Výmena bytov alebo nový začiatok
Dobrý večer. Potrebovala by som poradiť nezaujatými.
Kupujeme byt, zatiaľ žijeme u rodičov, uvoľnili nam do času byt. Ide o 3 izbovy s lodžiou v panelaku.
Našli sme si konečne byt, síce 2 izbový, ale veľký, to je 70m2. Byt nás všetkých tak zaujal( vrátane rodičov), že nám navrhli, aby sme byt kúpili, ale potom si ich vymenime. Myslia to v dobrej viere, aby syn nemusel meniť školu, pretože ten nový byt sa nachádza v susednom meste(5km), takže školu by menil,
- a aby sme mali 3-izbovy, aj ked metre štvorcové su cca rovnaké(sme štyria).
Nastáva dilema. Ten nový byt spĺňa vsetko, co sme hladali, akurát, že budeme meniť lokalitu a syn školu. Je otočený na juhozápad, co som preferovala, v perfektom stave, nova kúpeľňa a kuchyňa. Velke plus je aj, ze ide o tehlovú bytovku a super poschodie. To, ze je 2 izbový nám nevadí, lebo izby sú priestranné. Celý byt pôsobí tak priestranne.
Co by ste urobili vy? Chceli by ste radšej 3 izbový (malé izby) dieťa by zostalo s kamarátmi vo svojej škole, alebo by ste chceli začať nový život v novom byte, ktorý sa nám veľmi páči… Neboli sme na takúto ponuku pripravený.
Stav bytov je cca rovnaký, poschodie rovnaké.
Ďakujem za prípadne rady.
Nikdy by som dobrovoľne nešla do 2-izbáku, keď sme 4-členná rodina.
Ak budeš mať spálňu s obývačku, po čase ti bude chýbať súkromie, proste miesto iba pre teba, kde by si sa zatvorila a aspoň trochu vypla. To nebudem písať o intímnom živote, hlavne keď deti podrastu.
Kedze ste 4ria, ne iem naco ste pozerali 2i byty. Hladajte dalej.
Nešla by som do 2i, už tu boli hlavné argumenty spomenuté. Nedaj sa prevalcovať emóciami, tu je potrebné rozmýšľať racionálne. Ja inak celkovo nechápem, prečo sú 2i byty najpredávanejšie byty. Za mňa je 2i pre rodinu s deťmi (aj s 1 dieťaťom) totálna blbosť. Radšej malý 3i, ako veľký 2i, lebo súkromie je proste súkromie.
Podla mna je riadna blbost ist styria z trojizbaku do dvojizbaku. No a co, ze si izbu predelite, stale to bude iba jedna izba. Teraz su deti asi male, ale o par rokov co? Ked bude tinedzer chciet pozerat vecer telku a vy budete vedla neho spat? To uz bude ake sukromie v posteli.
Bud ostante tam kde ste alebo hladajte iny trojizbak. Treba uvazovat rozumne a aj do buducna, nie len sa nechat ocarit niecim, co pre vas nema buducnost. Takto sa sprava male dieta, ktore zbada vo vyklade novu hracku. Moj nazor, prepac za uprimnost.
Veď nemusíte zostať vo svokrinom 3i, veď vám (tebe ) ani nesadol , nevyhovuje. Radšej ešte chvíľu vydržte a hľadajte lepší.
2i pre 4 veru nie, o 5 rokov sa chces sťahovať znova ?
Ved ale to,ze ti navrhli vymenu,neznamena,ze tak aj musis urobit. Nic by som nemenila. Nasli ste si domov,tak do toho chodte.
Nikdy by som ako 4clenna rodina nesla do do 2izboveho bytu. Ako budu deti rast, budu potrebovat sukromie - aj vy budete potrebovat sukromie...
Sme 3, bývame v 2i byte, 68m2. A túžim po 3izbáku, aj keby mal o pár metrov menej 😁. Zrejme ale budeme musieť ostať, kde sme a len si predeliť obývačku a vyčleniť spací kút alebo predeliť obývačku a urobiť spálňu a detskú… Akokoľvek to urobíme, byt stratí svoje čaro priestrannosti a jednoducho tie 3izbáky sú trošku inak rozmiestnené a aj praktickejšie. Za mňa pre 4 ľudí jednoznačne 3izbák a budete mať každý svoje súkromie.
Inak ja som vyrastala aj s bratom v 2i, mne to nevadilo, ale v pozícii rodičov by som nechcela tam bývať.
My sme uz rozhodnutí viac menej. Stale to konzultujeme. Takto, čo sa týka televízora, ked budu deti vacsie, tak môžu mat telku aj vo svojej izbe a kukat film. Je tam veľká kuchyňa, kde sa budeme taktiež zdržiavať. Aj na našom bývalom byte, sme mali velku kuchyňu a trávili sme tam dost času, hrali sme hry, rozprávali sa, jedli. Vela ľudí žije aj v menších trojizbakoch. Toto ma 68m2. V obývačke by sme mali kútik - gauc, kreslo, komoda, telka, potom predelime regálom na knihy a za tym bude manželská postel.
Co sa týka intímnosti, s týmto nemame problém. 😃 deti chodia do školy, ked budu vacsie, budúci chodit sami von. Mam kamosku, ktorá ma 4 izbovy a jej manžel spáva v obývačke a ona sama v manželskej.
Áno som. Hneď pri prvej obhliadke som mala pocit, že tu bývam odjakživa 🙂 a to bol byt práve v rekonštrukcii, takže všade neporiadok. Nie, deti nemáme. Iba 5 maciek. Ale zmestime sa 😁
Ked chcu ist dvojrovci do dvojizboveho, tak nech idu. Vy ostatnte na ich a hladajte vyhovujuci trojizbovy a vymente. Nemusite menit skolu a ty v tom istom meste hladaj mensiu bytovku a vyhovujuci byt
skus oslovit architekta ci nevie poriesit do buducnosti rozdelenie izby -mozno mensou prerabkou ziskas to minus co tento byt ma- jedna izba navyse ... ja by som dala na pocity .. v jednom byte si bola-a nebola si spokojna- a byt am zvysok zivota-to nie.. ak nechcete hladat ine ostan v novom
A ma to aspon balkon ten 2i byt? Pivnicu?
@ukgirls uz sme boli na viacerých obhliadkach trojizbovych a nemala som taky pocit, ako v tomto byte. Tie dve izby su totožnej veľkosti, maju cca 20m2, tak verim tomu, ze šikovne si to prispôsobíme podla našich potrieb. 😊
@kitycat Ano, ano…pivnice dve murované.
Ak by ste nemali inú možnosť poviem choď do toho ale máte kde bývať tak hľadaj ďalej. Vidím, že si už rozhodnutá aj keď ti tu 90% ľudí povedalo nie. Ale školu meniť nemusíš 5km zvládnete autom za pár minút.
Si rozhodnutá urob podľa seba. Ale keď budu deti väčšie bude to na súkromie naopak náročnejšie.
A o tej skole sa poriadne poinformuj lebo v dnešnej dobe mať dobrú školu a dobrý kolektív nie je samozrejmé.
Takze deti budu vlastne vykazane len v detskej izbe, aby vam nenarusali sukromie v tej druhej izbe. Ako ja fakt nechapem, ze to chcete takto riesit, no ale vasa volba. Napis potom o par rokov... a tiez neviem naco si zakladala tuto diskusiu ked si uz rozhodnuta a ziadne logicke argumenty neberies v uvahu.
20 m2 obyvacka a spalna v 1 pri 4ludoch- dievca ty si trufale🙃
@natalka13 20m2 ma jedna izba a druha izba dalších 20m2
Keš si rozhodnutá, prečo si sa pýtala na názor vlastne? Však jasné, že je kopec rodín, čo takto žijú a nemajú na výber. Keby mali možnosť 3 izbáku, väčšina by neváhala. My keď sme kupovali byt, presne sa môj muž takto zamiloval do 2 izbáku v nízkej tehlovej bytovke. Našťastie si dal povedať a moje logické argumenty ho presvedčili aby od tohto sna upustil. Neviem si to predstaviť vôbec. Moja spálňa -to je miesto kde okrem mňa a muža nikto nechodí, tam máme ticho a pokoj a chodia k nám občas návštevy. Naozaj si neviem predstaviť to spanie a celkovo každodenné fungovanie, fakt kto naozaj nemusí, takto to nerieši.
Ved ano 20m2 ma 1 izba to bude detska ako pises a druha tiez 20 m2 a to ma byt obyvacka a spalna v jednom.
Dala by som na svoje pocity a hlavne sa spytala syna, ci so zmenou bude ok. Od toho by som sa odrazila. Je uzasne, ze to date bez uverov.
@mariynka syn je s tym vysporiadany. Chvalabohu to zobral fajn. Vsak prave, od kedy sme byt predali, isli ceny bytov hore a uz nechceme brat pôžičky. Chceme zit slobodne a nie sa hnať za peniazmi, len aby sme vyšli. Navyše prisli aj nejake zdravotne problémy.
To neviete syna do skoly odviest 5km?
@taktotedanie tak to je snad naša vec, naco by bol v inom meste, ked moze byt par metrov od domova. Nieco by sa stalo a mam ho hned pod nosom. A nepodriaďujem cely život deťom, na úkor mna a manzela, a to ich milujem najviac na svete.🩵

Mas male deti, preto sa ti to zda pohoda.
O par rokov budes hladat vacsi, co sa vsak v pohode da.