Kvalitný éterický olej do aromalampy

medeaa
26. jan 2021

Viete poradit kvalitne etericke oleje do aromalampy? Co najmenej zavadne, ciste a kvalitne, pokojne aj drahsie. Je ich strasne vela a ako prirodne a kvalitne sa tvaria skoro vsetky, ale kedze k nam pribudne babo, tak chcem pouzivat nieco nezavadne. Uz som citala, ze najskor sa smie od 3 mesiaca a len niektore. Ale zaujimali by ma skusenosti mamiciek s konkretnymi znackami.

arabellka1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lasina
26. jan 2021

Pozri stránku bodhi spa.sk alebo tak nejak, prírodné oleje a cítiť ich

clori
26. jan 2021

@medeaa pri malom babatku by si spociatku nemala pouzivat esencialne oleje, radsej zacni s kvetovymi vodami. pri siliciach sa napriklad vyhni uplne anyzu, bazalke, fenyklu (naozaj kratkodobo a velmi riedene sa da pouzit na bolave brusko-prdiky), potom klincek, borievka, kasia, lavandin (hybrid 2 levanduli - vacsinou su to tie z lacnejsich levandulovych silic-nezalezi na znacke, aj ked sa vseobecne levandula odporuca pre deticky, lavandin nepouzivaj), citronova trava, gaultheria, litsea cubeba, mata, medovka, muskatovy oriesok, myrta, oregano, pimentovnik, rozmarin, rebricek, saturejka, skorica, salvia, tymian (ale ak narazis na tymian linaloovy, tak ten mozu aj deticky, inak nie), vavrin, ylang-ylang a ine. je ich viac, ale toto je take naj. silice s ihlicnatych stromov, citrusy, harmancek ci ho-sho na prechladnutie ci len upokojenie pred spanim budu ok. silicami setri. to, co sa tebe zda ako velmi slabe alebo akokeby si nepouzila nic, moze byt pre deticky uz dost silne.

medeaa
autor
27. jan 2021

@clori vdaka, to som si vsetko citala na internete, comu sa treba vyhnut a ktore sa daju pouzivat, aj ked niekedy to bolo nejasne napisane, ci ide aj o pouzivanie v aromalampe, lebo vacsinou sa pisalo o pridavani par kvapiek do olejcekov na masaz babatka a to robit ani neplanujem... Skor by ma zaujimali nejake konkretne znacky, pri ktorych sa da spolahnut, ze v zlozeni nie je nic skodlive a zbytocne...

medeaa
autor
27. jan 2021

@lasina dakujem, pozriem sa 🙏🏻

clori
27. jan 2021

@medeaa ak si chces naozaj overit kvalitu esencialneho oleja, potom by mal predavajuci vediet poskytnut certifikat resp. chromatograficky profil. co sice ako bezny spotrebitel asi neposudis, ale kto sa nim vie preukazat, pristupuje k zakaznikovi poctivo.
ak ale nemas cas alebo nechces ist do toho tak "prisne", zameraj sa na znacky, ktore predavaju bio olejceky. napriklad od Nobilis Tilia, Aromashop, Fumee, spominany Bodhi. ak aj nepojdes cestou bio olejov, minimalne by malo na obale byt uvedene: SK pomenovanie (alebo CZ), latinsky nazov rastliny alebo zivice, cast rastliny, ktora bola pouzita (listy, kvety, kora, plody,...), sposob vyroby - destilacia, CO2 extrakcia a ine a povod rastliny, alergeny, datum vyroby, spotreba. pripadne aj ine detaily. ak toto najdes na flasticke, je to ten lepsi vyrobca, predavajuci. vyssia cena neznamena automaticky kvalitu (to len certifikovany rozbor a pokojne ho mozu mat aj lacne znacky). ja pouzivam aj Saloos, Hanus, Tuli a Tuli ci Naturally Thinking. vyhybam sa ale olejom, ktore su podozrivo lacne a nemaju uvedene, ze su riedene napriklad jojobovym olejom. casto sa tak zamiena napriklad santalove drevo a amyris. santal je gzacny, byva drahy. lacna nahrada je amyris, no vonia velmi podobne. ak ti ide o vonu, nevadi to. no ak by slo uz priamo o aromaterapeuticke ucinky, je to podstatna vec. vyrobcovia casto napisu na obal santalove drevo a bud vobec alebo len malickym pismom latinsky nazov amyris. tiez si davaj pozor na sposob vyroby. najlepsia je destilacia. pri CO2 extrakcii mozu zostat stopy z vyroby. nie je to sice skodlive, ale nehodi sa to na niektore ucely alebo by malo byt davkovanie nizsie. niekedy sa vsak inak neda, lebo to je jediny sposob, ako ziskat konkretnu silicu. skus si kupit aj nejaku knihu, aby si mala rychly pristup k informaciam doma bez nutnosti preliezat internet 🙂

medeaa
autor
27. jan 2021

@clori dakujem velmi pekne za rozsiahlu spravu, pomohla si mi 💗