Hraničné kontroly v EÚ: Čo robiť s deťmi?
Mám viacero otázok:
1. Ak ste v poslednej dobe cestovali po EÚ, na ktorých hraniciach vás kontrolovali?
2. Zastavili vás na hraniciach s novorodencom, keď ste rodili v zahraničí (napr. v Čechách) a z pôrodnice ste šli bez papierov domov?
3. Čo hrozí, ak dospelí predložia pri kontrole cestovné doklady, ale dieťa nebude mať žiaden?
Ďakujem.
@dadis fuha, tak to my asi mame fakt stastie, ze nikdy nic 🤷♀️
Btw. Ked som riesila ako syna dostat cez hranice aby som mu vybavila pas (mame to blizsie na sr ako na ambasadu) volala som na rozne oddelenia policie o radu a priamo od nich som dostala info, ze ak nemam doklad cez hranice ma nepustia. Ziadna socialka ani presetrovanie a odobratie dietata lebo unos. To je zase uplny extrem toto.
Môžu tá zastaviť aj policajti a môžu v zahraničí pýtať papiere určite si výbav pas alebo občiansky s fotkou
Mozu ta inak zastavit aj cestou na tu ambasadu a pytat doklady ktore nemas, alebo aj cestou k lekarke. V com je rodziel? Kym nam prisiel vobec slovensky rodny list aby som mohla ziadat o cestovny doklad tak som musela ist k lekarovi minimalne 3x a 2x na klbiky. Takze ono sa aj tak neda nevytiahnut paty z domu kym nemas doklady.
@really8 Rozdiel je práve v prekračovaní hraníc. Môžu ťa skontrolovať aj cestou k lekárovi, ale kým nehľadajú malé unesené dieťa, tak je to nepravdepodobné a nikto nebude mať dôvod čokoľvek špeciálne riešiť a postačia tvoje doklady. Ibaže ak prekračuješ hranice, na to už doklad potrebuješ. Nikto nevraví, že dieťa autorke natrvalo odoberú a bude súdená za únos, ale že ju aj dieťa pokojne môžu zadržať až do chvíle, kým sa nepreukáže, že je jeho matka, pretože budú rátať aj s možnosťou, že ide napr. o únos.
@annm81 ok, ja netvrdim ze sa takyto extremny pripad stat nemoze. Len som hovorila svoju skusenost. Potrebovala som ist na sr v case ked boli kontroly vsade kvoli migrantom. Volala som na obycajnu policiu aj cudzinecku a obe mi povedali ze ma max cez hranice nepustia. To vsak nevylucuje ze sa nenajde nejaky iniciativny policajt
@diewcatqoo Mali ste obrovské šťastie, lebo náhodné kontroly prebiehajú všade. V Nemecku sú "dočasné" kontroly už snáď aj desaťročie - jesnoducho to opatrenie stále predĺžia o pár mesiacov. V nejakom diaľkovom vlaku do Nemecka alebo Rakúska máš asi väčšiu šancu, že ťa skontrolujú, ako že kontrola nepríde. Autá kontrolujú menej, ale aj tie. Ako tu niekto písal, kontroly už nie sú sústredené na hraničné prechody, ale zasahujú do vnútrozemia.

V Auguste moji rodicia brali 3roc. syna z viedne letiska, pri nasich hraniciach kontrolovali policajti kazde auto, bezna kontrola.
Cuduj sa svete syn ine prezvisko, britsky cestovny pas, a isli z Viedne. Ano kontrolovali aj nase cestne prehlasenie, ze syn je na prazdninach. Este aj spatnu letenku synovu som musela poslat 🙈