Za aký čas sa ukáže celiakia alebo laktózová intolerancia na výdychovom teste?

Zodpovedané
4. jún 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom mojej dcérky, ktorá mala od narodenia do 6. mesiacov koliky. Do troch rokov bola takmer zdravá. Mala iba vírusové infekcie spojené s výsevom. Šiestu chorobu mala ako ročná a piatu chorobu v treťom roku.

Od nástupu do škôlky je stále chorá. Máva respiračné infekty riešené u ORL lekára, u alergológa a pneumológa. Často je zahlienená. Už sme to riešili, keď mala 5 rokov. Kvôli chorobnosti škôlku navštevovala sporadicky.

Bolo nám odporúčané vyskúšať bezlaktózovú a bezlepkovú diétu, ktorú už 2,5 roka dodržiava. Zdravotný stav sa jej veľmi zlepšil a aj mentálne funkcie. Dnes býva chorá len bežne počas chrípkových sezón. S bezlepkovou a bezlaktózovou stravou sme stotožnení
.
Aj ja bezlepkovo kváskujem. Dcérka je menej zahlienevá. Pôvodne objemná bledá stolica sa jej tiež upravila. Začervenanie v okolí konečníka jej mizne. Zmizli jej kruhy pod očami a primerane pribrala.

Intolerancie nemáme lekársky doložené a pre mňa je problematické dokladať do školskej jedálne potvrdenia o bezlepkovej a bezlaktózovej strave, aby jej mohli ohrievať mnou prinesené jedlo.

Bude niečo preukazateľné, keď je dcérka už 2,5 roka na bezlaktózovej a bezlepkovej strave?

Mám jej nasadiť lepok a laktózu?

Za aký čas by sa ukázala celiakia alebo laktózová intolerancia na výdychovom teste?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

pred 2,5 rokom, keď ste sa rozhodli dodržiavať diétu bez lepku a laktózy vám mali najskôr spraviť testy a nie vás nechať experimentovať.

Teraz ak sa antigén v strave nenachádza a nie je v kontakte s imunitným systémom, protilátky sa na bežných testoch neukážu. Taktiež sa nepreukáže ani výdychový test na laktózovú intoleranciu, pretože nebude prítomný vodík v hrubom čreve ak sa stravujete bez laktózy.

Ak by ste chceli testy preukázať odporúča sa zaradiť lepok a laktózu na 3 mesiace, kedy ale môžete očakávať úplne zhoršenie stavu.

Úplne rozumiem, že potrebujete potvrdenie do školskej jedálne, ale je škoda, že vás neotestovali skôr.

Taktiež sa mohlo stať, že ste bojovali s dibiózou a celiakia ani intolerancia laktózy neboli primárnym dôvodom ťažkostí ale len sprievodným javom. V tom prípade by zaradanie alergénov nemalo spôsobovať reakcie.

Už je to na vás či zaradíte alergény a dáte spraviť testy, aby mohlo byť dieťa stravované v škole.

Celý priebeh však intenzívne konzultujte so špecialistom gastroenterológom.

Držím vám palce.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/