Tunisko s neplnoletým a bez rodiča

kristie571
11. aug 2019

Ahojte. Chcela by som sa spýtať, leteli ste niekto z vás už do Tuniska? Ako to tam je? Chcela by som sa ešte spýtať, že ak cestuje človek mladší ako 18 rokov do Tuniska, s inou osobou ako je jeho rodič, ani zákonný zástupca, potrebuje nejaké potvrdenie alebo ako? Letenky sú už kúpené a ked sme zadávali rodné číslo, číslo občianskeho preukazu atď, tak sme nedostali žiadne pokyny k tomu aby sme mali vypĺňať nejaký formulár o sprevádzaní maloletej osoby bez prítomnosti rodiča. Tak ako to je? Ďakujem za vysvetlenie🙂

kristie571
autor
11. aug 2019

@janne318 Tam mi našlo toto...len som sa chcela na 200% uistiť či vážne osoba mladšia ako 18 rokov nepotrebuje takýto súhlas, že môže opustiť EÚ bez sprievodu rodiča. Či s tým nemáte skúsenosť.

janne318
11. aug 2019

@kristie571 určite by som odporúčala zabezpečiť si splnomocnenie zákonného zástupcu (prípadne aj oboch), súčasťou ktorého by mal byť aj jeho/ich výslovný súhlas s vycestovaním dieťaťa v sprievode a pod dohľadom inej osoby. Ak rodičia ovládajú anglický jazyk, postačí v angličtine, avšak súčasne s čestným vyhlásením, že obsahu listiny v anglickom jazyku porozumeli a nevyžadujú jej preklad do SJ. Ak nevedia anglicky, tak v slovenčine i v angličtine. Pozrela som to splnomocnenie, ktoré je uverejnené na webe MZV SR. Osobne by som ho doplnila o vyššie uvedené náležitosti, v tomto vzorovom znení sa mi nezdá dostačujúce. Totiž ono to dieťa nebude vo Vašom sprievode a pod Vašou zodpovednosťou len počas samotnej cesty, ale aj počas celého pobytu. A pochopiteľne aj počas spiatočnej cesty. Nedajbože sa prihodí niečo, prečo bude musieť byť dieťa v Tunisku napr. hospitalizované, a tam ste s takýmto stručným splnomocnením de facto skončili - budú kontaktovať rodičov a Vám žiadne info ani neposkytnú. Alebo ak sa dieťa napríklad počas pobytu stratí - detto.

janne318
11. aug 2019

@kristie571 len pre úplnosť doplním o osobnú skúsenosť - keď sa v Bruseli na letisku stratil 2,5 r. chlapček, ktorý cestoval v doprovode starej mamy. Bol okolo toho celkom dosť humbuk, pretože dosť dlho trvalo, kým ho babka našla. Chlapček ani slovka nepovedal, len chúďa plakal. Nevedeli sme ako sa volá, ku komu patrí, čí vlastne je. Oznam vyhlásený v angličtine, francúzštine a nemčine - babka aj malý srbi, nerozumeli ani "fň". Než sa našli, už boli na mieste policajti, ktorí babku následne celkom slušne "prevetrali" - a predpokladám, že vyžadovali aj doloženie súhlasu zákonného zástupcu/zástupcov.

kristie571
autor
12. aug 2019

@janne318 ďakujem pekne za takúto odpoveď. Ide o 17 ročnú slečnu, preto sa pýtam 🙂 ďakujem pekne ešte raz

pininka1
12. aug 2019

@kristie571 ja by som bez splnomocnenia nešla. Nikdy nemôžeš vedieť a zvlášť u arabov. Bola som v Tunise 16krat a nič hrozné sme nezažili. Akurát raz nám cestovka zle bookla lietadlo, prišli sme na letisko a nemohli sme odletieť, ešteže nás v hoteli už každý poznal,tak nás ubytovali nazad, domov sme išli o tri dni ale sme dvakrát prestupovali. Ak sa chces ešte niečo opýtať, kľudne mi napíš.

kaki3
12. aug 2019

Za to splnomocnenie podla mna nedas nic a ak by sa nahodou aj nieco stalo, tak budete moct tu neplnoletu osobu zastupovat, ak by sa daco stalo. Nepodcenovala by som to

rainbow82
21. aug 2019

Dievča mladé same púšťať do takej krajiny? Dúfam že je blondína s modrými ocami.Este ani 18 rokov nemá?Ja osobne by som sa bála a určite ju nepustila.Ale to som ja.