Čo vám uľahčuje život v domácnosti?

maybe888
14. apr 2021

Zdravím všetky šikovné žienky. O pár dní rodím a uvedomujem si, že času budem mať ešte menej ako doposiaľ.
Hlavne na ten kolotoč doma- uvariť, upratať, vyprať.... a príliš dlho sa s ničím nezabávať...

Minule som tu pridala príspevok ohľadom waflovača/toastovača a skvelý tip, ktorý ma zaujal bol, že ak dáme papier na pečenie do toastovača, máme vyriešený problém a ľahšie sa čistí, napr. vytečený syr.
Aké máte Vy tipy/ triky, ktoré urýchľujú, zlepšujú nejakú činnosť??
Nejaká dobrá rada, alebo na čo ste samé prišli?

Mne sa veľmi páči dózičkové obaľovanie v trojobale, kedy dám napr. ružičky karfiolu do prvej dózičky s múkou, pohrkam, poobraciam zavreté a tak isto s druhou a treťou a hned mám hotovo, resp. zemiakovú kašu rýchlo zohrejem v troche zovretého mlieka a takto je aj z predošlého dňa chutná, alebo som konečne prišla na to, ako krásne mi zišiel granitový drez zababraný od ovocia s kys. citronovou...

A denne si uvedomujem, ako veľmi mi šetrí čas sušička prádla, tlakový hrniec a umývačka riadu a vravím si, že aká škoda, že som si ich nezadovážila skôr 🙂

S akými tipmi sa chcete podeliť Vy? čo Vám prešlo hlavou, že je dobrý nápad/tip/pomoc?

juli779
14. apr 2021

@maybe888 načo sa toľko motať v domácnosti a snažiť sa vyzerať tip top ved to je hlúposť

bolarazjedna
14. apr 2021

Ja síce nemám, ale kamošky s malými deťmi si veľmi pochvaľujú aj elektrický vysávač. Tiež odporúčam vyhľadať rýchle recepty na obedy a večere, ktoré zaberu max 30 minút, urobiť zbierku z nich. Nedávno som dostala od svokry špeciálnu handricku, ktoru len navlhcis a pretries sklo, zrkadlo, okno a máš v leštené, netreba strieka a čistiť, je to rýchlejšie hotové.

bolarazjedna
14. apr 2021

Pardon, robotický vysávač som myslela... ☺️

teleskop
14. apr 2021

@maybe888 zacala som z nudze nemozem teraz vynachvalit, kupila som si na to jeden mega mrazak, mrazim ovocie, chlieb, puding, polievku, jedla hocico. Navari sa jedlo dam do doz a zamrazim, takto papame kazdy den ine jedlo, co nam chuti..Fakt vsetko mrazim, iba zemiakovy salat bol divny, inac vsetko.

martyzpp
14. apr 2021

@maybe888 ja by som len tolko, ze pri jednom babu cas bude. Zozaciatku, kym si najdes system, tak to moze byt tazsie ale potom uz bude pohoda. Ja si stiham pri malom vsetko v pohode poriadit ale cakam druhe a toho uz sa naozaj obavam, ze ake to bude. Inak, mne velmi pomahaju knihy s receptami pre deti do 30minut. Napr. Mama v kuchyni. Proste rychle a zdrave recepty pre dieta a rovnako pre mna a vzdy varit na dva dni, tak mam kopec casu na oddych kazdy druhy den. Taktiez dobry tip je zapratat aj manzela do roboty 😉.

martyzpp
14. apr 2021

@maybe888 ozaj, spomina sa tu roboticky vysavac...ak na taky nie su peniaze prip mate schopny klasicky velky vysavac a nechcete menit, super je tycovy vysavac. Odparkovany v rohu v kuchyni a kazdy vecer len prebehnem kuchynu a chodbu (piesok a uschnute blato), prip. ked maly nieco rozsype cez den. Super pomocnik 👍🏻

katkamatka7
14. apr 2021

@maybe888 Na čistenie používam nádobu ostrekovačov, ktorú naplním, čím potrebujem. Savom alebo octom v kúpeľni,kuchyni, na ťažšie im vatelne a dosiahnuteľné kúty. Avivážou riedenou vodou tiež v ostrekovači utieram prach, tiež si tým navoniam a nakropím prádlo na žehlenie. Ostrekovač mám aj na diavu na drevené obklady, je to rýchlejšie,ako namáčať handričku. Samozrejmosťou sú rukavice pri domácich prácach aj v záhrade.

tykat
14. apr 2021

Papier na pečenie v toasteri ... úžasná vec.

moonlight1210
14. apr 2021

Vystahovat tretinu nabytku, zredukovat polovicu ozdobok, polovicu oblecenia, kapsulovy satnik.
Vyhodit/rozdat/predat vsetko, co vlastne nepouzivas (vratane kuchynskeho ci kupelnoveho vybavenia - tisicky zlepsovakov, ktore pouzijes ten prvy raz po kupeni, a potom uz nie).

Menej upratovania.
Menej statia pred skrinou: co si dnes dam.
Menej pradla (prania, zehlenia,...).

Ulozit veci “co patria k sebe” k sebe. Hned uvidis, kolko mas X podobnych veci, len boli kazda v inej skrini. Polka moze ist prec.

Pravidlo desiatich sekund: ak ti zaberie upratanie nejakej veci desat sekund, urob to hned a daj ju tam, odkial si ju vzala. Nie potom.

Z tych inych trikov - umyvatelna podlozka na pecenie (davam pod drobne pecivo a syr v trube), nie pod pizzu, ta potrebuje “dychat”.

Kupit si utierku s jednou stranou hrubsou (akoby drsnejsou) a dvakrat tyzdenne nou len za tri minuty prelestit kohutiky od vodnych skvrn. Aj zrkadlo. Kupelna hned posobi akoby cista. A nerobi sa ti tolko vodny kamen.

Mat v kosi na pradlo danu vlozku, ktora oddeli farby (aspon svetle, tmave, cervene) a kazdy oddiel ma obsah vo velkosti bubna pracky. Vzdy ked sa jedna cast zaplni, je cas hodit do pracky. Mas to ako “davkovanie”. Mozno peries dva-trikrat do tyzdna, ale nemas toho potom vela naraz.

Zehlicka bez kabla. Skvele sa nou manevruje. Mala som s kablom, jasne, ze som bola naucena si poradit. Ale bez kabla je to lepsie, volnejsie, rychlejsie.

Bezkablovy tycovy vysavac (ale snaz sa pouzivat casro a vybijat mu pravidelne baterky, inak rychlo odidu).

Miesto kosickov vsehodruhu radsej latkove skladacie krabice. Pouzijes, ked treba, a ked netreba, poskladas a odlozis.

evkamotka
14. apr 2021

Bryndzove halušky: na druhy den uz stuhnu a po zohriati v mikrovlnke nie su nic moc. My si ich na druhy den hodime na panvicu, poopekame, poprevraciame... Ta bryndza sa tak popripeka ako syr do chrumkava, cele sa to prehreje, roztopi (pokojne hod k tomu par koliesokk klobasy). No strasne dobre su takzo ohriate, pomaly lepsie nez cerstve

mima1
14. apr 2021

U nas jednoznacne susicka, teraz napr roboticky vysavac s mopom,ale dobre je mat napr tycovy vysavac rychlo pob ehas a hotovo.
Zamna tiez dobra vec parny hrniec dam tri poschodia maso zemiaky zelenina a 20 az 25 minut a hotovo cely obed co kolvek.
Kazdy den mam napr naplanovane nieco vacsie a nieco mini na upratovanie. Napr umyvanie kupelne a polejem kvety, vypratie pradla a utriet niekde prach atd. Nikdy neupratujem vela. Uplne velke veci planujem cez vikend.
Varim popri detoch aj ked mam jedneho na rukach napr ale ked spi tak oddychujem. Malo kedy nieco robim ked spi. Rovnako vecer po 19.30 uz nepohnem ani prstom aj keby boli riady po strop.
Praca pocka😂

mima1
14. apr 2021

@evkamotka ja napr zovrem vodu osolim ju a zalejem halusky cestovinu spagety a za par sekund hodim cez sitko a su ako nove 😂

elizabet173
14. apr 2021

@maybe888 zapojiť partnera, hneď od začiatku a nerozmaznávať ho teplými večerami denne, chystaním desiatej do práce a nebodaj ešte aj raňajok. Žehliť len nevyhnutné - košeľa na svadbu a pod, nie napríklad posteľnú bielizeň, tá sa krásne poskladá a šupne pod ďalšie tri, aj tak to vydrží krásne do prvej noci v nej. Uvedomiť si, že prvoradá je v rodine pohoda, nemusí byť byt nonstop vyleštený a napečené každý víkend, dôležitý je čas, ktorý trávite spolu ako rodina

simsalabim
14. apr 2021

@moonlight1210 ten kapsulovy satnik si neviem predstavit, hoci som o tom dost citala a je mi to sympaticke. Kolko mas asi veci? Ja mam pocit, ze by som stale ostala bez cisteho tricka alebo musela prat niekolkokrat za den 🤔 Tiez by som asi mala problem kvoli deleniu satnika na do prace/ volny cas/ sport / praca v zahrade. To si asi s kapsulovym satnikom nijako neporadim.

martanagy
14. apr 2021

my mame najnovsieho pomocnika parny mop, a za mna super. Neznasala som umyvat dlazku vzdy som sa pri tom spotila a neznasala som to namacanie tej handry .... takto dam destilovanu vodu zapnem do zastrcky a pomaly si prejdem cely byt este ma to aj bavi 🙂

wetsel
14. apr 2021

Robotický vysávač mi veľmi veľa uľahčil, aj sušička, ale keď teraz postupne čítam, že aj sušička jak to nepriaznivo pôsobí na životné prostredie, tak je mi až blbie.

zuvelyn
14. apr 2021

Mne uľahčuje zivot v domácnosti denne udrziavanie poriadku. Žiadne "teraz sa mi nechce, urobím.to neskôr"
Ziadne nárazové pratacie sobotne doobedie.
A tyčový vysávač. Lipnem na čistých podlahách, pri robotovi nemám nervy čakať hodinu kym povysava. Za 5minut mam.rucne povysavanie celé dolne poschodie. Robota vytiahnem az ked.sa vrátim do práce.

ledgerka
14. apr 2021

Ja mam muza ktory sa podiela rovnocenne na chode domacnosti, niekedy aj viac ako ja. Mame aj susicku a elektricky vysavac, ale muza netromfnu.

moonlight1210
14. apr 2021

@simsalabim na sport, vylety do prirody a prace v zahrade mam odlozene veci zvlast (do zahrady v podstate par triciek, teplaky, mikinu, kratasy - ked je teplo -, vsetko z vyradenych veci. Vsetko tmave farby, co znesu zaspinenie. Ale farebne zladene. Takze tricka ladia s mikinou kratasmi a teplakmi. 🙂 .)
Ale zase, kolko toho potrebujes na vylety, zahradu, sport? A ako casto to robis?
Mne osobne staci par kuskov. Takze toto je odlozene kazde vo svojej krabici v skrini (na vylety zvlast, na sport zvlast...), lebo su to take ine cinnosti.
A veci sa vymienaju, ked sa znicia.
A teraz si este budujem cestovny satnik. Par kuskov, co vzdy budu pripravene hodit ich do kufra, presne viem, co z toho viem vykuzlit a budem sa v tom citit dobre. Uz ziadne extra premyslanie a stres, ci to mam oprate (u nas sa cestuje vdaka mm tak, ze v sobotu vecer to povie a v pondelok rano sme v lietadle).

Zvysok je na dlhu rozpravu, ale kludne mozes mat niektore rychlo obnositelne veci dvakrat, trikrat, ak potrebujes. Trebars tricka. Nemusis mat len 1 biele a 1 pruzkovane. Mozes mat trebars dve biele a dve pruzkovane. (Len napr kazde iny typ pruzkov, resp iny typ vystrihu na bielych. Jedno kratky/dlhy rukav, druhe trojstvrtovy. Ale pokojne aj viac identickych, ak chces.).
Comu kapsulovy satnik chce predchadzat, je mat sest kvetinkovanych bluzok podobneho strihu a farby (a teda nakoniec nosit z toho dve). A desat roznofarebnych topov a roznofarebnych nohavic. A z toho vzdy max dve veci medzi sebou kombinovatelne, lebo zvysok sa typivo a farebne bije. To je dovod toho: nemam si co obliect.

leuchtturm
14. apr 2021

@simsalabim citala som, ze zeny si zvyknu zaviest niekolko kapsulovych satnikov podla potreby. To potom mam aj ja polykapsulovy satnik 😂

simsalabim
15. apr 2021

@leuchtturm tak polykapsulovy satnik uz asi mam cele roky 😂

@moonlight1210 sport robim pravidelne, skoro kazdy den. Mam funkcne 2 tricka s kratkym a 2 s dlhym rukavom, teplaky dlhe, leginy 3/4, mikinu, bundu. A oteplovacky! No tie tricka naozaj periem kazdy druhy den spolu s muzovymi, niekedy tam prihodim aj teplaky... periem to zvlast, v prasku na funkcne veci, co tiez nie je moc ekologicke, lebo tych veci je iba par.
Veci na doma a zahradu mam urcite kapsulove - vela (10?) triciek, ktore obmienam s nohavicami a suknou, 2 mikiny, bundu - toto su veci, ktore sa casto ufulaju, potrhaju (strihanie ruzi, zachytim sa o cernice...) plus tam mam flakate nohavice, tricko, mikinu a ponozky - na malovanie (v zahrade malujem tak 2x rocne - nabytok, terasu, drevene kvetinace....).
No a podobne mozem pokracovat s volnocasovymi vecami - mam tam rifle, dlhe nohavice, 3/4 nohavice, sukne, tricka, saty, nejake bundy.... a potom veci do roboty.... Ono samostatne kazda "situacia" mozno nie je vela, ale spolu je toho moc. Nedokazem proste z toho nijako vykuzlit "kapsulovy satnik". Mozno je to aj rocnymi obdobiami u nas a zivotnym stylom - ono sa asi lahsie robi kapsulovy satnik v teplom klimatickom pasme, pripadne, ked stanik "do roboty" sa moze zhodovat s "volnocasovym" satnikom ( u mna nie).
Skor, ako vravela
@leuchtturm , mam vela kapsulovych satnikov a neviem sa posunut k tomu, mat veci menej. Lebo hoci mi je sympaticke mat napr 4 tricka na doma, realne tak neviem fungovat - lebo napr. jedno je spinave zo vcera, druhe mam na sebe, ale pri praci v zahrade ho uplne prepotim. Dam si teda ciste - tretie a to si ofrknem pri vareni. Tak teda vytiahnem stvrte - ale uz musim tie 3 dat prat, aby som si zajtra mala co obliect... Nehovorim, ze toto je kazdodenny scenar, ale v lete je casty, v horucavach casto doma menim tricko. V robote nastatsie taka kyptava nie som, v jednom obleceni vydrzim celu pracovnu dobu,ale to preto, ze velmi nemam cim zaspinit ani poriadne spotit.
Ako vravis, snazim sa uz dlho, aby veci boli navzajom kombinovatlene do najvacsej moznej miery, ale dalej som sa posunut nedokazala, neviem pocte veci zredukovat. Ono mi to znie dobre, ked si o tom citam ci pozriem video, ale aplikovat to nedokazem. A pritom by som uvitala mat prazdnejsi satnik a uz dlhsie rozmyslam, ako ho zredukovat.

teleskop
15. apr 2021

@wetsel ako?

vendulka80
15. apr 2021

@moonlight1210 ten satnik je super napad👍👍👍dakujem za tip

nttnnt
15. apr 2021

umyvacka na riady, roboticky vysavac, ten umyvac na okna nemam karcher ale ten z lidla, tycovy vysavac co sa da rozlozit aj na malicky len napridklad na omrvinkyna gauci atd...no a velmi by som si chcela poriadit susicku tak uvidim casom

teleskop
15. apr 2021

@nttnnt nad susickou nevahaj!!! vyborna vec

petrowna
15. apr 2021

@bolarazjedna fakt také niečo existuje? Vieš pls poslať foto ako vyzerá taká zázračná handricka ? Ďakujem

bolarazjedna
15. apr 2021

@petrowna https://www.tupperware.sk/sk/vyrobky/prehlad-vy...
Myslím, že je to toto, čo mám. Neni to úplne 100%ne, ale tak 95% účinný, ja mam sklené stolíky aj v obývačke aj v jedálni, plus veľké zrkadlo, mne to celkom ušetrí čas.

number19
15. apr 2021

Ked mate susicku, tak napr. kosele sa uz nemusia zehlit? Ako potom pradlo vyzera?

trema
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
wetsel
15. apr 2021

@teleskop Čo som sa dočítala tak sušička je po chladničke a práčke tretím spotrebičom s najvyššou spotrebou energie, čím viac energie spotrebujeme, tým väčšiu uhlíkovú stopu zanechávame na planéte :/