icon

Vypínate doma na noc wifi?

9. mar 2024

Vypínate doma na noc wifi?

aliaray1
10. mar 2024

@zuzanka.zuzu presne pre toto u nas doma wifi nevypinam. Ak byvam v panelaku a vsetci okolo ju maju zapnutu nonstop...aky by to malo u nas asi vyznam 🤷‍♀️, musim sa s tym len zmierit. Navyse na panelakoch okolo su na strechach btsky a pod., tu v Ba v panelaku podla mna nema vyznam vypinat to.

slovakboy
10. mar 2024

@gabrielkaa
@monitka80
@monitka80 wifi nijako neškodí ľudskému telu a ani bábätkám. Je to obyčajné elektromagnetické žiarenie S frekvenciou 2,4-5 GHz. Keď si to prepočítame na vlnovú dĺžku cez rýchlosť svetla tak pre tých 5GHz je dĺžka vlny 60mm. Rozsah vlnových dĺžok viditeľného svetla je 400 až 760 nm, pričom vlnová dĺžka vysokoenergetického viditeľného svetla sa pohybuje približne medzi 400 – 500 nm. To je už rozmer ktorý majú bunkové štruktúry. Napriek tomu viditeľne svetlo škodí len bunkám oka aj to len keď je silné. Infračervené žiarenie je tiež svetlo akurát ho nevidime. Vysiela ho každý objekt s teplotou vyššou ako je absolútna nula čiže aj objekt s teplotou -270 stupňov celzia vysiela elektromagnetické žiarenie. Aj radiátor vysiela em žiarenie a ma vyssiu energiu ako pár wattov na m2. Nič čo ma vlnovú dĺžku vyššiu alebo frekvenciu nižšiu ako je viditeľne svetlo neškodí. Až vlnové dĺžky pod viditeľne svetlo sú škodlivé. UV svetlo aj to len tam kam prenikne. Potom je tu RTG žiarenie aj to neprenikne všade. Ale to je už škodlivé svetlo. V medicíne je ale slabunké. V technickej diagnostike je uz oveľa silnejšie ale objekt výskumu je v uzavretej komore obalenej olovom. Aj pri rongenovom vyšetrení postačuje olovená vesta a svetlo neprenikne.

Žiarenia sa rozdeľujú na fotonove a časticové čiže korpuskulárne. Fotonove žiarenie je vlastne svetlo. Ak ideme ďalej po frekvencnych pásmach tak prídeme až na gama žiarenie to je svetlo vysokej frekvencie a už zabíja. Závisí od energie ale je to už svetlo, ktoré dokáže jonizovať. Ionizujuce žiarenie je nebezpečne. Vyráža elektrón z obalu atómu. Korpuskularne žiarenia sú: alfa žiarenie beta žiarenie (gama nie je korpuskularne, ale len fotonove) a potom je tu neutrónové žiarenie - tok neutrónov. Alfa žiarenie je neškodne ak ide z malého objemu rádioaktívneho materiálu a ak sa ten nedostane do tela. Keď niekto poznáte kompas Cammenga vojensky s triciovym podsvietením tak ten ma v malých milimetrovych ampulkach plynné tricium a to svieti niekoľko rokov bez toho, že by ho bolo treba osvetľovať ako napríklad treba fosforove hodinky alebo kompasy. Keď k nemu priložíte gaigerov počítač ani nepípne. Pretože sklo je dostatocne silne na to že alfa častice pohltilo. Prejde už len svetlo z fluorescencneho materiálu. Ale skúste priložiť gaigerov počítač k múrom vášho domu alebo WC alebo umývadla a bude vam ťukať, pretože hlina betón oceľ väčšie množstvo tieto materiály majú v sebe prirodzenú rádioaktivitu. Napriek tomu sú neškodne. Zabudol som na mikrovlnné žiarenie v mikrovlnke. Je to to iste ako ten radiátor. Je to tiež fotónové elektromagnetické žiarenie. Nízkych frekvencii. Aj mikrovlnka je neškodná hoci by prenikli vlny z nej von. Ak už su ďaleko ani nehrejú. Aj nízke frekvencie by dokázali ublížiť ale nie na mikroskopickej úrovni čoho sa vlastne bojíme. To by sme už cítili. Bolo by to vtedy ak by tie žiarenia mali vysokú energiu čiže výkon. Napríklad rádiový signal rádovo v MW a my by sme bolo pri jeho zdroji. Alebo silný zdroj infračerveného žiarenia je roztavená oceľ. Hutníci v železiarňach vedia o čom hovorím a chránia sa materiálom ktory odráža svetlo a neprepúšťa ho. Vo vacsej vzdialenosti uz nehrajte lebo sa vyžaruje (maj na mysli slabne) do tvaru gule a povrch gule sa zväčšuje zo štvrtou mocninou polomeru. Okrem toho tepelne infra žiarenie nepreniká do buniek bezbolestne ako to robí beta časticové žiarenie alebo RTG svetlo. Rozumieme si? Elektromafneticky smog je na zemi miliardy rokov. Len my ho vieme niektorými zariadeniami riadiť. Ďalej pozerajte televízor aj telefonujte mobilmi aj si zohrievanie jedlo na plyne aj v mikrovlnke. Pozor na slnko v lete pozor nepozerajte sa do slnka ani v zime a nejedzte plynné tricium ani iné rádioaktívne latky. Tie by vam vysielali korpuskularne žiarenie vo vnútri tela a to je už nebezpečne. Preto nikto nebýva v Cernobyle. Hoci tam už gaigerov počítač neťuká dva metre nad zemou, tak jesť z plodov tejto zeme je nebezpečné. Môžete zjesť cézium ktorého polčas rozpadu je rádovo tisíce rokov a dovtedy bude žiariť vo vašom tele.

aliaray1
10. mar 2024

@slovakboy 😳 prosim ta, ak to nie je tajne, ty mas co vystudovane?

kristiii
10. mar 2024

@slovakboy wow, nerozumela som ti ani trt, uspokojím sa teda s tvojou prvou vetou 😁

slovakboy
10. mar 2024

Ešte si dovolím osvetu ohľadom využívania rádioaktívnych prvkov v medicíne. Počuli ste o gama môžu alebo neutrónovom lúči? Jedno je vysoko energetické svetlo a druhé je tok neutrónov. Obe ničia všetko okolo seba. Ale v medicíne sa používajú len na cielene ničenie rakovinových buniek. Namierenom lúčom. U gama noža myslím to ešte funguje tak že sa tam skladajú vlnové dĺžky v nejakom bode a gama žiarenie vznikne až v danom bode. Kým tam doletia dva lúče z rôznych smerov tak sú relatívne neškodne. A ničia až v tom bode.

Potom je tu radiaktivny jód na ničenie štítnej žľazy. Stitnubzlatu napadne rakovina. Lekári ju vyoperuju ale chcú si byt istí že všetky bunky štítnej žľazy sú zničené. Tak dajú pacientivy radioaktivny jód. Je to asi len iný niklid obyčajného jódu. Tento nuklid je po chemickej stránke rovnaký ako obyčajný jód a vytvára zlúčeniny ako každý iný jód. Elektronove obaly sú u nuklidov prvkov rovnaké a nukoidy sa líšia len v počte neutrónov v jadre atómu. Takze štítna žľaza a všetky bunky štítnej žľazy v tele metastázované do seba naťahajú tento rádioaktívny nuklid jódu do seba ako špongia. Štítna žľaza jód do seba ťahá ako bláznivá. No a ten ju zničí keď je rádioaktívny. Tento postup liečby už nie je neškodný a človek takto liečený musí byt izolovaný. Sestričky sa boja ost k takýmto pacientom že ich ožiaria. Lenže ono to tak ľahko nefunguje. Tento pacient vylučuje tento jód z tela von močový stolicou a možno aj potom. On neziari beta žiarením alebo alfa a už vôbec nie gama. Možno beta tam je ale to sú všetko malé objemy a nepresvietia pacientovi telo von. Problém sú práve tie výlučky. Ak sa dostanú na telo personalu alebo do vnútra personálu tak škodia. Sú to ale aj tak len rste menšie objemy ako ma v sebe pacient a preto si myslím že prakticky neškodia ani im. Lenže sestra je v styku s viacerými pacientami a dlhodobo preto opatrenia okolo takých pacientov sú na mieste.

slovakboy
10. mar 2024

@aliaray1 techniku. Ale fyzika ma bavila a na strednej som vyhrával olympiády a ostalo mi niekoľko praktických vedomostí na to aby ma neoblbli všelijakí zaklínači a konšpirátori. Keby ľudia študovali aspoň základne veci aspoň pompularnou formou tak by nemohli veriť bludom o 5G šití a škodlivých mobiloch a mikrovlnkach. A kopec iným bludom napríklad aj o GMO potravinách alebo mRNA vakcinach.

slovakboy
10. mar 2024

@kristiii nemusíš tomu rozumieť ale jedno by si mala pochopiť a pomôže ti to porozumieť celému čo som tam napísal. Vieš prečo sa nám vyvinuli oči na to aby sme videli? A prečo mame v očiach svetlo citlivé bunky? Pretože viditeľne svetlo je jedine ktoré prenikne zo Slnka cez našu atmosféru. Teda nie len to viditeľne vo farbách dúhy ale niečo aj nad dúhou aj pod dúhou. Čiže to UVA UVB nad dúhou a infračervené ktoré nás zohrieva to je to pod modrou farbou dúhy. Alebo pod červenou? Už neviem pozri si spektrá dúhy. Dole je ta farba s nižšou frekvenciou a hore s vyššou. A predstav si že naša atmosféra prepúšťa na zem ešte jedno žiarenie. A to je rádiový signal ktory je hlboko hlboko pod dúhou a pod viditeľným svetlom. Prečo teda nevidime očami aj to žiarenie? Televízny signal atd. Pretože vlnové dĺžky sú niekoľko metrov. A to by sme museli mat metrove oči alebo orgány na zachytávanie tohto žiarenia. Tým celým chcem povedať že vlnová dĺžka v metroch milimetrov a nanometroch je kľúčová v posudzovaní škodlivosti na organizmus. Veľká vlna nemôže pohnúť s DNA nedokáže vyraziť elektrón z atómového obalu. Je na to priveľká. Až vlny rádovo veľké ako je velkost atómu sú toho schopné. Atóm ma velkost v stotinách nanomatra a vlnová dĺžka gama žiarenia rovnako. Dokonca ešte kratšia je aj desať až sto krát kratšia ako je velkost atómu. Taká vlna už neobíde atóm ale doňho narazí a vyrazí z neho elektrón a takýto atóm už je ionizivaný a nebezpečný v chemickej zlúčenine biologického materiálu.

slovakboy
10. mar 2024

@kristiii alebo ešte jednoduchšie ti to vysvetlím. Predstav si loď na mori. Ak sú na mori vlny medzi ktorými je vzdialenosť niekoľko desiatok metrov a sú nízke (energia) tak lodi neublízia. Loď sa zdvihne a klesne spolu s vlnou ale ak sa neprevrati tak sa jej nič nestane ľuďom bude iba zle z rôzneho smeru gravitácie. Ak ale vlny budú mat velkost rádovo rozmerov lode a budú vyššie tak začnú búšiť do bokov lode a môžu ju rozbiť. Loď neobídu zospodu ako veľké vlny ale vyrazia jej okná alebo niečo na nej zničia. Môžu ju rozlomiť. Znovu sa nebavim o gravitácii a že loď sa prevráti. Hovorím o sile vo forme frekvencie. Vlna cunami nezničí žiadnu loď na mori pretože ju len nadvihne a jej dĺžka vlny (nie výška) je rádovo v stovkách metrov. Dlhé vlny neublizia. A wifi vlna ma niekoľko centimetrov. Žiadna bunka v našom tele nemá centimetrovu velkost.

ajko2011
10. mar 2024

Nie...akurát na mobile vypínam wifi

evaachesa
10. mar 2024

Áno, v mobile pred spaním vypínam nech ma nič neruší.

kristiii
10. mar 2024

@slovakboy chápem, ďakujem za vyčerpávajúce vysvetlenie 🙂 takých učiteľov, čo by vedeli takto vysvetľovať, by bolo treba na školách. Nie takých ako som mala ja a má môj syn, možno by sme neboli obidvaja z fyziky tupí 😅

laurita285
10. mar 2024

Jasné že nevypínam, rovnako si ani nemyslím že z lietadiel nás postrekujú, nenosím alobalovú čiapku na hlave ani som si nemusela vyšprtať čip z ruky...

h2
10. mar 2024

@slovakboy 👍🏻🙏🏻

demodun
10. mar 2024

@slovakboy veľké ĎAKUJEM, ešte si to aspoň 2x prečítam 😄

demodun
10. mar 2024

@h2 ďakujem, že si nás upozornila. Rob to prosím častejšie 👍👍👍

slovakboy
10. mar 2024

@demodun som rád. Keby niečo nebolo jasné lebo vidím že niektoré moje myšlienky su nedokončené tak sa pýtaj. Všetko neviem. Napríklad si nie som istý či elektromagnetické žiarenie rádiového spektra má fotóny. Lebo vytvára sa striedavým napätím vo vodiči a behaním elektrónov zo strany na stranu v anténe vysielača. Ale je to tiež em žiarenie rovnako ako svetlo. To si ešte zistím. Určite však infračervené žiarenie z každého objektu s nejakou nenulovú teplotou je fotónové žiarenie. Tak možno aj to radiove je take, pretože sa uvádza v učebniciach spolu so svetlom. Pre zaujimavost: žiarenie zo slnka vzniká v jadre slnka jadrovou fúziou a je to vysoko energetické gama žiarenie ktoré by zabilo všetko živé do hĺbky jedného kilometra pod povrchom zeme. Lenže kým sa dostane fotón gama žiarenia na povrch slnka tak prejdu tisíce rokov a za ten čas sa nárazmi do iných atómov zoslabi aj energeticky (energia sa rozptýli podľa vzorca pre povrch gule) aj frekvenčne na spektrá viditeľne resp. RTG a UV a tie už zachytí atmosféra resp, ozónová vrstva a viditeľne svetlo prejde krásne vzduchom. Okrem mrakov tie ho trosku pohltia alebo odrazia späť. Takze aj to svetlo ktoré vidíme na ulici za bieleho dňa niekedy bolo smrteľné. Bez toho svetla a jeho infračervenej zložky ale aj viditeľnej by neexistoval na zemi život. To svetlo prenáša všetku energiu vo vákuu rýchlosťou svetla zo Slnka na planéty. Aj tú tepelnú energiu.

gabrielkaa
10. mar 2024

@slovakboy musím si to este raz prečítať. Veľa špecifických informácii. Wow 🙂

gondyo
10. mar 2024

No, môže sa tu pìsať čokoľvek, múdrosti sveta, ale ja pri zapnutom telefóne nespím celú noc...a samozrejme všetko vypínam

janulik2008
10. mar 2024

Ja vypínam wifi a aj data ale kvôli tomu, aby som mala pokoj 😁😁😁

aliaray1
10. mar 2024

@slovakboy uzasne info, velka vdaka.

Prosim ta, pouzivanie mikrovlnky nici vitaminy v zohrievanom jedle? Nasla som prednasku od nejakeho slovenskeho profesora, ze nie, ale zaujimal by nas tvoj nazor 🙏🙏🙏

zuzanna33
10. mar 2024

Vypínam na mobile aby mi nechodili upozornenia

petteri
Odpoveď bola odstránená
janulik2008
10. mar 2024

@zuzanna33 to aj ja. Aj keď mám tichý režim tak neviem potom akoby zaspať. A keď vypnem aspoň mám pokoj 😁😁🤣🤣

slovakboy
10. mar 2024

@aliaray1 no ničí vitamíny rovnako ako ich ničí normalne ohrievanie v hrnci alebo na panvici. Štandardne ohrievanie je ohrievanie cez rozkmitane atomy celého telesa hrnca. V mikrovlnke sú to len molekuly vody. To je jediný rozdiel.

maranco
10. mar 2024

Operátori na noc vypínajú časť siete, aby ušetrili náklady na elektrinu.
Orange a Telekom kuriózne šetria elektrinu. V noci vypínajú rýchlu 4G+ sieť
https://zive.aktuality.sk/clanok/qqmH7cm/orange...

aliaray1
10. mar 2024

@slovakboy dakujem 🤗

livi123456
10. mar 2024

@slovakboy klobúk dole, čítam a odpadávam 💪😊

nelka93
11. mar 2024

@slovakboy konečne niekto, kto vie o čom píše 🙂 so žiarením prichádzam do styku denne a teda s o dosť nebezpecnejsim ako elmag ziarenie čiže WiFi ma nerozhadze 😅

nelka93
11. mar 2024

Ja nevypinam WiFi ani nič, nevidím dôvod. Dennodenne sme ožarovanie kozmickym žiarením rádovo v desiatkach nanosievertov. Ľudia sa boja žiarenia, ale na dovolenky letecky cestujú akoby nič a tam je mnohonásobne vyššia dávka žiarenia ako z WiFi. 😅

adrianap83
11. mar 2024

@slovakboy prečítam, keď budem mať v noci zase nespavosť, diks