Kto ide tento rok stavať dom?
Zienky ste tu niektore ktore mate v plane zacat tento rok zo stavbou domu? My mame mat uz tento mesiac stavebne povolenie a na jar by saamalo zacat stavat..uz mame aj peniaze na ucte... priznam sa zee niekedy mam kus obavy a prejde mi hlavou kadeco a bojim sa ci to bude dobry krok pre tuto situaciu vo svete. Aj ked bola to velmi dlha cesta kym smeekupili pozemok a dostali sa az sem :( strasne sme.si to vytuzili a teraz ore to dianie vo svete sama neviem co bude. Myslim hlavne rastt cien a vsetkeho .. len by ma zaujimalo ci v tom.teda.odhodlane idete dalej alebo ste niekto aj zmenilo plany? Dakujem
@lidia73 tak si prečítajte čo to o zabudovanej vlhkosti.
@vierka_z pri betóne je doba zrenia 28 dni… ktorý dom postavia za mesiac či dva? Montovaný? Za mesiac či dva nevybavíte ani stavebné povolenie nie to ešte postaviť dom s inžinierskymi sieťami a nebodaj ešte aj bývať… nehnevajte sa ale máte skreslene predstavy…my sme samotnú stavbu murovanu postavili za 11 mesiacov… Vlhkost nemáte len z omietok v tom dome je hektolitrov vody použitých… my keď sme sa nasťahovali sme mali vlhkosť relatívne dobrú na úrovni 65 percent ale čo spôsobovalo že keď sme išli do šatníka vyťahovali sme vlhké oblečenie…
@martina398 ake diskusie? som rada ze som natrafila na tuto jednu diskusiu a taku scitanejsiu by som povedala 😀
@vikisukik myslis ze sa to oplati? akoze jasne co ti kto da v dnesnej dobe za euro co sa stavby tyka. neviem ani po com mozu ist tie omietky. to su vlastne klasicke alebo niecim specialne?
@martina398 Záleží, či sa postavením stavby myslia obvodové múry, prípadne vnútorné priečky, alebo rovno celý dom. Ak sa do toho nepočíta základová doska, siete, tak sa to naozaj dá za pár dní mať hotové. Keď sa maká, nefláka, je zohratá partia, tak to ide. Nerozumiem ale tým hektolitrom vody. Kde? Načo?
@hrehusa už ste niečo postavili?:D
postaviť nie je problém, problém je počkať, kým to vnútri vyschne, aj keď sa teraz pustí podlahovka na poter, rekuperácia na vlhkosť, stále to nevytiahne z domu za 2 dni. takže do 2 mesiacov možno tak stoja múry, ale určite to nie je na plnohodnotné bývanie. jasné, už teraz sa nestavia roky, ale tých 8-12 mesiacov trvá od prvého výkopu po sťahovanie. a keď sa bude argumentovať rýchlosťou pri drevodome.....nám z tehly vytiahli obvodové múry za 1/2 dňa, a priečky do týždňa, ale to sme ich tam mali fakt veľa a robil to v podstate 1 človek. takže rozdiel v tom extra nie je. najdlhšie trvá vnútro domu dokončiť.
@martina398 beton ale pouzivas len na zakladovu dosku nie? ci kam inam ho este davas, muruje sa s malou. a bavime sa tu o hrubej stavbe. hektolitre vody akoze z coho? okej mozno z varenia a zo samotneho dychania. este v tej vykurovacej sezone by mohlo byt.
@nat_kat tak pri poschodovom sa to vlecie dlhsie to je jasne, ked si vezmes este aj ked chces podkrovie aby bolo obytne ze nedavas plochu strechu. tam sa to uz taha.
@vierka_z poter, omietky, murovacie malta, samotný betón sa na stavbe používa aj vo venci môže sa aj na preklady, samotná tvárnica z výroby obsahuje veľa vody… hrubá stavba je nič je to to najlecnejsie na celom dome … 🙂
@vierka_z Keby sme chceli poschodie, tak by sme spravili asi menší, čo sa týka plochy. Ale tak pozemok je dostatočne veľký a to, že tam nie sú schody, tak si vravím, že to oceníme hlavne do budúcna, ak sa dôchodku dožijeme 😀
@martina398 No keď si zoberiem všetko to zariadenie, vybavenie, úpravy okolo domu, tak to veru hravo prekoná náklady na hrubú stavbu.
@leangela to je rychlovka ale celkom si myslim. ako ja chapem ze treba tam vsetky tie mokre procesy nejako vyschnut, no popritom ako to schne tak sa moze predsa robit dalsie nie?
@janka_266 tak zatial tuto skusenost nemam, planujeme stavat tak buduci rok mozno aj o dva, podla toho ako by nam to vyslo ci uz casovo alebo financne takze zistujem info 🙂
@vierka_z Čo ti poviem. Malo by to tak byť, ale realita bude asi iná. Dobre vieme, ako to vo všetkom chodí. Tam nepomôže nič iné, len si to poriadne preveriť.
@win_gi Pre mňa to bola tiež španielska dedina, ale to sa neboj, časom sa do toho dostaneš, ani nebudeš vedieť ako 😀 No pri doplnkových sa udávajú o niečo iné parametre, ale vlastnosťami by na tom mali byť rovnako ako ich plné verzie.
@martina398 najlacnejsie? ako ked si pozriem tie ceny za jednu tehlu plus este polystyren a veci k tomu potrebne tak mi to moc lacne nepride 😀
@nat_kat jaj ze ste premyslali potom do buducna mozno nad nejakou pristavbou? tak ked ma clovek dost velky pozemok tak sa lahsie nad tym premysla.
@katina02 no nic ine nam neostava to je pravda. presne tak je to aj so stavebnym dozorom ci statikom. inak som tak premyslala ze co vsetko je vlastne dobre dat "skontrolovat" ked sa stavia dom?
@vierka_z ak ste sa zastavili pri cene tehly a eps pri stavbe domu … odporúčam nestavať 🙂 palky prichádzajú v podobe kúrenia, elektriny jaaj toho je požehnane … áno cena tehly u nás bola 3000€ dom dokončený nakomplet 160.000
@martina398 to ste asi ešte dobre obišli s tou cenou za celú stavbu domu 🙂 teraz čo vidím že aké pálky sú za domy, nehorázne. a to boli postavené bohvie v ktorom roku a budú potrebovať ešte rekonštrukciu.
@lutomm Ale nie je to ani taká veda, pokiaľ vieš, na koho sa máš obrátiť 😉 Blower door test je také testovanie celej stavby, keď sa osadia okná a dvere, aby sa zistilo, ako to všetko tesní. Aby sa vedelo koľko vzduchu uniká z domu von a opačne. https://www.heluz.sk/sk/sluzby Tu prikladám link, kde tento test lepšie opísaný a aj tie ostatné služby, ktoré som predtým spomínala, že nie je na škodu využiť 🙂

@lidia73 veď sa treba opýtať reálnych ľudí, keď im tiekla malovka zo stien, vlhkosť v novostavbe taká že pleseň v satnikoch a vo veciach