icon

Kto ide tento rok stavať dom?

4. mar 2022

Zienky ste tu niektore ktore mate v plane zacat tento rok zo stavbou domu? My mame mat uz tento mesiac stavebne povolenie a na jar by saamalo zacat stavat..uz mame aj peniaze na ucte... priznam sa zee niekedy mam kus obavy a prejde mi hlavou kadeco a bojim sa ci to bude dobry krok pre tuto situaciu vo svete. Aj ked bola to velmi dlha cesta kym smeekupili pozemok a dostali sa az sem :( strasne sme.si to vytuzili a teraz ore to dianie vo svete sama neviem co bude. Myslim hlavne rastt cien a vsetkeho .. len by ma zaujimalo ci v tom.teda.odhodlane idete dalej alebo ste niekto aj zmenilo plany? Dakujem

leangela
5. feb 2025

@tilly Ku konca roka všetci plašili, že všetko pôjde hore. Ale čo sme my zatiaľ pozerali, aj čo som čítala v nejakom článku, tak zatiaľ to práveže vyzerá byť celkom fajn. Ako záleží určite aj že ako čo a ako kde. No tie ceny za robotu, to už je celkom aj dosť tých 12 by som povedala, zvlášť, keď sú to len také bežné roboty. Môžem sa opýtať, že z čoho zvyknete stavať?

tilly
5. feb 2025

@leangela akurát začíname a niečo išlo hore, niečo nie. Treba obehať stavebniny a zisťovať, pýtať zľavy apod.
My robíme klasické materiály.

leangela
5. feb 2025

@tilly Akože tehla?

tilly
5. feb 2025

@leangela áno, tehla

leangela
5. feb 2025

@tilly A máte aj nejakú preferovanú značku, či sa riadite cenou, alebo?

tilly
5. feb 2025

@leangela väčšinou porotherm, ale mali kedysi výpadok, tak sme použili iné a bolo to to isté. Takže aj podľa ceny.

vierka_z
6. feb 2025

@tilly pytat zlavy? 😀 no neviem si to uplne predstavit ze by som niekoho presviedcala o nejaku zlavicku 😀
@leangela tak teraz sa asi kazdy riadi cenou ked vidi ako to v obchodoch je a tak isto aj v tych stavebninach.

janka_266
6. feb 2025

@vierka_z jasné, že treba pýtať zľavy, hlavne množstevné....keď si neviete predstaviť pýtať zľavy, asi máte veľa peňazí :D

tilly
6. feb 2025

@vierka_z jasne. Zo stavebnín sa bez zľavy neodchádza. Jasne, že nie, keď prídeš pre tri tehly, ale na začiatku, keď ideš stavať, obehnes si všetky stavebniny v okolí a zisťuješ ceny plus ceny a dostupnosť dopravy a podľa toho ideš. A žiadne presviedčanie, normálny obchod.

ivetz
6. feb 2025

@vierka_z Je to úplne normálne. Pred pár rokmi, keď sme stavali nám dali na kvádre stavebniny lepšiu cenovú ponuku, ako obchodný zástupca výrobcu. Potom sme robili cez cenové ponuky takmer všetko a teda tie rozdiely v cenach neboli zanedbateľné.

darinagod
7. feb 2025

@katina02 to je nejaky novy zakon ci co? a to ako akoze dosiahnem A0, je to nejako narocne?

martina398
8. feb 2025

@vierka_z ak si neviete predstaviť pýtať zľavy tak Vás vopred upozornim nato že stavbu pravdepodobne ani nepostavite.
Cenové rozdieli za ten istý tovar v tej istej kvalite su markantne.
Pamätám si na podovody polopravdy a nepravdy ak si na tieto veci pri stavbe nedáte pozor dobrá rada nestavajte

tilly
8. feb 2025

@darinagod je nový zákon, ale ak máš povolenie ešte podľa starého, aj kolauduješ podľa toho.

tilly
9. feb 2025

My už sme začali a niektoré materiály išli dole oproti r. 2022. Ale ako som už písala, treba odbehnúť viacero dodávateľov.

katina02
10. feb 2025

@leangela Neviem, či hľadáš nejaké odporúčanie, alebo tak, ale my sme robili prístavbu a stavali sme s tehlou Heluz. Akože dobrá, dostali sme viacero odporúčaní. Neviem, ako inak by som to zhodnotila 😀

tilly
10. feb 2025

@katina02 heluz je úplne v pohode.

ewiculik
10. feb 2025

@tilly A co sa teda najviac oplati cenovo co islo tak vyrazne dole?
@katina02 Pocula som a citala kadeco, rozne nazory na tuto tehlu tak sme taki na vazkach celkom. Nevieme co mozme od toho ocakavat casom keby postavime z tychto tehal.

tilly
10. feb 2025

@ewiculik napr železo. V 2022 bola kríza so železom, už je to lepšie, aj betón.

win_gi
11. feb 2025

@tilly zelezo pouzijes na co pri stavbe? 😀 ako ja som uplne mimo tohto som rada ze viem ze chceme dom z tehly 😀 este to zateplenie je take otazne ze ci poriesime tu plnenu tehlu alebo polystyren klasicky.

tilly
11. feb 2025

@win_gi do základov, prekladov napr...

katina02
12. feb 2025

@ewiculik Čo také si počula?

klaudi31
17. feb 2025

@luccija A bolo to v pohode? Myslím či ten stavebný dozor z inej firmy nemal problém s nejakými vecami, pretože je sto ľudí sto chutí a každý si veci robí inak.
@katina02 No ja napríklad som niekde videla že sa niekomu spravil taký biely povlak alebo čo to bolo na tehlách. Že to boli staré tehly.

leangela
17. feb 2025

@katina02 Nehľadám odporúčanie, len som sa chcela nenápadne dostať k tomu, či je tá tehla, ktorú sme použili v pohode 😀

hrehusa
18. feb 2025

@leangela vy ste pouzili konkretne aku hrubku alebo sirku? aka je postacujuca?

lutomm
21. feb 2025

@katina02 "akoze dobra" neviem to by u mna asi neobstalo moc v rozhodovani sa ktoru tehlu vybrat kedze mne ako laikovi pride kazda tehla rovnaka a orientovala by som sa asi tymto padom na zaklade ceny.

vikisukik
21. feb 2025

@lutomm preto sa to nevybera len tak pocitovo 😀 cena urcite zavazi, ale tak asi len tymto sa riadit nie je uplne dobre. zase ono vies dostat aj rozne zlavy z tej ceny, ked si seriozny zakaznik, ked beries velke mnozstva a podobne. to tym chcem povedat, ze ked najdes na nete nejake ceny, tak to nemusia byt este tie finalne, za ktore aj nakoniec nakupis.

vierka_z
24. feb 2025

@vikisukik no tak pri stavbe domu si myslim ze ten odber materialu bude dost velky 😀 a nevies kolko cca by vedeli pustit z ceny? resp. o aku velku zlavu sa jedna?

vikisukik
24. feb 2025

@vierka_z to sa moze lisit v zavislosti od predajcu a objemu objednaneho stavebneho materialu. v mnohych stavebninach je bezne, ze ak nakupis vacsie mnozstvo (napriklad viac ako 1000 alebo 2000 kusov), mozes ziskat zlavu od 5 % do 15 % alebo aj viac, v zavislosti od celkovej hodnoty nakupu, to sa neda nejak jednoznacne povedat asi.

tilly
24. feb 2025

@vierka_z treba obehnut viacerých. My sme mali teraz na tehly ponuku aj 9500 aj 6700... thermobrick
Teraz som dávala piatim firmám, nech urobia CP okná a mám od 8900 po 13000...
Betonarky a pod tiež musíš obehat

flofli
24. feb 2025

@vikisukik svagor ked tak prerabal jadro na byte tak mu dali az 30% v stavebninach co si myslim ze ti spravi na cene uz riadne vela 😀 ale islo len cisto o sadrokartony skrutky apod. neviem ci by boli ochotni takto pustit aj pri stavebnom materialy 😀
@tilly to su ale riadne rozdiely cenove. nepytali ste sa ze preco je to tak? lebo mna by to zaujimalo 😀