icon

Počas dovolenky synovi skončí platnosť pasu

18. júl 2025

Ahojte, v utorok ideme na dovolenku do Chorvátska,malemu vyprší pas v strede dovolenky a nový občiansky ešte nedošiel....čo teraz šli by ste.aj tak? Dnes bol mesiac a sms niekde.ze.je hotový.

Strana
z5
alenamihal
19. júl 2025

Nam prisiel vcera pass po necelych 3tyzdoch ...tak si myslim,ze pride cez tyzden..

autor
19. júl 2025
@alenamihal

Nam prisiel vcera pass po necelych 3tyzdoch ...tak si myslim,ze pride cez tyzden..

@alenamihal a odkiaľ ste?

alenamihal
19. júl 2025
@anonym_autor

@alenamihal a odkiaľ ste?

@anonym_autor presov

natalka13
19. júl 2025
@ivanaks

Každé leto chodíme za sestrou do Slovinska cez Rakúsko. Cestou domov Rakúšania kontrolujú, stojíme v kolóne ďaleko pred Šentiljom (ešte na diaľnici), lebo oni odstavujú náhodne autá. Nikdy by som neriskovala, že akurát odstavia mňa s neplatným synovým OP. Rakúšanom nevysvetlíš, že Ty si mala zaplatenú dovolenku, tak ste šli a basta, oni sú v tomto neskutočne "püntktlich". A spoliehať sa, že teda pôjdete cez Maďarsko, veď tí neodstavujú, by som tiež neriskovala. Alebo skráťte pobyt a vráťte sa pred vypršaním platnosti (ak idete po vlastnej osi), alebo v pondelok urguj vydanie nového dokladu. Alebo zariskuj, ale to len na vlastnú zodpovednosť...

@ivanaks rakusania si vyberaju auta aj BA-BERG ci KITSSE

sense
19. júl 2025

Na schengen by som sa nespoliehala aj napriek schengenu kontroly byť môžu aj sú....od apríla sme autom na cestovali dosť v rámci schengenu a teda kontroly boli. Nás síce nezastavili, zrejme šťastie, vždy to "schytalo" buď auto pred nami alebo za nami. Aj keď teda nebolo to Chorvátsko, prechádzali sme len Česko, Slovensko, Rakúsko, Nemecko, Švajčiarsko, Francúzsko a Taliansko

utte
19. júl 2025
@vevesh

@huxy ja viem, ja len hovorim, ze sk je absolutna vynimka. Normalne cestujem s 6 rocnym dietatom na fotku 2 mesacneho dietata. Uznava to kazda krajina, jedine na usa sa odporuca mat aktualnu foto. Ine krajiny to absolutne nezaujima, kedze colnici vedia zistit, ci je to to dieta na foto aj bez aktualnej fotky.

@vevesh to mi nejak nevychádza - pri 5-rocnej platnosti cestovať so 6-rocnym dietatom s dvojmesačnou fotkou v pase.....

vevesh
19. júl 2025
@utte

@vevesh to mi nejak nevychádza - pri 5-rocnej platnosti cestovať so 6-rocnym dietatom s dvojmesačnou fotkou v pase.....

@utte pred par rokmi mali v nemecku tzv. Detsky pas. Ten mal platnost 6 rokov a vydavali ho kdekolvek na pockanie. Tak s takymto pasom som s detmi cestovala a mali tam fotku 4-6tt baba. Ale uz neexistuje, nahradili ho biometrickym s 5 rocnou platnostou.

utte
20. júl 2025
@vevesh

@utte pred par rokmi mali v nemecku tzv. Detsky pas. Ten mal platnost 6 rokov a vydavali ho kdekolvek na pockanie. Tak s takymto pasom som s detmi cestovala a mali tam fotku 4-6tt baba. Ale uz neexistuje, nahradili ho biometrickym s 5 rocnou platnostou.

@vevesh aha, takže to zmenili. Ale myslím, že je to logické, do 6 rokov meniť u nás pas častejšie, ten vzhľad dieťaťa sa rýchlo mení. Aj keď kedysi stačil zápis v rodičovskom pase... Ale vzhľadom na to všetko, čo sa deje, považujem to za bezpečnejšie. Treba si len odsledovať termíny platnosti. Kamaráti so siedmimi deťmi to zvládajú, všetky deti majú doklady v poriadku (už preto, lebo lietajú, tam by nebolo o čom diskutovať....).

katkaseiner
20. júl 2025
@anonym_autor

@moonlight1210 akého colníkov prosím ťa? Sme v sengheme

@anonym_autor sme v sengheme? 🤦 Sme v Shengene, ale to neznamena ze mozes cestovat s neplatnym pasom 🤦

vevesh
20. júl 2025
@utte

@vevesh aha, takže to zmenili. Ale myslím, že je to logické, do 6 rokov meniť u nás pas častejšie, ten vzhľad dieťaťa sa rýchlo mení. Aj keď kedysi stačil zápis v rodičovskom pase... Ale vzhľadom na to všetko, čo sa deje, považujem to za bezpečnejšie. Treba si len odsledovať termíny platnosti. Kamaráti so siedmimi deťmi to zvládajú, všetky deti majú doklady v poriadku (už preto, lebo lietajú, tam by nebolo o čom diskutovať....).

@utte suhlasim, ze sa to da odsledovat a aj "naplanovat". A vzdy je riesenie do 24-72h daco poriesit, ale spoliehat sa na 30dnovu lehotu na den presne pri statnej institucii cez dovolenky, no...🤔🤔🤔

marcellka32
20. júl 2025

Prajem autorke, aby ju zastavili a kontrolovali.... trošku sa musí poučiť zo svojich chýb, ak vyrazí bez dokladov...nič iné nepomôže

anonym_08162e
1. aug 2025

@anonym_autor urguj pásové, nech vám čo najrýchlejšie pošlú. Oni sa vedia poponáhľať keď treba. No a keď nič tak ja by som šla. Pravdepodobnosť že vás niekde skontrolujú je malá, idete len v rámci EU. Ja som viac krát už zabudla Poľsko Česko Maďarsko Rakúsko, ani má nenapadlo sa kôli tomu vrátiť. Cestujem často kontrolu sme už roky nezažili.

senta_sofia
1. aug 2025

Neviem, ako to autorka doriesila, ale stale mala moznost zaplatit si poplatok za vydanie dokladu do 2 pracovnych dni a v utorok by ho mala.

Strana
z5