Keňa, ako je to s povinnými očkovaniami?

esandkei
6. okt 2018

Ahojte prosím Vás otázka na tých ktorí boli v Keni . Ako je to s povinnými ockovaniami a reakciou na nich ? Mám dva mesiace do odchodu ale normálne sa stítim tých ockovaní.. viete mi povedať aj približne čo take ockovania vychádzajú ? A mimo toho aká bola dovolenka ?😝

lenkaam_1
6. okt 2018

@esandkei ake je tam ocko? Zlta zimnica?

lelluska
6. okt 2018

Ahoj, ja som sa ockovat nedala..brala som preventívne antimalariká. Dovolenka na jednotku!

pajinka91
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pajinka91
6. okt 2018

Podľa regiónov, je v Keni odporúčaná žltá zimnica. Mne ju pichli pred pár dňami kvôli prestupu v Etiópii, lekárka to nechcela riskovať. Reakcia zatiaľ žiadna *klop, klop* Tiež je odporúčaná žltačka A, tetanovka a antimalariká.

V rodine bola reakcia buď žiadna alebo jedna noc horúčky (pravdepodobnosť krátkej horúčky je vraj okolo 30 percent).

zuzanka.zuzu
8. okt 2018

@esandkei
@lelluska
@pajinka91
ako je to teda s tými povinnými očkovaniami? a je to buď očkovanie alebo antimalariká alebo je aj možnosť "nič"? odkiaľ ste brali info? ď.

lenkaam_1
8. okt 2018

@zuzanka.zuzu ockovanie proti malarii neexistuje....berie sa profilaxia..a uplne najlepsie je ked si tam zohnat si miestne lieky na liecbu a vziat si ich so sebou domov keby nieco.treba si ppzriet na stranke ci to vyzaduju napr pred 5 rokmi bolo povinne ocko zltej zimnice do sierra leone teraz uz nie je...

pajinka91
8. okt 2018

Žltačka A je klasické cestovné očkovanie, čo odporúčajú do krajín so slabou hygienou, sú to 2 injekcie na doživotnú ochranu, pred odchodom stačí 1.

Tetanovku (platnosť predĺžili na 15 rokov) by ti dali aj na Slovensku.

Žltá zimnica je jedna injekcia, doživotná ochrana. K očkovaniu vydávajú medzinárodný očkovací preukaz. Je to živá vakcína, majú ju iba v očkovacích centrách vo väčších mestách, nie v lekárňach.

Pre Keňu ju odporúčajú všade okrem severovýchodnej provincie a oblastí Kilifi, Kwale, Lamu, Malindi a Tana river. Tiež netreba v mestách Nairobi a Mombasa. Opýtaj sa v cestovke podľa detailov pobytu, moja ju odporúčala priamo v pokynoch.

Na maláriu nie je očkovanie, používa sa repelent proti komárom a berú sa preventívne lieky, každý deň pobytu a týždeň po. Malária je v Keni všade okrem Nairobi a náhorných plošín. Ak pôjdeš v období bez komárov, môžeš nič nebrať, ale závisí od situácie na mieste.

Ak budete v blízkom kontakte so zvieratami, môžete zvážiť besnotu, sú to 3 dávky. Ja som si ju nedala, ale bola som poučená nedotýkať sa žiadnych zvierat a v prípade uhryznutia rovno do nemocnice.