Príručná batožina do lietadla

marfikchov
7. aug 2022

Ahojte, v piatok letíme 1x, pokyny sme dostali a teda, môžeme mať kufor do 20kg na osobu a príručnú priamo na palubu do 5kg. V pokynoch čítam, čo tam byť nemôže a môže a v akom množstve. Keď som tu čítala staršie diskusie, tak čítam, že niekto cestuje len s priručnou a v ňom má komplet pobalene. Môj plán je deti zbaliť do jedného kufra a nás do druhého kufra a v nich chcem mať oblečenie, obuv, kozmetika.... A otázka je, čo do príručnej? Môže za kozmetika byť v batožinovom? Či v prípade straty je dobre mať čo to priamo u seba? Ďakujem za každú radu.

ms_green
7. aug 2022

@marfikchov Kozmetiku v príručáku neodporúčam. Pomaly každé letisko má vlastné pravidlá čo sa považuje za tekutinu a koľko toho môžeš mať. Niekde je ok ak máš veľa malých balíčkov (balené menej ako 100ml), už mi ale vyhodili na jednom letisku že môžem mať ma 4 malé tekutiny. Rovnako, niektoré letiská považujú za tekutinu všetko, čo má obsah písaný v mililitroch, no stalo sa mi už aj to, že som mala krém, kde bol obsah písaný v gramoch ale musela som ho nechať na letisku. Neriskovala by som to. Dala by som to normálne do batožinového (ak máte tú možnosť).

petamich
7. aug 2022

ak mam podpalobnu batozinu tak cestujem s malym ruksakom, kde mam doklady, citacku knih, nejake tycinky, sveter, sluchadla...skratka veci, ktore sa mi pred/pocas/po lete zidu, vsetko ostatne je dolu vo velkom kufri (vratane kozmetiky)

abbey1
7. aug 2022

@ms_green Na každom letisku je krém považovaný za tekutinu a musí byť tak balený. Je úplne jedno, ako je zapísané či g či ml. Pravidlá pre príručnú batožinu si v podstate rovnaké. Už len záleží, ako dôkladne to pracovník skontroluje. Ale keď sa dodržia písané pravidlá, nie je dôvod, aby ti niekto niečo vyhodil.

abbey1
7. aug 2022

@marfikchov Do príručnej si zabal všetko, čo budeš potrebovať na letisku a v lietadle, plus lieky, ktoré potrebujete užívať. To pre prípad, že by sa batožina niekde "stratila". Môžeš kľudne i kozmetiku, ktorú chceš mať poruke. Ja si pre istotu vždy na palubu beriem i voňavky, o ktoré nechcem prísť.
Čiže základ: elektronika, dokumenty, sveter, dieťaťu náhradné oblečenie, potrebné lieky a kozmetiku niektorú. No a jedlo.

ms_green
8. aug 2022

@abbey1 Tak to sa mýliš. Keď som letela do ameriky, pýtala som sa na letisku a bolo mi povedané, že ak je hmotnosť krému udaná v gramoch, nepovažuje sa to za tekutinu. Keď som letela do Dubaja, tam to tiež bolo ok. Keď som letela do Londýna, tam mi vyložili polovicu kozmetiky, lebo nemôžem mať v príručáku viac ako 3 100ml flaštičky.

abbey1
8. aug 2022

@ms_green Keď myslíš. ;)
Do Londýna lietame niekoľkokrát ročne. Povolené je 1 liter tekutín, čiže 10 fľaštičiek po 100 ml. Alebo aj viac fľaštičiek, ak majú obsah menej ml. Nepýtaj sa na letisku, ale čítaj oficiálne pravidlá. Tie platia pre cestujúcich i pre pracovníkov letiska.