti satnik zas rozsiri. Ibaze uz nie takym tempom.

A kedze budes mat vela kombinovatelnych veci, nebude potreba nieco stale dokupovat, lebo “nemas co na seba”. A ani ta tolko nebude lakat impulzivne nakupovanie (co sa zenam obcas v obchode s oblecenim stane 🙂 ).
Pretoze jednak mas stale prehlad o vsetkych kuskoch vo svojom satniku (kedze ich kombinujes, teda stale tocis). Budes vyberat k nim to, co sa hodi (minimalne do kombinacie s piatimi dalsimi, co uz mas). Budes si vediet predstavit, s cim vsetkym to chces nosit a aj ako ten vzhlad bude vyzerat.
Nedas sa tak lahko zlakat novymi trendami, lebo vies, co sa ti hodi a pristane ti. Z noveho trendu trebars za sezonu vyberies iba jednu novu vec, co kupis.
(Ked pridu do mody volaniky, tak to nekupis aj v cervenej, aj zelenej, aj zltej. Kupis iba jedno z toho. Trebars cervenu, ako taky highlight.)

Je dobre preto zacat budovat satnik s neutralnymi farbami a dalsie farby doplnat postupne.
Zistit si, ktora je tvoja farebna paleta. Fakt to pomaha. Mozno napr. milujes jasno cervenu. Ale prekvapivo v jej tmavsom odtieni, ktory ta nikdy nelakal, vyzeras ovela ziarivejsie, vyraznejsie, sviezo. Kdezto s oblubenou jasnocervenou si taka mdla, tlmena. Farba ta “prebija”.
(Nehovoriac, ze odtien, ktory ta tlmi, sposobuje, ze sa zdas bleda, chora a chybicky pleti potom vyraznejsie biju do oci).
Takze aj uz pri neutralnych farbach potrebujes zacat poznavat svoj odtien. Napr. cisto ciernu nahradit antracitovou.

Takto pomaly, skusanim pokus-omyl, z veci, co uz mas, zistis, co potrebujes, co ti pristane. A potom mozes zacat vyradovat veci, co uz nosit nebudes a (s citom a pomaly!) dokupovat nove.
Navyse, ked si das podmienku, ze si v ten den kupis len jednu jedinu novu vec, tak aj ked sa ti budu pacit hned tri, vyberies si tu najvhodnejsiu. Vycibris si odhad na seba (na strih, material, kvalitu spravovania.), budes narocna. postupne sa dostanes do stavu, ze radsej nekupis, ak to nesplni vsetky tvoje podmienky, lebo potom by ti aj tak bolo luto penazi.

A este mozes zacat pozerat YT dievcata, co to robia. Su ich mraky. Urcite nakoniec natrafis na taku, co ti vyhovuje pristupom, farebnostou, vkusom sj stylom. A vdaka nej ziskas kopec inspiracii.
Ja mam po dlhom hladani par takychto oblubenych, co mi dokonale vyhovuju. A su (pre mna) super inspiracia.

somtunovaa
16. apr 2021

Možno sa už niektoré spomínalo ale ja milujem roboticky vysávač, okna bez žalúzií, variť jednoduché jedla v jednom hrnci a ak máš možnosť prispôsobiť domácnosť na minimalisticky štýl. A vôbec nepoužívam dozickovy spôsob obalovania pretože vyprážané veci nerobím 😮 je to zdĺhavé, pracné a navyše nezdravé.

Strana
z2