Skúsenosti s bývaním v dome bez kuchyne
Neviem sa s tým zmieriť, že najbližších 5 možno aj viac rokov nebudem mat kuchyňu, bývame už skoro 3 roky v dome, ale ledva sme ho dali do obytného stavu tým ze všetko počas toho ako sme stavali išlo neskutočne hore...mam len 3 skrinky a par dosiek akoze linka...vyzerá to otrasne,samozrejme nemáme zasuvky čiže keď používam nejaký spotrebič tak na zemi v podrepe..o tom ze nemáme ani väčšinu nábytku, o plote už len snivat...ale ta kuchyňa má trápi najviac,som na rd čiže varim pre 4 clennu rodinu nonstop...mam pocit ze som jediná na svete, každý hovorí ze kuchyna je základ, ale čo keď na ňu nemáme peniaze, proste bohužiaľ...snažím sa si hovoriť ze hlavne ze mame strechu nad hlavou, ale je mi to strašne ľúto....je to divne? Je niekto taký ešte?
no keby mi muz povedal,ze mam varit s mixerom a rurou (vstavanou) na zemi,uz su rozvrtane steny na totalku. aj hmozdiny a chemicku kotvu by som mu tam natrepala. blb 🤦♀️ a srala cele jeho varenie,nech si kupi kura na paprike zo sacka. Kym budes v tomto fungovat a neseknes sa,v zivote sa ani kuchyne z merkury marketu nedockas.
Ale toto si treba s mužom vyriešiť. Lebo nie kuchyňa je na prd ale tvoj manžel.
@letfenixa 100x radšej fnukna ako bezcitna osoba co si potrebuje kopnúť do človeka ktorému je na hovno...
Nik ti tu nenadava. Mas tu rady, mozes si vybrat.
Nuž autorka neplač, ale vyhlás kuchynskú stávku kým nebudeš mať zásuvky, poličky a všetko co v kuchyni potrebuješ!
Muž si vôbec neuvedomuje aká je pre teba kuchyňa nutnosť. Treba mu to vysvetlit, myslím ze po týždni na wifonkach by to pochopil …
Ked nezaberie tak kúp konzoly, hmoždinka, poličku niekde v obi, vezmi nástroje a skús to sama tu mas návod https://www.tyzden.sk/promotion/75925/ako-privt...
Nieje to nic zložité, ja som sa toho tiez bála ale potrebovala som garnize a nechcelo sa mi cakat kým mi ich niekto namontuje. Nakoniec som zistila ze vŕtačka je celkom primitívny nástroj
Ale ver tomu ze v momente ako začneš vymeriavat a zakreslovat kde budú diery muž to nevydrží a spraví to za teba
Pripadne ak sa naozaj necítis na vŕtanie zavolaj nejakého kamosa, otca, svokra, švagra alebo aj hodinového manžela.
Skratka vezmi to do svojich rúk
@lujza123
@mclissa ale nadava stačí si prečítať komentáre ale však to je jedno...ale zobrala som si práveže ved hneď som mužovi vyhodila ze aspoň postupne najskôr zastrcku potom možno policky potom skrinky...chápem ze ma toho veľa...a proste riešiť veci lebo fakt mi to vadí...popozerám aj lacnejšie kuchyne...ved vy neviete všetko tak by som tu rozpisovala hodiny prečo sa nedá toto alebo tamto jednoducho nie všetky rady sú aplikovatelne ale niečo áno...a vôbec netrvam na kuchyni na mieru, popozera ci by nesedelo niečo rozmerovo a budem na nu šetriť..
Na začiatku som mala na starej pecí (na drevo) položenú dvojplatničku. Neskôr malú indukciu. Neskôr sme poskladali pár skriniek, dali provizórnu OSB dosku a na ňu spotrebiče. Postupne to zvládnete. Nezufaj. Nie je to koniec sveta a ani nezáleží na tom ako to vyzerá. Len si dohliadni na to, aby to bolo bezpečné (preto je lepšie vyššie uložiť). 🙂
Koľko ľudí vari na ohnisku vonku. My máme oproti tomu luxus. Nehadajte sa kvôli tomu. Na tom skutočne v živote nezáleží.
Nechces nechat muza par dni,nech sa on realizuje a vari v takej kuchyni? Ja si myslim,ze po takom zazitku ihned bude hladat riesenie,ak je teda normalny.
Neviem kam si išla byvat ale ja nemám problém zoznámiť sa zo susedom a poprosiť o pomoc ,áno môj muž má ale minule sme napríklad dávali dole lesenie vravím susedovi že či nepomôže za kolacik čo myslíš dal rukavice a išiel , môžeš sa opýtať na úrade kde kto robí elektrinu za dobry peniaz a tak ďalej .Podľa mňa není tak problém v kuchyni ako v mužovi .Dom môžeš predať aj skorej ako 5 rokov keď budeš pátrať dá sa daň obijst samozrejme legálne .Inak ja by som predala tu vstavu rúru a blbosti a ja som mala starý dobrý plynový sporák na bombu plynovú na ktorom som varila 5 rokov . Ono kuchyňu treba aj keď takú provizórnu jednoduchú proste variť má zemi nieje bohvieco a nemladnes prídeš o kríze .Radsej ubrať s komfortných veci a to že zavesis poličku a čo veď hmozdinky vyberieš a zatries keď budeš prerábať dnes sa dá veľa muziky aj za menej peňazí stačí pozrieť yotube či Instagram nájdeš kopu nápadou.
Preco mate vstavanu ruru na zemi? Mixer na zemi? To co ti nedociahne predlzovacka, ze si ho nemozes dat na stol? Ja by som nevarila nic takto, nech si pan velkomozny objednava kazdy den donasky, aj detom a sebe by som, potom uvidi ze je lacnejsie spravit normalne zastrcky a normalne zavesit police...
My sme 15 rokov mali kuchyňu zo seconhandu, aj spotrebiče boli v tom , všetko, nemali sme na novú . Musela som to strpieť, teraz dva roky , čo sme urobili novú a všetky spotrebiče sme kúpili nové. To bol pocit...na ten som čakala 15 rokov...
Zdravím Vás, ja som takto fungovala 6 rokov, mala som len drezovú skrinku za 20 Eur z Merkury Marketu, jednu starú komodu od švagrinej na riad a potraviny, na ktorej bola položená dvojplatnička a mali sme chladničku s mrazničkou. Boli sme 3, od začiatku s novorodencom. Nechcela som hocijakú kuchyňu, chcela som vysnívanú na mieru do U so vstavanými spotrebičmi. Po 3 rokoch materskej som 3 roky šetrila a teraz už 6 rok s úsmevom hladkám svoju milovanú a som rada, že som vydržala a nekúpila si hocičo. Keď sme šli do domu, nemali sme fasádu, plot, dvor bol tankodrom, dnu boli len postieľka, manželská posteľ,
2 vstavané skrine v izbách a vybavená kúpeľňa. Staršie susedy okolo nás ohovárali, ako tak môžeme žiť s bábätkom. Dnes po 11 rokoch máme krásny dom, nádhernú záhradu a žiadnu hypo. Susedy sa snažia skopírovať v exteriéri, čo sa dá. Takže nepočúvať okolie, ísť si za svojím, určite nemeniť dom za byt, môj muž 30 rokov strávil v byte a po 11 rokoch v dome povie, že nechápe ako to prežil. Držím palčeky 😘
Byvali sme mesiac bez kuchyne, ked sme sa narychlo stahovali do domu ktory sme prerabali "zapochodu". Kupili sme najlacnejsiu malu zostavu tusim v merkury markete z vypredaja za 120€ a mame ju 8 rokov :D lebo sa robila strecha, podkrovne izby,kupelka a proste stale nieco.... svojpomocne, bez dalsich uverov... vyzera uz kadejako, no fungujem. Kopec ludi aj daruje za odvoz pripadne preda za symb.cenu. U nas kuchyna zakladna cast domu nie je, mame len kuch.kútik, dolezite je nejak vediet navarit a mat cisto. Ze to nie je najluxusnejsí kúsok nábytku mi nevadí. Sme 5clenna rodina, peniaze mame kam davat 🙂 do najmodernejsieho nabytku nepotrebujem. Isto ju budeme mat este najblizsie roky, lebo v plane su investicie inde....
A kúrenie v tom dome máte?
Ved kup akukolvek drezovu skrinku, umyvadlo aby si mala a na to napoj aj umyvacku. Klasicku volne stojacu, aby Ti ulahcila pracu uz dnes. Aj sporak by som mala klasicky volne stojaci. Ta verzia s drezom z ikea je fajn moznost, alebo uplne najlacnejsiu drezovu skrinku kdekolvek. Zozen stoly z druhej ruky - miesto linky (ale sed pri nich pri praci, lebo stoly zvyknu byt nizsie, ako linka) a nejaky starsi regal/policovu skrinu na riad. Spotrebice pouzivaj na jednom zo stolov, dalsi maj na pracu. Urob si tak, aby vedela fungovat v pohode. Ja by som vsak radsej sla do linky akejkolvek z bazaru a regalu/skrine a stolu k nej. Ak to ma byt na 5 rokov, aj spotrebice sa pokazia skor, ako budes mat novu linku...
Pripadas mi ako kamaratkin priatel. Miesto toho, aby kupil lacny funkcny zahradny nabytok, aby mali kde v zahrade sediet, tak chce taky za par tisic. Takze radsej nesedia v zahrade vobec a dom maju zariadeny tak, ze sa ho kamoska boji pouzivat/nepouziva (lebo reci priatela, ake bolo zariadenie drahe, ak nahodou do niecoho buchne), aby ludia, ktori ich ani nenavstivia (realne nemaju doma ZIADNE navstevy, od kedy tam byva - cca 4 roky) zavideli, alebo co... Chore.
Radsej mat docasne lacnejsie, ale ako tak funkcne zariadene byvanie, nech JA co tam byvam viem fungovat, ako nemat nic a cakat na to vysnivane drahsie. Lebo Ty zijes a potrebujes fungovat teraz a nie o 5 rokov. A za ten cas aj svoje potreby prehodnotis a aspon vychytas, co urcite nechces.
A inak, zrkadlo kup v ikea. Maju tam 4 ks 30*30 cm za asi 6 eur. Ked ich nalepis nad seba, mas super zrkadlo do predsiene, kde sa vidis cela...
Fungovať môžete, daj tam napr tu mini mikro “kuchyňu” čo tu bol pridaný link z Ikea. Máš v tom drez, môžeš fungovať. Kebyze mám ísť ľahkou lacnou a ľahlo rozoberatelnou cestou, naukladam po stranách na výšku tehly či tvárnice či čo vám ostalo a na to dosku. Pokračujem vyššie a mám slušnú spodnú policu a horná doska bude pracovnou plochou. Na to dáš krásne mixer a všetko, nie sa ťahať po zemi. Podlož si takto tehlami či tramami alebo čo máte aj sporák napr. My sme tak fungovali počas prerábky bytu. V byte ostala len chudák rúra, čo ma byt zabudovaná a tam sme si ohrievali pizzu.
Horné skrinky ti zatiaľ netreba, nerieš vŕtanie ak nechceš. My sme spojili kuchyňu s obývačkou, preto som nechcela horné skrinky, nech to nie je len kuchyňa. Všetko sa da dať do dolných, v tvojom prípade na tie dosky/police. Či hrnčeky, taniere, hrnce….vsetko dole na police a horná doska je pracovná plocha. Máš tu pekne fotky ako inšpirácie od báb. A takto zložené tehly alebo čo to použiješ, to ľahko rozoberies a preložíš inam. Len si niečo hrubšie podlož pod ne, kvôli ochrane dlážky.
Tak tak, pozri volne stojace Ikea, je to za bagatel, vyskladas zatial ako potrebujes a za 5r predas.
Dobry elektrikar ti vyriesi aj kuchynu "na miery" bez miery. Tiez by som radcej riesila niaku zanovnu kuchynu z bazaru ako takto varila. My mame tiez dom, a tiez nam chybaju nabytky na mieru, a dokonca aj jedna kupelna z dvoch. Ale kuchynu asi potrebujes. Podla mna su veci ktore sa daju vyriesit a urcite vyhovorka neda sa lebo tak niesu pripravene zastrcky je trosku vtipna. Moji znami fungovali rok bez kuchyne, takze aj to sa da ale urcite nie roky....a nie s detmi, a vacsinu sa stravovali vonku v meste
...( mali len chladnixku, dvojplatnicku a jeden stolik umyvali riad v kupelni).
@vsetkounas plne súhlasím.
Nečítala som diskusiu, lebo som to tu teraz našla a už je tu 5 strán, ale žila som bez kuchyne cca rok. Varila som na dvojplatničke, riady umývala v umývadle v kúpeľni. Dalo sa to vydržať, ale to bolo ešte predtým, ako som mala dieťa. Dlhšie by som tak existovať nechcela.
Do steny kľudne vŕtať môžete. Kúpili ste si dočasnú kuchyňu tak si ju aj namontujte. Veď keď si niekto mení kuchyňu a dáva si na mieru tiež mal predtým zavesené skrinky aj na stene. Veď to sa potom zatre a navrta sa potom na novu kuchyňu. Zmier sa s tým že teraz máš proste túto a dajte si to do stavu že to môžete normálne používať. Prečo všetko na zemi 🙈 do chodby popozeraj zrkadlo nábytok aj za ten odvoz...aj inde kde ti treba
Skus pridat foto. Mozno aj mas lepsie nez mnohe z nas ked sme “zacinali”. Mnohe ti tu aj poradili. Da sa zohnat nabytok za odvoz. Vies si ho upravit. Nafarbit. Prisposobit.
Nemusis sa hned upriamit na kuchynu novucicku. Lebo ani za 5rokov byt nemusi ☹ to zial musis brat ako fakt.
A tiez si nikde neodpisala ze preco sa nemoze vrtat? Preco nemas zastrcky uz pripravene?
Mam znamu ktora si kuchynu robila po hmmm 30? Rokoch?
Do vtedy mala len umyvadlo. Sporak a stol.
Tiez sme tak zacali, tiez som nemala kuchynu. 2 kuch stoli spojene pri stene ako pracovna doska… probor v nocnom stoliku 😀… uplne ta chapem… kuchynu uz sice chvala bohu mam, ale stale sme v stadiu, ze nie je vsetko hotove. Plot tiez este nemame. Zacali sme stavat a pokracujeme v dokoncovani v najhorsom moznom case a finan situacii…pristupili sme ku kroku, ze manzel odisiel pracovat do zahranicia aby sme boli schopny dokoncit dom. Aj tak to ide pomaly a tazko, kedze je vsetko drahe extremne a kedze robime svojpomoc robi sa len ked je doma. Je to na hovno ale ina moznost pre nas nebola…

@tim23 Treba si ich prečítať. Odmieta pomoc, bazos, darovane kuchyne, ona chce kuchynu na mieru,ziadna ina sa tam neda napasovať. 😆ona nehľadá riešenie.