Ako prať takéto oblečenie?

10. máj 2020

Ahojte baby,kúpila som si nové šaty a neviem čo s nimi,ako ich prvýkrát oprat,dúfam že ma nevysmejete ale obyčajne len vidím na štítkoch na akej teplote sa má oblečenie prať,tomuto sa vôbec nerozumiem. Poradíte,prosim?

sense
10. máj 2020

Oprala by som v rukach vo vlaznej vode, co je to za material

autor
10. máj 2020

@sense 5% polyamid, 54% bavlna, 20% polyester, 19% viskoza a 2% ine vlákna 🙈

joannita
10. máj 2020

Prekrížená vanička: Tento symbol znamená, že oblečenie sa nesmie vôbec prať a vyžaduje si opatrnú manipuláciu v mokrom stave.

autor
10. máj 2020

@joannita ďakujem veľmi pekne,ale ako teda z oblečenia odstrániť taký ten prvotný ,,pach od novoty?’’ Nemôže sa ani vo vlažnej vode prať ako píše pani pred Vami?

oknibukaj
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
joannita
10. máj 2020

Na niektorych obleceniach je znak ze neprat, ano je to dost neprakticke 😁
Ja by som to dala do vane, rozlozila po dlzke vane, napustila vlaznu vodu a nejaky gel na pranie a len tak premachala trosku a par minut max a potom este osprchovala a zmyla gel.
A potom je podla mna strasne dolezite aby si to nezmykala, len velmi jemne vymackala vodu a rozlozila niekam na uschnutie. Na vesiak asi a zavesit. Alebo polozit vodorovne na nieco.
Ide tam o to, ze ked je to mokre, moze sa ti to vytahat vahou na niektorych miestach.....
Neviem ake mas moznosti v byte.... Dome?

sissy27
10. máj 2020

Napriek všetkým zákazom na štítku by som to hodila do pračky na krátky program ručné pranie, prípadne ešte stiahla otáčky. Neviem či sú na tých šatách nejaké aplikácie alebo čo by sa im malo stať, keď tak ešte dať do sieťky na podprsenky. V rukách sa nebabrem fakt s ničím, ani keď to píšu na štítku a ešte sa mi v pračke nič nezničilo.

autor
10. máj 2020

@joannita
@sissy27
Ešte mi kamoska teraz poradila,že program v práčke na vlnu,čo myslite ?

luccija
10. máj 2020

Normálne ich oper v ruke a poloz na sušiak nech sa nenatiahnu

zmokito
10. máj 2020

Je tam P v kruzku, to znamena chemicke cistenie, dala by som to do cistiarne. Takisto ako neoperiem doma muzov oblek ani kabat, ktory vyzaduje chemicke cistenie, tak by som neriskovala ani toto.

sissy27
10. máj 2020

Podľa mňa môže byť, prípadne pozri, aký máš najšetrnejší program na tvojej pračke. Ako fakt neviem čo by sa veciam malo stať ak dám 30st, minimum otáčok,15-30min program a nejaký jemný prací prostriedok.
Myslím, že takýmito štítkami sa veľa výrobcov chráni pred reklamáciami. Keby sa tým šatám niečo stalo tak ich prvý argument bude, že si zle prala.

joannita
10. máj 2020

Ako risknut to mozes, ale ja by som neriskovala..... Nemusi sa naozaj nic stat ale aj moze. Podla toho, ako ti zalezi na tych satach a ake boli drahe 😁
Tam ide podla hkavne o to aby neboli DLHO VO VODE A zmykanie by som nedavala urcite (otacky).
Z coho su tie saty?

kengurica
10. máj 2020

Tu nejde o to, že by to bolo z nejakého speci materiálu ( žiadna vlna, kašmír, mohér, hodváb...), sú to obyčajné bežné vlákna... Ide asi skôr o ten štýl tkaniva, zrejme je to háklivé, že keď sa to namoci, stratí to povodny vzhľad,
Skús to dať do čistiarne. Neviem aký kus odevu to je, či kabátik, alebo šátka.... Ak len šatka (šál), tak to skús vo vode jemnučko ručne preprať, vytlac z toho vodu a daj na rovné usušiť, na uteráku.

luxus10
10. máj 2020

fuj, ze do cistiarne....vsetko nahadzu do jedneho bubna a vymachaju v chemikalii, cize mas na sebe 30 ludi...

stanulienkat
10. máj 2020

Neprat. Vacsinou to byva na nekvalitnych,alebo lacnych veciach. Casto to vidiet na Sinsay a pod.

autor
10. máj 2020

@stanulienkat no práveže sú to šaty zo zary,neboli vôbec lacne😁zatiaľ všetko čo odtial mám tak som nemala problém s tým čo ako prať ..
Ďakujem baby,ja to teda skusim v rukách,uvidíme,čo to dá 😁 do čistiarne kvôli jednému kúsku nepôjdem,ešte mám pripadne na práčke program len dezinfekcia vzduchom,tak uvidíme

staronova
10. máj 2020

Najprv treba pozrieť čím sú lemované, podsite vyplnené. Práve kvôli tomu sa predpisuje čistiareň. Podobne ako obleky u pánov. To nie je o látke, ale o druhotných zacistovacich vecickach. Tie sa zvyknú správať vo vode úplne odlišné ako vrchná látka.

kakakina
10. máj 2020

Má to podsivku? Pracovala som v čistiarní, ja osobne by som to oprala na vlna programe na 30 st a sušit položené niekde vodorovne, nevesat.odstredit tak max na 400 otáčok.
@zmokito japeriem aj mužov oblek doma a nič sa mu nestalo, len musíš mat dobrú žehličku , ale neodporúčam , len hovorím .

luxus10
10. máj 2020

dezinfekcia vzduchom-a to bude parny program, nie? vies kolko stupnov ma para?

xjakubikovak
2. okt 2020

Ahoj, prosím ťa ako si nakoniec oprala šaty? Mám kabátik tiež zo zary a symboli rovnaké tak neviem čo stým🙁

autor
3. okt 2020

@xjakubikovak ahoj,na programe na vlnu, na nízkych otáčkach na 30st🙂

xjakubikovak
3. okt 2020

Ďakujem 🙂

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nateeka
3. okt 2020

Viskoza sa častým pranim alebo na vysokých teplotách akoby stensuje a môže trhať, ale je jej tam malo-ale to len podľa môjho názoru, nie som odborník .. ja periem aj 100%viskozu, aj 100% hodváb alebo vlnu v práčke na 30ke, ale to najjemnejšie pranie a najnižšie otáčky na zmichani . Ja by som to tak dala oprat , ale nebudem sa ti tu za nič zaručovať 🙈😄

januska62
28. mar 2024

Baby viem ze sú to už roky ale tiež pozerám že čo? Mam vestu dlhú presivanu to ako nemôžem dať do práčky?