Budú platobné karty nahradené mobilnými platbami?

malinkajozka
22. aug 2025

Dnes ma sprdla predavacka, ze ona si terminal neda, a ze mozem platit mobilom ak chcem a vraj to coskoro bude povinne a platobne karty zrusia. Moj mobil je zufala raroha ... Je to pravda? Ze to tak bude?

13uzivatelka11
22. aug 2025

Nerozumiem, veď aj k platbe mobilom potrebuješ terminál..

malinkajozka
autor
22. aug 2025
@13uzivatelka11

Nerozumiem, veď aj k platbe mobilom potrebuješ terminál..

@13uzivatelka11 hucala do mna, ze nema terminal ale ze ma "internet banking" a na ten staci mobil. ponahlala som sa ,tak som to nerozoberala...

13uzivatelka11
22. aug 2025
@malinkajozka

@13uzivatelka11 hucala do mna, ze nema terminal ale ze ma "internet banking" a na ten staci mobil. ponahlala som sa ,tak som to nerozoberala...

@malinkajozka a to je predavačka alebo majiteľka alebo čo? Čo čaká že si u nej nakúpis v predajni a pošleš jej peniaze na účet ? 😀

anonym_b38f72
22. aug 2025
@malinkajozka

@malinkajozka jasne, všetci dôchodcovia budú platiť mobilom...by som jej vyčistila zaludok

gribka1
22. aug 2025

Akože odkiaľ takáto info? Čo to je za blud? Inak, už by som tam nekúpila.

diewcatqoo
22. aug 2025

@malinkajozka nechces si viest dennicek?

ktobytobolpovedal
22. aug 2025

Ehm, ze co?😂 evidentne v tom mate s pani predavackou jasno 😂😂😂
Na platbu mobilom potrebuje terminal. IB nesluzi na platbu kartou, mobilom, hodinkami 😅
Ci ti vystavi fakturu a ty jej tam posles peniaze?

anonym_1875bf
22. aug 2025

Ja som majiteľka obchodu, terminál nemám, no ľuďom dávam možnosť platiť na účet prevodom. Normálne výtlačok bloček a tú sumu mi pošlú priamou platbou, nie všetci sú ochotní platiť cash, tak to mám tak. A áno, povinné platby cez mobil budú a má to začať platiť 1.3.26 , no naďalej ostáva aj možnosť platiť kartou ako bolo doteraz. Toto zavádzajú preto, aby každý obchodník sprostredkoval aj takúto možnosť platby

malinkajozka
autor
22. aug 2025
@diewcatqoo

@diewcatqoo uz vediem. preco?

malinkajozka
autor
22. aug 2025
@13uzivatelka11

@malinkajozka a to je predavačka alebo majiteľka alebo čo? Čo čaká že si u nej nakúpis v predajni a pošleš jej peniaze na účet ? 😀

@13uzivatelka11 jedna z majitelov. Pfff.... ja nechcem kupovat novy mobil, ja mam predpotopny rada

diewcatqoo
22. aug 2025
@malinkajozka

@diewcatqoo uz vediem. preco?

@malinkajozka a kedy to stihas popri MK?

ktobytobolpovedal
22. aug 2025
@anonym_1875bf

Ja som majiteľka obchodu, terminál nemám, no ľuďom dávam možnosť platiť na účet prevodom. Normálne výtlačok bloček a tú sumu mi pošlú priamou platbou, nie všetci sú ochotní platiť cash, tak to mám tak. A áno, povinné platby cez mobil budú a má to začať platiť 1.3.26 , no naďalej ostáva aj možnosť platiť kartou ako bolo doteraz. Toto zavádzajú preto, aby každý obchodník sprostredkoval aj takúto možnosť platby

@anonym_1875bf pockaj, cize normalne ti urobia prevod? Tak to som v zivote nepocula. Ako vies, ze ti dotycny zaplati? Toto je ine scifi, sorry, ale toto som nikdy nepocula. Fakt ma zaujima ako to v praxi funguje

lucka_ke
22. aug 2025

asi myslela platbu cez QR kód, minister to chce zaviesť od marca 26

anonym_1875bf
22. aug 2025
@ktobytobolpovedal

@anonym_1875bf pockaj, cize normalne ti urobia prevod? Tak to som v zivote nepocula. Ako vies, ze ti dotycny zaplati? Toto je ine scifi, sorry, ale toto som nikdy nepocula. Fakt ma zaujima ako to v praxi funguje

@ktobytobolpovedal tak teraz všetky banky majú priame platby, zákazník mi to predomnou odošle a mne to do 10 sekúnd klikne na účet. Mám firemný účet, z ktorého platím platby a všetko

13uzivatelka11
22. aug 2025
@anonym_1875bf

@ktobytobolpovedal tak teraz všetky banky majú priame platby, zákazník mi to predomnou odošle a mne to do 10 sekúnd klikne na účet. Mám firemný účet, z ktorého platím platby a všetko

@anonym_1875bf nemajú ešte všetky banky rýchle platby.

ktobytobolpovedal
22. aug 2025
@anonym_1875bf

@anonym_1875bf maju a nemaju. Napr.365 mi okamzity prevod neurobila..ako ja si to fakt neviem v praxi predstavit. Fakt nie 🙂 haluz…
(Teraz to nemyslim posmesne)

anonym_1875bf
22. aug 2025
@13uzivatelka11

@anonym_1875bf nemajú ešte všetky banky rýchle platby.

@13uzivatelka11 a ktoré nemajú? Mne zatiaľ vždy prišli peniaze hned

elanor
22. aug 2025

asi skor myslela platbu cez qr kod. A povinne to ma byt pre obchodnikov, ze to maju ponukat.
NIe pre zakaznikov, ze to musia pouzivat.

pani drzu by som poslala do pecka, ako zakaznik si ja rozhodujem ako zaplatim, takze ak neakceptuje mnou preferovany sposob platby, tak u nej nenakupim. Takze by som ju poslala do riti, otocila sa na opatku a dovi dopo

ktobytobolpovedal
22. aug 2025
@anonym_1875bf

@anonym_1875bf napr.som si z 365 banky posielala na UCB (ti maju) a prislo to az na druhy den. Ale ked si z UCB posielam na 365, tak to pride hned…

deti95060810
22. aug 2025
@anonym_1875bf

@anonym_1875bf to som ešte ani nepočula ani nevidela. asi máš málo ľudí tak si to môžeš dovoliť. lebo kým nejaká tetka naťuká do mobilu údaje tak to aj potrvá.
sa mi ani nezdá žeby to bolo ok z tvojej strany . mňa by si tým odradila by som sa otočila a dovi.

anonym_1875bf
22. aug 2025
@ktobytobolpovedal

@anonym_1875bf napr.som si z 365 banky posielala na UCB (ti maju) a prislo to az na druhy den. Ale ked si z UCB posielam na 365, tak to pride hned…

@ktobytobolpovedal no tak som mala šťastie 🤣, ale tak ľudia sú vždy radi,keď im dám tu možnosť, že nemusia letieť do bankomatu. A tukaju to predomnou, tak neviem či by niekto sa len robil že posiela a nepošle. Tie platby nie sú 100 eurové ...

ktobytobolpovedal
22. aug 2025
@anonym_1875bf

@ktobytobolpovedal no tak som mala šťastie 🤣, ale tak ľudia sú vždy radi,keď im dám tu možnosť, že nemusia letieť do bankomatu. A tukaju to predomnou, tak neviem či by niekto sa len robil že posiela a nepošle. Tie platby nie sú 100 eurové ...

@anonym_1875bf ale asi si len maly obchodik niekde na dedine alebo malom meste, ze?

anonym_1875bf
22. aug 2025
@deti95060810

@anonym_1875bf to som ešte ani nepočula ani nevidela. asi máš málo ľudí tak si to môžeš dovoliť. lebo kým nejaká tetka naťuká do mobilu údaje tak to aj potrvá.
sa mi ani nezdá žeby to bolo ok z tvojej strany . mňa by si tým odradila by som sa otočila a dovi.

@deti95060810 tak mám šťastie na ľudí, lebo zatiaľ sa nikto neotocil, práve naopak. Boli radi. Áno, nemám plný obchod ľudí, len ku víkendu, a vtedy tu možnosť neponúkam..

nairobi
22. aug 2025
@anonym_1875bf

@anonym_1875bf presne tak, veľakrát som toto využila aj ja, dokonca aj dovolenku v Chorvátsku som platila majiteľovi priamo na jeho účet,piplo to okamžite,obe strany spokojné

anonym_1875bf
22. aug 2025
@ktobytobolpovedal

@anonym_1875bf ale asi si len maly obchodik niekde na dedine alebo malom meste, ze?

@ktobytobolpovedal v malom meste 😊

petamich
22. aug 2025

Hovadina ako mraky 🙂 platba mobilom = platba kartou, kedze v tom mobile mas virtualnu platobnu kartu, na platbu kartou potrebujes terminal (minimalne virtualny), mozes sice zrealizovat aj prevod (lebo okamzite platby) ale kedze ide o platbu obchodnikovi, musis mat predsa doklad a silne pochybujem, ze sa im bude chciet vystavovat faktury (nemozes len tak pravnickej osobe previest peniaze za tovar akoze....). Mozno este teoreticky myslela QR kod ale tam tiez je ta uctovnicka rovina na pozadi. Neviem si predstavit, ze nakupim za 94.20 potraviny a prevediem to platbou cez QR kod ale okej mozno som len spiatocnicka.

13uzivatelka11
22. aug 2025
@anonym_1875bf

denkabemommy
22. aug 2025
@diewcatqoo

@diewcatqoo veď ho má predsa tu 🤣, dokonca sa jej k jej názorom vyjadria aj iní

maranco
22. aug 2025
@petamich

Hovadina ako mraky 🙂 platba mobilom = platba kartou, kedze v tom mobile mas virtualnu platobnu kartu, na platbu kartou potrebujes terminal (minimalne virtualny), mozes sice zrealizovat aj prevod (lebo okamzite platby) ale kedze ide o platbu obchodnikovi, musis mat predsa doklad a silne pochybujem, ze sa im bude chciet vystavovat faktury (nemozes len tak pravnickej osobe previest peniaze za tovar akoze....). Mozno este teoreticky myslela QR kod ale tam tiez je ta uctovnicka rovina na pozadi. Neviem si predstavit, ze nakupim za 94.20 potraviny a prevediem to platbou cez QR kod ale okej mozno som len spiatocnicka.

@petamich platba mobilom <> platba kartou

od 3/2026 bude povinné prijímať aj bezhotovostné platby
takže tam kde sa doteraz dalo platiť len v hotovosti, budú musieť prijať aj bezhotovostnú platbu
ako si to obchodník zariadi je na ňom

@malinkajozka mohla si u nej normálne zaplatiť v hotovosti, platobné karty sa nerušia

jedna z možností ako prijímať bezhotovostné platby je platba kartou
či už máš fyzickú plastovú kartu, kartu uloženú v mobile, alebo platobný prsteň náramok zaplatíš obchodníkovi cez terminál, ten dostane prísľub od banky že dostane peniaze a ti vydá tovar.
ty zaplatíš 100€ obchodník dostane len 98€ zvyšok si berie poplatok banka, na druhý deň prevádzkovateľ terminálu pošle obchodníkovi na účet 98€

druhá možnosť ako urobiť bezhotovostnú platbu je platba okamžitou platbou na účet obchodníka
povinnosť pre všetky banky v krajinách kde sa platí € je najneskôr do 9.10.2025 umožniť posielať okamžité SEPA platby do 10 sekúnd ktoré fungujú aj cez sviatok, noc aj víkend
Na slovensku to neponúka už len ČSOB, mBank, poštová a 365.

Takže obchodník ti dá číslo účtu pošleš mu sumu na účet cez svoj mobil a aplikáciu tvojej banky a vydá ti tovar. Aby si nemusela ručne písať číslo účtu bude mať vytlačený QR kód, nasnímaš zadáš sumu a zaplatíš.
Šikovnejší obchodník bude mať zobrazený na displeji kase QR kód už aj s aktuálnou sumou platby.
Pri platbe na účet je rozdiel v tom že obchodník nemusí nikomu platiť za prenájom terminálu ani províziu dostane celú sumu 100€ na účet.

Samozrejme takéto platby nebudú niekde v Lidli kde stojí rad ľudí pri kase a kde si obchod vyjedná malé poplatky pri platbe kartou napríklad 0.5% ale bude to šikovná vec pre maličké prevádzky ktoré takto nemusia platiť drahý terminál a provízie.

Takže takto mobilom zaplatíš opravárovi keď ti príde opraviť pračku, ale aj babke na trhovisku keď si kúpiš od nej zeleninu, rovnako u kaderníčky aj zubárky. Už nebude môcť odmietnuť že prijíma iba hotovosť a choď si do bankomatu vybrať.

Samozrejme ostáva povinné prijímanie platby v hotovosti tak ako doteraz.
Jedine čo je hlúpe tá transakčná daň ktorej sa nevyhne pri bezhovostnom príjme platby.

simsalabim
22. aug 2025

V zahranici som platila prilozenim mobilu k mobilu. Pred tym som to nepoznala. Bolo to opakovane na trhoch. Takze asi terminal netreba.