icon

Kto ide tento rok stavať dom?

4. mar 2022

Zienky ste tu niektore ktore mate v plane zacat tento rok zo stavbou domu? My mame mat uz tento mesiac stavebne povolenie a na jar by saamalo zacat stavat..uz mame aj peniaze na ucte... priznam sa zee niekedy mam kus obavy a prejde mi hlavou kadeco a bojim sa ci to bude dobry krok pre tuto situaciu vo svete. Aj ked bola to velmi dlha cesta kym smeekupili pozemok a dostali sa az sem :( strasne sme.si to vytuzili a teraz ore to dianie vo svete sama neviem co bude. Myslim hlavne rastt cien a vsetkeho .. len by ma zaujimalo ci v tom.teda.odhodlane idete dalej alebo ste niekto aj zmenilo plany? Dakujem

hrehusa
27. jún 2024

@vikisukik @leangela tak ono by ako nejake miesto na prazdnom pozemku bolo 😀 len vies co ked mi ten material namokne, neznehodnoti sa? a skladovat to u predajcu to by sme asi mozno platili nieco navyse?

win_gi
1. júl 2024

@katina02 myslela som rozdiel ci je nejaky velky medzi tou zateplenou tehlou a nezateplenou. lebo som videla ze niektori davaju len cisto tu najhrubsiu a ze to staci. no neviem.

vikisukik
1. júl 2024

@hrehusa tak jedna vec je, ze keby aj namokol, tak by sa mu nemalo nic stat. ved si zober, ked mas rozostavany dom, ze este nemas strechu, tak to tiez nebudes zakryvat pred dazdom stale. a druha vec je, ze ked ti dovezie prepravca ten stavebny tovar, tak to byva zabalene na paletach, obalene takymi foliami. co sa tyka uskladnenia, tak si myslim, ze to asi kazdy predajca si sam urci, kolko bude za to pytat, s tym uz vyrobca nema nic.

win_gi
1. júl 2024

@vikisukik toto si nevem ani predstavit ze by som celu konstrukciu potahovala nejakou plachtou alebo igelitom 😅 ja si myslim ze ked objednas priamo od vyrobcu tak ta to vyjde menej ako cez predajcov to riesit. a takto to je ale so vsetkym, nie len so stavebnym materialom.

vikisukik
1. júl 2024

@win_gi ved prave 😀 vsak tiez to murivo musi nieco vydrzat, ked ti ma z toho dom stat dlhe roky. co som zachytila, tak teraz heluz dava dokonca zaruku na svoje stavebne materialy, ze 148 rokov. akoze zaujimave, ze az tolkoto. ale zase ked postavis, tak mas istotu, ze este tvoje deti a ich deti budu mat kde byvat 🙂

win_gi
1. júl 2024

@vikisukik no to ani neviem ci som u niekoho ineho postrehla taketo nieco. zaruku ti da kazdy ale nie na takto dlhu dobu. to je super a vzhladom k dnesnej nie prilis vysokej dlhovekosti neviem ci to neobide este aj nase vnucata.

lidia73
8. júl 2024

@win_gi len by si sa divila. uz som natrafila aj na take, ze na toto ludia frflali, ze proste si na tom nieco nasli. neviem uz presne co, no ale strasne ma to pobavilo, ze nic niektorym ozaj nie je dobre.

nat_kat
9. júl 2024

No dievčatá držím vám palce, keď staviame. My to máme chvalabohu za sebou a na stavbu spomínam len takto pri fotkách 😀 Ale nakoniec to všetko stojí za to, keď si konečne sadnete vo svojom, vyložíte nohy a máte kľud .

vierka_z
10. júl 2024

@katina02 aha tak to je potom super. ale ved to by asi malo byt automaticky nejako rozvrhnute v projekte, to nemusime sami si vyratavat. ci ked idem logicky na to tak na styri strany domu styri doplnkove tehly? 😀

martina398
11. júl 2024

@vierka_z ako úprimne modrastracha je na tieto diskusie fundovanejšia skupina… v zásade všetky veci čo sú akože doplnkové vychádzajú koniec koncou drahsie…

leangela
23. júl 2024

@vikisukik Môže byť, to nemám teraz prehľad presne, ako to je 🙂 Ale tak bez ohľadu na dodaciu dobu, keď si zvolíš to dodanie, že si dohodneš priamo termín, tak je to lepšie si myslím, lebo tak vieš sa potom lepšie zariadiť.

win_gi
26. júl 2024

@lidia73 ano stretavam sa aj ja aj ja muz s roznymi nazormi, preto sme nie pevne rozhodnuti ze do coho ist pri tej stavbe domu. chceme stavat iba raz 😀
@nat_kat vau super fotka, to sa ti ako podarilo prosim ta? kolko m2 to mate?

nat_kat
1. aug 2024

@win_gi No ďakujem 😀 To keď sme stavali, tak čo máme drona doma, tak muž sa s tým hral a musel všetko dokumentovať, haha. Ak sa nemýlim, tak je to 180m2. Uvažovali sme nad kadejakými variantami a projektami a podobne. Však ako asi každý 🙂

vierka_z
2. aug 2024

@martina398 tak ja fungujem tu nie na streche a ked vidim ze tu maju niektore zeny realne skusenosti lebo zrejme pri tej stavbe svojho domu aj boli popripade dali ruku k dielu tak ma to zaujima z toho zenskeho pohladu. predsa len my vieme ponat veci jednoduchsie 😀

katina02
6. aug 2024

@martina398 Tiež fungujem aj na modrejstreche, ale tam je to niekedy také nepríjemné, keď sa tam objavia ľudia, čo zjedli múdrosť sveta, že som tam prestala nejak často chodiť. Tu je to predsa len ústretovejšie. Čo sa týka tých doplnkových tehál, tak máš pravdu, cenovo je to o niečo drahšie, ale zase si treba vedieť uvedomiť aj tie ostatné výhody, ktoré majú tie doplnkové tehly alebo iné produkty oproti tým klasickým.

katina02
6. aug 2024

@vierka_z Záleží kto vám robí projekt, ale v podstate áno. Len niekto s takýmito tehlami nemusí počítať. Nooo to moc logicky na to nejdeš, lebo niekde sú dvere, niekde sú okná, keď sa použijú preklady, tak potom tie tehly zase inak vychádzajú. To nevieš takto len tak od brucha určiť.

martina398
8. aug 2024

@vierka_z tak poradím z vlastnej skúsenosti . jednoznačne porobeton tvárnice… presne narezete, krasne vydrazkujete ( vedia oceniť hlavne elektrikári), lepšie tepelnoizolačné vlastnosti ako tehla… úprimne keď si pozriete dnešné stavby z tehál nie je problém tam nájsť niekolkocentimetorve fugy, ktoré sa len klasicky s pur penou vyfúkajú …

hrehusa
11. aug 2024

@vikisukik no to je vlastne tiez pravda som si to nejako neuvedomila vlastne ze sa obvodove mury nepostavia za jeden den a na druhy den hned riesit strechu aby mi nenaprsalo na to nahodou 😀 inak ja si aj tak myslim ze najvhodnejsie obdobie zacat stavat dom je prave leto. ved za kolko vies mat dom postaveny? za tie dva tri mesiace?

martina398
11. aug 2024

@vikisukik chcem vidieť ako toto niekto vyreklamuje ;) je to len marketingový ťah … mame skridlu ktorá mala garanciu že je ošetrená proti machom a hla za 7 rokov vidieť mach … mame kúpené matrace gold so zárukou 25 rokov … čo myslite ?

win_gi
13. aug 2024

@nat_kat tak super to je asi taka idealna velksot domu na stavbu, ved naco vacsi, kto to bude potom upratovat 😀 a stavali ste poschodovy ci bungalov? reku co je zlozitejsie na stavbu.

@katina02 ake dalsie vyhody maju doplnkove tehly?

katina02
13. aug 2024

@win_gi Ono je aj takýchto tehál viacero druhov, podľa veľkostí, či je polovičná, alebo má iný rozmer, všakže. Pošlem ti takto odkaz na jedny z tehál, ktoré sme tiež objednávali, keď sa robila prístavba https://www.heluz.sk/sk/vyrobek/heluz-family-44... Keď si pozrieš, tak sú tam tie parametre všetky a potom vypísané aj také hlavné výhody 🙂

katina02
13. aug 2024

@martina398 Tak ono treba vedieť na čo všetko sa tá záruka vzťahuje a zvážiť, či sú tam také podmienky, že to vieš potom aj zúžitkovať. Jasné, že len podľa toho, kto dáva akú záruku sa nikto nerozhoduje. Ale keď už sa pre niečo rozhodneš a je tam vyššia záruka ako pri iných alternatívach, tak je to fajn 😉

vierka_z
15. aug 2024

@katina02 okej cize hlavne zvolit dobreho projektanta. len co sme pozerali tak sme boli prekvapeni ze ich je az tolko e neviem ci vsetci zastavuju jednu teoriu za rovnake peniaze hoci maju vystudovanu rovnaku skolu 😀

hrehusa
20. aug 2024

@martina398 nemam ani ja dobre skusenosti s tym forom. vela ludi sa tam tvari ako keby zjedlo mudrost sveta, este ta aj vysmeju ked sa nahodou pomylis alebo chytaju za slovicka len aby si nieco dokazali. ale to su ti chlapi 😀 my zeny sme predsa len empatickejsie 🙂

martina398
20. aug 2024

@hrehusa no aj tu som videla diskusie…

vikisukik
21. aug 2024

@martina398 tak ono to isto ma aj nejake podmienky, ktore musis dodrzat, aby to bolo tak, ako pisu. aspon si myslim. zaruka nad ramec je fajn, ale treba pozriet samozrejme, co to obnasa 🙂

vikisukik
21. aug 2024

@hrehusa zalezi ako sa bude na stavbe makat 😀 kludne aj teraz ked zacne niekto este stavat, tak ma kopec casu a stiha postavit do zimy si myslim. heluz ma teraz aj nejaku akciu, ze ked objednas material do urciteho datumu, tak mas potom zlavu na okna a este aj omietku na fasadu ziskas za euro. cize ak niekto planuje teraz zacat alebo na jar trebars, tak super akcia si myslim.

win_gi
21. aug 2024

@katina02 pozerali sme to s muzom, ja sa do tych technickych parametrov nevyznam. len nas tam celkom zaskocilo (teda jeho lebo ja neviem presne o com 😀 ) ze tam nie je uvedeny ten sucinitel prestupu tepla, tepelny odpor ci vzduchova nepriezvucnost. Neviem ci je to tym ze je to len doplnkova tehla. Ale super ze je tam pekne uvedene aka je spotreba na m2 a kolko je na palete takze clovek si to vie aj sam vyratat 👍

martina398
21. aug 2024

@vikisukik sú iste technologické postupy, ktoré pri stavbe žreb dodržať… to nie sú preteky … boli ste už v novostavbe postavenej narýchlo? Ked sa nieco nenecha dostatočne vyzriwt môže to mat dosť vážne následky …

lidia73
3. sep 2024

@martina398 no praveze som citala v nejakom clanku od stavebnej firmy alebo od vyrobcu stavebnych materialov, ze je to blbost, ze toto sa vobec uz nemusi robit, ze sa necha stavba len tak, aby to vyzrelo a premrzlo a neviem co vsetko dalsie.