Cestovanie v aute so psom - legislatíva

montemotherone
13. nov 2017

Ahojte,
Máte niekto čerstvé info, aká je povinnosť so zabezpečením zvieraťa v aute? Všade nachádzam len všeobecné odporúčanie "nemá ohrozovať zdravie a bezpečnosť pasažierov..." My máme pre psíka pás, ktorý sa fixuje tak ako bezpečnostný pás, na tej istej krabičke. Je teda obmedzený jeho pohyb. Kamoška ale minule dostala pokutu. (Psika sice nemala fixovaneho vobec), ale policajti jej povedali že:
1.Buď má mať pevný box, prepravku na prevoz zvierat, alebo
2. ho má mať v zadnej časti, v kufri, pričom ale súčasťou auta musí byť bezpečnostná mriežka deliaca kufor a časť pre pasažierov.
Tak teraz ako? 😒

epsondell
13. nov 2017

Pokial ja viem, tak ano, je to napisane takto vseobecne. Nezaisteny pes v aute je doslova zbran. Staci si pozriet nejake videa na internete a kazdy pochopi preco. Tu legislativu si kazdy moze pochopit po svojom. Ak mala psa navolno v aute, pokutu dostala opravnene. Pri prioutani psa cez postroj do bezpecnostneho pasu by problem s policiou byt nemal, pretoze pes je zaisteny. Ja osobne pouzivam deku pre psa na zadne sedadlo a pas. Ale najbezpecnejsie z hladiska ludskej posadky a aj bezpocnosti psa mi pride mat kovovy box v kufri auta.

lindusss2016
13. nov 2017

@montemotherone
Ak mas origos pas do auta a pripnuty o postroj, tak je to ok. Policajti sa asi vyjadrili len tak narychlo. Nemozes ho mat priputaneho nejakym obmotanym voditkom, ale tymto pasom v pohode. My tak cestujeme s velkymi psami aj do CR casto, nikdy nebol problem.

marsmykkok
13. nov 2017

@montemotherone to platila pokutu u nás-na slovensku? lebo pokiaľ viem, u nás pokuty za to nie sú, iba v iných krajinách. bud bol policajt zle informovaný alebo chcel dať pokutu za každú cenu a využil nevedomosť. Podľa mňa u nás môže policajt maximálne upozorniť, že bezpečnejšie by bolo mať psa nejako inak. Určite stačí aj ten pás, prípadne taký bezpečnostný postroj, ja mám tiež ten pás a keby ma zastavili, určite nezaplatím na mieste a nebudem súhlasiť s pokutou.

montemotherone
autor
13. nov 2017

@marsmykkok áno u nás. Ona ho vozí fakt na voľno, tak sa ani veľmi nečudujem. Skôr ma zarazila tá info, že prichádza do úvahy len box, alebo pes v kufri s mriežkou.

@lindusss2016 áno, je to originál pás, a pripína sa. My ho dávame niekedy len o obojok 😒 ale asi mu dám radšej postroj

lindusss2016
13. nov 2017

@montemotherone
Jasne, s tym pasom kludne mozte jazdit. Nvm, ci by policajti mali problem s tym, ze je len na obojku, teoreticky by nemuseli, ale nasi maju postroje aj kvoli ich pohodliu a bezpeciu. A mame aj velke psy, ktore ak by doslo k nejakemu prudkemu brzdeniu by mohli svojou vahou obojok aj pretrhnut,nebodaj sa priskrtit. Nasli sme v jednom obchode take mierne polstrovane postroje a to sme hned brali, ze do auta a su super.