Chorvátsko - najlepšia destinácia

lussy353
7. jún 2014

Ahojte, chceli by sme ísť tento rok s priateľom na dovolenku do Chorvátska. Vedeli by ste mi poradiť nejakú dobrú destináciu, kde by bolo hlavne stabilné počasie a pekné pláže? Nočný život my veľmi nepreferujeme takže radšej niečo kľudnejšie a keďže sme plavci, aby sme nemuseli dlho kráčať do mora. 🙂 Minulého roku sme boli na Makarskej, bolo to super no teraz by sme chceli vyskúšať niečo bližšie alebo nejaký ostrov len sa obávam či tam nebude zlé počasie. Páči sa mi ostrov Dugi otok a Silba ale nebránim sa ani iným destináciam. Napíšte prosím svoje skúsenosti. Ďakujem 🙂

danadany
7. jún 2014

určite nie ostrov Vir, najhoršia dovolenka v mojom živote, osobne do Chorvátska nikdy viac

stellamaris
7. jún 2014

@lussy353 tak skus Basku,bola som tam pred rokmi ,pekna pokojna dovolenka,ciste more hned za kempom, kusok do mesta,velmi pekne to tam bolo. 😉

hamca
7. jún 2014

@lussy353 v chorvatsku som bola 3x, raz blizko makarskej- nic moc. Potom Nin- to nikdy viac! Ale jednoznacne odporucam ostrov Pag, tam bolo fakt pekne.

sandrax19
8. jún 2014

my sme boli v destinácii Rabac, krásne pláže, sprchy priamo na pláži, pokoj a skoro z každého hotela maš na pláž max. 2 minúty

horana
8. jún 2014

@lussy353 Ostrovy maju este stabilnejsie pocasie nez pevnina, takze co sa tyka stalosti, vyhravaju.

Ina vec je ze pocko v CHorv. nie je uplne iste prakticke cele leto, a to ani pod Makarskou, dva roky dozadu dosla v strede sezony na prelome jul/august taka studena vlna pocasia ze kamoska presedeli s detmi na izbe pri DVD na Makarskej vacsinu dovce. Takze toto ti nezaruci ozaj nikto. A ked aj bude teple pocko, ci bude aj teple more, lebo tam tiez obcas sa neda vyhnut roznym studenym prudom aj v plnom lete aj na juhu...

Dugi otok je krasny, plaz Sakarun je skvost http://data.myadriatic.com/travel/files/Dugi-ot... , ak pravda prave nenarazite na tych par obdobi kedy do zalivu nepriveje okrem morskej travy aj odpadky z vyletnych lodi, ktore sa tak nejak zbieraju dalej na volnom mori do takych zhlukov a prudenie ich raz za cas doveje aj sem, par krat za leto sa to stane a potom je to "srandy kopec". Aj ked to miestni raz dva vyzbieraju.
Tato plaz ma sice pomalsi vstup do mora, teda dlhsie je plytko, ale da sa tomu vyhnut ist z jej bokov, nie predku, ale zas ani ten predok nie je taky ze by branil plavaniu.
Co je dobre na tomto type postupneho zvazovania na tejto plazi je to ze ked uz ste aj v hlbokej, stale sa zvazuje len postupne a teda mate moznost snorchlovat, ale len mimochodom vidiet pod sebou to krasne prazdne dno typu:
http://static.panoramio.com/photos/large/917566...
alebo kuk toto video

https://www.youtube.com/watch?v=EbIVcyMIhyk

od cca 1min:40sek
Okrem tohto piekoveho Sakarun je tam este cely dlhy kus pobrezia Veli Zal kde je lahka dostupnost, neupravene kameniste pobrezie, divoke ale bez ludi a tyrkys voda akurat na plavanie:
http://dugiotok-travel.com/wp-content/gallery/v...
kupat sa da dalej pri majaku, na mini plazickach z oboch stran majaku
http://www.tzzadar.hr/images/original/NGTravele...
Ked ste dobrodruznejsi, mate moznost najist, poplavat a poslnit sa aj pri napr. takychto prirodnych bazenikoch 🙂
http://www.panoramio.com/photo/91618961
http://www.panoramio.com/photo/91619256

Na Dugom otoku inak skapal pes, takze je tam uplny klud, a taka povodna este zachovana divokost chorvatskych ostrovov. Ked tam ale este nemate zajednane ubytko moze to byt trochu problem, na poslednu chvilu najsit nieco normalne, a vyhodnou polohou..... Silbu nepoznam.

horana
8. jún 2014

@danadany Nechcem nejak obhajovat CHorvatsko, nakolko uz len napr. take Grecko (obzvlast ostrovy) mam osobne radsej, ale pamatam si este ze ako na prvu dovolenku v tejto krajine, potazmo byvala Jugoska, som bola kusok vedla v Ciernej hore (Zlatna obala) - mala som podmienku aby bola tepla voda, a bolo mi doporucene ze tam je este teplejsie, nakolko este juznejsie nez Chorv. a este juzanskejsi typ plazi - reku superko...no posl. august tyzden teplo bolo, nicmenej voda ako lad a to som bola este mlada a bezdetna, otuzila. Kedze som tam nemohla vydrzat, bolo mi tam ako v klietke, pobehala som akcne narychlo vymyslenym planom vlakmi, stopom a busmi (blazniva mladost) pobrezie temer celej Ciernej hory a povedala som si ze nic moc, nevadila mi nizsia zivotna uroven, ja na take veci nehladim a dokazem dokonalo odfiltrovat, cisto ma zaujimala esteticnost plazi a velmi na to sklamalo, cakala som viac, aj ked niektore neboli na zahodenie. To uz skor niektore stare mesta, prirodne zaujimavosti okolo nich (napr. Kotor a spol.), ale samotne plaze slabsi priemer. Dlhe roky ma to potom odradzalo aj od Chorvatska ako takeho, nakolko som mala podla info z netu dojem ze je to to iste. Po rokoch som dala sancu, pravda niekde su vcelku pekne veci. Ale su to skor ojedinelosti a za tu dan natrepu ludi hlavy na hlave ktore mne osobne dost zrusi zazitky. Podla mna ked ma clovek uz tie peniaze na Chorv. oplati sa uz napr. na Sithoniu na zaciatok Chalkidik do Grecka a uz len to je uplne iny level. Ale tak ked niekto ma tu podmienku ze autom a do menej nez pol dna v nom, tak ine mu neotava len vyzobavat hrozienka z chorvatskeho kolaca.

danadany
8. jún 2014

@horana ja som bola v Chorvátsku prvý krát a na dlhé roky aj posledný ☹ už len to, že na dovolenke musím chodiť do obchodu a variť, pre mňa dovolenka nie je, pláž bola kamienková a bez tých topánok do vody hold smola ani chodiť sa tam nedalo, cesta otras dlho a ešte s malým dieťaťom :( boli sme na ostrove a vypli elektriku a keďže nebola elektrika nešla ani pitná voda, všetci tam chytili nejakú črevnú pliagu aj domáci no hotové peklo pre mňa

danadany
8. jún 2014

@lussy353 inak daj si na ostrovoch pozor, aby sa nestalo to čo nám že vypli elektriku a tým že nešla elektrika nešla na celom ostrove pitná voda ☹ všetko tam išlo na čerpadlá a teda vody nebolo

horana
8. jún 2014

@danadany To je smutne ze vam to nevyslo, viem si predsatvit ze crevna pliaga v akejkolvek destinacii odradi cloveka od jej dalsich navstev, nech uz by to bolo kdekolvek, bude si to stale uz podvedomo spajat prave s tou konkretnou destinaciou. Neviem ci je utechou ze je to skor nahoda ked to prave nie je nejaka krajina kde je statisticky vyssi vyskyt tychto veci, co Chorv. nie je. Neviem ci je utechou ze ja som ju dostala na SK v luxusnom hoteli s plno hviezdami ked som si z bohatych svedskych stolov vybrala (ja hlupa) cerstvo vyzerajuci vajickovy salat. Vsetci co ho jedli mali potom znacne potiaze. A aj ked na ten hotel su same skvele recenzie a verim ze to bola sakra nahoda, za ktoru mozno ani nemohli uz by som tam nikdy nesla, ta spomienka mi uplne staci a sprotivila mi to vsetko.

Topanky do vody su vsak v CHorvatsku 99 perc. nutnostou, to je jeden fakt. Niekto to ale uprednostnuje pred tym ked sa mu v inych krajinach piesok dostane do vsetkych telesnych zahybov, niekto to neznasa. Ja sa priznam nevadi mi ani piesok ani kamene, kazde ma totiz vyhody aj nevyhody. Uz sme zazili na dovlenke taky rozpaleny piesok ze aj tak sa na nom nedalo nic, a topanky teda z tohto pohladu boli tiez nutnost, lebo aj dospeli sme bez nich mali neprijemne cervene spaleniny na chodidlach. A zase ked sme na typicky pieskovych destinaciach nase deti su take hrr ze vzdy nedobrovolne donesieme v batozine roztrusene do pol kila piesku ako sa to neda ani pri urzovani hygieny vzdy stale otrepavat, co je tiez otravne clovek musi znizit naroky na cistotnost..Ale zas kanienky su tvrde, to je ich nevyhoda. Otlacia a neda sa tak prijemne polezat. Nase deti minule v Chorvatsku kompletne znicili neoprenove kvalitne boty do vody a to tym ze behali po kamenoch - nie naraz ale postupne za dovolenku sa potrhali. Deti su akcne tak preto, dospely si dava pozor, ale co uz s detmi - tajfunmi? Na posledny den mali uz obycajne lacne zo stanku, a starsiemu synovi na tieto stacil prave ten jeden posledny den, a uz mali na spici dierku tak sli rovno do kosa.
Uplne najlepsi je podla mna cisty hrubozrnny piesok ktory sa da z tela pekne odlupit po zaschnuti alebo mini oble kamienky typu tic-tac. A toto v Chorvatsku nie je, nie v takej kvalite co inde.

A ta pitna voda a prud to je asi na minime ostrovov ze by nebola voda, zial prave na tom Vire ktory uvadzas je to jedna z mala vynimiek, uz sa mi dostalo do usi od viac ludi ze to nejak prehliadli a zistili az na mieste..

Mne na Chorvatsku ani nevadia tieto atributy, ale skor to ze
a) bud to tam vyzera ako na jazera, nuda
b) alebo ked je to uz nieco k svetu, je tam zas hlava na hlave a okolo deky ked je par cm volnych tak je dobre

maca_p
8. jún 2014

@danadany mne to varenie v chor. prave vyhovuje. nemam rada ohrievane bufetove stoly. takisto nemam rada preplnene hotelove a mestske plaze, cize volime male dediny s malymi volnymi plazami bratus, poljica, zaboric, stara novalja... aj kamienky mi vyhovuju, nemam vsade piesok. a do mensieho ako dvoj izboveho apt. by som nesla. v hoteli 2 dospeli + 2 deti by som chytila panicky zachvat uz v prvu noc.
a vylety do miest sa daju robit v pohode.
u nas chorvatsko vyhrava prave kvoli vlastnej dostupnosti, mobilite, mozem si vybrat priamo na mieste flek, kde budem, dostupna lekarska starostlivost v pripade potreby.
na ostrovoch sme veru este neboli, okrem pagu.

alzbet124
8. jún 2014

@danadany a kde ste boli? Na Vire? Nám sa toto stalo minulý rok ...

bronia13
8. jún 2014

ja som bola 2 krat v Meduline (Istria) a podla mna najkrasie mesto co som zatial navstivila bola Rovin - Chorvatsko nie je moc pre male deti ale kedze ich nemate urcite by som odporucala, nie je to az tak daleko ako Makarska a je tam velmi pekne. My sme sli na blink ci ako sa to povie,prisli sme a nasli sme si ubytovanie az tam a to sme boli na 2 autach - bolo super, ked deti podrastu urcite tam pojdeme znovu

ruzenka28
8. jún 2014

@hamca prosim ta mas skusenost s ostrovom Pag ,,,, ako tam je je tam dobra vybavenost prostredie pripadne nejake dobre apartmany,,,,dakujem 😉

nikuliak
8. jún 2014

Ja odporúčam Istriu, je tam čo pozerať, boli sme tam 2x a plánujeme sa vrátiť 🙂
Inšpirácie na ubytko a výlety tu napríklad: http://www.carovnehotely.sk/chorvatsko-porec-gr....

something
8. jún 2014

My chodime do Chorv. kazdy rok a sme spokojni. nevarime, stravujeme sa v restikach, ranajky si kupime, jogurt, burek, pecivo alebo ked idmee na plaz tak v restike. mame male dieta, vobec nam nevadi chodi po kamenoch, ani malemu. Aspon trenuje. Boli sme v Baske, Omis, Medulin, Pula a vsade bolo dobre. Akurat do medulinu chodime uz kvoli malemu, lebo je tam nizka voda. takze chorv. urcite odporucam

hamca
8. jún 2014

@ruzenka28 my sme tam boli pred 4 rokmi a ten ostrov je skor taky kludnejsi. Taky romanticky ostrov je to a vies ho cely pobehat autom za jeden den. Da sa tam urobit aj nenarocna turistika na najvyssi bod ostrova, odkial je prekrasny vyhlad na okolie. A pri meste Pag je plno malickych zatok, taka masova plaz je len v meste, ale my sme tam nechodili. A musim este povedat, ze my sme boli na konci juna a tak tam plno prevadzok este nefungovalo. Ale vraj pocas sezony je to tam na urovni. A s ubytkom neporadim. Vybavoval nam ho znamy. Zajednal to dopredu cez net, ale boli sme fakt spokojni.

silviaaa21
8. jún 2014

@hamca Prečo nie Nin? Nám bol len odporúčaný, tak by som chcela vedieť, čo vám tam prekážalo. Ďakujem

hamca
8. jún 2014

@silviaaa21 bola tam piesocna plaz, ale voda bola dost spinava, vobec som nemala pocit, ze som pri mori, ale pri nejakom bahennom jazere. Vobec nebolo vidno na dno, boli tam riasy a vo vode bol fakt bordel. Akoze mozno ta voda vyhovovala rodinam s malymi detmi, lebo more bolo fakt plytke a teple, ale musel si ist nekonecne dlho, aby si bol vo vode, kde sa da plavat. Akoze podarilo sa nam najt aj plaz, ktora uz bola taka typicky chorvatska, teda priezracna voda a kamene, ale to bola v takom rezorte a bola spoplatnena.

silviaaa21
8. jún 2014

@hamca My ideme 2 rodiny s 1,5 ročnými drobcami, tak sme chceli niečo plytšie a teplejšie, len som veru nerátala s tým, že to bude nejaká žaburina. No dúfam, že to nebude až také strašné, ak hej tak budeme asi chodiť aj inde. Ja som Chorvátsko nikdy nejako nemusela, no a ani som tam nebola, ale kvôli krpcovi to skúsime a uvidíme, či sa ešte niekedy vrátime🙂 Inak ja som uvažovala o tom Pagu, ale bola som prehlasovaná, že Nin je super☹

hamca
8. jún 2014

@silviaaa21 ono to vyhladavaju asi najma rodiny s detmi, ale my sme tam boli este ako bezdetni a nam to vonec nesadlo, aj ubytko sme mali hrozne, tak to kazilo celkovy dojem. My sme kaudy den preto cestovali na ine plaze.

danadany
8. jún 2014

@alzbet124 áno na Vire, kedy ste boli?

silviaaa21
8. jún 2014

@hamca Dík za info. My chceme ísť aj do Zatonu aj do Vrsi, ak sa bude teda dať s malým, tak snád bude fajn 🙂 Keď nič iné aspoň trochu zmeníme prostredie, ale môj obľubený Egypt to asi nebude 🙂

alzbet124
8. jún 2014

@danadany min. rok od 23.7 do 30.7...a v sobotu okolo 13:30 padla elektrina a nebola do druhého rána cca 04:00 ...inak vtedy domáci hovoril, že keď je veľké teplo a menia sa turisti, tak sa to na Vire stáva...všetko by bolo ok, aj romantiku by sme si užili, len malá ešte pila mlieko Hami, tak som jej miešala s neperlivou studenou vodou...

dusika11
8. jún 2014

@silviaaa21 ahoj boli sme na vire aj na nine..nuz veru veru..nin je mlaka..chceli sme tam mat apartman..ale usli sme.-..isli sme dalej na vir..domaca zalat blizko konzum..platila som kartou..len nemali sme sietky..a tioe komare nas skoro zjedli...museli sme kupovat vsade do zastrciek proti komarom....plaz este len vznika..nie je taka oblazkova..ale strkova...ale bolo ciste more...predtym sme utielki s baska vody...lebo vo vode boli splasky..aj hovienka more bolo ciste iba rano...takze zhrniem,..,na vire sme sa zregenerovali s basky vody..lebo ten alll inkluzive vobec tam za to nestall..vir povazujem za vhodne pre mlade rodiny ktore nemaju naroky typu super plaz..moj typ..most ktorym sa ide na vir zo zadarskej strany skryva..super plaz pre deti vysnivanu piesocek ...ale nie blatisty efekt

danadany
9. jún 2014

@alzbet124 presne sme boli vtedy aj my 🙂 len my sme sa pobalili a išli domov, pozerať sa ako všetci na okolo tam zvracajú sa mi ozaj nechcelo

alzbet124
9. jún 2014

@danadany no nás tam našťastie všetko takéto obišlo, teda okrem komárov...malá bola doštípaná, teda všetci sme boli, ale s malou sme skončili u dr. na injekcii(dostala alergickú reakciu) ☹ A to ako som jej našla prvý štipanec, tak som jej dávala kvapky fenistil a takisto som jej štipance natierala gelom...my sme odišli domov o 2 dni skôr...

martinacervena
9. jún 2014

Keď chcete mať peknú dovolenku, tak choďte ostrov Hvar. Vlani sme tam boli v polovici septembra a počasie bolo super. Aj preto sme si Hvar vybrali, lebo je to vraj najslnečnejší ostrov na Jadrane. Boli tam nádherné zátoky s veľmi čistou vodou. Ak radi plávate a napríklad aj šnorchlujete, tak si tam určite užijete. Pozri fotky: http://www.novalja.sk/chorvatsko/letoviska/leto...

mima595
9. jún 2014

@silviaaa21 - ja som sa tiež dala nalakat na NIn..ale nam sa tam nepacilo..prave kvoli tej zaburinovej vode...lebo nase klasicke miesto v CHorvatsku ma krasnu cistu vodu, len je tam NUDAAAA 😉 😉

tak som zmenila za NIN..ako mesto krasne, na vecerne prechadzky uplne stvorene, aj obchody, restiky, vsetko super...len nam tam nesedela ta plaz...ale bola blizucko, aj domaci mili...ale.... ☹ ☹

boli sme vsak 2x v Zatone a tam to bolo pekne...

matuskovamiroslava
9. jún 2014

ostrov Pag : http://www.atlas-adria.sk/ isli sme cez tuto cestovku, velmi dobreeee

kami166
11. jún 2014

@something Precitala som si tvoj prispevok a chcem sa opytat, ci je to o moc drachsie na ostrove ako na pevnine - konkretne krk-baska. o tyzden sa tam chystame. Po ine roky som bola na makarskej a v tucepi, no chcem ist blizsie. dakujem za odpoved