Pôžičky z Nigérie. Aký máte názor na tento článok?

vierka22viki
17. apr 2018

Pôžičky z Nigérie
Budete sa čudovať, ale až 80% podvodných ponúk pochádza z Nigérie. V tejto zemi je ekonomický kolaps a tak sa často trošku gramotnejší ľudia uchyľujú k tomu, aby „napálili“ zostatok sveta. V prvom rade ide o kvantitu, to znamená, že si nedávajú príliš záležať na kvalite svojich podvodov. Lákajúce podvodné správy posielajú masívnym spôsobom, keď za jeden deň rozpošlú aj stotisíc takýchto ponúk.

Zdedil som 8 miliónov dolárov, no nemám bankový účet

Hovorí Vám to niečo? Ak nie, tak si skontroluje zložku SPAM vo Vašej e-mailovej schránke. Pravdepodobne tam na Vás bude čakať podobný text. Vidina vysokého zisku dokáže niekedy zaslepiť človeku oči tak, že sa nedokáže racionálne zamyslieť nad ponukou, ktorá mu bola predložená.

Prekladač nie je dokonalý
Všetky podvodné správy píšu cudzinci, ktorí samozrejme Slovenský jazyk neovládajú. Na to aby Vás mohli osloviť, používajú online prekladače a tak sa nemôžeme diviť, že na miesto slova pôžička nám pošlú pozicka a na miesto pôžičky zase pozicky. Internetové prekladače majú problémy aj so skloňovaním a časovaním. Práve toto je jedinečná možnosť ako podvodné správy odhaliť.

Na záver prvého dielu o pôžičkových podvodoch z Nigérie Vám dávame možnosť prečítať si jednu z množstva podvodných správ. E-mail k nám dorazil dnes a tu je jeho prepis:

Odosielateľ: shalfi16@azet.sk
Meno : shalfi16
Predmet správy : ahoj
Text správy: drahý priateľ Ako sa dnes máš? Myslím, že od našej poslednej komunikácie to bolo dlho. Každopádne vás opäť kontaktujem v súvislosti s našou predchádzajúcou transakciou, ktorá nebola s vami úspešná. Bolo to nešťastné, že vaše partnerstvo so mnou nedokázalo dokončiť prevod fondu. Neviem, možno kvôli veľkému tlaku ste nútení stratiť záujem o transakciu. V každom prípade vás rád informujem o mojom úspechu pri získavaní prostriedkov prenesených v rámci spolupráce nového partnera z Venezuely. Momentálne som vo Venezuele kvôli investíciám. Nezabudol som však na svoje predchádzajúce úsilie a snažil sa mi pomôcť pri prevode fondu, napriek tomu, že sme nedokázali dosiahnuť konkrétny záver. Vďaka svojmu úsiliu pomôcť mi, ja a môj nový partner sa rozhodol kompenzovať vás 850 000 dolárov, aby ste mohli zažiť radosť a šťastie s nami. Opustila som Vašu odmenu VISA CARD so svojim tajomníkom, aby mi pomohla, aby mi ju poslala. Teraz kontaktujte moju sekretárku v Togu, jej meno je pani helenah Uduok a jej e-mailom je: (uhe....@gmail.com) Povedzte jej, aby vám poslala ATM VISA CARD v hodnote $ 850.000,00. V súčasnosti som vo Venezuele veľmi zaneprázdnený kvôli investičným projektom, ktoré mám ja a nový partner. Spojte sa s pani Helenah Uduok rýchlo a povedzte jej, kam vám pošlite svoju kartu VISA CARD. Karta vám bezodkladne pošle. Želám vám veľa šťastia vo všetkých vašich snahách. S priateľským pozdravom
Preklad nás môže varovať
Určite ste si všimli, že odosielateľ e-mailu použil Slovenskú adresu. Musel teda prejsť aj overením telefónneho čísla (Azet to pri registrácii vyžaduje). Ani to ho však neodradilo. Ak by sme reagovali na správu odpoveďou, vyžadoval by od nás údaje o našej platobnej karte. To, čo by nastalo potom, Vám už isto písať nemusíme.

Pokračovanie článku v druhom vydaní
ZDROJ: Ammado.sk

Viac tu: https://www.ammado.sk/news/ponuky-na-pozicky-zo...

sintra
18. apr 2018

A co chces pocut? O tychto pozickach z Nigerie dnes uz aj pologramotny obyvatel osady vie, ze ide o podvod.

0silvia0
18. apr 2018

@vierka22viki každý normálny človek takýto mail zmaže, viac sa tým nezaoberá. Čo ďalej chceš na takejto hlúposti ďalej rozoberať v diskusii?

prevenar
18. apr 2018

hmmm ...vyzera to absolutne vierohodne ..ani by som nerozmyslal a hned by som poslal vsetky udaje o mojej platobnej karte ..samozrejme aj s heslom, ved pise ,ze je priatel, tak co by sa take mohlo stat ?

😂

radolina
18. apr 2018

Hej a som advokat toho a toho a rad by som kupil vas tovar, to je take okate. Ja nechapem, ze im na to este aj niekto naleti, este aj ked je to pisane google slovencinou 😒

duun
18. apr 2018

Varianty behajú po majloch už roky. Ja im hovorím umierajúca nigérijská vdova - zvyčajne ide o "obchodný ponuka iba za teba, drahý priateľ".. ale aj "ja mať manžel, on bohatý, 9 miliónov v banka. On umrieť autonehoda a ja umierať rakovina. Ty pošleš svoje údaje o účte a ja ti poslať polovicu suma moja manžel mať v banka". Do rovnakého vreca spamu / scamu ide aj "Vaše konto vyhralo lotériu Google!" A v poslednom čase sa zjavujú aj "Ja som milá staršia pani z Ruska, osamelá, hľadať láskavý priateľ. Napíš svoj adresa a účet, budeme priateliť."

pallacinka29
18. apr 2018

Zobrať občiansky a zakázať voliť človeku, čo je schopný položiť takúto otázku...

prevenar
18. apr 2018

@pallacinka29 ..sterilizacia ..nech sa to nesiri dalej. 😉

fokuska
18. apr 2018

A keby ste si precitali diskusiu na mojasvadba.sk kde chce niekto z Nigerie / Ameriky a inych statov kupit prave tie vase svadobne saty lebo isto vo svojom state take nemaju takze surfuju po slovenskych bazaroch :D a napisu ze banka zadrzala prevod a peniaze uvolni az ked saty poslete a poslete podacie cislo :D a zeny poselaju vo velkom a placu ze nemaju saty ani peniaze. Vyssi level je ked potom dotycny napise ze je to mala suma na medzinarodny prevod, takze saty stoja 300, posli mi 200 a banka ti vrati rovnych 500 - a niektore urobia este aj to!
Kazdy den tam vyplakavaju dalsie a dalsie ze sa dali nachytat... logika 0 bodov

pallacinka29
18. apr 2018

@fokuska NE-VE-RIM... to snáď nie je možné... aj keď nejaká "tupaňa z hornej dolnej" sa asi velmi potesi,ze niekto vovyspelom svete tuzi prave po jej satoch zo Slovenska (teda z Ali)

fokuska
19. apr 2018

@pallacinka29 Veru, je to niekolkorocna diskusia a doteraz je aktivna s pribudaju nove a nove prispevky... lebo oni nevedeli ze to bude podvod!

duun
19. apr 2018

Ak máte skype / facebook a máte niekde v akýchkoľvek nastaveniach angličtinu, resp. už ste písali na nejakom webe či v majloch anglicky, tak sa Vám zaručene ozve nejaký scammer, zvyčajne tiež Nigéria a pod. Klasická rozprávka - osamelý muž vo Vám primeranom veku, vojak americkej armády (najčastejšie právnik, lekár a pod. = nie "zabijak" s nožom v zuboch), najčastejšie vdovec (menej často rozvedený), manželka zahynula na rakovinu / autonehodu a pod. Deti buď nemá (a víta tie prípadné vaše), resp. sú už dospelé a majú svoj život (aby nezavadzali, ale dokazovali, že je skvelý otec). Postup je rovnaký - píše veľmi sympaticky, milo, veľmi rýchle sa chce "namotať", za dva dni už je z Vás hotový a vtedy príde nahodená udička - pošli peniaze na letenku - ja chcem za tebou prísť, si môj život, ale... to vieš, som práve v Sýrii (alebo ktorejkoľvek vojnovej zóne) a tu nemám prístup k svojmu účtu... Predpokladám, že odvtedy sa peňažné požiadavky iba stupňujú.. existujú portály, kde Angličanky a Američanky vyplakávajú, existujú naivky, ktoré dokonca predali dom, aby pomohli v náhlych problémoch tomu neskutočne milému chlapovi. Samozrejme existujú aj scammerky, ktoré idú po opačnom pohlaví, tam ale "rozprávku" neviem :D tie sa mne neozývajú.

fokuska
19. apr 2018

@duun Ano, aj toto sa riesi ma mojasvadba - ako rychlo vybavit svadbu, doklady, lebo chudak je na vojne, on nevie, ona zistuje jak sibnuta s plati lebo pride a vezmu sa 🙄

duun
19. apr 2018

https://www.fbi.gov/news/stories/romance-scams ..a potom plačú, že predali dom a majú státisícové dlhy https://www.theguardian.com/money/2015/aug/14/s... alebo sa to pre ne stane závislosťou - vedia, že sú podvádzané, ale stojí im to za ten pocit, že má o ne niekto záujem - článok novinárky, ktorá tým sama prešla, aby dokázala napísať názor z prvej ruky.. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/f...

aniiina
19. apr 2018

.. na toto sa ma mat nazor ?

marusia12
19. apr 2018

@sintra
Možno chce počuť, či má na to reagovať 😀

novana
20. apr 2018

Kde si žila doteraz? 😲

cecilia68
20. apr 2018

@fokuska To fakt sú tam ženské také tupé?

fokuska
20. apr 2018

@cecilia68 Ani mne sa nechcelo verit...

cecilia68
20. apr 2018

@fokuska Išla som tam nazrieť a mám dosť....to nie len v takej téme, ale narazila som na tému "ako sa pripraviť na svadobnú noc" ???? Myslím, že niektoré majú skutočnú "diagnózu" 😂

fokuska
20. apr 2018

@cecilia68 Mne velakrat zastava rozum pri temach tam ale aj tu na MK, niektori akoby vypli mozog 🙄

cecilia68
20. apr 2018

@fokuska A niektoré ani žiaden nemajú😝

deeena
9. nov 2018

@vierka22viki ja som podobne tomuto dnes čítala :D len zmena bola v tomto ,že nekdo vihral v lotérii a mne by poslal 250tis e,tak som odpisala,že o ničom neviem,a nepoznám ho...

mircalla
9. nov 2018

@vierka22viki Nebudeme sa cudovat, pretoze asi narozdiel od teba je nam to jasne a vieme o tomto asi tak 10 rokov

0silvia0
9. nov 2018

@deeena jéééj ty si aj odpisovala? V živote by mi nenapadlo odpisovať, ja tieto somariny v pošte vždy automaticky mažem.

deeena
10. nov 2018

Ešte som našla v spame,nejakú ženu z Francúzska umiera a má veľa penez,a nemá ich komu odkázať,už divné bolo,že akoze mne a stým,že ich dám na charitu...wtf ved to moze aj sama dat nie 😂

duun
11. nov 2018

ak viete anglicky a chcete sa zasmiat - James Veitch, komik opisuje, ako sa rozhodol odpovedat na kazdy spamovy email a ako tych podvodnikov vytaca do nepricetnosti 🙂 Davno som sa tak schuti nezasmiala...

mircalla
11. nov 2018

@duun Fakt super🙂