Chcem platiť najvyššie poistenie. Aká bude materská?

teuflerin
17. aug 2011

Ahojte,

chcem sa spytat, som piatacka na vysokej skole, doteraz som nikde nerobila, len formou brigady na dohodu, a tak ma napadlo, chcela by som si zacat platit toto poistenie, kedze mam uz priatela 6 rokov a nikdy neviete co sa moze stat. A aby som po ukonceni skoly neostala bez materskej alebo PN v pripade otehotnenia. A uz idem k veci 🙂 Chccela som sa spytat, ako to je teda u mna z DNP? Chcem si platit najvyssiu sadzbu, alebo ako sa to hovori, co k tomu potrebujem?co musim pobehat, kolko sa to plati a co z toho vyplyva?aku by osm dostala tu matersku a aky potom rodicovsky prispevok? Budem velmi rada ak mi k tomu nieco blizsie napisete, tie ktore sa do toho vyznate alebo mate s tym nejake skusenosti. Pekny vecer prajem

sssimi
17. aug 2011

Platiť si môžeš začať DNP kedykoľvek. Maximum je 49,13€ mesačne. Treba ísť na sociálku, vypýtať papiere, vypísať a odovzdať. Mne prišlo do týždňa vyrozumenie na aký účet platiť+variabilný symbol. Materská by bola cca 630€ a rodičovský ak sa nič nezmení je 212€ aj s rodinnými prídavkami. Ak by si sa nevydala, tak aj nejaký príspevok ako slobodná matka (neviem koľko to robí).

siusinocka
17. aug 2011

ešte pozor na výpočet. MD sa ti vypočítava z platby za predchádzajúci rok, pričom sa odpočítavajú dni za PN, takže čím dlhšie budeš na PN, tým menšie dávky dostaneš v nasledujúcom roku. je to vždy za rok spätne, ovšem pokiaľ si nenájdeš zamestnávateľa. vtedy ti hradí zamestnávateľ a DNP sa ti ráta len do zbytku - rozdielu a všetko ostatné ti ide do preplatku za daný mesiac ktorý sa vypláca myslím štvrťročne.

gapa
17. aug 2011

len tolko, že neplatí to, čo je písané vyššie, že pn-ka znižuje materské. Ak nesplníš podmienky na nárok na nemocenské pri pn, tak platíš poistné aj počas pn. Ak splníš podmienky a poberáš nemocneské, tak aj počas pn trvá nem.poistenie, len sa neplatí poistné. Preto pri výpočte materského z dnp sa zrátajú vym.základy v tzv. rozhodujúcom období (nemusí byť vždy predch. kal. rok) a vydelia sa počtom dní v RO, v ktorých sa PLATILO nem.poistenie. Kedže počas poberania nemocnského nemáš žiadny vym.zákad=neplatíš, tak sa vynímajú tieto dni pri výpočte, aby neznižovali výšku materského, denného vym.základu, z ktorého sa ráta materské.

Tiež nie je podla terajšieho zákona vždy pravda, že materksé sa ráta z predchádzajúceho kal. roku. To záleží na konkrétnych dátumoch vzniku daného nem.poistenia a nástupe na md.

o dnp si treba viac prečítať, no horšie je, že sa od nového roku chystajú zmeny, čo môže dosť obmedziť možnosť byť dobr.poistenou osobou, alebo to bude drahšie.

lucia20
21. aug 2011

ja som isla na MD v auguste po stvrtom rocniku, mala sa narodila v novembri. tiez som nikde nerobila, nemala odvody. platila som si maximum a potom som mala MD a tu najvyssiu. viem ze ale teraz to chcu nejako upravit prave pre zneuzivanie systemu. 😀 😀 😀