Návšteva Paríža
Ahojte, sestra ma pozvala aj s dcérkou na výlet do Paríža. Aká je tam situácia? Oplatí sa tam ísť? Ďakujem.
cawes Sestra nebýva v Paríži,len chcela, aby sme s ňou išli.
byvam na predmesti Pariza a myslim ze je bezpecnost ok pre turistov, ale teraz je pocasie nic moc... volila by som teplejsie obdobie. vyhybat sa treba len velkym akciam a zhromazdeniam.
@sharmana Myslis? V NYC som bola 3x a "zadok mi nelepil" ani raz. Isla si napriklad busom na JFK letisko (nie Airtrainom alebo taxikom)? To je bus na ktory sa vraj nema ist. Nastupuju na neho takmer vylucne nizkoprivilegovani ludia, vela z nich sa opyta sofera, ci sa mozu zviest zadarmo, lebo nemaju peniaze. Na uliciach kopy zeleza. Napriek tomu ziadna zla skusenost.
Ten Tvoj strach Ti prinesie max. tak nevyhody
@sardinka336 moj nazor je taky ze opatrnosti nikdy nie je dost. Podstatne je urobit pre svoje bezpecie najviac ako sa da 🙂
@alaguema ty by si koli súčasnej situácii nesla do USA a ja prave naopak. Urcite sa tam cítim bezpečnejšie ako kdekoľvek v západnej Európe, ked porovnám kontroly na európskych letiskách a amerických jednoznačne USA lepšie. My sme sa teraz vrátili z Talianska, nie je nič smutnejsie ako vojaci so samopalmi pred katedralami 😢
Zadok človeku nelepí, kým nezažije zlú skúsenosť. Zbytočné to riešiť. Sýty hladnému neverí. Niekto v Paríži zažije super víkend, iného tam okradnú. Nie je to dôvod na odmietnutie tejto destinácie, to sa môže samozrejme stať hocikde, aj ked neklamme si, v Paríži je jedna z najvyšíích kriminalít, a je to jedna z krajín, kde sa zhromaždovať v davoch, na miestach turisticky atraktívnych, v preplnených podnikoch a podobne momentálne absolútne neodporúča. Preto by som tam ani s deťmi nešla. Obmedzovať svoju dovolenku na návštevu len niečoho mi znižuje atraktivitu Paríža na nulu. A svoje deti ohrozovať nemienim. Ani len teoreticky. Potom by som s tým nevedela žiť. Nie je to strach, je to logický výber toho, čo považujem v dnešnej dobe za zodpovedné.
Nech sa každý rozhodne podla seba, ja s deťmi cestovať budem, nezaplačem za Parížom, je to jedno zasmogovné šedé mesto, pre mna úplne o ničom, až na tie pamiatky.
@sisaka jj, v Taliansku sú takéto kontroly už dosť dlho pred kostolmi a katedrálami... Bohužial, kvôli debilom. Darmo by tam stála nejaká kontrola, keby tam nabehol blbeček a začal strielať, musia byť poriadne pripravení. A aj tak sa stane nešťastie. V USA očakávam tiež takéto útoky, len momentálne si vybýjajú zlosť na Europe, to sú také "modne" vlny. Treba si uvedomiť, že sú to nafetení radikáli, neutočia ked sú pri zmysloch. Potrebujú otužiť, samozrejme alkoholom nie, ved ten je haram. Ale že si šupne nejaký iný matroš, to už je halal. Príde bohužial aj na nich, na Američanov. Ale zas, do USA by som išla, ale s malými deťmi radšej do príjemných destinácií, nie masoviek. Europa je jak tlačenka, všade plno, úzke ulice. Milujem Prahu, ale skús sa v pohode zastaviť v strede Karlovho Mosta. Ťa tlaková vlna ludí vytlačí 😅 Inak ty žiješ v Kanade? Ako v pase máš napísané. To je pre mňa krajina snov. Kvôli prírode. Práve sondujem keby sme mali ísť, že kam sa vybrať, ked mám známych aj v Ontariu a aj na západnom pobreží.
@sisaka vojaci boli minule aj na bratislavskom letisku, ktoré je také bezvýznamné v medzinárodnom kontexte a tak málo frekventované, že by to tam človek ani nečakal a predsa...To je proste už asi súčasný bežný jav a v konečnom dôsledku, som za to rada, aj keď dojem je nepríjemný. V USA by som sa bezpečne necítila, boli a budú teroristom na muške kvôli svojej agresívnej a rozpínavej zahraničnej politike (ak sa to, čo stvárajú, ešte dá tak nazvať). O súčasných kontrolách na letiskách v USA neviem nič, keďže neplánujem cestu, ale prekvapuje ma, že poľavili. Útoky tam vraj s veľkou pravdepodobnosťou budú. Ale tak asi majú prístup ako v Číne - plebsu je habadej, hlavne, že elity sú v bezpečí, tak nejak, nie?
@sharmana ja som bola v Taliansku po takmer 15. rokoch, tak ma to prekvapilo. V Prahe sme boli pred 3 rokmi, nenormalna tlacenica, davy ľudí, nedalo sa prejsť z jednej strany ulice na druhu, smerom na Karlov most sme boli vyslovene unášaní davom, urcite nebudem opakovať v blízkej budúcnosti.
Ano, zijem v Kanade, poznám ale len zapadnú Kanadu, ak vyslovene príroda, tak treba ísť urcite tam, šanca na davy ľudí je dosť mala, ak si nezvolíte Banff a turistiku v jeho okoli ale aj to je oproti Európe pohoda.
Veď preto ma láka Kanada, ten priestor a spojenie s prírodou, čo sa tu už úplne stráca. Tu už človek ani v horách "nie je sám", milion turistov všade. Europa osobne u mna stratila čaro. Praha je nádherná, pre mňa omnoho krajšia než Paríž, a napriek tomu čistá katastrofa, kolko turistov. Uličku si človek ani nevychutná, lebo je plná davu. V Europe si človek vychutná dofču skôr niekde na chate, než obdivovaním kult. pamiatok v preplnených turisticky atraktívnych mestách. Mne dokonca ani jesť nechutí v tých typických reštauráciách na terasách v prímorských letoviskách, lebo ten hluk a milion ludí okolo, natlačené stoly a stoličky na sebe... Ble...
Moja dcera mala tento rok ist na tyzdeñ zo skoly do Pariza, nesuhlasila som a vylet sa nakoniec aj tak nekona, lebo ostatni rodicia zaujali podobny postoj. Pravdepodobne by sa nic nestalo a vratili by sa zivi a zdravi, ale ja by som to mozno psychicky nezvladla.
Minuly rok bola na tyzdennom vymennom pobyte pri Lyone, a aj tam vela rodicov svoje deti nechceli pustit a nakoniec pobyt odriekli. Ti, co isli, si to maximalne uzili, ale nam rodicom to veru jedno nebolo, no vedeli sme dopredu plan celej cesty, stale sme boli cez whatsapp v kontakte a este predtym, nez jej bola pridelena francuzska kamaratka, u ktorej mala byvat(a ktora potom bola na tyzdeñ u nas), som do papierov uviedla, ze odmietam ubytovanie v moslimskej rodine, nastastie to bolo male mestecko a vacsina obyvatelov boli rodeni Francuzi.
Ale mala som malu dusicku, najma ked boli cely deñ v centre Lyonu alebo v nakupnom centre, ked sa vratila, mala som marcove Vianoce
tenerifka
dcera našich pribuzných bola v Nice na jazykovom pobyte a prave vtedy ked sa tam stal ten utok. Ukryla sa niekde v kaviarni, prezila ten chaos ....15 ročne dievča. Okamzite odišla z pobytu domov lebo psychicky sa uz bala chodit von a samozrejme jej rodičia v nervoch...
Takze tak...mozno by sa nestalo nič ale nikdy nevieš, čert nespi...a uz dlho vo Fr. nič ,,nebuchlo,, a ako vravim, to nie je o tom či sa niečo take zopakuje...jasne ze sa zopakuje...otazka je kde a kedy.
sardnka336
No zbohom, to je sila, strasne nieco.....
My sme v nedelu odlietali z letiska v Malage a ako sme uz presli bezpecnostnou kontrolou, stali tam dvaja policajti so samopalmi, no nebolo mi vsetko jedno, ale co mi hned prebehlo hlavou-taky smutok, ze kam sme sa to az s tou svojou ludskou debilitou dostali
Mam tym na mysli to, ze sme dovolili tu nekontrolovanu invaziu do Europy
@tenerifka presne ako píšeš.....češi maju na to jedno pekne prislovie :
,,udělej čertu dobře, peklem se ti odmění...,,,
ja som bola v parizi v case futbalovym majstrovstiev, sbs a policia bola na kazdom kroku. pri vstupe do kazdeho obchodaku nas prehladali. inak sa priklanam k vacsine, ze stat sa moze hocikde hocico, ze zomries pri teroristickom utoku je velmi miziva sanca 🙂 viete napriklad kolko slovakov sa rocne utopi na dovolenkach? a bude sa niekto pytat, ci ist alebo neist k moru? v kazdom pripade sa treba vyhybat velkym akciam a spravat sa normalne obozretne. napr. ak pocut nieco ako strelbu, nebezat sa pozriet, ci tam je ohnostroj a pod. inak vsade vo francuzsku su letaciky, ako sa pri utokoch spravat, tak to sa tiez mozno oplati pozriet.
Inak aka ,,sranda,, ze ludia sa proste prisposobia...miesto toho aby tu pakaž hnali naspäť do Afriky...všetci vieme kto ten teror sposobuje,kazde nabozenstvo ktore suhlasi s nasilím na ,,neveriacich,, a podnecuje ho mimo zakon....
Hlavne ze mame slobodu...ale sloboda bez bezpečnosti je na nič...
Ešte budeme spominat na ,,zeleznu oponu,,.
aku pakaz z afriky mas na mysli? tych ludi z francuzskych kolonii? to je akoze trosku kratkozrake, nie? teraz ich maju zrazu hnat, ked ich uz vyuzili a dalej im nemozu sluzit? v zasade si za to francuzi mozu sami, nic nie je zadarmo. trochu si treba nastudovat aj historiu
ahojte, ideme do Paríža a riešime aj dopravu po Paríži, rozmýšľame nad tými lístkami na viac dní. Máte niekto skúsenosti s nimi. Treba ich označovať pri každom nastúpení? Je to nejako elektronicky? Lebo si neviem predstaviť keď si kúpime na 3 dni, kam sa to bude všetko značiť.
A ešte máte skúsenosti s Paris museum pasom? Oplatí sa ho kúpiť?
Ďakujem
@biela.pani treba ho oznacovat inak sanedostanes cez turniket, je nanich magneticky pasik, nesmies nosit s mobilom, ak by ti prestal nahodou fungovat treba na informaciac reklamovat, bezplatne ti ho vymenia... oni si to vedia pozrietci je este platny, paris muzeum pas neviem, ake prvu nedelu v mesiaci je vacsina muzeui zadarmo, a vacsina muzei je v pondelok zavreta, trebasi to dobre pozriet na ktore dni pas kupujete, sesternica kupila ked tu boli sviatkymuzea zavrete a pas nemohli vyuzit
@ivec16 ďakujem. Viac sa oplatia kúpiť Paris visite, alebo kupovať lístky? Ideme na 5 dní. Kalkulujem, či nebude lepšie prvý a posledný deň kúpiť iba lístky. Prídeme na letisko Orly v poobedných hodinách, tak asi len na cestu do hotela. A posledný deň zase na cestu z hotela na letisko. No a na tie tri dni rozmýšľam kúpiť Paris Visite. Na pamiatky po Paríži by nám mali stačiť tie na tri zóny? Ale zase jeden deň chcem ísť pozrieť Versailles a tam bude treba zase iné lístky.
@biela.pani vacsinu pamiatok mas zadarmo, ci co chces vidiet presne? V Parizi som jeden cas byvala a nikdy som ziaden vstup neplatila (okrem Versailles). Podla mna sa ten listok kupit neoplati, ci velmi chces stat hodiny v rade do Louvru? Ake ine veci by si chcela vidiet? Za tri dni ledva pobehas vsetky dolezite veci v Parizi, podla mna to ma vacsiu hodnotu ako muzea... a vacsinu staci vidiet z vonku (Notre dame je zadara, ale zvnutri je to aj tak samy turista a suvenirovy stanok).
a tam chystam toto leto...ale neviem,ci z hladiska bezpecnosti je to tam ok :(:( preto sa trosku stresujem tym,ci mi tam pod zadkom nejaka bomba nevybuchne..:/

Mas tam sestru co tam zije? Tak sa spytaj jej