icon

S bábätkom k moru autom alebo lietadlom

19. feb 2023

Ahojte, synček bude mať v júli 9 mesiacov a my rozmýšľame ísť na dovolenku k moru. Rozmýšľali sme nad chorvátskom ale od nás je to do teplejších časti tak cca 12 hodín a bojím sa ako by to malý zvládol v aute, ale zas keby sa niečo stane vieme sadnúť do auta a ísť domov. Potom sme rozmýšľali aj nad gréckom, talianskom lietadlom cca 2 hod. let, lenže tu ma trošku desí že budeme odkazní v prípade problémov na lety. Chcem sa teda opýtať vás, ak ste boli s babatkami pri mori, poraďte nejaké miesto/ rezort/ hotel/ destináciu..pripadne či chodíte autom/lietadlom. Ďakujeme

smajlik323
21. feb 2023

My sme boli s 8 mesačných synčekom z východu v Chorvátsku cca 12 hodín cesta a malý zvládol perfektne a dovolenka bola jedna z najlepších

iveta7a
21. feb 2023

Za mňa by som brala lietadlo síce ešte len nás niečo také čaká ale boli sme v Taliansku autom a prvý a posledný krát do španielska už letecky tento rok budeme doma keďže mám termín na začiatku septembra ale už plánujeme s mužom že pôjdeme do Grécka budúci rok aj mimčom podľa mňa je to rýchlejšie a pohodlnejšie

zoeeoz
21. feb 2023

S tak malym by som sla autom, keby sa hoci co dialo tak pojdete domov..dieta v zlom stave by som do lietadla nepichla aby este zazilo ten vzlet atd...ale musela by to byt dofca celkom blizko a nie sa tralagat 15h..je to vyslovene o preferenciach a na co sa citis, hlavne si uzit dofcu 😅

zarin
21. feb 2023

Nase dve starsie deti ,hlavne najstarsi,ten cez den spaval do roka len v kociku a ked sadol do auta uz zatvaral oci,lenze nasa najmladsia odmala spi denne spanky v posteli,nema rada spat v aute,min rok sme boli v chorvatsku a cesta bola trapenie,bola v noci hore 4 hodiny v kuse. Tento rok ideme lietadlom.

simca06022011
21. feb 2023

My chodíme kľude autom, sadne sa do.auta na noc, a prespi celu cestu... ráno koľkokrát už sme raňajkovali za hranicami aj keď sme vyrážali okolo 4rano... veku cestu spala. Keď spala, nestali sme. Ale je to na vás, všetko má svoje pre a proti. My neoblubujeme sedieť zavreti niekde v rezorte, môj chlap nerád hodí na cudzom aute a tým pádom nám je lepšie vlastne auto mat chodiť kam chceme. Aj v chorvátsku sme posledné dopadli tak ze pláž otras, plná, špinavá a dochádzali sme inde každé ráno:D

saskatorok
21. feb 2023

My sme zvolili prvu dovolenku lietadlom na Rodos cca 2,5 ked mala mladsia dcerka 11m 😊 V tom case este nechodila, dokonca ani nejak extra nestvornozkovala, no nebol ziaden problem, celu cestu v lietadle sa smiala, stacilo jej dat chrumky a tycinky 😄

nancy171
21. feb 2023

boli sme minuly rok aj aj. v maji lietadlom na mallorce jedna mala 8 mesiacov a druha 2,5r. Uplne uzasne zvladli vsetko (leteli prvykrat). V lietadle neplakali. starsej sa velmi pacilo a mala ani nepipla. potom zaspala. 2 mesiace na to sme boli autom 9,5h. Cesta bola bezproblemova s jednou cikpauzou lebo sme cestovali od 21h a to pospali na nocny spanok. resp. na cik oauzu sa zobudili a zas zaspali. dorazili sme rano o 6:30h a vtedy im aj doma zacina den.

lulu2020
21. feb 2023

Ja by som šla autom, ale teda určite nie 12 hodín, to uz je naozaj velmi vela pre všetkých. My sme schválene vyberali oblasť na severe do cca 8 hodin a cestu sme si rozdelili na 2 dni (isli sme cez den lebo nam dieta v autosedačke nezaspi takze noc neprichadzala do úvahy). Akože letecky ta cesta tiez nie je ziadne terno ked nemate letisko priamo vo svojom meste. Cesta tam, cakanie na letisku, let, transfer + väčšinou je minimálne 1 let v uplne blbom čase, cestuje sa uprostred noci, potom ešte cesta domov autom...za mna je to autom jednoduchsie a kedze vždy na dovolenkách chodíme aj po výletoch, nemusime aspon riešiť požičanie auta.
Všetko ma plusy aj mínusy, ty musis vedieť na co sa cítite.

marzuz89
21. feb 2023

Isla by som jednoznacne autom. Dovolenka je uz aj cesta tam, nie su to preteky, spravite si prestavky podla potreby, mozete si vziat co potrebujete bez obmedzenia batoziny, zalezi ale, ako maleho ucite cestovat v aute. Ak sedis pri nom a animujes mu kazdu minutu, bude to narocne. Ak sedka pekne sam a vydrzi, bude to fajn. My sme deti od malicka vozili tak, aby sme nemali problem aj s dlhsimi trasami. Sama si ho poznas, vies, ci zvladne alebo nezvladne. Kazde 2h prestavka, prejst sa, prebalit, nakrmit, dat si kavu dospelaci, jedlo...

Cesta je bez akehokolvek casoveho stresu, bude mat este 2 spanky, cize z 12 hodin 2 ci 3 prespinka. Nas nie, ten spal v aute kratko 😅 cestovali sme cez den a bol este mensi.

Cesta bude taka, aku si ju urobite, mna by osobne viac stresovalo to lietadlo, milion ludi od vstupu na letisko vsade, pohadzovat si dieta celu cestu na rukach.. Predsa v sedacke je kludnejsie. Ak je dobre zvolena. Ak budete menit vajicko za sedacku, dajte si aspon 2h jazdu, aby si vedela, ci ste vybrali spravne. Pozor na prehriatie, klima je nutna, na dieta v protismere nefuka priamo tak je to ok. Ja som vzala nahradne oblecenie do kabele po ruke a vzdy som prezliekla cez prestavku bodycko, bol jemnucko spoteny na krku zakazdym a nechcela som riskovat. Hlavne celu cestu v polohe lezmo, nie na sedenie.

erika6628
21. feb 2023

Záleží od tvojeho nadstavenia, tak aby ste sa cítili všetci pohodlne, aby si z cesty nebola nervózna ani ty... V prípade lietadla toho vezmeš menej, ale z mojej skúsenosti z cestovaní riešim najmä pohodlný kočík a to aby nebolo hladné a smädné🙂 a toľko baby food na cestu vezmeš aj do lietadla, hlavne pitie koli uškám a tlaku pri vzlete a pristáti ak by bolo treba. My s deťmi lietame od malinka najmladší letel už ako 4 mesačný... teraz má 3 a letel naposledy 11 hodinový let a vyslovene si to užíval... keď ideme autom ideme na noc a v aute spia, čo napríklad ja nemám rada, deťom to nevadí tie spia, ale mne to nejde🙂)) A s tým balením to tiež netreba preháňať nech nemusíte toho veľa trepať z letiska, pozri tzv. dovolenkové kapsuly. My už chodíme aj na mesiac s tromi deťmi s 3 malými kufríkmi a ruksakmi aby sme nemuseli batožinu dávať ani do podpalubia... a keď niečo pochybí toľko preperiem. Na 4 dni len ruksak každý. A vždy mám lieky od teploty, od hnačky, od hrdla a fenistil krém aj kvapky. Rada mám so sebou naše lieky, na ktoré viem ako reagujú a pri horších veciach dobré poistenie a k lekárovi tam... naposledy v lete si zo školy zo Slovenska doniesli 6. detskú chorobu či ktorú🙂, a pri mori to malo dokonca ľahší priebeh a more im sušilo pupáčiky... a rýchlejšie zmizli keď už samozrejme boli bez teploty... ale nechystáte sa ďaleko tak sa nemusíš obávať a ak dáte rezort tam majú väčšnou aj lekára, či v letoviskách dobré služby. A možno veľmi neexperimentovať s jedlom a vodou u detí. Ale tiež záleží na krajine.... treba dávať pozor, ale zbytočne sa tiež ani neobmedzovať a mať dobrý opaľovací a ja mám najradšej rovno plavkové úbory, zakryjú chrbát, pliecka a nehrozí mu spálenie. Náš namladší cestovateľ dal minulý rok 12 krajín a užíva si to... a ak nieste typ na vylihovanie na pláži je super aj výletná loď, skoro každý deň iné miesto a je tam istota čistej vody a dobrej stravy, na poslednej preplavbe z Európy do Brazíle mali bez problémov na palube malinké bábätká...

mimi16
21. feb 2023

@martul nepobehá. Autorka píše, že v lete bude mať 9 mesiacov.

jaond19
21. feb 2023

Boli sme min. rok v polke septembra autom na severe istrie hned za hranicami so Slovinskom s 3 mesacnym, cesta do 7h (bez prestavok by to bolo menej) a vpohode, chystame sa aj tento rok 🙂 voda bola ok, teplota 27- 28°, uplne prijemne pocasie, doma bolo ovela chladnejsie 🙂

luccija
21. feb 2023

V tom veku dietata sme boli v HR na Krku isli sme nad ranom o 04 za 7,5 hod sme boli na mieste.Rok na to dostala anginu nezrazitelne teploty ATB bola som rada, ze sme sadli do auta a isli v polke dovolenky domov.

tilly
21. feb 2023

My sme boli aj autom aj lietadlom zhruba v tom veku s deťmi. Neviem. Oboje má svoje výhody. Autom vieš ísť na noc, bábo môže spať v sedačke. V lietadle musíš rátať s tým, že bude vadiť iným ľuďom, že sa budete vzájomne rušiť. Ja lietam pomerne často a naposledy (minulý týždeň) bolo pomerne veľa bábätiek a tatinovia pekne pochodovali po lietadle a utisovali a uspavali. Možno by som brala nejaký kratší let, napr Kalábria alebo Sardínia

mircalla
21. feb 2023

12 hodin v aute je peklo. Ale najma s 9 mesacnym este nikam, jedine blizsie. Boli sme s rocnym dietatom ale max. 5 ci 6 hodin. Ak uz, tak lietadlo, ale tlak v usiach je ozaj neprijemny

kikulienka94
21. feb 2023

šla by som lietadlom, my ideme v septembri s 2 ročným do Egypta, prvý krát sme leteli ked mal 10m do Anglicka.l

gab1sol
21. feb 2023

Máme dve deti a odpoveď pre teba nemám jednoznačnú - staršia mohla lietať každý mesiac, lietanie sa jej páčilo… Pri nej som si bola istá, že let zvládne bez problémov. A tak aj bolo. S mladšou sme volili radšej dovolenky autom. Cítila som, že ten len by nebol ok… Prvýkrát letela, keď mala 4 a aj keď sa tešila, páčilo sa jej, nebolo to také ok, ako so staršou. Takže nedá sa to jednoznačne povedať, záleží na dieťati.

dzejsik
21. feb 2023

my sme v lete boli s 3rocnym a 8mesacnym autom, do Chorvatska sme sli 10hod a z Chorvatska sme isli dokonca namiesto domov rovno do Prahy na svadbu svagrinej a obe cesty dali v pohodicke iba s mini pauzami na jedlo … nasi su ale zvyknuty na cestovanie autom kedze rodinu mame kade tade po CR-SR

pre porovnanie ale uvediem, ze kym mladsi v autosedacke sedi aj hodiny ako nic, tak nedavno som sa podujala s nimi ist autobusom, cesta hodinu a stvrt, a tak skoro to s nim opakovat neplanujem 😃

jaroe
21. feb 2023

My sme boli Chorvátsko autom. Presne z toho dôvodu aký píšeš, že keby niečo sadne domov. Plus nevydrzime celý týždeň tráviť na pláži, takže auto nám rozhodne treba. A ďalšia vec, hľadali sme ubytko, ktoré sa platilo až pri príchode, lebo moje deti dokázali ochorieť hocikedy, aj v lete. Tak aby sme neboli v strese, že dovolenka zaplatená a nikam sa nejde..

hrvn
21. feb 2023

My sme boli s malou keď mala 7 mesiacov autom v Chorvátsku na Pagu, išli sme tam v noci.. Ale zase naša má teleporty.. Zaspala doma v postieľke a zobudila sa až na pláži 😀 a tak isto mala teleporty aj do Prahy 😀

alantroj
21. feb 2023

Ty si najlepsie poznas dieta. Syn letel ked mal 8m prvykrat, n letisko od nas bolo 3,5 Hod plus 2 hod pred odletom to mas 5,5 let trval cca 5 hod to mas 10,5 plus vyzdvihnutie a transfer na hotel min dalsia 1 hod. Cize z domu na hotel casovo ako do chorvatska. On ale miloval lietanie aj presuny, prespal vzdy v aute aj celu cestu lietadlom bol vzdy kludny. Ludia ma zastavovali ake zlate dieta mam. Dcera ma daky radar alebo co. Staci ze zastavime na 5 min cikat na pumpe a je hore. cestujeme s nou autom v noci ked ideme k moru. Inak by mi uzrala nervy. Myslim ze teraz by uz zvladla aj let. Ty budes mat este len sediace dieta. V lietadle si ho vies dat na prsnik, budes ho mat na kolenach. V aute bude v sedacke cize pokial nepojdes na cas jeho spanku isto ho nebude bavit sediet tolke hodiny. Ale mozes si sadnut dozadu na cas co bude hore a pohrat sa pripadne zastavit na odpocivadle. Jednoznacna odpoved neexistuje.

katarinkapetko
21. feb 2023

Poviem ti tak keď bude mať také malé dieťa problém trebárs virózu, alebo koronu, teploty určite s ním nepôjdeš autom dlhu cestu domov ale budeš to riešiť hneď na mieste takže určite je lepšie lietadlom keďže je to značne kratšie

vecicky1805
21. feb 2023

To je asi individi, všetko má aj pre aj proti, išli sme aj aj a za mňa teda na základe skúseností pri letoch s malým prvým dieťaťom keď pribudli ďalšie deti - chodíme už kým budu vačšie autom. Hocikedy sa dá zastaviť, deti spia, poprípade cestu rozdeliť a niekde prespat a pod. A napr ťa može prekvapiť aj taká vec ako porucha na lietadle alebo odložený let na pol dňa a keď si odhlásený už
Z hotela a musiš to prečkať na letisku na nejakom ostrove kde sa bez auta nikde nedostaneš nie je to nič moc. (Nie všade je jednoduché a dostupné prenajať si auto/taxi). Let mne príde bezpečnejší aj rýchlejši než dlhá cesta autom ale napr v tomto období čo máme teraz preferujeme to auto.

jana_eyre_2
22. feb 2023

Myslím že nebudeš mať jasnejšie keď prečítaš mk, tu má na to každý svoj názor a každý je iný.. 😅

Ja by som lietadlom nešla.. nejde iba o to že let trvá krátko, ale ide o to, že na to letisko sa musíš dostať, musíš čakať a ešte k tomu aj lety bývajú často v hodinách ktoré moc ideálne pre deti nie sú.. tak isto po prílete musíte ísť na autobus a nejako sa do tej oblasti kam idete dostať.. to všetko spolu s vecami a dieťaťom.. často unaveným, podráždenym.. a to všetko musíš absolvovať znova keď idete späť..

Tak isto, čo keď dieťa na dovolenke ochorie? Budete mať v rezorte detského lekára? Bude mať teplotu, možno niečo na ATB budete musieť riešiť ako sa dostať niekam kde vám pomôžu..

Autom do hr nasadnes, ideš ako dlho chces, môžeš si urobiť aj 100 prestávok kde sa s dieťaťom premotkate ak mu bude dlho.. ak vyberiete ubytovanie niekde kde je blízko aj lekár tak sa tam máte aj ako dostať.. tak isto autom môžeš ísť kedykoľvek domov ak sa čokoľvek prihodí, nemusíš čakať na lietadlo o niekoľko dní..

No ja viem že som vytiahla to najnegativnejsie čo sa dá, ale mám tri deti a choroby nám bohužiaľ nie sú cudzie.. takže v aute vidím obrovskú výhodu.. my chodíme do zadaru alebo jeho okolia.. je tam detská nemocnica, keby čokoľvek, tak sme to mali blízko..

Minulý rok sa nám stalo na stanovacke, našťastie to nebolo v hr ale v Rakúsku, že dcéru začalo bolieť hrdlo.. zo začiatku to bolo ok, to sa ale stupňovalo, bolesť obrovska že 9r dievča plakalo.. pridali sa obrovské horúčky, tak sme sa zbalili a trielili domov.. nebolo to dlho našťastie do 2h sme boli doma u nás na pohotovosti lebo bola sobota.. a bola z toho veľká angína.. také veci sa proste stávajú a ja som radšej pripravena dopredu na také možnosti.. auto odvezie tam kde je pomoc..

katika9145
22. feb 2023

@pribinak nasi znami tak urobili a este ani po mesiaci a pol neboli doma...rocne dieta schytalo taky bacil, co sa stavilo na jiske a nedarilo sa ho dat dokopy....este teraz mam zimomriavky....roky chodime s babatkami na aute a veruze je to super a netreba ani brat pol domu🙄

pribinak
22. feb 2023

@katika9145 ja mam opačnú skúsenosť, sestra strávila 7 hodín navyše v zápche v Chorvátsku s 11 mesačným dieťaťom v aute. Decko vyvrieskane k smrti. Švagor od nervov skoro havaroval
Nepoučili sa. O rok šli do Talianska. V tom čase Taliani vymysleli nejakú kontrolu na hraniciach. Opäť kolóny, cakacky, revuce dieťa v aute. Obaja rodičia totálne vyčerpaní.

My lietame so synom od malička, nikdy žiadny problém. Nikdy. Práveže dobre skúsenosti. Personal na letisku aj v lietadle veľmi ochotni, ľudia ak bolo treba s niečim pomôcť, tak pomohli.

nezabudka3391
22. feb 2023

ja budem za tu ,,najhorsiu,, ale naco sa trepete s tak malym deckom k moru, ja mam tiez deti ale toto ja asi nikdy nepochopim nikoho 🙈 za mna maximalne v state kde sa nachadzam a neterorzivat dieta na ukor svojich potrieb treba sa troska uskromnit a brat ohlad na dieta

veroonr
22. feb 2023

@nezabudka3391 presne, tiez to nechapem 🙈 malym detom je srdecne jedno kde sa clapkaju... A zatazovat ich dlhou cestou len preto ze si rodicia nevedia odpustit more na par rokov 🤦 chudence deti

mimi3008
22. feb 2023

@veroonr Pobyt pri mori nie je prospesny len pre rodicov, ale aj pre deti. Je to zdrave. Myslela som si, ze je to vseobecne znamy fakt, asi som sa doposial mylila

autor
22. feb 2023

@nezabudka3391 predstavte si že pobyt pri mori pôsobí priaznivo aj na zdravie babätka…určite ho radšej odkúpem v mori ako niekde tu u nás v nejakom bazéne kde nachytá xy chorôb a neviem čoho, kde sú rezorty preplnené a bazeny praskajú vo švíkoch…potom podľa vás každá druhá matka terorizuje dieťa na svoj úkor…
@veroonr