icon

Kto ide tento rok stavať dom?

4. mar 2022

Zienky ste tu niektore ktore mate v plane zacat tento rok zo stavbou domu? My mame mat uz tento mesiac stavebne povolenie a na jar by saamalo zacat stavat..uz mame aj peniaze na ucte... priznam sa zee niekedy mam kus obavy a prejde mi hlavou kadeco a bojim sa ci to bude dobry krok pre tuto situaciu vo svete. Aj ked bola to velmi dlha cesta kym smeekupili pozemok a dostali sa az sem :( strasne sme.si to vytuzili a teraz ore to dianie vo svete sama neviem co bude. Myslim hlavne rastt cien a vsetkeho .. len by ma zaujimalo ci v tom.teda.odhodlane idete dalej alebo ste niekto aj zmenilo plany? Dakujem

martina398
3. sep 2024

@lidia73 veď sa treba opýtať reálnych ľudí, keď im tiekla malovka zo stien, vlhkosť v novostavbe taká že pleseň v satnikoch a vo veciach

martina398
3. sep 2024

@lidia73 tak si prečítajte čo to o zabudovanej vlhkosti.

vierka_z
4. sep 2024

@lidia73 tiez sa mi vidi, ved doba ide vpred a ked dokazu postavit tie domy na kluc za mesiac ci dva a byvas plnohodnotne cely zivot. konieckoncov existuju uz aj take rychloschnuce malty nie? viem ze beton je ten fofrbeton tak si myslim ze aj v tom su nejake inovacie.

martina398
4. sep 2024

@vierka_z pri betóne je doba zrenia 28 dni… ktorý dom postavia za mesiac či dva? Montovaný? Za mesiac či dva nevybavíte ani stavebné povolenie nie to ešte postaviť dom s inžinierskymi sieťami a nebodaj ešte aj bývať… nehnevajte sa ale máte skreslene predstavy…my sme samotnú stavbu murovanu postavili za 11 mesiacov… Vlhkost nemáte len z omietok v tom dome je hektolitrov vody použitých… my keď sme sa nasťahovali sme mali vlhkosť relatívne dobrú na úrovni 65 percent ale čo spôsobovalo že keď sme išli do šatníka vyťahovali sme vlhké oblečenie…

hrehusa
10. sep 2024

@martina398 ake diskusie? som rada ze som natrafila na tuto jednu diskusiu a taku scitanejsiu by som povedala 😀
@vikisukik myslis ze sa to oplati? akoze jasne co ti kto da v dnesnej dobe za euro co sa stavby tyka. neviem ani po com mozu ist tie omietky. to su vlastne klasicke alebo niecim specialne?

leangela
10. sep 2024

@martina398 Záleží, či sa postavením stavby myslia obvodové múry, prípadne vnútorné priečky, alebo rovno celý dom. Ak sa do toho nepočíta základová doska, siete, tak sa to naozaj dá za pár dní mať hotové. Keď sa maká, nefláka, je zohratá partia, tak to ide. Nerozumiem ale tým hektolitrom vody. Kde? Načo?

hrehusa
10. sep 2024

@leangela ved aj ja co vsade citam tak niektore montovane domy alebo drevodomy proste uplne v pohode za dva mesiace na komplet postavene. neviem co sa da stavat rok. mozno jedine ked nie su financie ze sa na to ide postupne a pomaly.

leangela
10. sep 2024

@hrehusa Vieš čo, ja chodím do práce okolo jedného domu, čo stavajú. Začali pred letom a už sa chystajú pomaly strechu robiť. Takže ono sa to dá v pohode. Môj názor a moja skúsenosť.

janka_266
10. sep 2024

@hrehusa už ste niečo postavili?:D
postaviť nie je problém, problém je počkať, kým to vnútri vyschne, aj keď sa teraz pustí podlahovka na poter, rekuperácia na vlhkosť, stále to nevytiahne z domu za 2 dni. takže do 2 mesiacov možno tak stoja múry, ale určite to nie je na plnohodnotné bývanie. jasné, už teraz sa nestavia roky, ale tých 8-12 mesiacov trvá od prvého výkopu po sťahovanie. a keď sa bude argumentovať rýchlosťou pri drevodome.....nám z tehly vytiahli obvodové múry za 1/2 dňa, a priečky do týždňa, ale to sme ich tam mali fakt veľa a robil to v podstate 1 človek. takže rozdiel v tom extra nie je. najdlhšie trvá vnútro domu dokončiť.

win_gi
11. sep 2024

@leangela @janka_266 jasne zjavne sa to tu nejako nepochopilo. hruba stavba moze byt postavena rychlo, tiez si myslim ze "najhorsie" je to vnutro no a nasledne zariadovanie.

janka_266
11. sep 2024

@win_gi v pohode, len aby si niektorí nemysleli, že po 2 mesiacoch budú už aj bývať, nech potom nie sú šokovaní :D

nat_kat
12. sep 2024

@win_gi Ježiš daj pokoj, ešte aby bol aj poschodový 😀 Tak podľa mňa nie je zložitý ani jeden. Keď máš dobrých robotníkov, ktorý robia poctivo a neflákajú to a hlavne vedia, čo ako majú robiť, tak to máš za jedno.

vierka_z
12. sep 2024

@martina398 beton ale pouzivas len na zakladovu dosku nie? ci kam inam ho este davas, muruje sa s malou. a bavime sa tu o hrubej stavbe. hektolitre vody akoze z coho? okej mozno z varenia a zo samotneho dychania. este v tej vykurovacej sezone by mohlo byt.
@nat_kat tak pri poschodovom sa to vlecie dlhsie to je jasne, ked si vezmes este aj ked chces podkrovie aby bolo obytne ze nedavas plochu strechu. tam sa to uz taha.

martina398
13. sep 2024

@vierka_z poter, omietky, murovacie malta, samotný betón sa na stavbe používa aj vo venci môže sa aj na preklady, samotná tvárnica z výroby obsahuje veľa vody… hrubá stavba je nič je to to najlecnejsie na celom dome … 🙂

nat_kat
16. sep 2024

@vierka_z Keby sme chceli poschodie, tak by sme spravili asi menší, čo sa týka plochy. Ale tak pozemok je dostatočne veľký a to, že tam nie sú schody, tak si vravím, že to oceníme hlavne do budúcna, ak sa dôchodku dožijeme 😀
@martina398 No keď si zoberiem všetko to zariadenie, vybavenie, úpravy okolo domu, tak to veru hravo prekoná náklady na hrubú stavbu.

hrehusa
18. sep 2024

@leangela to je rychlovka ale celkom si myslim. ako ja chapem ze treba tam vsetky tie mokre procesy nejako vyschnut, no popritom ako to schne tak sa moze predsa robit dalsie nie?
@janka_266 tak zatial tuto skusenost nemam, planujeme stavat tak buduci rok mozno aj o dva, podla toho ako by nam to vyslo ci uz casovo alebo financne takze zistujem info 🙂

janka_266
18. sep 2024

@hrehusa tak prajem veľa šťastia a pevné nervy :D a nečakať, že budete do 2 mesiacov nasťahovaní :D
a nie, pri mokrých procesoch nemáte veľmi čo robiť vnútri, musíte len sušiť a čakať.

katina02
19. sep 2024

@vierka_z Čo ti poviem. Malo by to tak byť, ale realita bude asi iná. Dobre vieme, ako to vo všetkom chodí. Tam nepomôže nič iné, len si to poriadne preveriť.
@win_gi Pre mňa to bola tiež španielska dedina, ale to sa neboj, časom sa do toho dostaneš, ani nebudeš vedieť ako 😀 No pri doplnkových sa udávajú o niečo iné parametre, ale vlastnosťami by na tom mali byť rovnako ako ich plné verzie.

win_gi
23. sep 2024

@nat_kat no tak s poschodovym je viac roboty, to tam aby si potom dal clovek nejaku vacsiu casovu rezervu. my stale premyslame ze ci sa pustit radsej do bungalovu alebo takto do poschodoveho, lebo podla mna dom by mal mat poschodie, inak to nie je dom 😀

darinagod
24. sep 2024

@win_gi no to by som nepovedala. podla mna uplne staci ked budes mat nejaky pozemok. a praveze skor zastavam nazor taky ze radsej stvorizbovy bungalov ako poschodovy dom, to upratovanie mi potom pride jednoduchsie.

katina02
30. sep 2024

@win_gi Tak zase keď staviaš poschodový, tak nemusí byť taký veľký rozlohou ako bungalov, lebo sa to vlastne rozdelí na dve poschodia. Nie je to pravidlo, že poschodový dom je väčší a máš tam viacej roboty. Možno to len budí taký dojem.

vierka_z
1. okt 2024

@martina398 najlacnejsie? ako ked si pozriem tie ceny za jednu tehlu plus este polystyren a veci k tomu potrebne tak mi to moc lacne nepride 😀
@nat_kat jaj ze ste premyslali potom do buducna mozno nad nejakou pristavbou? tak ked ma clovek dost velky pozemok tak sa lahsie nad tym premysla.
@katina02 no nic ine nam neostava to je pravda. presne tak je to aj so stavebnym dozorom ci statikom. inak som tak premyslala ze co vsetko je vlastne dobre dat "skontrolovat" ked sa stavia dom?

vikisukik
7. okt 2024

@hrehusa akoze specialna neviem, ale povedala by som, ze taka lepsia. ono sa tam rozlisuje aj to, ze na aku stenu, z coho je postavena alebo take nieco. kiez by som sa tomu rozumela viacej 😀

hrehusa
7. okt 2024

@vikisukik no a vy teda mate stavbu za sebou uz ano? z coho ste stavali konkretne prosim ta. my sme mali v plane uz aj drevodom, no tie ceny su niekde inde a zas svojpomocne si to uplne predstavit nevieme.

martina398
8. okt 2024

@vierka_z ak ste sa zastavili pri cene tehly a eps pri stavbe domu … odporúčam nestavať 🙂 palky prichádzajú v podobe kúrenia, elektriny jaaj toho je požehnane … áno cena tehly u nás bola 3000€ dom dokončený nakomplet 160.000

flofli
15. okt 2024

@martina398 to ste asi ešte dobre obišli s tou cenou za celú stavbu domu 🙂 teraz čo vidím že aké pálky sú za domy, nehorázne. a to boli postavené bohvie v ktorom roku a budú potrebovať ešte rekonštrukciu.

katina02
17. okt 2024

@vierka_z Úplne všetko 😀 Dá sa dať skontrolovať aj založenie prvých radov tehál, vieš si zavolať odborný dozor na stavbu, akože niekoho nezávislého, kto sa na to pozrie, robí sa blower door test, kde sa zisťuje vzduchotesnoť, kadejaké konzultácie atď atď.

lutomm
17. okt 2024

@katina02 no len ono to nie je take jednoduche, dnes je tu spolahlivost, preciznost a zodpovednost najst niekedy umenie 🙂 blower door test je co?

katina02
18. okt 2024

@lutomm Ale nie je to ani taká veda, pokiaľ vieš, na koho sa máš obrátiť 😉 Blower door test je také testovanie celej stavby, keď sa osadia okná a dvere, aby sa zistilo, ako to všetko tesní. Aby sa vedelo koľko vzduchu uniká z domu von a opačne. https://www.heluz.sk/sk/sluzby Tu prikladám link, kde tento test lepšie opísaný a aj tie ostatné služby, ktoré som predtým spomínala, že nie je na škodu využiť 🙂

darinagod
21. okt 2024

@katina02 a to robi len henta firma? ako pride mi to celkom ako dobra vecicka, ze nie je na skodu to veru vyuzit. potom by aspon neboli doma reci typu odkial mi to tak taha na nohy 😀