Cestovanie na letnú dovolenku autobusom?

luci219
26. dec 2018

Ahojte.
Sme mladý pár a chceme ísť v lete prvý raz spolu na dovolenku k moru. Rozhodli sme sa pre cestovanie autobusom pretože ani jeden z nás nie je až taký skúsený vodič aby sme to odšoférovali a tiež ani lietadlom zatiaľ neplánujeme ísť. Chcela by som vás poprosiť o pár rád:

1. Máte skúsenosti s cestovaním na letnú dovolenku (Chorvátsko alebo Bulharsko) autobusom? Ako ste zvládali tú cestu? Dlhšie cestovanie nám síce nevadí no do toho Bulharska je to pravdepodobne min. 15-17 hodín a to už je dosť. :D Objednávali ste od jednej cestovky aj ubytko aj dopravu?

2. Ktorú cestovku odporúčate? Zatiaľ premýšľame nad Saturom alebo Inviou pretože oni ponúkajú aj autobusovú dopravu.

3. Ktoré destinácie alebo konkrétne ubytovanie odporúčate? Premýšľame buď nad Istriou alebo Makarskou ale to ešte uvidíme aké budú možnosti neskôr.

4. Čo sa týka stravovania tak najradšej by sme využili plnú penziu alebo all inclusive. Tým pádom je to samozrejme drahšie ale snáď sa niečo prijateľné dá nájsť. Aké máte s takýmto stravovaním skúsenosti vy?

5. Kedy kupovať dovolenku aby nás vyšla čo najlacnejšie? Najlepšie do 800€ :D Plánujeme ísť až na prelome augusta a septembra tak či máme kupovať už začiatkom roka alebo počkať na leto.

Za každú radu ďakujem a budem rada keď sa podelíte o skúsenosti. 🙂

pribinak
26. dec 2018

Cestovať busom je šialene. Teraz pred Vianocami napr Ryanair predával letenkydo celej Európy do 40 EUR.
To je lacnejsie ako busom.

mm2008
26. dec 2018

JA mam skusenost s busom..aj pri detoch . A mozem odporucat...vezu ta nemas starosti... Trochu s batozinou ..ale to sa da poriesit. A ak mozem poradit ked idete s detmi tak dokupit pre kazde dieta este jedno miesto v buse . Kvoli spaniu. Boli sme tak viacx v Chotvatsku . V Bulharsku boli znami a dalo sa to. A ja este za mladi v Spanielsku...ale to je uz ozaj daleko na bus.

0silvia0
26. dec 2018

@luci219 kedysi dávno pradávno sme išli s malými deťmi busom do Chorvátska, bolo to v pohode a hlavne syn mal z toho neskutočný zážitok. Išli sme cez Turancar, oni tiež robia zájazdy busom.

bucko555
26. dec 2018

ahoj my sme z manzelom pred 9 rokmi v lete cestovali do bulharska neviem 24 az 25 hodin uz neviem presne bol to super zazitok kus sme toho videli, dovolenku aj dopravu sme mali od jednej cestovky, sli sme cez Turancar, boli sme na Slnecnom pobrezi, dovolenku sme kupovali 2 tyzdne pred odchdom, mali sme len ranajky a vyslo nas to 600 euro dokopy vsetko ale na strave sme tam dost minuli tak radsej all inclusive

lienka9
26. dec 2018

@luci219 ahoj my sme pravidelne dlhe roky chodili autobusom a vzdy sa to dalo zvladnut.ak nemas problem cestu prespat tak je to pohodka.. 🙂) vyhoda je ze nastupis v mieste A a vystupis pri hoteli a o nic sa nestaras..autom to sice je pohodlnejsie ale zas mas o dost viac aj starosti najma ak si na to netrufate, netreba to silit.. ved na dovcu si mate ist oddychnut a nie sa stresovat 🙂
1/ boli sme chorvatsko,taliansko,grecko aj bulharsko a i.posledne dve su uz dost odrzku.cestovali sme ca 20-24 hodin.ano jedna cestovka zabezpecovala vsetko.ale isli sme uz aj tak ze jedna zabezpecovala ubytko a cez druhu sme brali cestu.tam moze byt drobny problem ze ta nemusia vysadit prave pri tom hoteli kde si ubytovana, ale my sme mali stastie a nebol s tym problem.
2/my sme boli s globtourom..ale myslim ze kazda vacsia cestovka vie zabezpecit aj dopravu
3/z chorvatska preferujeme skor makarsku a tu oblast..ale v poslednej dobe viac cestujeme do Talianska.v chorvatsku je velmi pekne mestecko Tucepi hned vedla makarskej.chodia tam aj take mikrobusy,resp do vedlajsej dedinky sa da dostat aj peso co je celkom pekna prechadzka
4/ nevyuzivame plnu penziu ani all incluzive.chorvati ani bulhari podla mna nemaju taky all inclusive aby sa oplatil v porovnani kvalita/cena.plna penzia nam nevyhovovala nikdy kvoli casom servirovania..ale to je na osobnom zvazeni 🙂 my si vzdy radsej uvarime a nemusime sa nikomu prisposobovat 🙂 a ked sa nam nechce varit ideme do restiky
5/lacnejsie vychadza januar-first moment..ak idete ale dvaja nemal by byt problem ani last minute len tam je potom vyber okliesteny.

jankalukasova
26. dec 2018

@luci219
1. Do Chorvatska este ok, do Bulharska je to podla mna masaker. Ked ides busom tak sa len tazko dostanes niekam na vylet a podobne.
2. Invia nie je cestovka co viem ale sprostredkovatel....vyhladavac...nieco ako heureka pre cestovny ruch
3. Podla toho co oblubujete, makarska je rusne stredisko
4.All inclusive by som v HR neriesila... mozno tak plnu penziu. Podla mna platit tam all incluive je maxialne zbytocne.
5. Kamarat si toto leto platil last minute, prelom augusta a septembra, plna penzia, doprava busom na 7 noci a platil 489€ na osobu... s tym rozpoctom mozete v pohode letiet niekam do turecka alebo egypta.

hettinka
26. dec 2018

@luci219 v mladosti som precestovala autobusom pol Európy, doslova. najďalej som bola busom v Portugalsku na poznávačke, takže podľa mňa je cesta busom úplne v pohode pre mladých ľudí.
1. Do HR by som šla autobusom aj dnes (chodíme autom aj 2x do roka), do BG by som si to už asi rozmyslela a radšej šla letecky, ono to zasa pre 2 nie je také drahé. Pokiaľ chceš zájazd cez CK, tak samozrejme, treba si objednať komplet všetko od jednej CK, ubytko aj dopravu a nezabudni na poistku.

2. Zo spomínaných je SATUR cestovná kancelária, INVIA je agentúra, ktorá predáva zájazdy iným CK. takže pozor, od koho kupuješ. Satur odporúčam, máme tie najlepšie skúsenosti, z lacnejších Globtour.

3.Istria a Makarska je dosť rozdiel - na Istrii som bola v Pule, v Umagu, pekná je aj Poreč. Na Makarskej to viac "žije", sú tam krajšie pláže a stabilnejšie počasie. Ale osobne mám najradšej oblasť okolo Zadaru, napr. Biograd na Moru, Sv. Filip i Jakov, prípadne Vodice sú vhodné pre mladých.

4. Odporúčam polpenziu, pokiaľ chcete chodiť na výlety. Ved hádam nemienite sedieť len v hoteli. AI sa v Chorvátsku až tak neoplatí, je to krajina, kde sa všetko dá v pohode kúpiť ako u nás, množstvo reštaurácií, obchodíkov, ceny o niečo vyššie, ale zasa to človeka finančne nepoloží, ak si kúpi obed na pláži, vodu v markete, ovocie a zeleninu čerstvé na trhu. Skoro všade sa dá platiť aj kartou.

5. ak si chceš vybrať hotel, klupuj na First moment, do konca marca najlepšie. Ak ste flexibilní, počkaj na last minute, môže to byť lacnejšie. Tých 800€ máš za oboch, či na jedného?

A na záver ešte upozornenie, ak idete autobusom, vyráža sa zo Slovenska večer, tam ste skoro ráno a na ubytovanie treba počkať do obeda, alebo aj do 14:00. A odchádza sa zasa spravidla až večer, hoci vás vysťahujú do 10:00-11:00 ... len aby ste neboli prekvapení, treba sa na to pripraviť, psychicky aj finančne, aj sa trebárs tak zbaliť, aby ste mohli ísť pozrieť po príchode na pláž.

ivetz
26. dec 2018

@luci219 Keby som bola na Tvojom mieste, isla by som busom do Bulharska. Cesta moze trvat aj 20 h, ale kazde 3 h je pol hodinova prestavka. Cez cestovku by som si zabezpecila dopravu, ubytko a stravu - iba ranajky, dlzka pobytu viac ako 10 noci. Strava v BG je lacna, AI je tu uplne zbytocny, a nie si viazana na cas podavania stravy. My sme boli tento rok v
Nesebare. Neboli sme ale s cestovkou. Ta dovolenka nemala chybu. Busom sme napr. boli v Albansku a pred peknymi par rokmi napr. aj na Sardinii. Jednoducho sa treba "nastavit" na to, ze dovca mi zacina nastupom do busu. V podstate sme vyskusali vsetky sposoby dopravy, kazdy ma svoje pre aj proti, a ja ziadny nezatracujem - pre mna je podstatnejsie, ze idem so svojou rodinou, na miesta, ktore chceme spoznat a ako sa tam dostaneme, to az tak velmi dolezite nie je.
Satur patri k tym drahsim cestovnym kancelariam (ale spolahlivym, s dlhorocnou bilanciou), Invia je cestovna agentura-predava produkty cest. kancelarii. V pripade CK by ma zaujimali referencie na jej sluzby a potom by som si porovnala ponuky viacerych.

deti95060810
26. dec 2018

moja jedna kolegyňa chodila každý rok na dovolenku autobusom. zvládala to v pohode. Chodili kde kade....Bulharsko, Grécko.....Väčšinou chodili v sept. , vyšlo ich to lacnejšie. stravu si zabezpečili sami.
druhá kolegyňa sa dala nahovoriť tiež na dovolenku autobusom a v Maďarsku už chcela vystúpiť - ani nie po pár hodinách cesty...Vôbec to nezvládala....Odvtedy chodí len letecky....
čo zvládne jeden pre druhého to už môže byť cez čiaru...

tyrkysova_kobyla
26. dec 2018

Suhlasim s @pribinak naco sa tyrat v autobuse niekolko hodin, ked tam doletite za zlomok?
Okrem toho, moja skusenost, neriesit veci cez cestovku, o dost sa to predrazi

hettinka
26. dec 2018

@deti95060810 ono závisí aj od veku ... v mladosti som to zvládala "ľavou zadnou", úplne v pohode, ale pred pár rokmi som bola busom v Lodýne a som si povedala, že nikdy viac. Nohy opuchnuté, nevedela som sa uložiť spať a ked som konečne zaspala, tak bola prestávka a zobudili ma. Takže busom cesty tak do 4 hodín, autom do 10 hodín (1000km) a čo je ďalej, už jedine letecky.

158polica158
26. dec 2018

Dievča zlate a co si sa ty s koňom zrazila . Pre boha živého 🙈 To co dáš za budovu dopravu niekde s raňajkami však za to mas taky luxusný hotel All icnlusive ze sa z toho posereees 🙂
My chodime len tak- letecky 5* 12 dni minimálne All inclusive osoba 400-450€.. chodime cez cestovku M-tour Topolcany .. odporúčam. Prosim zvaaazte este raz vaše požiadavky busove a istria-Bulharsko a podobne destinácie 🙈🙈

sajmiona
26. dec 2018

My sme boli autobusom v chorvátsku a za mňa super keď sme šli len dvaja dospelí . Našli sme si cez zlavomat za 158€ osoba vrátane cesty, ubytovania a polpenzie. Cestovka bola České kormidlo. Žiadne starosti a úplne stačí mať o dobré raňajky a večeru postarané. Aj tak sme šli na celodenný výlet loďou, inokedy sa prejsť do vedľajšieho mesta a nemuseli sa vracať na obed. Hlavne je dostať sa na pekne miesto, keďže bez auta nemáš možnosť si prejsť inde. My sme vychystali krásne miesto Baška vodu. Keď sme riešili prvú dovolenku s dcérou išli sme tam znova. Krásne plaze a pekne malé mestečko.

milus777
26. dec 2018

Isla som busom do bulharska a nikdy viac. Cesta skoro 25 hodin po nie velmi dobrych cestach. Same serpentiny cez rumunsko a tak. Do chorvatska je to lepsie. My sme boli na istrii v rabači.je tam nadherne. Je to blizko talianska tak cele to mestecko ma taky povab.akokeby si ani nebola v chorvatsku.....

dakota14
26. dec 2018

Busom do Bulharska ak nemáte kľudne deti isto nie cesta minimálne 24 hodín určite je lepšie lietadlo do 1,5 hod. Do chorvatska sa to dá my sme boli za 10 hodín na makarskej určite skôr juh ako sever, ísť cez agentúry odporúčam aztravel a nie cestovky ktoré majú zbytočne predražené zájazdy cez agentúru to dáte aj do 1000 eur Bulharsko aj dve deti zadara môžte mat neviem koľko majú rokov ale lepšie kúpiť dopredu posledné tri roky boli slabé Last minúte tento rok boli fajn ale pri vašom rozpočte a s deťmi radšej skôr prelom augusta septembra by som ale brala skôr Grécko kvôli počasiu to je tiež za fajn ceny ako Bulharsko alebo ísť samy nizkonakladovky teraz lietava ju kade tade zajednat si hotel a transferom a uvidíte koľko ušetríte zo začiatku sa človek bojí ale keď zistí ako sa dá ísť lacno bez cestovky tak to je super my niekedy dáme aj tri výlety ročne jedna dovolenka a dve poznavacky podľa toho ako sú financie hlavne si treba zajednat ubytko ktoré netreba vopred platiť a dá sa to zrušiť keby niečo veľa zdaru nech sa vydarí dovca

luci219
autor
26. dec 2018

Dámy zatiaľ ďakujem za všetky info 🙂 Ono to je rozdiel trošku keď máte s dovolenkami letecky už niekoľkoročné skúsenosti. Ako som povedala ideme len dvaja (deti nemáme) a ideme prvý raz a ani jeden z nás ešte neletel. Tak si to chceme skúsiť toto leto busom a ktovie možno na ďalší rok budeme už zvažovať letecky. Pravdepodobne budeme riešiť to Chorvátsko a len formou polpenzie keď nad tým tak uvažujem. Určite budeme hľadať nejaké pekné miesto a cez deň chodiť kade tade. A teda aj vzhľadom na rozpočet. Asi som sa prerátala ak by sme chceli viac ako polpenziu. :D

tyrkysova_kobyla
26. dec 2018

@luci219 na povzbudenie, toto leto sme ja a manzel leteli prvykrat a bola to nasa prva dovolenka v zivote, bolo to super a rychle (a to som myslela, ze nikdy letiet nebudem, lebo som mala strach z lietania - strach z nepoznaneho). Takze sa toho neboj, zvladnete to, bude to pohodlnejsie a budete mat usetreny cas, ktory by ste stravili v buse, na vylihovanie na plazi.
Len tak momochodom, komplet cela dovolenka pre dvoch, letenky, 6 noci, all inclusive --> 800 € 😉

hettinka
26. dec 2018

@158polica158 a kam za takú cenu???

kikina84
26. dec 2018

@luci219 my sme ako bezdetní s manzelom cestovali ked sme sa spoznali autobusom na vsetky dovolenky v ramci EU..boli sme Taliansko niekolko krat,aj spanielsko niekolko krat, grecko,bulharsko,chorvatsko atd..urcite odporucam,je to omnoho lacnejsia varianta ako spoznat svet a hlavne ak si sami netrufate..Kazdopadne ale co mozem odporucit tak cez znamejsiu cestovku robit taketo vylety,kde maju dlhodobe skusenosti,kvalitne autobusy a hlavne sikovnych soferov a v konecnom dosledku aj dobrych delegatov a dobre referencie..My sme boli vzdy velmi spokojni..a vsak taketo cestovanie neodporucam pre narocnych ludi..Smelo do toho 😉

158polica158
26. dec 2018

@hettinka kam ?? Egypt makadi bay v hurghade 12 dni ... ďalšia dovolenka Turecko izmir Euphoria aegeon resort ( ked sme v nom boli bol estelen 3 roky otvorený) 12 dni 400€... a mnoho dalších. Posledná bola drahšia ale to sme boli 15 dni Egypt 700€...

158polica158
26. dec 2018

@luci219 píšeš ze ste s priateľom neleteli tak sa toho bojíš a radšej idete tento rok busom. Nerob to naozaj dobre ti Radim ak si chcete užiť dovolenku byt tam za par supov a za par hodin a chcete to mat luxusne aby ste na svoju prvú dovolenku spomínali krasne. Normálne chod do cestovky povedz si svoju predstavu kam za kolko povedz ze si nikdy neleteli nech ti da inštrukcie predávajúca a všetko zvladnes . Uvidis, v lietadle spoznas ludi ktorí isto pôjdu do hotela ako vy zakecate sa potiahnu vás. predsa, je vam tam k dispozícii delegát takze sa nestratíte .. ak je to vaša prva dovolenka neuvažuj nad žiadnym Chorvátskom autobusom. Istotneeee rieš letecky, dobre ti Radim naozaj !

sandra151
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hettinka
27. dec 2018

@158polica158 Jaj, tak do Egypta ani zadarmo by som už nesla. Stačilo raz...

ivankamirka
27. dec 2018

Za mlada sme s manželom chodievali ležadlovým autobusom do Grécka. Teraz chodíme autom, vyjde to lacnejšie aj s deťmi. Stravu si kupujeme pri mori. Nechceme byť časovo obmedzovaní, a takisto keď mám na niečo chuť tak si to kúpim. Do Chorvátska chodí v lete aj spoj na Makarsku. Ubytovanie v pohode sa dá zohnať aké chceš a nie podľa obrázka v katalógu. A na izbe si dokedy chceš /po dohode s domácimi. / My chodíme do Omišu kvôli piesku, takisto tam nie je tlačenica. Zas v Grécku je lacnejšie ubytko.

norulakp
27. dec 2018

v 1992 som bol ako maly chlapec v Barcelone busom. 42 hodin a prezil som to. Ale to uz bolo dost. Aj rodicia to v pohode prezili. Potom sme dlhe roky chodili do Grecka so starou Karosou - to bolo zo zacitku aj 32 hodin v buse, to uz bola pohodicka. V dnesnej dobe to robia za 20-24 hodin. Tento rok tu trasu absolvovali 68 rocni rodicia a prezili a sa tesili ako male deti, ako skoro tam prisli 🙂 Takze ano da sa to uplne v pohode. Kto nie je narocny cestovatel, tak sa da. Su ludia, ktori sa v buse nevyspia a trpia tam ako zvery v klietke. Pre nich to nebude dobra volba. A potom su taki ako ja. Sadnem si a o chvilu spim. A je mi jedno kam a ako dlho idem a to mam skoro dva metre. Takze 17 hodin sa da bez problemov.

158polica158
27. dec 2018

@hettinka vidis ja som bola x krat v Egypte a najlepšia dovolenka pre mna .. samozrejme po Petrohrade 🙂

ariannazara
27. dec 2018

Autobusom by som nešla ani za milión!
😂

ariannazara
27. dec 2018

@luci219 čoho sa bojíte na lietaní? Prídeš do cestovky dajú ti pokyny letenky atď atď prídeš na letisko a všetko tam máš napísané. Neboj nestratite sa a duplom nie v BA alebo KE co su mini letiska. My sme išli prvýkrát na dovolenku ja a muž na dovolenku do Zanzibaru kde sme prestupovali v Dubaji 5,5h prestup a zvladli sme to úplne v pohode. Tu nejaké Bulharsko co si tam za hodinku to je malina. Prekonaj svoj strach! Letenky sú pomerne lacné a autobusom toľko hodín stratiť čosi 🙂

ema_65
27. dec 2018

Ja len že za takú cenu môžete kľudne mať all inclusive zájazd letecky, čo je podľa mňa pohodlnejšie, aj sa to viac cenovo oplatí. A hoci ste ešte neleteli ako spomínaš, nemáš sa tam kde stratiť a hlavne keď pôjdete s cestovkou, určite sa nemáte sa čoho báť.

pribinak
27. dec 2018

@luci219 ale ved sa chyt zdravého rozumu. Cestovať busom je zdĺhavé, nepohodlne, pomalé a hlavne aj drahšie ako lietadlom
Ved práve ze ked nemate deti, tak mate neobmedzene možnosti
Sadnem v BA na lietadlo a za necelé 3 hod som v Turecku, za 2,5 na Grécko.ostrovoch, ...
Cestovať busom to uz nechcu ani babky co chodia do Ríma kostoly obzerať