Celý život bývam v byte a často snívam o dome so záhradou. Na druhej strane počúvam od známych, že dom prináša oveľa viac starostí a výdavkov, ako si človek myslí.
Ako to vidíte vy? Je lepšie mať všetko "bez starostí" v byte alebo radšej mať vlastný kúsok záhrady a súkromia v dome?
Zahrada sa sama nevypleje, nepokosi, plot sa sam neopravi, nenatrie, stale treba niečo upraviť, opraviť a ešte to aj peniaze stoji... Nuz ako sa vraví, každý špás niečo stoji.
Jednoznačne dom.
Starostí a výdavkov- no záleží, či je to starý dom, kde stále treba niečo riešiť, potom či máš napr. veľký trávnik alebo len niečo malé (však aj automatická kosačka existuje).
Jednoznačne dom. Nie každá záhrada musí byť nutne úžitková 😉 A to súkromie a priestor je na nezaplatenie
Keď počúvam,aké palky platia niektorí za nájom,fond opráv a všetky poplatky správcovi tak sa mi panenky otáčajú.Nas vyjde dom 100 M2 300 € mesačne.A to žijeme nadštandardne.Mame bazén a platíme radšej viac zálohových a dostávame naspäť.
Nemám úžitkovú záhradu,takže jediné čo treba je pravidelne kosiť.
Do bytu by ma nikto nikdy nedostal
Zalezi aky dom. Lebo roztapat sa nad vlastnou zahradou, ktora ma 2x3 metre tak radsej ten byt.
Podľa mna závisí od toho aky si typ človeka. Ja som sa v záhrade našla. My mame maly domček s malou zahradou, nám to stačí, výhody záhrady mame, áno je vždy treba nieco spraviť, ale nie je toho zase toľko že by sme museli stále nieco robiť. Cize ja si iba tu a tam nieco vytrhnem, deti sú cely deň v záhrade. Môjho brata to napríklad vôbec nebaví. Veľké opravy sme zatiaľ našťastie nerobili, ale financne to je potom iba na nás, v byte máte fond opráv a nemusíš to riešiť ty. Možno keď sa bojis výdavkov, bol by pre teba vhodný nejaky byt s predzahradkou, alebo veľkou terasou kde by si sa vedela realizovať a máš vyhody z oboch.
Za mna jednoznacne byt. Vyrastala som v dome a nic mi z neho nechyba...je to o preferenciach.
Ja by som sa do bytu nevedela vrátiť. Nuda len čo som sa chytala kľučky. Od dospelosti som len v dome, prace okolo domu je toľko, koľko človek chce a zvládne. Mňa osobne to baví, všetka práca. Ale napríklad moja mater chcela len to súkromie. Má novostavbu, dvor vysypaný okrasným kameňom a dlažbou a celá údržba je v tom, ze 2x do roka postrieka burinu. Takže záleží len o preferencií.
Paradoxne co sa týka výdavkov, ako tá klasika energie, tak v dome sa nám žije lacnejšie ako v byte.
Zavisi od toho, co chces od zivota. Chces sa starat o pozemok, kosit, sadit, hrabat sa v zemi, riesit vecne opravy? Chod do domu. Chces si riesit len upratovanie a upravy interieru a cas venovat vyletom, prechadzkam? Chod do bytu. Mam vyskusane oboje, som bytovy typ.
Záleží, aký si typ človeka. Mňa starostlivosť o záhradu baví, v byte by som nikdy bývať nechcela. A áno, je okolo domu toho dosť čo robiť a stojí to aj dosť peňazí. Nemusíš mať ale pozemok 2tis metrov štvorcových, záhon s kvetmi a pestovať zeleninu.
Ja napriklad vytrhám každú burinu v trávniku, niekomu je to úplne jedno.
Pre mňa ten pocit, že vypustím syna na dvor, sadnem si na gauč na terase a iba ho sledujem je na nezaplatenie.
ideál dom v meste. Píšu ti tu hlavne matky na MD takže ich názor by som nebrala do úvahy. Ale na dedine len dochádzanie do práce ak bývaš napríklad 15km od práce zaberie denne hodinu času, za týždeň 5 za mesiac 25 hodín času. Plus musíš živiť auto čo tiež ak zoberieš kúpnu cenu, servis, tankovanie máš minimálne 300 eur mesačne. Keby bývaš v byte 5 minút peši od práce auto stačí v rodine jedno alebo žiadne, netreba 2 a do práce necestuješ 5 hodín týždenne, ale 50 minút a to máš vyše 4 hodiny k dobru len na tomto. Nebodaj ešte ak budú deti a mať krúžky v meste a budeš im robiť taxikára, to polku dňa stráviš v aute čo by si v meste v byte mohla využiť na oddych.
Aj niektore byty maju zahrady. Od malych po velke.
@hiro kto chce mať záhradu každé mesto má záhradkársku oblasť, tam sa dá kúpiť za celkom priaznivú cenu miesto kde človek môže v lete pestovať, oddychovať a v zime si užíva pohodlie bytu. Za mňa ideál byt v meste a takáto záhradka alebo pozemok na relax v prírode.
nejdem pisat vyhody - nevyhody byvanie v byte vs. v dome. Aby som odpovedala na otazku, ano, dom zozerie viac penazi v porovnani s bytom. do domu potrebujes veci, naradie, nastroje, ktore do bytu nepotrebujes, uz len taka kosacka napr. Ak mas bazen, zerie aj ten peniaze, v byte takeho vydavky nemas. No v porovnani dom - byt, dom zerie peniaze, čas v porovnani s bytom. Ale tie benefity ktore má su pre mna neporovnatelne s bytom. Ja uz by som sa do bytu nevratila, trpela by som v nom
30r som žila v byte ale teraz by som nemenila. Kúpili sme si dom a síce máme oveľa viac práce a výdavkov ale ak si všetko neplánujeme rozdelíme prácu nieje nad to prechádzať sa po záhrade a popíjať kávičku na vzduchu. Bytovka má veľmi veľa nevýhod ak chceme investujeme do domu ale oveľa lepšie sa nám dýcha a hlavne spokojne žije. Pohyb treba a ak si niečo človek vypestuje sám naučí sa kopu vecí k tomu deti sú stále na čerstvom vzduchu zvieratá môžu žiť s nami tak naozaj ďakujem že môžem takto žiť 🍀
@unicornlady jednoznačne dom? ako komu 😂 takým ako som ja určite nie ... záhrada všetko super, aj bez susedov všetko super - ale záhrada nepočká keď si zlomíš nohu alebo sa cesta sama neodhrnie keď chrípka 3 týždne ...
Za mňa tiež dom. Od detstva som bývala v paneláku a už by som sa nevrátila do bytu ani zadarmo. Nám dom vychádza čo sa týka energie menej ako byt. Naši v malom byte platia viac ako my vo veľkom dome.
mame aj aj, kolkokrat som v byte som happy ze zijeme v dome. a to mame zahradu pri byte s terasou, ale hluk susedov splachovanie pracka.... odvykla som si
Vyrastala som v byte. Teraz mam dom v centre mesta len s okrasnou zahradou. Novostavba. Za mna je pohodlnejsi byt.
Bývali sme v byte v meste. Cesta do práce? Viac ako 45 min, ak bola búračka, havárka, muž si rovno bral HO na ten deň. A ten stres pre mňa v byte, bývala som z toho chorá. Susedia hore dupú, zospodu nám šialená suseda trieskala metlou, vedľa suseda učila súkromne hrať na klavír, takže každé poobedie až do ôsmej večer klavír + doobeda cvičila ona, sused z prvého keď sa ožral a že to nebolo raz za mesiac, vrieskal celú noc oplzlosti, trieskal všetkým a chodila k nám polícia ako na klavír…. v živote už nie do bytu! Teraz máme dom na dedine, 7 min. od mesta autom, vyjdem von, ticho, kľud (ano, aj keď sused píli cirkulárkou tak je to tichšie ako ten bengál v paneláku), deti môžu revať, dupať, behať koľko chcú, sami idú na bus a do školy (v meste by som ich nepustila) akože neexistuje porovnávať dom a byt. Akože keby mám byt len na to, že dojdem a vyspím a ráno het do roboty, bez rodiny, tak budiš. Ale rodinný život v byte je des.
no je to tak, ze na dome je treba neustale nieco robit. okolie takisto stale treba upravovat, ak chces, aby to nejako vyzeralo. ale to nielen vonok, aj vo vnutri stale nieco treba. jasne, ze byt je pohodlnejsi.
Dom, najlepšie v meste.
To je veľmi indivudiálne a nie je len otázka byt vs. dom, ale aj kde ?
Ja a môj muž , tak pre nás jednoznačne byt v meste + chalupa mimo obce .
Moj muz by umrel v byte, moj brat by umrel v dome. Staci ti to ako vysvetlenie?
Mozno z hladiska upratovania akorat tak je vyhodnejsie byvat v byte 😅 Ale pokial mate "skreckovsky syndrom" tak dom je na mnozstvo ulozneho priestoru vhodnejsi 😀
My máme oboje a teda vidím plusy a mínusy aj v jednom, aj v druhom prípade. Nedá sa to jednoznačne posúdiť, či vyslovene dom je lepší, alebo byt. Ale zdržiavame sa hlavne v dome, trvale bývať v byte by som už nedokázala...obzvlášť to, že náš je situovaný oproti nákupnému stredisku, škole, škôlke, zdravotníckemu zariadeniu, čiže je tu hluk, chaos, susedia hluční, splachovanie záchodov, sprchovanie, krik odvedľa...ale zato občianska vybavenosť 100%, všetko pod nosom....domov do domu chodím z mesta ohučaná, vyslovene vtedy vnímam to ticho /našťastie bývame v takej lokalite/ a užívam si pokoj, záhradu nemáme veľkú, skôr bezúdržbovo upravenú...sme 10km od mesta, čiže čo sa týka presunu do práce, do školy, je to chvíľka...
Za mňa byt, vyrastala som v dome veľa prace dnu i vonku, denno denne som to videla na rodičoch i sama pomáhala. Keď sa niečo pokazí musis zháňať, platit. V byte ked sa niečo pokazí volám bytové a pošlú opravu a neplatím
@deninka233 a keď bývaš na dedine kde pracuješ? už nemusíš dochádzať za prácou? a deti keď idú na autobus tak idú kam?
Záleží, akú záhradu máš na mysli.