Dovolenka v Grécku s 9 mesačnou dcérkou

bikita
10. apr 2014

Ahojte chcela by som sa opýtať aké máte skúsenosti s dovolenkou v grécku s malými deťmi. Situácia je taká, že najradšej by sme šli lietadlom do Grécka, ale sme dosť ovplyvnený okolím že všetci chodia s deťmi do chorvátska. mne sa nepáči chorvátsko ani cesta autom ani kamienkova pláž. Preto by som chcela vedieť, ak ste niekto boli v Grécku s podobne starým dieťaťom, či ste riešili nejaký zdravotný problém návštevou pohotovosti pretože som počula že zdravotná starostlivosť hlavne na ostrovoch nie je veľmi dobrá (my chceme ísť na Zakynthos). A to je dosť podstatné keďže ideme s dieťaťom. Ďalej by som potrebovala vedieť ako ste to riešili a s nákupom plienok, príkrmov alebo iného detského sortimentu, či ste brali do zásoby alebo sa to tam dalo kúpiť (lebo v chorvatsku je vraj normálne DM-ko ako aj u nás).
Ďalej sa opýtam na cestu lietadlom to by ste mi mohli všetko napísať ako to prebiehalo lebo ja vôbec netuším ani načo si dať pozor, čo zobrať pre dieťa do lietadla ako je to s kočíkom ako ste ho prevážali... alebo ak máte nejaké dobre rady, čo Vám chýbalo, čo by ste druhy krát spravili inak a pod. Ďakujem každej mamine ochotnej poradiť za čas 🙂

stary_ujco
10. apr 2014

Stoji ti tolko stresu za tych par dni, ktore si 9 mesacne dieta aj tak neuzije, lebo je mu jedno, kde ho polozis na deku? Ci na Zakynthose alebo na Seneckych jazerach...
Pri predstave, ze s 9 mesacnym miminom na rukach travim 10 hodin na letisku, lebo mi meska let, tak ma pycne.
Odlozte to o rok a nebudes mat ziadne problemy. Vezmes 10 plienok, dieta sa naje hocicoho z obchodu a aj sa uz zahra.

belllinka
10. apr 2014

@stary_ujco Tak asi nejdu na dovolenku preto, aby si to batola uzilo, ale aby sa oni odreagovali 🙄
@bikita Na vasom mieste by som isla radsej v septembri, nech uz nie su horucavy a meskania letov.

stary_ujco
10. apr 2014

Mozem sa seriozne opytat, ake odreagovanie ponukne niekolkohodinova cesta na letisko, dvojhodinove cakanie na letisku, samotny let (s drzanim mimina dalsie hodiny na kolenach), dalsie cakanie na letisku na batozinu, transfer do hotela (hodina?), cakanie do popoludnajsich hodin, kym ti nachystaju izbu,...? A to cele s dietatom, co spava 2x denne a vyzaduje kazdych par hodin stravu a prebalovanie z dokadenych plienok.

Nasledne sa tam tyzden alebo dva skvaris na slnku s batolatom, co sa narodilo v decembri na Slovensku, cely svoj doterajsi zivot bolo v klime od -5 do +25 stupnov a ty ho zrazu vylozis niekam na plaz, kde je 35 v tieni a v noci 22 (ak zapnes klimu, ktoru doteraz tiez nepoznalo)?
Pridaj si k tomu zmenu stravy (lebo vyvarat mu tam domace kasicky asi nebudes).
Od dietata sa tak ci tak nepohnes, lebo ho mas cely den na starosti. V tom lepsom pripade si odbehnes niekam k baru vypit nealko drink, kym muzik postrazi mimino.

Pri navrate dostanes prikazom vyprazdnit do desiatej izbu, nasledne par hodin cakas na transfer s kuframi pod zadkom, zase hodina na letisko, v lepsom pripade 2 hodiny na letisku, let domov (s deckom cely cas na rukach), odbavenie na slovensku, s ulavou konecne sadnes do svojho auta aby si sa dalsich par hodin trepala domov, kam dorazis v lepsom pripade vecer, v horsom nadranom. To vsetko s batolatom na rukach, ktore vyzaduje 2x denne spanok a pravidelnu stravu.

Az toto vsetko povazujes za odreagovanie, tak blahozelam. Ja si dovolenku predstavujem inak. A to ti hovorim ako otec deti, ktore vo veku 2-3 mesiace mali za sebou minimalne 3 zahranicne cesty. A ktore ani dnes netravia aspon 50 dni v roku vo svojej domacej posteli.

marse
10. apr 2014

@stary_ujco my sme leteli na kanare ,5,5 hodinový let. Mladsia mala vtedy 10 mesiacov, lietadlo malo meskanie 5 hodin, ale zvladli sme to v pohode , mali sme pochodene cele letisko, pospala si v kociku, na letiskach je aj priestor pre matky, kde sa da dieta prebalit, nakrmit... kto chce a ma chut, a nenecha si to pokazit tak to zvladne aj s malým dietatom.

@bikita plienky aj prikrmy som si brala svoje, detsku mineralku som kupovala tam, s kocikom je to tak ze ho mozes mat az do casu ked nastupis do lietadla pri schodoch ho odovzdas a ked vystupis uz ho mas nachystany... napoj pre dieta mozes vziat az do lietadla.. s nicim sme problem nemali. 😉

tatiana7777
10. apr 2014

@bikita ahoj. Ja 2x do roka letim s dcerkou do Heraklionu, ale nie v lete. V maji a v septembri-oktobri ked nie su take horucavy. Lietame sice od jej 2.roku takze neviem ako to je s 9-mes. Takze Ti poradim len ohladne toho, ze naj obdobie asi nie ked su tam velke horucavy, do lietadla urcite vodu alebo mliecko, aby pila hlavne pri starte a pristavani, vodu pite len kupovanu, plienky tam kupis tiez, tak by som vzala len par isto tam obchod bude 🙂 je to pravda ze starostlivost v nemocnici je biedna. Idete cez cestovku? Ak ano, budete mat niekoho zodpovedneho kto v pripade potreby pomoze.. Urobte si podla seba, ak chcete ist, chodte.

bikita
autor
10. apr 2014

@marse takže normálne ste ju celý čas mali v kočíku až do nástupu na lietadlo a potom Vám kočík vrátili to som nevedela napr že sa tak robí my sme najprv mysleli že kúpime nejaký lacnejší a že ho šupneme do kufra k batožine a kam ho dávajú ten kočík? treba ho poskladať ? a odkial ste leteli?
Prechádza sa tou kontrolou pred vstupom na letisko vodu sme nesmeli brať dnu... takže ste pred vstupom detske flaše vyliali? a potom kúpili vodu tam? a čo ste jej dávali jesť na letisku? alebo napr UM ak by som mala nasypané v dávkovači to musím vysypať ? alebo detske keksíky, príkrm vo flaštičke to môžem mať ?

@tatiana7777 cez cestovku skor nie aj minule ked sme boli sme si vsetko len bookli a sli sme... a museli ste niekedy riesit nejake zdravotne problemy ? nejake horucky s tepla alebo nejake čo ja viem hnačky že by ste tam museli zháňať lieky alebo byť na pohotovosti ? chcela by som len vedieť ako to tam chodí v nemocniciach

marse
10. apr 2014

@bikita leteli sme z BA, ale to s kočíkmi sa orbi na kazdom medzinarodnom letisku, kočik sme mali cely cas, az ked nas transfer odviezol ku lietadlu tak nam ho zobrali, poskladali pri tych schodoch a ked sme vystupili tak nas uz cakal tam kde si chodime pre batozinu. Vtedy tam bolo celkovo asi 6 kocikov 😉 pre deti nemusis vylievat nic, len im staci ked si z toho odpijes aby videli ze tam nie je otrava 😀 😀 a dokonca nam mala vypila na palube celu flasku a tak sme poprosili letusku nech nam prinesie bezbublinkovu mineralku a nebol najmensi problem. Na letisku mala este UM, plus detsku vyzivu. ano kekse, prikrmy mozes mat, mne nikto nic nevyhodil..

marse
10. apr 2014

@bikita a v lietadle dostane mala specialny bezpecnostny pas, ktorý bude pripevnený o ten tvoj, a bude ti sediet na kolenach .. a v case startu a odlepenia od zeme je dobre aby bud pila z flasky, alebo dudkala cumlik, aby jej nezaliahlo v uskach, nieco ako ked dospely zuje zuvacku

a este jeden tip mam, ked uz bolo nasim dlho, vytiahla som hracku, novu ktorú nevideli, aby sa s nou mohli pobavit, dve hodiny som mala pokoj 😀 nieco ako necakane prekvapko

tatiana7777
10. apr 2014

@bikita nie nic sme take chvalabohu neriesili. Mne tam zije sestra, preto viem o zdravotnictve tam.. Pokial mozes vezmi urcite sirup/cipky ak by maka horucku, popripade teplomer. Alebo co Vam zabera pri bolesti/horucke.

horana
10. apr 2014

My sme tiez chodili s detmi okolo roka do Grecka a ziaden problem. Ujco to tu popisuje ako jeden horor, mozno ma vela skusenosti ale s tymto nie, resp. ja mam diametralne ine, treba si uvedomit ze aj ked sa ide na letisko, tam caka, potom leti a potom batozina a transfer, stale to nedosiahne dokopy ani polku casu ako v aute do uz len stredneho Chorv. Kde je celu cestu priputane v autosedacke v jednej polohe. Tu sa menia vnemy, sceny, je to pren zaujimave. V lietadle si v niektorych casoch moze aj polozit/pobehat po ulicke, ci po volnych sedadlach, niektore spolocnosti davaju aj male hracky detom...my s tym mame jednoznacne dobru skusenost, deti ani nevedeli ako cesta ubehla.
Ujco to tu popisuje z hladiska dospeleho, dieta vnima inak, ak nie je pravda drazdivejsie.
S tym pravidlenym rytmom to tiez nebolo take zhave, deti sa najlepsie prisposobili, samozrejme ze sme dorziavali od oka terminy spankov, ale prirodzene si ich poposuvali a ked sa clovek hodi do modu hlavne pohoda a nemusi byt vsetko malinkovane, uzije si to aj on aj deti.
Paradoxne im nikdy nevadila ani zmena klimy a aj sa capkali v moricku. Asi tym ze su male a nemaju este ziadny "zvyk". Ako sa dnes strasi s tym ze nie na slnko, boli chvilami aj cez obed prestriedane s tienom a klobucikom a ani ich nespieklo ani zle im nebolo. Mimo tycto hodin rano a vecer uz vyslovene bez obmedzeni. V tieni spali na morskom vzduchu ako zabite. My sme zatial na preskacku plavali s muzom. A v piesku sa vyhrali tiez. Tym ze mne absolvovali baby-plavanie nemali strach ani z vacsej vody a tmolili sa v nej bez bezne.

Podla mna by sa zakladatelka nemala nechat odradit a obavat, bude to v pohode!

bikita
autor
10. apr 2014

@horana ja sa určite nenechám odradiť to nie 🙂 my sme rozhodnutý že ideme len neviem či chorvátsko alebo grécko ...mne je jasné že to nie je ako dovolenka bez dieťaťa a že je to náročnejšie ale ozdaj nebudeme sedieť doma a plakať že sa nikam nedá ísť :D a tým že máme známych a oni chodia autom do chorvátska sme tým ovplyvnení lenže to chorvátsko vychádza hrozne draho my sme zdaleka toľko neminuli v grécku 1000e by nás vyšlo ešte iba ubytovanie apartmán na 2 týždne a to ešte budem musieť chodiť po kamienkovej pláži. A chceli sme ísť s nimi preto so známymi lebo oni majú predsa len viac skúsenosti my sme mladý neskúsený a ešte aj s dieťaťom, ale mne sa jednoducho to chorvátsko nepozdáva ...

palomka
10. apr 2014

@bikita my sme s detmi isli na nasu prvu dovolenku ked mali tak 13-14m. Zalezi od dietatka ake je. Moja dcera mala v case odletu vysoke teploty, mali sme so sebou capiky, sirup, teplomer a veeeela vela veci v lekarnicke na vsetky mozne choroby 😀 od teploty, cez hnacky, az po zapalene oci-usi, dokonca aj atb. Let zvladla super, cely prespala. So synom sme mysleli, ze to bude horsie, bol v tom istom veku (o par rokov neksor) a on je straasne placlivy, pred nástupom do lietadla nam oznamili, ze musíme z KE letiet do BA, cize polhodina letu navyse, uz vtedy som isla zosediviet. ALE cely let prespal., zobudil sa az ked sme pristavali 😉 mala som vzdy pre deti kukuricne chrumky, mlieko, vodu sme si kupili vzdy sa kontrolou a prebalit som ho bola normlane na wc-ku, tam sa da sklopit taka doska a vznikne prebal.pult. Leteli aj take male deticky, ako mas ty. niektore si poplakali, vacsinou pri pristavani. vtedy sme supli do pusy cumel alebo vodu. ja som mala so sebou a vyzivu v skle, ked sme s dcérou leteli 1x do tuniska a nevyhodili mi ju, aj piskoty. teraz pri synovi som kupila tu vyzivu v platovom kelimku, oc je balena po 2-4ks. plastovu lyzicku a hotovo. radsej mat viac jedla so sebou, keby nahodou malo lietadlo meskanie. kocik sme odovzdali vzdy pri lietadle a ked sme vystupovali, tak sme si ho pytali. niekedy nam ho dali, niekedy nam povedali, ze ho dostaneme k batozine na pas. ked mas klokanku, alebo baby vak, tak si mozes vziat, aby sa ti lepsie presuvalo, mozno aj po letisku, alebo na dovolenke 😉 a co sa tyka pobytu, tak v obchodoch som videla vselijake nutrilonove kase, jogurty, ovocie....stale sme so sebou brali rychlvarnu, keby na hotely nebola a tak sme robili mlieko....a uz ma teraz nic nenapada 🙂

zlaticko444
10. apr 2014

Ahoj. My sme boli minulý rok na Rhodose, malý mal necelých 10 mesiacov. Obaja sme to s manželom potrebovali a myslím, že sme si to všetci užili - i malý, ktorý už začínal v tom čase (síce len s pomocou) chodiť. Šli sme v júni - kvôli počasiu. Bolo úplne príjemne teplúčko, žiadne tropické horúčavy. Leteli sme z KE a nebol absolútne žiaden problém (len ja som si zle pozrela pokyny od cestovky a boli sme na letisku o dve hodiny skôr, ako sme mali byť - to bol skôr nervózny z toho manžel ako malý :D ). A úplne v pohode, malý bavil všetkých naokolo, celý let prespal. Čo sa týka jedla, tak ja som do lietadla okrem piškót a žemličky pre malého nebrala nič. Kojila som ho ešte, čo bolo úplne super, na začiatku i konci letu som ho kojila, skoro celý let spokojne prespal. Stavili sme však na hotel. Fakt sme si radšej priplatili, ale nestarala som sa o nič. Mali sme all inclusive 5* hotel dokonca i s lekárom v areále. Takže som bola spokojná. Išla som síce pripravená, čo sa liekov týkalo, asi fakt na všetko, ale nič som z toho našťastie nepoužila. A čo sa jedla týka... tak malý už vlastne papal spolu s nami - zemiakovú kašu s kuracinkou, dusenú zeleninku, ryžu,... na raňajky a večere pudingy, krupicu a pod., chlebík s maslom alebo džemom a tiež nejaké ovocie. Vždy som mu len jeden deň na skúšku niečo nové dala a trošku viac ho sledovala. Ale nemal žiadnu reakciu. Z domu som z jedla vzala akurát tie v plaste balené výživky a nejaké detské keksy a keď som na švedskych stoloch nenašla nič vhodné pre malého, tak som mu proste dala výźivky alebo žemličky a pod. a tiež som veľa kojila. Celý čas. No a tiež som mala pre neho HIPP granulovaný čajík. Kupovali sme balenú vodu a na izbe sme ju v kanvici prevarili a z tej vody som iba robila tie čaje. Plienky som brala normálne so sebou, mali aj v obchode na hoteli všetko, ale o trošku (nie zase oveľa) drahšie ako u nás. Dokonca i výživy, kaše, mlieka ktoré bežne u nás kupujeme.
Čo sa týka kočiara, tak sme v podstate kvôli tomu kupovali nový športiak a tiež nebol žiaden problém. Nechali mi ho normálne v letiskovej hale, tam malý ešte pred odletom driemal, odovzdala som ho až tesne pred vstupom do lietadla a hneď po výstupe mi ho aj vyložili (a dokonca i rozložili). Takže úplný komfort. Mne sa inak veľmi osvedčil ergonosič. Vďaka tomu sme si Rhodos aj trošku pochodili, dokonca sme si jeden deň požičali auto aj s autosedačkou a prešli si celý ostrov. Oddýchli sme si úplne všetci. Takže ja dovo letecky do Grécka len odporúčam - pokiaľ to dieťa ešte nechodí a netreba ho po pláži naháňať, tak si človek aj oddýchne 🙂 Lebo keď mi o pár týždňov začal malý samostatne chodiť, tak som bola rada, že sme šli na dovolenku skôr 🙂 a už teraz viem, že isto pôjdeme k moru i tento rok.
A čo bolo super, v Tescu sme pred odchodom kúpili taký malý nafukovací bazénik so strieškou a to bolo na nezaplatenie. Sme to vždy malému vzali k vode, naliali mu tam kúsok vody a on sa tam celý čas čľapotal. Otáčala som si ho tak, aby na neho nesvietilo priamo slniečko. Dokonca sa nás tam pár rodičov pýtalo, kde sme to kúpili, že aj im by sa také zišlo.
No, dúfam, že som pomohla. Kľudne sa pýtaj, ak ťa ešte niečo zaujíma.

palomka
10. apr 2014

a presne to som chcela, ze my sme si kupili stan pre deti na plaz, taky ten co ma jednu stranu otvorenu, tam sme dali nafukovaci cln taky maly a malému sme tam naliali vodu, dali pohariky a formicky a tam sa clapotal. Najviac sa vsak tesil malym kamienkom co boli na plazi, tam ked si sadol, tak sedel aj polhodinu. a ten nafukovaci cln sa nam osvedcil aj pri dcere, a aj teraz ked pôjdeme na dovolenku tak ho vezmem. lebo ked bola rano este studena voda v abzene alebo more, tak sme ich do toho posadili a tahali po vode 🙂 a co ma este napadlo, tak napr.plienky do vody som v grecku nevidela velmi a normalne plienky sa mi zdali byt dost drahe. a este lekar. delegatka nam povedala, ze na ostrovoch je lepsie ked lekar pride na hotel za pacientom, ako ist do nemocnice. ale ten vyjazd stal tusim okolo 100€ alebo 50€. nepamatam si. a cierne uhlie v lekarni stalo 15€. takze lieky si zobrat fakt na vsetko so sebou

vehuhu
10. apr 2014

@bikita my sme boli na zakynthose v hoteli konstantin beach hotel.. mna sa pacilo a ked budeme mat deti tak sa tam urcite vratim. neviem ako sa hybu ceny teraz...a majitelka hotela povedzme ze bola celkom svojska...a precitas si viacero recenzii hlvane na jedlo, mne ale velmi chutilo - hlavne vecere, ranajky sa stale opakovali to mi uz potom slo na nervy, ale to mi slo aj v egypte pri all inlcusive...ale more uuplne teplucke, hotel je hned na plazi, kopec lehatok....proste ja sa tam s deckami urcite vratim. K ostatnym otazkam sa tie neviem vyjadrit - plienky a tak...ale celkovo sa mi ceny zdali porovnatelne, mozno malicko vyssie...ale nemala som pocit, ze je to tam omnoho drahsie.

belllinka
10. apr 2014

@stary_ujco Opisujes tu priebeh dovolenky, akoby zakladatelka bola z Marsu a v zivote nebola na dovolenke. Podla mna si tieto veci uz zvazila a vie ako to chodi.

lauricka
10. apr 2014

@stary_ujco preto je lepsie ist autom vlastnym a s dietatom, ktore uz chodi, teda ma aspon rok...moj nazor. Ale to uz zavisi aj od dietata samotneho, ako je narocne a od rodicov, ci sa obaja staraju alebo to bude tahat len mama vsetko...

kiwinka
13. apr 2014

my sme boli na rhodose s malou ked mala 5mes. /jej prvy let/
vsetko bolo super,,,,ako rastie a chodime kazdy rok k moru,,teraz ma 4r..a hodnotim,ze cim mensia bola,tak sa lahsie cestovalo aj pobyt bol menej narocny 🙂 pre nas!
Ja radim, chodte a uzite si to!

anna16
16. apr 2014

my sme boli na Zakynthose v Laganase, pre deti je dobre hlavne velmi plytke more naozaj dlho dlho od brehu, velmi teple asi najteplejsie v ake sme v Grecku zazili, vela musliciek v piesku na hladanie. Len s malym dietatom urcite mimo sezonu, my sme boli na zaciatku augusta a boli neskutocne horucavy, cez obed vyse 40 stupnov. Veci pre deti ako plienky, mlieka, prikrmy sa daju kupit vo vsetkych obchodikoch. Vyber je obmedzeny tak ak ma oblubenu znacku asi radsej zobrat so sebou. My sme brali len plienky a utierky ked ich este nosila a Granko 🙂. A vybrat aj hotel podla recenzii,je to oblubena destinacia mladych anglicanov, ktori ziju hlavne vecer a v noci. Nahlas hudba pri bazene, nonstop opiti, hlucni, ak ich vystihnete, tak sa dovolenka meni na utrpenie.