Autom do Grécka
ahojte, rada by som vas poziadala o rady. Celkom ma zaujalo ist autom do Grecka, napr. na Korfu. Mate nejake skusenosti s cestou, ubytkom? Kazda dobra rada dobra. Chodime uz vela rokov do Chorvatska, tak to chce troska zmenu. Dakujem pekne za prispevky.
Nejde niekto autom do Grécka 5.8.v ranných hodinách? Zn. Spoločná cesta... 🙂
Autom do Grecka je to v pohode. Treba mat spolahlive auto. Urcit si trasu a naplanovat prestavky. Niekto prejde celu trasu naraz iba s malym odpocinkom niekde na benzinovej pumpe nevadi mu ani jazda v noci niekto nie. Ja osobne v noci potme jazdim nerad a kedze som za volantom sam, tak mam limit cca.600km na den. Podla toho treba naplanovat ubytovanie na prespanie. Ale, kedze mame internet, google mapy a booking, tak to nieje ziadny problem...iba casovy a financny. Tak som isiel do Bulharska minuly rok, prestavka v Rumunsku a druha v Bulharsku a tohoto roku do Grecka, prestavka v Srbsku a druha v Macedonsku. Vsade ubytovanie cez booking v priemernej cene 30eur s ranajkami...no naco sa hnat, sak sme na dovolenke. Samozrejme treba mat zelenu kartu a je dobre mat poruke kopku eurominci na prejazdy platenych usekov dialnic v Srbsku, Macedonsku a Grecku. Taktiez som si v poistovni poistil auto, po navrate poistku zrusim...mozno. Tiez som uzavrel komercne zdravotne poistenie na celkovu dobu dovolenky. Samozrejma bola prehliadka auta, brzdy, olej, chladiaca kvapalina, osvetlenie, nahradne ziarovky a kontrola rezervy..,ja som ju mal sfuknutu, keby som ju neskontroloval a nenafukal a niekde cestou dostal defekt...to by bola sranda. Pol hodiny vyberat obsah kufra niekde na cestu a potom zistit, ze nic z toho...taktiez netreba zabudnut na nahradne poistky a ak mate autochladnicku, tak aj na poistky ku chladnicke, nejaku izolacnu pasku, kusok drotu stikacky, skrutkovac a pre znalych aj nejaky merak. Po nejakych troch hodinach mi chladnicka vypadla a aj navigacia. Zistil som, ze sa mi roztavil konektor rozvodky, kontakt v konektore zaliezol dovnutra urobil skrat...vypadla poistka autozasuvky a rozvodky (chladnicka ma odber cca 4 ampere a napajanie mobilu s navigaciou aj jeden amper)...ale kedze som bol pripraveny aj na take nieco, tak po polhodinovej prestavke sme sli zas dalej...cesta ubiehala, minci v kelimku od jogurtu ubudalo, kilometre pribudali a tak po cca dva a pol dnoch sme dorazili do nasho vysnivaneho Grecka. Ale o tom uz inde a inokedy. Bye!
@wallrus nas to caká o pár dní na druhý pokus.My sme zatial vzdy isli na jeden krat z malymi prestavky,teraz sme prvy krat mali zajednane ubytko cez booking na noc,ale po 800km,ale žiaľ sme nikam nešli,tak to padlo a uz asi teraz nebudeme hladat nic,asi urobime tradicne...uvidíme ako bude este..tiez jazdi len sam manzel,začíname vždy dňom,máme asi 2 mensie a 1 vacsiu prestavku..nemame sa kam ponáhľať,poctivo dodrzujeme predpisy, rychlost,dopredu vsetko máme pripravene ,naštudované,prečítané ( ak vyjde manželovi čas popri práci) a chodíme bez navigácie s mapou a nikdy sme nemali žiadne vážnejšie problémy,všetko v pohode..ale chce to prax,skúsenosti a chuť cestovať.Jazdíme roky s deťmi,malý úplne od bábätka,v aute je ukážkové dieťa a cestu si užívame všetci 🙂
ahojte žienky, pridávam svoju (našťastie dobrú) skúsenosť s cestou busom do Grécka, konkrétne Sarti, som si to sledovala a zapisovala, možno to niektorým pomôže pri rozhodovaní keď nie už tento rok tak na budúci 😉 :
8:30 odchod z Nitry smer Sarti (pondelok)
11:30 prvá prestávka za Budapešťou cca 2h od srbskej hranice – 20 minút trvanie
13:30 príchod na Srbskú hranicu (HU-SRB) – s pasmi treba ísť osobne k okienku (HU), vyzbierané pasy (SRB); 13:55 opúšťame srbské hranice
14:20 druhá prestávka – 20 minút trvanie (benzinka - detské preliezky)
16:30 míňame Belehrad (teplota 37°C)
17:40 tretia prestávka, trvanie 20 minút, teplota vonku 38°C
20:40 štvrtá prestávka, trvanie 30 minút
21:15 – 21:40 prešli sme hranice SRB BG
24:00 obchod „Metaxa“ + cukrovinky + oleje
1:28 prešli sme BG – GR hranice
2:30 piata prestávka, trvanie 20 minút
4:50 príchod SARTI – východ slnka nad Athosom
Celkovo trvanie cesty : Nitra – Sarti 20,5 hodiny; vrátane 5 prestávok po 20 minútach
Malá zvládla cestu veľmi dobre, tam bola trošku živšia, naspäť úplne v pohode. Kreslili sme, vymalovávali, čítali si a celú noc prespala - ja som mala na nohách vankúš a tak sa vlastne natiahla cez dve sedánky, pre mňa to bolo trošku náročnejšie, ale čo by sme pre deti neurobili 😉 . Dokonca by som povedala, že cestu busom zvláda lepšie než autom, v aute je zapásaná v sedačke, ktorá veľa pohybu neumožňuje, v autobuse má oveľa viac priestoru (pás je tam len taký okolo pása, s tým sa hrala). Takže určite sa toho nebojte. 😉
ahojte, pridávam moju skúsenosť, boli sme 1 x v Grécku a hneď na 3 týždne 😉 , cestovali sme autom 19.7 v nedeľu cesty prázdne, po 9. hod. sme prespali v Srbsku, mestečko Niš, ráno sme pokračovali ďalších 9 hod. na Thassos. Ubytko som hľadala cez stránku go-thassos, mali sme apt. 2+2 za 65 E na noc, boli sme 5 nocí, ostrov sme pochodili, ale určite sa ešte vrátime. potom sme sa presunuli na Chalkidiki - Sárti / vidím z príspevku predo mnou , že nás v Sárti bolo viac/, strávili sme tam krásne 2 týždne,štúdio za 45 E na noc, opäť sme pochodili všetky pláže v okolí a do Grécka sme sa zamilovali 🙂 Domov sme vyrazili vo štvrtok ráno 6.7. premávka na ceste a hlavne na mýtniciach + hr. prechodoch nás zdržala cca 3 hod.a domov sme prišli po 20. hod cesty. Stálo to za to a už plánujem čo budúci rok.
@anit05 ahoj, ak sa môžem spýtať, kde ste boli ubytovaní v Sarti ? to štútdio bolo pre 4 osoby ? lebo čo som pozerala na nete po príchode domov (chceme ísť budúci rok po vlastnej ose) tak to ubytko pre štyroch vychádza skôr na 70e na noc; čo sa týka prespania v Niš, našli ste cez booking ? mohla by som poprosiť o tip ? inak na Thassose sme boli aj my už 2x na Chrissi Amoudia (Golden beach) a bola to spolu so Sarti zatial naša najkrajšia dovolenka 😵 , pekný večer prajem 😉
Ahojte. PROSÍM O RADU 🙂 Chceli by sme ísť do Grécka s partiou mladých ľudí, najprv do Atén a potom odtiaľ niekam popozerať napr. na Chalkidiki alebo do Lefkady. Viete mi prosím poradiť ako sa tam dá cestovať? Či sú nejaké autobusové alebo vlakové spojenia? Lode sú asi drahé, hľadáme čo najlacnejšie alternatívy, ale budem vďačná za každú radu. Ďakujem Maťa
Ahooj. Dlho som tu nebola. Voulu som pozerala aj ja, ale písali tam, že balkón je neoddelený a to ma odradilo. Je to pravda?
@rainbow1 a ste boli aj s dcerami? 🙂
@emka100 koment k fotke - my sme bývali dolu napravo s tým tyrkysovým uterákom, to bol apartmán 3+1, vedľa bol iný a balkon bol oddelený zábradlím, hore nad nami býval otec s priateľkou, tam bol apartmán 2+0 a mali svoj balkónik. Potom tam boli ešte ďalšie apartmány, jeden mal svoj balkón, nespoločný, ale "vytŕčal", takže viac súkromia sme mali my, plus ešte boli dva z bočnej strany podobné ako sme mali my, ale colkovo ok, lebo ako som už písala, sem veľa ľudí nechodilo 😉 , myslím, že pomer cena / kvalita celkovo za celý pobyt super 😉 ; len my chceme ísť na budúci rok vlastným autom, aby sme mohli pochodiť okolie 😉
Ahojte, chystá sa niekto do GR smer Šahy-Paralia 10.7.2016?
@bubuliatkova fiiha supeer plánovať už teraz. V Parálii sme boli vlani a bolo úžasne.Hneď by sme šli zase 🙂 Ale tento rok pravdepodobne autom nikam nejdeme kvôli situácii na hraniciach.Vychytali sme to naspäť a čakali sme v kolóne 10h. na HP Horgoš.Sìce to nás neodradilo vôbec,ale nevyzerá to najlepšie tak asi ostaneme po rokoch verný Slovensku.Tak dátum ste si vybrali super,určite sa nájde niekto v rovnakom termíne.Určite vám bude skvele 😉
@cukroska
My sme vlani boli v Sarti, tak chceme zmenu. 😉 Tam sme precestovali celý polostrov.
Nejdeme priamo do Paralie, ale do Olimpiaki Akti. Odtiaľ plánujeme tiež výlety do okolia.
My sme chodili aj predtým do GR, ale vždy busom, no ale to sú nebe a dudy!
Išli sme cez deň v nedeľu a naspäť tiež cez deň vo štvrtok, žiadnu zápchu sme neabsolvovali. 🙂 🙂
Videli sme viac ako v noci, ráno o 4,30 sme vyrážali, o 22,00 sme tam boli. Naspäť detto, žiadne prespávanie v aute/bude...pekne v postieľke. 😉
Z médií sa chrlia správy o tom, aká je zlá situácia s migrantmi v GR, Merkelová to má premyslené....chce zruinovať Grékov tak, aby už ani z turistiky nemali nič... Vlani sme jej to darilo úspešne 😕 , Chorvátsko bolo full.... 😒Ale nás to neodradilo.
No ale ja sledujem rôzne fóra (nie slovenské!), kde píšu obyčajní ľudia, že skutočnosť je iná, ako nám ju ponúkajú proamerické médiá.... 😝 Manžel síce hovorí, ešte sa môže stať všeličo. Ale cez booking.com môžem svoju rezerváciu zrušiť pár dní pred odchodom a bez poplatku.
Takže tak.
aj my chodíme tak,my sme boli v Sarti pred tromi rokmi,nikdy sme žiadne zápchy predtým nechytili,chodíme na jeden krát,vždy sme zvládli Grécko,Taliansko,Bulharsko,chorvátsko na jeden krát.Tak šťastnú cestu,užite si,my sme boli aj v nei pori aj Olimpiaki akti,veľmi sa nám páčilo.Hlavne máme radi,krásne more a kde to žije 🙂 My tiež chodíme cez Booking com.rezervácia sa dá stornovať tuším nejaký týždeň pred ,neviem to už presne.Vlani nám mala prepadnúť dovolenka,pretože sme nemohli vycestovať kvôli vážnym rodinným problémom,už sa to nedalo deň pred nástupom zrušiť tak nám ponúkli náhradný termín v čase aký si vyberieme,len to bolo kus zdĺhavý proces cez Belgicko,ale boli sme spokojný,že sme neprišli o to.
@bubuliatkova inak to sú všetko len konšpiračné teórie.Pravda je taká,že na hraniciach sú sprísnené kontroly a všade imigranti.Bohužiaľ pravda je taká,či to chce niekto vidieť či nie.Samozrejme problém je skôr späť,jedine ak cez nejaké iné hraničné priechody.Ale tak nás sa to netýka aj s toho dôvodu,že sa rozhodujeme v poslednej chvíli ,nič neplánujeme dopredu a berieme to presne čo taký ako vy,čo majú rezervácie dopredu a potom to v poslednej chvíli zrušia a my vychytáme za brutálne dobrú cenu 😀 Ale je dosť pravdepodobné,že tento rok sa veľa dovolenkárov doľaká a hranice budú prázdne.Rozhodnutie je na každom..😉
Ahoj.Ma niekto skusenost cestovat 9 miestnym mikrobusom do grecka?Ze ci netreba neake ine papiere...kedze to nieje klasicke 5 miestne auto.Dakujem
Bol som autom na Lefkade a tohto roku idem znova. Cesta ssa 20 hodin . 🙂
My ideme v druhej polke maja na Lefkadu, tesim sa ale trochu sa bojim tej cesty, macedonsko, srbsko, ideme s autokaravanom tak budeme aj spat po ceste, nemate niekto s tymto skusenosti ?
@bubuliatkova prosim vies mi poradit na akych forach sa to da sledovat? Ideme o dva tyzdne na lefkadu, prvy krat do grecka autom a tiez chcem sa kusok upokojit ze u nas sa to trochu inak prezentuje ako to naozaj je ;)
@shania338
Poznám len jedno fórum, kde sú aktuálne informácie, ale je po maďarsky.... Na FB jedna skupina.
@shania338 skús české fórum http://recko-autem.cz/

@zexi Písala som Ti súkromnú správu... Ozvi sa... Pekný dník prajem 🙂