Rady ohľadom separovania odpadu

nikiki29
7. apr 2021

Ahojte, idem sa ako blbka opýtať 😅😅
Začíname viac separovať odpad (doteraz sme separovali len plastové fľaše) a neviem kam zaradiť niektoré veci a googlim a nenachádzam odpoveď.
- sáčok od cestovín bez recyklačného označenia (žiadny trojuholník)
- čisté plastové nádobky na jedlo, obal z balenej šunky a pod. tiež bez označenia recyklácie
- visačky z oblečenia
- hnedé papierové tašky z nákupu
- bločky
Pomaly mám pocit, že skoro nič čo mi denne plní kôš sa nemôže recyklovať. Vďaka za radu 🙈

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nikiki29
autor
7. apr 2021

@zuzudrnda ďakujem 😊 pôjdem sa veru pozrieť na ten kontajner, možno sa dozviem viac. Čiže nie je nutné aby bola každá vec označená? Lebo na nete píšu vždy o označených obaloch a pritom polovica toho čo mi prejde cez ruky symbol na recykláciu nemá 😕

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andreatytler
7. apr 2021

@nikiki29
Tiez si myslim ze najlepsie je rovno zavolat spolocnost ktora vam odpad odvaza a opytat sa ich lebo mozu mat urcite specialne poziadavky (u nas sa napriklad nesmu recyklovat cierne plasty). Alebo skus ich web stranku.
U nas je to takto:
- sáčok od cestovín bez recyklačného označenia (žiadny trojuholník) - plast a tym padom recyklovat
- čisté plastové nádobky na jedlo, obal z balenej šunky a pod. tiež bez označenia recyklácie - plast a tym padom recyklovat
- visačky z oblečenia - prilis male kusky papiera sa daju recyklovat, len ak ich je velmi vela a su zabalene v priesvitnom plastovom sacku.
- hnedé papierové tašky z nákupu - papier a tym padom recyklovat
- bločky - prilis male a musela by si nazberat nelmi vela a tusim niektore maju specialny film alebo povrch... ja nedavam recyklovat.

Inac ten symbol trojuholnik znamena ze to bolo vyrobene z recyklovaneho materialu, nie ze sa to ma recyklovat.... ale moze sa to recyklovat.

nikiki29
autor
7. apr 2021

@andreatytler ďakujem, už som z trojuholníkov šedivá odkedy sme sa rozhodli poctivo triediť... každá stránka inak píše, ale myslela som, že ten tenký trojuholník s číslom bude všade. No už čítam, že nie je povinný tak chápem prečo ho nenachádzam... A to o tých drobných papieroch som vôbec nevedela 😳

andreatytler
7. apr 2021

@nikiki29 Ako vravim... mozno vasa spolocnost nema problem s drobnymi papiermi, tak im urcite zavolaj. Ale ono ked sa nad tym zamyslis... vela z toho odpadu sa musi rucne triedit.... to by ma slak trafil ak by som mala zbierat z pasu malu papierovu vysacku z oblecenia🙂. My drvime papierove dokumenty kde su osobne udaje a vtedy je to postrihane na tie minipasiky a tieto vzdy napchame do priesvitnch igelitovych sackov lebo ak by sme to len tak dali do kosa... bola by z toho papierova chumelica. Velkostny limit na papier je u nas 6 cm.

sapetka
7. apr 2021

@nikiki29 ja tie plastove obaly zo sunky syra sacky t cestovin... dava plast
Vysacky su vacsinou z papiera
Hnede tasky papierove papier

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
somtunovaa
7. apr 2021

Pripojím sa pretože aj ja by som rada triedila čo najviac, niekde som čítala že plastove fľaše z olejov sa nemôžu hádzať do plastu?

qetka
7. apr 2021

ja pravidelne sledujem stranky natur pack a oni maju relacie, kde obcas popisuju ako ttiedit konkretne veci.
Napriklad naposledy som tam videla, ze obaly od vajec sa uz maju davat do papiera, krabica od pizze - ak ma mastne flaky, ale nie je cela velmi mastna, tak moze do papieru tiez. Obal od oleja uz tiez nie je problem a moze do plastu (bez nejakeho velkeho zvysku oleja) a blocky maju ist do zmesoveho. Tie prve tri veci sa kedysi mali davat do zmiesaneho, ale ze uz nemusia (aj ja som ich povodne davala do zmesoveho)

lenkaerika
7. apr 2021

Vyhláška č. 210/2005 Z.z. k zákonu o odpadoch, Príloha č. 2 v znení neskorších predpisov definuje označovanie obalov. Napr. 5 v trojuholníku PP je Polypropylén (napr. na Verbena cukrikoch).
Pri nakladaní s odpadmi sa však treba riadiť pokynmi Zberovej spoločnosti a Obecného / Mestského úradu (VZN o nakladaní s odpadmi). Niekde funguje spoločný zber napr. plastov a tetrapakov, ale sú aj také zberové spoločnosti, ktoré poskytujú žlté nádoby na plasty, modré na papier, zelené na sklo, oranžové na tetrapaky, červené na kovy a hnedé na zelený bioodpad a iné hnedé na kuchynský bioodpad (povinnosť zberu je od obyvateľov je od 1.1.2021), pretože najefektívnejšie a najlacnejšie je triediť odpady pri zdroji, teda u pôvodcu odpadu, teda každý doma.
Aj plastové obaly alebo bločky či malé kúsky papiera by som separovala, pretože niektoré triediace linky, napr. v Hlohovci sú moderné, so špičkovovou optickou technológiou a dokážu vytriediť aj malé kúsky a rôzne materiály a farby, napr. rôznofarebné PET fľaše na základe rôznej vlnovej dĺžky farby/materiálu.
V rámci hierarchie odpadového hospodárstva neexistuje len recyklácia ako taká (materiálové zhodnotenie) ale aj energetické zhodnotenie (napr. plastov), čo je využívané napr. aj na Západnom Slovensku a ide o ekologickejšie nakladanie s odpadmi ako to posledné - skládkovanie. Keďže častokrát nevieme, ako zberová spoločnosť ďalej nakladá s našim odpadom a či nejde práve na toto energetické zhodnotenie, určite je lepšie ho radšej separovať ako rovno hodiť do nádoby na zmesový komunálny odpad a poslať ho na skládku

nadinusaka
2. jún 2021

mne dost pomohla tato stranka, ak sa ti bude chciet tak si mozes popozerat https://ecni-to.sk/