Nepoužívanie výťahu v bytovke

carcarla
22. feb 2022

Pozdravujem, potrebujem radu, najlepšie, ak je tu niekto kto robí na bytovom družstve s bytmi. Bývame na 1. poschodí v 9. poschodovej bytovke, kde je výťah. Keďže výťah nepoužívame, lebo máme to pár schodov do bytu, chcem si uplatniť nárok na neplatenie výťahu. Pani na bytovom mi povedala, že mi to musia vlastníci bytov odsúhlasiť na schôdzi, že s tým súhlasia. Známa, ktorá má iné bytové družstvo a je v takej istej situácii, nemusí platiť za výťah a ona si napísala iba žiadosť o nepoužívaní výťahu, pretože to vyplýva zo zákona. Neviete prosím ako to je? Ďakujem za odpoveď.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nyusika
22. feb 2022

@carcarla
len zo zvedavosti - o aku sumu mesacne/rocne ide ?

buberova
22. feb 2022

To by sa mi páčilo.. bývame na 2. Poschodí a v našom výťahu som nebola ani raz... A keďže je na medziposchodí ani pri prerábke sme ho nepoužili.. ale asi je nám to prd platné

kika831
22. feb 2022

@carcarla aj nam bolo povedane, ze to musia odsuhlasit vlastnici bytu. Platime za vytah a ten nepouzivame, kedze sme na prizemi.

victoriab
22. feb 2022

@carcarla prepáč ale bývaš v bytovke - to je o systéme jeden za všetkých všetci za jedneho, ty nepotrebujes výťah, niekto iny zas nepotrebuje daco ine, ale tak to nefunguje. Kamoška má postihnute dieťa a hadaj co - 5 rokov ju nosila na rukách na štvrte poschodie. A prečo? Lebo susedia predsa vytah nepotrebovali a tak ho nikdy neschválili. Dokonca neschválili ziadnu pomocku ktora by jej cokolvek ulahcila. Vraj je mladá zvladne to. Nepochopim takyto prístup, fakt.

zuzanka.zuzu
22. feb 2022

iba na prizemi je na to narok (nikdy som nehladala tak neviem ci je to ozaj "narok"), napr. na zvysenom prizemi uz nie... my v jednom neplatime, spravcu sme nikdy neziadali, odjakziva neplatime. na zv.pr. sme ziadali a vraj sa neda, tak platime (viac som nepatrala, my tie byty aj tak o chvilku predame, ale tak skusila som 🙂 )

PS: teraz som si spomenula ze este davno sme mali byt v panelaku kde vytah na 1.posch (pod nim sklepy v urovni prizemia) nestal, ani sa nedalo c.1 stlacit, vytah bol zablokovany na to poschodie a ludia tam neplatili - mozno tiez cesta

nyusika
22. feb 2022

@victoriab pokial by to bola naozaj vyrazna suma, OK...ale ziadat to iba z principu m pride tiez zvlastne. ja by som, napriklad, mohla byt proti (podla mna) zbytocnych oprav strechy, ved mne nepreteka do bytu.

patka06
22. feb 2022

@carcarla Môžeš požiadať o oslobodenie od poplatkov za prevádzku výťahu - nebudeš teda platiť za elektrinu, ktorú výťah spotrebuje, Ostatné náklady napr. na údržbu, revízie, rekonštrukciu sa rozpočítavajú medzi všetkých vlastníkov v bytovke podľa veľkosti vlastníckeho podielu, pretože výťah patrí medzi spoločné zariadenia

oblecenie99
22. feb 2022

Akože naozaj, na koľko vychádza ta suma?

elenka74
22. feb 2022

@carcarla Ja som počula, že sa musí zablokovať výťah tak, aby nemohol zastaviť na 1. poschodí, neviem, či je to pravda. Ja by som niečo takéto neriešila, nikdy nevieš, kedy budeš výťah potrebovať alebo nejaká tvoja návšteva.

victoriab
22. feb 2022

@nyusika veď o to ide... Hneď mi naskočil ten medializovany pripad pana, ktory nikdy nemohol vyjsť z bytu, lebo susedia neschvalili vytah. Vlastne schvalili, po rokoch, on sa toho, žiaľ, nedožil. Viem, že to nie je možno dobrý priklad, ale pripomenulo mi to - skrz tu vetu, že nieco v bytovke nevyužívam...

annm81
22. feb 2022

Veď o to požiadaj. A súčasne navrhni, aby sa nerozpočítavaloi ani teplo. Veď susedia nemôžu za to, že ty máš pod sebou studenú zem, nie suseda, od ktorého ide teplo.

nyusika
22. feb 2022

@victoriab to bolo u nas v Senci, zial.
Banda zmrdov tam byva

nyusika
22. feb 2022

ale teda, zopakujem, naozaj ma velmi zaujima ta suma.
mozno to naozaj nie je iba par eur, cize tam nejde o nejaku principialnost

patka06
22. feb 2022

@oblecenie99 napr. u nás je to na byt 2,85 E/mesačne 23 bytov 7 poschodí
@nyusika

zana147
22. feb 2022

No my neplatíme prevádzku výtahu celé zvýšené poschodie ,ale máme aj zamknuté dvere od výťahu .Ako a kedy sa to dohodlo neviem už keď sme sa nasťahovali to tak bolo

nika523
22. feb 2022

@kika831 fakt? My sme byvali nabprízemí a za výťah sme nikdy neplatili, nič sme nemuseli žiadať myslela som že na prízemí sa za výťah neplatí. Na prvom tiež neplatili ani nepoužívali výťah ani sa tam nedali otvoriť dvere boli zablokované

nikolka1986
22. feb 2022

Ak si zlomíš nohu, alebo budeš mať nejaký zdrav. problém, ktorý sa vyskytne a budeš nútená výťah používať, tak potom čo? Neverím, že to je nejaká vysoká pálka.

nyusika
22. feb 2022

@patka06 no tak to je rocne skoro 36 eur, OK, nie je to horibilna suma, to chapem. ale ked ho naozaj naozaj vobec npeouzivaju, tak OK, beriem.

a teda, neviem si predstavit situacne - do toho bytu sa da dostat hned zo vstupnych dveri ? netreba ani niekolko schodov absolvovat ?
ak treba pouzit schody, ja osobne by som chcela mat pristup do vytahu - kvoli stahovaniu, pripadne RZP...cize ja by som to platila.

nyusika
22. feb 2022

@nikolka1986 to som sa prave pytala - pokial naozaj netreba vobec pouzit schody, ten vytah je naozaj zbytocny

elenka74
22. feb 2022

U nás na prvom býva staršia pani s dvomi dospelými synmi a tí sa pred rokmi často sťažovali, že čo oni majú platiť za výťah, veď s ním nechodia. Ich mama zostarla, ledva chodí a na prízemie ide len výťahom, lebo po schodoch by to nezvládla.

lubmar
22. feb 2022

Bola som uz v dvoch panelakoch, kde mali dvere vytahu na 1.posch zablokovane, ani tam vytah nestal, vtedy som sa pytala, ze koli comu, tak ze teda koli tomu, ze neplatili za vytah. Aj spoluziacka v takom byvala. Ale bolo to o nervy, nakolko zo zaciatku sa tiez natahovali na schodzach, ze oni ho nepouzivaju, ze nebudu platit. Tak sa platby rozratali iba na zvysne poschodia, cim sa vlastne ostatnym zdvihla cena. Susedia nastvani, viacej sledovalj 1. posch. a bum! Najomnici sice nechodil vytahom, ale vsetky ich navstev ano, aj ked kupili novu pracku, nabytok, vsetko do vytahu, vacsinou sa snazili potajme. Preto ostatni dali zablokovat tie dvere. Ale po case uz teda zasa pristali, ze budu ho vyuzivat, a platit. A to bol iba 1 byt nastastie na chodbe. Neviem si predstavit, ak su tam 2 byty a viac, a jedni chcu zablokovat a neplatit a druhi nechcu🥴A tiez je tazsie taky byt potom predavat, ked tam vytah nestoji, ze sa vsetci na prvom dohodli, ze sa nebude vyuzivat. Koli jednemu ho potom neodblokuju asi. Takze radim vytah si ponechajte v zalohe, nikdy neviete, ci si nohu nezlomite a nebudete ho potrebovat.

prasiatko30
22. feb 2022

@elenka74 no vsak toto nikto nepouziva az kym pouziva - tazke nakupy/ zlomena noha/stahovanie/inmobilny clovek vselico sa moze stat🤷‍♀️🤷‍♀️Si pamatam, ze u svokry v baraku sa pritahovala mlada holka s detmi a kociarom a mali trochu opacny problem - k vytahom sa dpstavali po schodisku - asi 6-7schodov a jasne holka s kocikom zacala navrhovat aby sa vytah prerobil a zrusilo sa schodisko - vsetci dochodcovia boli proti lebo to nie je treba - po niekolkych rokoch ona ten vytah az tak moc nepotrebovala zato vsetci co boli zo zaciatku proti sa po schodisku k vytahom uz tak lahko nedostali a museli to spravit lebo aj na 1 poschodie potrebuju vytah🤷‍♀️

anonym0001
22. feb 2022

Byvam na 3. pos. a tiez nepouzivam vytah. Aj ja si mozem uplatnit? 😲

simca06022011
22. feb 2022

U nas toto vlastníci zatrhli, rovnako by stredne byty nemuseli riešiť zateplenia, strechu... Kedysi v paneláku kde som bývala s rodicmi vyhoveli ale prišiel výťahar a tie dvere natvrdo zamkol. Po par mesiacoch si to rozmysleli.

martinkatinka
22. feb 2022

To mas ako s RTVS, tiez platis a nemusis vyuzivat 🤷

sense
22. feb 2022

U mojej krstnej tak je, že na prvom poschodí neplatia, ale dvere k výťahu sa nedajú otvoriť, dohodnúť sa museli ale súhlasiť všetky byty n 1 poschodi

e1i
22. feb 2022

@zuzanka.zuzu ano v pripade ze vytah bude na danom poschodí uzamknuty tak je to mozne. Ale v tom pripade ziadni susedia z toho poschodia ho nebudu môcť využívať, co už asi autorke by nepreslo u nich

e1i
22. feb 2022

@anonym0001 ak vsetci tvoji susedia z poschodia nepouzivaju tiez a pre dane poschodie ho zamknu mozes

letfenixa
22. feb 2022

@elenka74 presne, u našich v paneláku bol roky rokúce zablokovaný výťah na 1.poschodí a zrazu susedia potrebovali vytah spustit, lebo na návštevu k nim išiel pán na vozíčku a chceli to riešiť v nedeľu na obed. Bohužiaľ, smola.