Bývanie na chate, resp. v chatovej oblasti

jackie_1992
3. jan 2022

Baby bývate niektorá na chate, kvázi v chatovej oblasti? Ako riešite trvalý pobyt, poštu, smeti? Chcemeat trvalý pobyt na chate a nevieme ako tieto veci vyriešiť a či sa to vôbec dá.

Treba mysliet ešte na niečo iné okrem pošty a smetiarov?

Dik za rady ☺️

negymama
3. jan 2022

Trvaly pobyt je mozne si nahlasit na kazdu stavbu, kora ma pridelene supisne cislo, teda aj chatku. Dokonca aj rozostavana stavba moze mat supisne cislo. Treba si pozriest zakon o obecnom zriadeni cislo 369/1990 Z.z.

negymama
3. jan 2022

pošta je to najmenej, tu si mozte dat posielat na obec v uzemi ktorej je chata postavena. a v dnesnej dobe si mozete dat vacsinu posty z uradov posielat elektronicky cez elektronicku schranku

eeffka
3. jan 2022

@jackie_1992 kamoska maju trvaly pobyt u babky ktora byva o 3domy nizsie ona je mesto oni uz "zahradka". Smeti neviem, predpokladam ze to tych 200m znesu nizsie

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jackie_1992
autor
3. jan 2022

@viestta my máme jeden normálny kontajner ale ten je príliš malý a často preplnený. Chceli by sme aj triediť odpad. To nie je Záhradkárska oblasť ale chatová. Neviem či je v tom rozdiel.

jackie_1992
autor
3. jan 2022

@eeffka takže trvalý pobyt sa dá dať aj v chatarskek / záhradkárskej oblasti. To je dobré vedieť. Ale kam im chodí potom pošta?

mandala77
3. jan 2022

@jackie_1992 kontaktuj pre informácie obec. Každá obec má povinnosť triediť zber, takže triedený odpad môžete nosiť do obce, nakoľko chatová oblasť patrí do katastra obce. Inak ja nechápem, čo to riešiš tu. Zavolaj na obec a spýtaj sa.

jackie_1992
autor
3. jan 2022

@negymama e schránku ako živnostníci využívame. Avšak, ak tak napr. Teraz zdravotka synov preukaz posiela na adresu, op sa posiela na adresu, živnostenské oprávnenie, proste veľa veci. A balíky, pošta od rodiny. Takže na obec? To znamena a na obecny urad?

negymama
3. jan 2022

@jackie_1992 ano chod na obecny urad. tam ti pride posta a prevezmes si ju. treba to u nich vybavit.

mandala77
3. jan 2022

@jackie_1992 čo sa týka pošty, ja si skôr myslím, že to nie je v kompetnecii obecného úradu, ale pošty.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mandala77
3. jan 2022

@viestta obec by mala mať VZN alebo štatút chatovej oblasti, kde by dotyčná našla viac informácií. U nás pošta autom chodí aj do chatovej oblasti. Myslím, že naše úvahy sú jedna vec, druhá vec je ako to má tá obec a to nezistí na MK.

loginexistuje
3. jan 2022

@negymama to neni tak ze na obec, obec nie je posta predsa tam chodia zasielky jedine ludom co maju TP na obci (tzv bezdomovci) normalne to ludia riesia tak ze si na poste zriadia pobox a platia mesacne mali sumu a udavaju to ako kontaktnu adresu prip si vies dat aj presmerovanie z povodneho TP

maca1984
3. jan 2022

My teraz " bývame " na chalupe v chat. osade /nepresťahovali sme sa, kým je tento blázinec (covid) je nám tu lepšie/.
Prechodný pobyt sme si sem dali. Normálne tu však ľudia bývajú trvale, pošta sem nechodí, neviem ako to majú tí ľudia poriešené, ja keď si sem dávam niečo poslať ťak kuriérom a ak poštou- tak pýtam pod. číslo aby som si to vedela sledovať a ísť vyzdvihnúť. Smetiaky sme si kupovali / žltý-plast, čierny komunál/,to má každá chalupa- domácnosť svoje, a na papier- sklo máme klasické smetiaky, spoločné.
Oproti nám je záhradkárska osada a tí napr. smetiaky nemajú absolútne.

negymama
3. jan 2022

@loginexistuje ano, posta za nejaky poplatok presmeruje postu na obec, kde si ju dana osoba vyzdvihne. tak som to myslela. Len sa treba spytat na obec. urade, ze ci to mozu takto urobit.

negymama
3. jan 2022

@loginexistuje este je mozne aj co si spominala, mat po box na najblizsej poste, otazka je, kde je ta zahr. ci chatkova osada, ci to nemaju na postu daleko a ci na obec vedia prist na kratku vzdialenost.

mandala77
3. jan 2022

@negymama by som nepovedala, že v najbližšej obci, ale v obci, v ktorej katastri je chatárska osada. U nás je chatárska osada, ktorá má okolo 500 chát, má iný názov ako obec, ale je v katastri obce a spadá pod ňu. Pošta je v obci a chodievajú autom aj tam.

loginexistuje
3. jan 2022

@negymama len toto cele ma jeden hacik a to ze ak pride takato zasielka na obec obec to zverejni na svojom webovom sidle a prip fyzicky na uradnej tabuli a ak si ona nepride preto do nejakeho casu povazuje sa to za dorucene a vracia s ato odosielatelovi takze to vobec nie je vhodne pre normalne zijucich ludi ktori nechcu byt neustale zverejnovani na webe ze im prisla zasielka z banky exekutora atd
a najma ak podnikaju je to proste vizitka

negymama
3. jan 2022

@loginexistuje tak potom po box. to je anonymne. Najlepsie si to zistit na mieste, ja neviem ake maju oni podmienky, umiestnenie chaty, vzdialenost od obce, pod ktoru obec patria atd, ake maju postove zasielky atd.

loginexistuje
3. jan 2022

@negymama hej to je najlepsie moji rodicia tak byvali roky pri senci v chatovej osade pri jazere (uz teda len mama) maju aj supisne cislo ale nemozu tam mat TP (mesto neodsuhlasilo)

negymama
3. jan 2022

@loginexistuje ja som len vychadzala z toho, ze aj my mame nedaleko chatovu osadu okolo jazera, cca 15 minut pesi od obce a viem, ze niektori chatari, tam byvaju celorocne a ich pocet pribuda, a davaju si posielat postu na obec, ale ci to obec zverejnuje netusim, az do takych detailov som nesla.

blaznivaveverka
8. jan 2022

@jackie_1992 bývala som ešte ako pubertiačka na chate po babke. Rodičia sa ma vzdali a nebyť babky a birmovného skončila by som v decáku. Nieje problém vybaviť si popisné číslo na chatu, ale potom sa platia inak dane, neviem ako to budeš mať so smeťami, asi aj dosť záleží aká to je oblasť. Ak je tam zlá prístupová cesta, smetiari ti neprídu. Ja som síce platila daň za odpad na birmovného adresu, ale odpad som nemala, netvorila som ho, a ak hej tak minimálne a aj to som ešte zúžitkovala, papier zhorel a zavaraninové poháre som mala na zavaraniny na zimu a na svačinu a pitie do školy. Pošta ti môže chodiť na obecný/mestský úrad, stačí si to vybaviť, aj niektorý bezdomovci to tak majú čo viem. Ďalšia z možností je zriadiť si na najbližšej pošte P.O.BOX ale ten neviem koľko momentálne stojí.

jackie_1992
autor
8. jan 2022

@blaznivaveverka ahoj, mrzi ma že si mala také detstvo ale aj som rada že si mala šťastie v nešťastí ☺️ ďakujem za rady. My máme na chate popisné číslo a nakoniec sme zistili že aj sused má trvalý pobyt na chate. Pošta nám už nerobí problém, dáme na úrad. Tie smeti by saozno dali zariadiť. Cestu máme super. Odpad tvoriť budeme lebo máme bábätko a kaká ako o dušu spasený 😃 a prídu ďalšie deti... Takže najbližšiu dobu máme kakackovu vojnu. 😃 Ale aj mňa fascinuje život bez odpadu.

blaznivaveverka
9. jan 2022

@jackie_1992 držím palce ❤️