Zápach prádla z práčky aj po jej vyčistení

2. okt 2020

Dobry vecer. Mam problem ze mi po vyprati zapacha pradlo akoby zatuchlinou. Pracku som precistila octom na 90tke. Samotna pracka nezapacha, pradlo po vyprati vonia po avivazi akonahle vsak zacne schnut a vyschne tak pradlo zapacha. Prosim poradte co to moze byt? Co robit??? Ide o uteraky ale aj klasicke oblecenie. Sme dvaja, perie podla potreby 2-3x tyzdenne. Proste nech dam prat cokolvek s akymkolvek mnozstvom pracieho gelu aj avivaze na roznych stupnoch vysledok je rovnaky smrad. Pracku mam viac-menej novú, je stará cca 1 rok. Znacka Romo, predom plnena. Po prani nechavam dokladne otvorenu vyschnut. Uz som naozaj zufala 😢

mima1
2. okt 2020

No ak pouzivas gel tak to moze byt gelom...

danik1505
2. okt 2020

Ako susis veci? Ak sú povesane na susiaku a blízko seba, môže byť to problém...

deniska2706
2. okt 2020

Mne takto zapácha keď dám príliš veľa prádla naraz. Keď dám menej -nie úplne do plna , tak potom sa všetko operie lepšie a nič nezapacha.

autor
2. okt 2020

Mam maly byt ale aj vetrame, neperiě doplna niekedy periem ani nie stvrt pracky 😢 nech robim cokolvek vysledok je rovnaky 😢

sianna
2. okt 2020

Nam pomohol sanytol na dezinfekciu pradla. Da sa pouzit na pradlo a aj na vycistenie pracky. Nic ine nepomahalo a to som skusala kadeco.

caroline_
2. okt 2020

@deniska2706 suhlasim, mam rovnaku skusenost, no hlavne s tmavym pradlom, to hned po doprati smrdelo ako zmoknuty pes :D

kubkovamama
2. okt 2020

Gél môže byť problém.Zacala som dávať prach priamo do bubna+ako píšu baby menej prádla+žiadna aviváž-ak chcem voňavé,prihodim vonné perličky,ale zle sa rozpúšťajú,iba na vyššiu teplotu.Moja mama je "bio", ona dáva éterický olej pár kvapiek a je pravda,že jej prádlo vždy krásne vonia a to majú staršiu pracku.Ja to nedávam kvôli detom.Zalezi aj od lokality akú máte kvalitu a tvrdosť vody.

autor
2. okt 2020

Nikdy som nepouzivala prach, pocula som ze prach sa poriadne nerozpusti a zostava na pradle preto ze je lepsi gel 😔 ja uz fakt neviem 😔

simsalabim
2. okt 2020

Ja mam skusenost, ze ak pradlo raz stuchne, uz sa s tym nic neda robit, iba vyhodit. Naozaj teba davat pozor na susenie, hlavne tmavsich veci, musi to dychat. Alebo kup susicku...

eleanor13
2. okt 2020

Ja som raz kupila iny gel na pranie ako Ariel.Vsetko pradlo mi neuveritelne od neho zapachalo.Musela som to vsetko preprat v Arieli a ten druhy gel som vyliala.To samotny ten gel tak neprijemne smrdel, ako stuchlina s kvetinkami

miadi
2. okt 2020

skus dat do pracky prasok na pečenie a ocot -malo by to odstranit pach

deedol
2. okt 2020

prat s praskom a bez avivaze, aj z tej vie pradlo zatuchnut. nepouzivat gel.
uz zatuchnute oprat na co najvacsom stupni (aspon 60, ak sa da, v zavislosti od materialu) a nechat vyschnut "v rozostupoch". mozes pridat dezinfekciu namiesto avivaze.

luckolienka
2. okt 2020

Ahoj. My sme to mali tak isto aj som octom čistila a stále. Opravar poradil, ze nestaci dat 1l octu, ale aj 3l a dolievat počas cistenia. To zabralo. A zatuchnute pradlo treba vyprat s octom tak isto, to by malo pomôcť.

milka1988
2. okt 2020

Odporúčam

karmen118
2. okt 2020

Môžete mať pleseň v pračke, ak ju dobre nevetráte - treba po praní nechať odvetrať bubon aj šuplík, kde sa dávkujú pracie prostriedky. Ja preventívne nechávam pootvorené, aj keď dlhšie neperiem. V drogérii dostať kúpiť rôzne prípravky na čistenie pračky a potom postupovať už len podľa návodu. A prezrite aj tesnenie, či v tom záhybe nie je pleseň, alebo napr. zaseknutá ponožka, ktorá tam ostala zabudnutá a pod.

adriatica28
2. okt 2020

Máš ju zanesenu.... skús prejsť prstom popri bubne poza tú gumu..ak je to slizke alebo také čierne máš tam nános plesní a zvyškov z textílií a to ti zapácha práčku bude treba poriadne vyčistiť...ak budeš chcieť napíš mi pošlem ti návod..

jaskolka
3. okt 2020

Po praní vždy vytriet pracku, to tesnenie hlavne, lebo tam zvykne plesniet neskôr. A potom vešanie prádla veľa robí, ak na husto sa vesia, alebo máš susiak v chladnej miestnosti,moze to stuchnut, mne to robili uteráky,kym som na to prišla. Najlepšie je na to sušička, prádlo potom krásne vonia.

andrea_ff
3. okt 2020

Mozno to je susenim, ze sa to susi pomaly a dlho a zatuchne. Ake otacky pouzivas? Ked mate maly byt, podla mma susicka by pomohla. A robila by som aj nemozne, len aby som pre nu nasla miesto....
Ved v konecnom dosledku zaberie menej miesta, ako susiak na pradlo....

ladyvi
3. okt 2020

Zatuchlo mi tak postelne pradlo. Snazila som sa vsemozne, musela som vyhodit. Uteraky vyper s octom, bez avivaze, 60', samostatne (ziadne ine oblecenie iba uteraky). Ak to nebude vonat, zial vyhod uteraky.
Daj vyprat napriklad 2 obliecky z perin, na 60'(ak povoluje material),prasok, trosku naskrobit. Ak aj tie periny budu smrdiet, chyba bude v pracke. Ak nebudu, tak uz mas nejake veci napachnute, hlavne uteraky,periny, svetre, to uz tazko zbavis toho puchu.

Vycisti si aj tu gumu,kde sa zatvara bubon -tam zvykne byt sajrat riadny.

mtoth
3. okt 2020

Toto iste sme riesili aj my a pomohli mi 3 veci; sanytol na dezinfekciu pracky, minimalne 1x mesacne vycistit (ocot nepomahal), vymenit gelovy praci prasok za praskovy a avivaz ked pouzivam, tak iba taku z obchodiku bez obalu, ktoru si sama nacapujem. Maju tam uplne ine vone ako drogerkove avivaze a zrejme bude aj zlozenie ine, lebo pradlo s tym krasne vonia, aj ked susime dnu.

staronova
3. okt 2020

preto boli kedysi po sídliskách naťahané šnury na pradlo, prádlo sušiť v byte, kde sa nepohne vzduch je cez čiaru. Ani som sa nedivila zasmradenemu prádlu dieťata, čo som opatrovala, ked v malej predsienôčke sa sušilo na sušiaku 3cm od seba najmenej tri dni. Utrieť sa u nich do froté uteráka, bola nutnosť sa znova umyť...smrdelo všetko bavlnené. Hoci ináč boli čistotní a poriadkumilovní...len to prádlo.

eliska13
3. okt 2020

@ladyvi ja som tak uložila do skrine posteľné prádlo vypraté v levandulovom prášku dlhšie som ho nepoužila a smrdelo stuchlinou a akoby sa nedalo teraz už vyprať stále to cítim.
Autorka ja som po dlhých rokoch vymenila gél a kapsule za klasický prášok a je to lepšie
Cistis aj dole v práčke ten odtok či ako sa to volá?
Hlavne gumu okolo dverí vytriet...

stanulienkat
3. okt 2020

@staronova to nema so susenim nic spolocne. My susime tiez v byte a do 24 h mame vzdy vsetko suche. To je tym,ze kazdy pouziva hentaky gel,taky gel, liter avivaze,4 druhy vone, vonave gulicky a 100 dalsich hovadin. Okrem vselijakych koznych chorob a koznych alergii to nema iny vyznam. Ludia sa nestaraju o pracky,nevytieraju tesnenie do sucha,nevetraju ich,necistia filtre,nadrzky na prasok maju niektori na grc. Potom je pracka samy sliz,smrad a skodliva plesen. Ja mam pracku 10 rokov a dalo by sa z nej jest. Nepouzivam ziadne gely,ani zbytocnu avivaz.

simsalabim
3. okt 2020

ja si nemyslim, ze to stuchnutie je gelom...nepouzivam nic okrem gelu uz roky a naposledy mi nieco stuchlo snad pred 10 rokmi - tmave postelne pradlo susene v sychrave dazdive dni vnutri na susiaku (este sme nemali susicku). Odvtedy si na to davam sakra pozor, mam kupenu kombinovanu pracku so susickou a v zimnom obdobi v nej mnohe veci susim. Ale je pravda, ze sa treba starat aj o pracku, cistit ju okolo tesnenia, vetrat ju a ja raz mesacne necham prazdnu ist na 90 stupnov, bez cisticov a pod.

autor
3. okt 2020

Dievcata dakujem za odpovede, o pracku sa staram, vetram dokladne aj gumu dnu vytieram proste robím všetko a aj tak samá zatuchlina 😢 práčku mam novú cca 1 rok zo začiatku som to nepozorovala až teraz posledné týzdne-mesiace. Byt mame maly, jednoizbovy, ked aj vetram nemam mi kde cirkulovat vzduch, ked je vonku zima, prevetram miestnost to je jasne ale okna zatvaram. Potom opat otvorim a zasa zatvorim. Neviem cim inym by to mohlo byt. Doma ked som este zila u rodicov nikdy sa toto nestavalo 😢

autor
3. okt 2020

Dievcata dnes som dala prat... 1 gelom 1 praskom ktory som dnes kupila... pradlo je uz skoro suche, teda niektore veci, nezapachaju, ale vonec nic z nich necitit, ziadna vona. Avivaz som dala. Co moze byt este zle???

adriatica28
4. okt 2020

Skús ešte preplachnut tu hadicu čo ňou práčka vypúšťa vodu. Tam vie byť tiež riadny nános

petramazanova
27. okt 2023

Dobrý deň, ako ste prosím vyriešili tento problém? Momentálne sa trápim presne s týmto istým. Tiež som zúfala. Ďakujem