Na dovolenku mikrobusom?

romco3
9. aug 2018

chcel by som sa stať, či niekto bol na dovolenke v Chorvátsku (prípadne inde pri mori) mikrobusom (9- alebo cca. 16-miestnym) aj so šoférom? Totiž zvažujeme túto možnosť, keďže spoľahlivé autá nemáme a ani šoférov v rodine, ktorí by si trúfli a máme malé deti, takže veľkým autobusom cez cestovku by to bolo náročnejšie, predsa len s mikrobusom v menšom počte ľudí (známi, rodina) sa aj ľahšie prispôsobuje, aj prestávky. Ak niekto takto bol, rád by som uvítal skúsenosti a aj ako to výjde cenovo, či sa to oplatí a ako to prepravcovia účtujú.

saslavka73
9. aug 2018

@romco3 Neviem, ale dobrý nápad.

dominika6
9. aug 2018

@romco3 čo tak google?

zuzanka.zuzu
9. aug 2018

@dominika6 a čo takto zrušiť celého koníka a používať iba google? 🙄 však si sem prišiel pre radu, či má niekto skúsenosti s podobnou organizáciou dovolenky a nie ako má "googliť"

pininka
9. aug 2018

My ideme tento rok mikrobusom,ale soferovat bude moj muz. Sme 5ti a k tomu este kociar,postielka a kopec veci, dali by sme to sice do nasho auta,ale to cestovanie a hlavne spanie deti si neviem predstavit.

hettinka
9. aug 2018

@romco3 ked som pozerala tie ceny, že 100€ na 1000km/osoba, tak to sa ti oplatí ísť letecky. Chorvátsko letecky robí napr. CK Vítkovice tour www.ckvt.sk
Alebo si prenajmite auto a striedajte sa šoféri.

romco3
autor
9. aug 2018

no ak by to bolo len to ze 100 eur celkovo na osobu za dopravu (tam aj naspat), tak by to bolo dobre, lebo cez cestovku velkym autobusom myslim tiez pytaju cca. 100 eur na osobu. Len neviem ako to je s tym soferom ak by bol z prepravnej spolocnosti.
Niekto pise ze mam googlit. Ja som googlil ledva som natrafil na nejake cenniky a kalkulacky - bud to bolo len velmi orientacne alebo mozno uz zastarale. Pisal som aj asi do troch prepravnych spolocnosti ktore robia prepravu mikrobusom. Odpisali mi ledva z jednej.
Niektori mi radia prenajat si a soferovat sami. Ved prave to velmi nechcem, kedze takych soferov v rodine nemame (a na soferovanie mikrobusu uz vobec nie). Letecky - ano je tu aj taka moznost (najdu sa aj letenky tam aj spat za 100 e napr. do Soluna a organizovat si vsetko sami - najst ubytko, transfer, riesit stravu-cize varit si, kupovat potraviny a obcas ist sa najest do restiky. Kedze do lietadla sa toho vela brat neda), ale s malymi detmi moc nechceme, navyse museli by sme este riesit transfer z letiska. A pomoc s detmi od starych rodicov by tiez pomohla, ale oni sa boja letiet.

hettinka
9. aug 2018

@romco3 mikrobus vyjde asi drahšie ako klasika autobus, ktorý chodí kyvadlovo a rozváža ľudí aj do viacerých stredísk. Ja som kedysi riešila výlet a doprava by vyšla 2x toľko na osobu pri 20-miestnom autobuse, ako ked mám klasický 45-miestny. Napr. doprava od nás do Viedne, velký autobus 700€, malý autobus 500€ a ked to rozrátaš medzi ludí, tak sa to vôbec neoplatí. A to neplatíme prestoje, mám známeho autodopravcu.
Ostáva ti len obvolať dopravcov, ale je to drahé.

Letecky sa dá aj s CK, vybavia všetko, aj ubytko, transfery, stravu ... to, čo som ti písala cez tie Vítkovice tour, oni lietajú z Ostravy a pri leteckej doprave znižujú cenu samotnej dovolenky, tak to ani nevychádza tak veľa, aj ked stále viac, ako autom/busom.
https://www.ckvt.sk/dovolenka/chorvatsko/letecky/

romco3
autor
9. aug 2018

konkretne hlavne kvoli detom by sme zvazovali ostrov Rab-Lopar kvoli piesocnatym plazam s pozvolnym vstupom do mora. Len velmi malo cestoviek ponuka Rab a ak ho ponuka tak sa mi zda strasne predrazeny. A vacsinou ho nukaju bez autobusovej dopravy, len vlastnou dopravou. ked som si dal nakalkulovat Rab-Lopar cez cestovku (aj s autobusovou dopravou) tak mi vyhodilo taku cenu (myslim ze to bolo s polpenziou), ze zato mozeme ist aj letecky do Grecka cez cestovku pomaly aj s AI.

romco3
autor
9. aug 2018

@hettinka ved to ze pri mikrobusoch sa to zrejme prave kvoli tomu bude predrazovat lebo to nie je kyvadlove, na turnusy ako v pripade velkych autobusov cez cestovky. Lebo co so soferom? Bude tam s nami byvat (ako sa poriesi jeho ubytovanie a strava)? alebo to otoci naprazdno domov a pride po nas. To jedine asi ze by bral inych domov potom co by doviezol nas.

zadda1
9. aug 2018

toto je presne aj náš prípad. chceli by sme sa ísť pozrieť do chorvátska. vlastným autom si netrúfame a autobusový zájazd napríklad neide do hotela, ktorý by som si vybrala. preto by ma tiež zaujímala individuálna preprava. niekde som videla reklamu, že SAD Trenčín robí prepravu na Makarsku a ešte niekde. kuknite SAD trenčín.

pininka
9. aug 2018

@romco3 my to mame od znameho za 33eur na den bez obmedzenia km.

hettinka
9. aug 2018

@romco3 Rab je problémový preto, lebo tam nejde most, len trajekt.,
Ale za mna Rab nie, bola som tam len na 1-denný výlet a tá pláž sa mi vôbec nepáčila. Voda po členky, naozaj len pre úplných neplavcov, piesok taký bahnovitý a od pláže všetko do kopca ... v HR sú ovela krajšie miesta.

dominika6
9. aug 2018

@zuzanka.zuzu
a čo si mu poradila ty?

zadda1
9. aug 2018
sorciera24
9. aug 2018

my sme boli, v Taliansku, Lignano.....cez CK, oni ponukali mikrobusovu dopravu, sli sme tusim 8miestnym, prave kvoli 2rocnemu, auto sme mali stare, tak sme zvolili tuto moznost.....ano, bolo to fajn a pohodlne, ale tiez cca. 100E/osobu.....radsej sme dosetrili akupili si auto:D a chodime na svojom...ale ak nie je moznost svojim, tak ako alternativa je mikrobus fajn

dominika6
9. aug 2018

@romco3 tu máš cenník treba volať nie čakať na maily..
https://www.doprava-osob.sk/1-120-cennik.html

mikrobusom sa neoplatí ísť,preto nik nemá reálne skúsenosti,pretože,ked si to každý vie na kalkulačke prerátať,zistí že radšej sadne na bus a ide..
jazdia aj s malými deťmi čiže sú aj zástavky a menšie deti to zvyknú prespať..tak isto vie šofer zastať v prípade núdze..
nevidím dôvod platiť 2x viac ked aj tak budem zas len sedieť v buse..
šli sme do Grecka 18h busom..všetky komplet deti v buse spali...dospelí nie..

romco3
autor
9. aug 2018

ale je asi urcity rozdiel, ak v autobuse je 45 ludi (cudzich) a povedzme 9-15 znamych. Mate skusenosti ak sa ide velkym autobusom cez cestovku s naozaj malymi detmi do Chorvatska (vek 1 a 4 roky. Ak by sme sli o rok tak budu mat 2 a 5) - ako to zvladaju take male deti? Chceli by sme ist pri more hlavne kvoli zdrav.stavu (casto chori-priedusky, alergie, ekzem,...). Ten Rab sa mi zda vhodny prave pre male deti, kvoli plytkemu moru a piesku (aj ked ten piesok bude taky akoby bahnisty, iny ako v Grecku)

romco3
autor
9. aug 2018

@dominika6 ano, z tej jednej prepravnej spolocnosti mi sami napisali ze je to ekonomicky nevyhodne

dominika6
9. aug 2018

@romco3 na veku detí vôbec nezáleží..proste ked sú deti menšie aj prespia celú noc v buse..horšie je to s deťmi cca 9-12r čo už nespia a bije ich nuda..a robia zlosť..neviem aký je problém ísť s cudzími ľudmi v buse..rozprávať sa alebo chlastať môžeš aj tam 😀

hettinka
9. aug 2018

@romco3 malé deti zvládnu cestu busom často oveľa lepšie, ako ich rodičia

pininka
9. aug 2018

@dominika6 by som ta opravila, my sme sa nachodili busom na dovolenky a mozno raz sa nam stalo ze deti kludne spali, vacsinou ich trebalo stale nejako riesit a ked nas nechali na rumunskych hraniciach v noci stat 10 hodin, mimo autobus, tak to nebola ziadna sranda pre tie deti a hlavne pre ich matky. Nehovoriac o vselijakych poziadavkach cestujucich. Je ine ist v mikrobuse, alebo aute kde ste 9ti a ked ide 44 ludi v jednom buse. S detmi by som uz busom nesla, mozno ked budu mat tak 14 rokov.

romco3
autor
9. aug 2018

@dominika6 skor som myslel v tom, ze viac ludi, tazsie sa zosuladia, prisposobia ako mensi pocet znamych ludi, lahsie sa dohodnu aj na prestavke alebo aj toleruju (resp. nejake horsie spravanie deti v mikrobuse znamym tolko nevadi ako vacsiemu poctu cudzich vo velkom autobuse), skratka to vzajomne rusenie je vo velkom autobuse horsie, viac ludi, viac poziadaviek, viac povah, kazdy je iny. Ten mikrobus som povazoval za taky kompromis - nieco medzi velkym autobusom a autom. Ale zial asi sa neoplati, budem dalej hladat a volat a uvidim. Ale samozrejme ak sa niekto najde, kto s tym ma skusenost, tak budem rad.

hettinka
9. aug 2018

čo ja vidím skôr ako problém pri autobusovej doprave je to, že v deň odchodu človeka vysťahujú z izby o 10:00 ráno a autobus často pristavia aj o 22:00 večer. A celý deň tam s malými deťmi, ked už človek nemá ubytovanie, je náročné. Tak isto pri príchode, prídete o 7:00 ráno a ubytko dostanete o 14:00 v hoteli. Paradoxne, čím severnejšie v HR človek ide, tým dlhšie sedí na recepcii, kedže vykladajú od severu smerom na juh a zbierajú v opačnom poradí. Už dávno to nie je tak, že 1 autobus ide do 1-2 hotelov. Často to vídam, sedia na kufroch na recepcii tí ľudia. Ak ide človek autom, vie si to načasovať tak,a by prišiel na tú 14:00 približne do hotela a odíde tiež podľa uváženia a potreby. Pri leteckých dovolenkách zvyčajne dajú izbu skôr, aj ked nám sa stalo v Albánsku, že sme čakali 4 hodiny po skorom rannom prílete a to bolo teda tiež nič-moc.

To je náročnejšie, ako samotná cesta, ktorú väčšina ludí predrieme.

dominika6
9. aug 2018

@pininka ono aj keby si šla na mikrobuse a nechajú ťa stáť 10h na hranici,je jedno čím si prišla..to neporovnávaj..
a je rozdiel ísť do Chorvátska čo je tam človek za 8h a do Grécka 18h.
a deti ked neobsedia a furt niečo chcú tak tiež je jedno čím sa vezieš..

hettinka
9. aug 2018

@dominika6 do GR autobusom teda ani zadarmo ... ved tie lietadlá už nie sú také drahé, čudujem sa, že niekto to ešte absolvuje v buse. To asi už len nadšenci a ludia so strachom lietať.

dominika6
9. aug 2018

@romco3 pozri chod ako uznáš za vhodné...ak už samotný prepravca nieje ti ochotný robiť šofera tak asi vedia prečo..
a neviem či si vôbec niekedy šiel v buse na dovolenku ale tí ľudia sú oveľa ohladuplnejší,priateľskejší,lebo majú rovnakí smer..pri dobrej nálade sa zoznámia a možno ti prebavia aj deti..
mať zbytočných 500,- evri tak kašlem na Chorvástko čo si deti ani pamätať nebudú a idem s nimi na týždeň tu na SK k vode..ale rozumiem chceš skúsiť more pre choroby..to choré budú aj tak,lebo deti s tým rastú

romco3
autor
9. aug 2018

@hettinka ja som zazil Grecko v autobuse vyse 30 hodin 🙂 + trajekt.

dominika6
9. aug 2018

@hettinka šli sme busom trvalo to 20h. ale len kvôli státiu na 4 hraniciach..deti spali celú noc ráno sme sa zobudili na mieste..
horšie to zvládajú dospelí,lebo sú v strehu,premýšľajú,debatujú a nespia..alebo si nevedia nájsť polohu..
ked na to niekto nemá tak ide busom..nie pre strach. 😀..

m2612
9. aug 2018

@pininka dominika nie kazdy lekar zo skusenostami Ti povie,ze Jadranske more je na priedusky a alergie najlepsie.Som zdravotnik a skutocne ten Jadran je super takze kvili detom urcite....