icon

Stará vlhká chalupa

mila23
19. aug 2020

Ahojte zienky. Rodicia maju stary dom, ktory pouzivaju ako chalupu. Raz ho zdedim ja a teda uz zacinam rozmyslat ze sa ani neoplati ho prerabat,ale asi ho bdue treba zburat a postavit novu chalupu. Je to tam velmi vlhke, pol roka cez zimu tam nikto nechodi,cize sa ani nevetra...da sa tam chodit iba v lete,ked sa to vyvetra a vysusi aspon trochu.
Zatial s tym nemozme nic robit - nie je to nase, len tam chodime obcas v lete. Moji rodicia uz dobrych 20 rokov nic neprerabaju/neriesia...uz su stari a popravde nikdy tam byvanie nejake neriesili - vzdy iba zahradu a sadenie.
Jedna miestnost je este kamenna a ma vnutri klenby na stenach...co znie sice romanticky,ale je problem s nabytkom,kedze nie su rovne steny a hlavne vsetko musi byt aspon 50cm od stien,lebo su vlhke....
kolko asi moze stat a trvat zburanie a odpratanie takeho domu? Niekedy rozmyslam,ze je skoda zburat tu kamennu miestnost - mozno je to aj nejaka kvazi pamiatka.....ale je to strasne neprakticke....
ani neviem aku radu cakam, mozno skusenosti a nejake nasmerovanie...dakujem

Strana
z2
zooeynka
19. aug 2020

@lenuliatko84 kaslat na dusu a pribeh ked je to plesnive a nechutne. Pribeh mozu zacat aj v novom drevodome ktory bude utulny a komfortny a urobeny tak ako oni chcu. Ono, kedysi sa stavalo tak nelogicky ako prechodne izby, mala kuchyna ale zato obrovske chodby...napriklad.

lenuliatko84
19. aug 2020

@zooeynka ja som vzdy za zachranu stareho.a aj plieaen a da odstrániť. A dusu a pribeh ma len stary dom

dilino
19. aug 2020

teraz som si dával robiť injektaž v jednej izbe od podlahy stien strop omietky jedna izba má vyšla 7500 eur to musi byť spravene veľmi odborné ak sa niečo zanedba plieseň a vlhko sa vráti ak si to chceš nechať chalupu a je tam kameninovy základ to znamena na dome alebo sokel je z kameňa tak to ti pomôže len injektáž ktorá stoji veľmi veľa ked to chceš nechať ako ja som chcela nechať pôvodne ešte okolo toho trebalo vykopovu prácu urobiť to urobil muž ale keby som mala zaplatiť ešte vykop tak to sa ešte navyšši.Ak treba jednu izbu tak ešte sa to dá ked silou mocou chceš zachraniť chalupu ale rataj s tým že ked je viac miestnosti bude vlhko bude treba dať urobiť do každej izby.A to je poriadna pálka.Ked urobia injektaž musi byť všetko z dreva takže okna som dala vynoviť drevene nesmie tam byť žiaden plast steny musia byť ošetrene asančnou omietkou bielou. Stenu musia ostať biele nemala by sa tam davať žiadna farba myslim pri maľovani izieb a dvere tiež musia byť drevene pričom sa musi vetrať vždy v zime niekoľko krát za deň a v lete tiež.Nemôže to hoci kto urobiť robia to len dve firmy na Slovensku.Take niečo si treba veľmi dobre premyslieť investicia je to veľka.Ale ja som to zachraniť chcela najprv kde boli tie kameňe aby ich zbavili vlhkosti museli takým diamantovým kotúčom obrovský stroj obrusiť tie kameňe. Na pôvodny beton sa musi dať špeciálny štrk, to objednala ta firma po podpise zmluvy a obhliadke potom na štrk znova nejaká primes špeciálneho betonu a tak nejaka podlaha ale original drevena všetko musi byť z dreva povedal ten majiteľ firmy ked boli na obhliadku ale suma najprv že to bude stať 5 tisic eur a nakoniec 7500 eur som platila.Ale okno som si zrenovovala sama aj buracie prace urobil muž takže ešte by to bolo viac eur.Zaleži od toho či si to chceš nechať alebo chceš zburať.Ak je izieb viac tak oni odporúčaju do každej izby a to potom možno presiahne to viac ako ho zburať a postaviť nanovo na pozemku.

andreatytler
19. aug 2020

@mila23 Moj muz je v podobnej situacii. Rodicia co maju dom sa on vobec nestaraju. Kazdym rokom je v horsom stave. Tiez ho planauju nechat synovi ako dedicstvo. Podla mna bude dom vtedy uz neobyvatelny. Zial neda sa s tym nic robit. Vobec nic. Je to majetok rodicov a aj ked vravia ze to bude raz muzove, my s tym neratame. Ked to pride, tak to pride, potom budeme riesit. Ak bude na zburanie, zburame, ak sa rozhodnu to dat niekomu inemu, fajn. Proste dedicstvo neexistuje dokial su rodicia zivi.
Rodicia mojho muza su obaja svojpravni a vidia ze dom chatra a je na nich sa rozhodnut ci s tym chcu nieco robit alebo nie.
Neinvestovala by som do domu ziadne peniaze ak by ta to mrzelo ak ho nedostanes ako dedicstvo. Ak rada do toho investujes, lebo dom sama pouzivas cas od casu, tak to je ine.

To ze dom je vlhky je problem ale da sa riesit. Moze byt uplne jednoduchy, ze len treba tam kurit a vetrat alebo velmi zlozity lebo spodna voda preraza zaklady.
Len odbornik poradi.
To ci zburat alebo opravit tiez zalezi od toho ako to chces pouzivat ked to bude raz tvoje.
Zahorie je pekne a stary dom s klenbami a kamennymi murmi moze byt dobry zisk ako rekreacna chalupa. Aj ked neviem, nikdy som taky nemala. Mozno je s tym viac roboty ako zisku.

mila23
autor
20. aug 2020

@andreatytler dakujem, vidim,ze mate podobnu/rovnaku situaciu ako my. Samozrejme nateraz nejdem do toho domu davat ziadne peniaze, ani nic prerabat, kupujeme tam iba hnutelne veci - zahradne sedenie, kosacku a pod. Aj to nielen pre nas ale aj pre rodicov - nie je to ze nase,ze to nemozu pouzivat.
prostredie je tam naozaj pekne,len teda sa bojim toho,ze ponechanie starej chalupy bude stat viac casu,penazi a starostlivosti ako uzitku....ale este mame cas na rozmyslanie, to len tak zistujem moznosti....lebo vzdy ked tam prideme po zime, tak ma to znechuti...vsetko vlhke, studene

andreatytler
21. aug 2020

@mila23 Oj ten pocit znechutenia a frustracie velmi dobre poznam. Mna to trapi este o to vac ze svokrovci boli cely zivot velmi chudobni. Svojich synov strasne miluju ale nemohli si dovolit im pomoct s kupov bytu alebo domu a uz vobec nie so studiom alebo svadbou. Najma svokru to dost trapi a vzdy tak s hrdostou rozprava ako im nechaju tento dom a dom pritom doslova zarasta burinou. Najhorsie je ze je dom v meste a ak by sa on starali mal by obrovsku cenu, takto to bude na spadnutie. Ale dari sa mi od toho odosobnit, nic sa tym neda robit.
Skus napisat na tu Mpdru strechu ako tu uz niekto poradil ohladom toho ci s to oplati prenajimat. Mozno niekto ma chalupu v tej istej oblasti a poradi ti ake su tam vydavky a ake zisky.
Bol ten dom vlhky a zatuchly vzdy aj ked sa v nom byvalo? Ak ano, tak tam asi praskli zaklady kratko po postaveni a voda ide zospodu alebo to nebolo dobre odizolovane ale z opisu sa zda ze dom je aspon 100 rokov stary, Vtedy sa stavali domy velmi kvalitne. Skor by som typovala na prehnite okna alebo deravu strechu alebo nedostatok toho vetrania. Ak byvate nedaleko, skus tuto zimu zajst tam aspon 2x do mesiaca, zakurit, preteplit dom a vyvetrat... mozno bude zatuchlina mensia.
Ja mam stare domy strasne rada ale len tak na tyzden (Potrebujem pohodlie.🙂) a nesmu byt zatuchle, to neznasam. mam pocit akoby som pri kazdom dychu vdychovala spory plesne... co sa vlastne aj deje.

katka0123
21. feb 2023

@mila23 zburat. Vzdy som za prerabku, ale rozumnu. Mozno by som z povodnej stavby nechala tu kamennu stenu ako sucast nejakej sopy na naradie, ale ak je to mokre a neda sa podrezat, aj to dole. Tiez chapem citlivy pristup k rodicom. Nech to neberu, ze cakas ako sup na majetok. Ak mas ale vyhlaidly na nove byvanie, mozno by holi radi, keby ste sa o tom otvorene porozpravali. Mami, tati, co myslite? Mam takyto napad...

Strana
z2